ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ "ΙΟΥ"      

 

Συγκεντρώσαμε ένα μέρος των αντιδράσεων για τη διακοπή των σελίδων του "Ιού" από την Ελευθεροτυπία. Η καταγραφή είναι αναγκαστικά ελλιπής. Οχι μόνο επειδή ο όγκος των αντιδράσεων αυτών ήταν πολύ μεγάλος, αλλά και επειδή πολλοί αναγνώστες έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν προφορικά, από το τηλέφωνο, σ' εμάς και την εφημερίδα.

Αλλωστε σκοπός μας δεν είναι η συγκέντρωση όλων των σχετικών κειμένων, μηνυμάτων και επιστολών. Ο λόγος που υποχρεωθήκαμε σ' αυτή την άχαρη διαδικασία που κινδυνεύει να χαρακτηριστεί "αυτοαναφορική", είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της, η "Ελευθεροτυπία" αρνήθηκε να δημοσιεύσει έστω και μια επιστολή αναγνώστη σχετικά με τον "Ιό". Σημειώνουμε για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης ότι τον Μάιο του 1995, όταν πρόκυψε ένα άλλης τάξης ζήτημα με μια στήλη της εφημερίδας (τη Μαύρη Τρύπα), επί μέρες η Ελευθεροτυπία διέθετε τις σελίδες της για τη δημοσίευση όλων των απόψεων. 

Ευχαριστούμε και από αυτή τη θέση όλες και όλους που μπήκαν στον κόπο να υποστηρίξουν τον "Ιό", με όποιο τρόπο κι αν το έκαναν.  

 

   ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ "ΙΟΥ"

 

  Η Αννα Φραγκουδάκη στα "Νέα" (13.11.2010) έγραψε στην εβδομαδιαία στήλη της ένα σχόλιο με τίτλο "Ο Τύπος και η σταδιακή του μετάλλαξη", όπου επισημαίνεται ότι "Ο 'Ιός' είχε αναμφίβολα πολύ μεγάλο αριθμό αναγνωστών. Αρα το κριτήριο της εμπορικότητας δεν είναι αίτιο της διακοπής. Η μόνη υπόθεση που απομένει είναι ότι η εφημερίδα 'δεν χωράει' πλέον την κριτική του..." Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

  Ο Στρατής Μπουρνάζος στην "Αυγή" (14.11.2010) έγραψε ένα κείμενο με τίτλο "Ενας ευεργετικός Ιός": "Ο 'Ιός' κατάφερε κάτι σπουδαίο: να αποτελέσει ένα εργαστήρι αντιπληροφόρησης, με όλη τη σημασία του όρου. Υπήρξε σημείο αναφοράς για πολλούς, άτομα και συλλογικότητες, να ασκεί μεγάλη πολιτική και ιδεολογική επίδραση". Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

  Ο Κωστής Παπαϊωάννου στο προσωπικό του ιστολόγιο (19.11.2010) δημοσίευσε κείμενο με τίτλο "Η κατάντια της Ελευθεροτυπίας": "Ο 'Ιός' αποτέλεσε μόνος του μια ολόκληρη σχολή επί 20 χρόνια. Μια μαχητική φωνή εξαιρετικής ποιότητας που δεν χρειάζεται τους δικούς μας επαίνους. Το θέμα μας όμως δεν είναι οι καλοί φίλοι δημιουργοί του Ιού. Είμαστε σίγουροι ότι θα βρουν έναν άλλο δρόμο για να εκπέμπουν το αποτέλεσμα της σοβαρής δημοσιογραφικής και βαθύτατα πολιτικής δουλειάς τους. Το θέμα είναι η εφημερίδα τους. Το θέμα είναι η κατάντια της Ελευθεροτυπίας που κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πέσει στα πιο χαμηλά ποσοτικά και ποιοτικά επίπεδα".  Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

  Ο Γιάννης Χάρης στο προσωπικό του ιστολόγιο. Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

  Ο Νίκος Σαραντάκος στο προσωπικό του ιστολόγιο (9.11.2010) σε κείμενο με τίτλο "Ο Ιός φεύγει, οι χρυσαυγίτες έρχονται…": "Από τις 7 Νοεμβρίου 2010 η ελληνική μαχητική, ερευνητική, αξιόπιστη δημοσιογραφία είναι απελπιστικά φτωχότερη". Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

  Στο ειδησεογραφικό portal TVXS του Στέλιου Κούλογλου, σε κείμενο με τίτλο "Ιός: Θύμα της πολιτικής στροφής της Ελευθεροτυπίας;" μεταφέρεται η πληροφορία ότι "οι τελευταίες εξελίξεις στις τάξεις της 'Ε' έχουν έντονα πολιτικές αποχρώσεις, και συγκεκριμένα 'γαλανόλευκες', αφού παρατηρείται μια στροφή ύφους και περιεχομένου προς τον 'εθνικοπατριωτισμό', ενώ φτάνουν στο σημείο να μιλήσουν για ιδεολογική ευθυγράμμιση της εφημερίδας με τη 'σαμαρική Δεξιά'." Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

  Το διαδικτυακό The Press Project σημειώνει ότι "Η μεγαλύτερη απώλεια της Κυριακής των εκλογών ήταν το τέλος του Ιού της Κυριακής. Ο Τύπος πραγματικά πεθαίνει". (Βλ. ΕΔΩ).

  Ο Γ.Κ. στον Δρόμο της Αριστεράς με τίτλο "Πού πάει η Ελευθεροτυπία;" (21.11.2010) παρατηρεί ότι "τελευταίο και από τα πλέον γνωστά 'χτυπήματα' της Μάνιας Τεγοπούλου, ήταν η κατάργηση από την Ελευθεροτυπία της στήλης με το… παράξενο όνομα Ιός, η οποία επί είκοσι χρόνια αποτέλεσε παράδειγμα ερευνητικής δημοσιογραφίας". Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

  Η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση γράφει στις 8.11.2010 "Τώρα γιατί να αγοράσεις την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία αν δεν μπορείς να βρεις τον Ιό; Αν δε μπορείς να συναντήσεις το απαράμιλλο δημοσιογραφικό σθένος που τα έβαλε με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και με τα εργοδοτικά συμφέροντα;" Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

Ο Ακης Τζάρας στην Κόκκινη Ορχήστρα Αθήνας σε κείμενο με τίτλο "Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο, η Ελευθεροτυπία καταργεί τον Ιό" (11.11.2010) γράφει ότι "Ο Ιός ήταν προφανώς μια στήλη σε μια αστική εφημερίδα. Η ιδιοκτησία της Ελευθεροτυπίας για τους δικούς της-εμπορικούς και όχι μόνο- λόγους έδινε βήμα σε απόψεις σκληρά διεθνιστικές, Από την κριτική σε κυρίαρχους εθνικούς μύθους (Μακεδονικό, μειονότητες, Επανάσταση του 1821) στο επίπεδο της ιστορικής θεωρίας μέχρι ζητήματα της τρέχουσας συγκυρίας, ο Ιός ήταν πάντα σε αντιπαράθεση με την ακροδεξιά". Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

Ο Απόστολος Λυκεσάς στο Press In Action γράφει ότι "Ο Ιός πέθανε (;), η αρρώστια καλπάζει" (21.11.2010). Το πλήρες κείμενο ΕΔΩ.

  Δεκάδες άλλα ιστολόγια μετέδωσαν και σχολίασαν την είδηση του τέλους του "Ιού". Μπορείτε να τα βρείτε στην αναζήτηση ιστολογίων του Google, συνδυάζοντας τις λέξεις κλειδιά "Ιός" και "Ελευθεροτυπία". Διαλέγουμε μερικά χαρακτηριστικά:

 Jungle-Report: ΕΔΩ

 Ανωτάτη Σχολή Κακών Τεχνών: ΕΔΩ

 Ο,τι δε σε σκοτώνει...: ΕΔΩ

 Βαθύ Κόκκινο: ΕΔΩ

 

 

   ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

  Με πρωτοβουλία του καθηγητή Αλέξη Μπένου συγκεντρώθηκαν 2.000 υπογραφές κάτω από ένα κείμενο με τίτλο "Η φίμωση του Ιού δεν θα περάσει!". Υπογράφουν οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Ηρώ Διώτη, Θοδωρής Δρίτσας και Βασίλης Μουλόπουλος, εκατοντάδες πανεπιστημιακοί, συνδικαλιστές, φοιτητές, επαγγελματίες όλων των κλάδων, δημοσιογράφοι. Το πλήρες κείμενο και τις υπογραφές μπορείτε να τα δείτε ΕΔΩ

 

   ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

 

  Στις 25.11.2010 στάλθηκε το ακόλουθο κείμενο 16 συνδικαλιστών προς τη Διεύθυνση της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ». Το κείμενο δεν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, αλλά είναι αναρτημένο στον προσωπικό ιστότοπο του προέδρου της ΔΟΕ Δημήτρη Μπράτη (ΕΔΩ):

Την Κυριακή 7 Νοέμβρη πληροφορηθήκαμε ότι η στήλη «ΙΟΣ» της Ελευθεροτυπίας, μετά από είκοσι χρόνια συνεχούς προσφοράς στην ενημέρωση, δεν περιλαμβάνεται πια στην ύλη της εφημερίδας σας.

Επί 20 χρόνια η δημοσιογραφική ομάδα του «ΙΟΥ» τιμούσε κυριολεκτικά τον τύπο και κοσμούσε την Ελευθεροτυπία στην οποία χάριζε κύρος, εγκυρότητα και προφανώς αναγνώστες, με σημαντικές έρευνες που αποτελούν παραδείγματα ερευνητικής δημοσιογραφίας με επιστημονική τεκμηρίωση και πολιτική οξύνοια, συνέπεια και τόλμη.

Η στήλη έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία σε εργασιακά θέματα, χωρίς ποτέ να διστάσει να αποκαλύψει την πραγματικότητα ακόμη κι αν χρειαζόταν να έρθει σε σύγκρουση με συμφέροντα εργοδοτών ή κέντρα εξουσίας. Οι έρευνες και οι αναλύσεις του «Ιού» πήγαιναν κόντρα στο ρεύμα της απαξίωσης των εργαζόμενων και του Δημοσίου Τομέα, κάτι που το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να εκλείπει από την ενημέρωση στη χώρα. Τα δημοσιεύματα για τον ΟΣΕ και για την έρευνα του ΙΟΒΕ για τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα μαχόμενης δημοσιογραφίας σε μια εποχή που κυρίαρχη τάση αποτελεί, δυστυχώς, η αναπαραγωγή των non-paper της κυβέρνησης.

Με την ελπίδα ότι δεν πρόκειται να χαθεί μια ανεξάρτητη φωνή σε μια εποχή που από παντού βάλλονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων, παρακαλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα και να ξαναβρεί ο «ΙΟΣ» τη θέση του στις φιλόξενες σελίδες της Ελευθεροτυπίας.


Σπύρος Παπασπύρος, Πρόεδρος ΑΔΕΔΥ
Ηλίας Ηλιόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΑΔΕΔΥ
Κώστας Παπαντωνίου, πρ. Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ
Ηλίας Δόλγυρας, Μέλος ΕΕ ΑΔΕΔΥ
Γιώργος Γαβρίλης, Αντιπρόεδρος ΓΣΕΕ
Δημήτρης Μπράτης, Πρόεδρος ΔΟΕ
Δημήτρης Πεππές, Πρόεδρος ΟΛΜΕ
Νίκος Χατζόπουλος, Πρόεδρος ΠΟΣΕ-ΙΚΑ
Φραγκίσκος Βορτελίνος, Πρόεδρος ΟΔΠΤΕ
Νίκος Φωτόπουλος, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ
Στάβυ Σαλουφάκου, Πρόεδρος ΕΚΑ
Ζώης Πεππές, Ταμίας ΟΤΟΕ
Κιουτσούκης Νικόλαος, Γενικός Γραμματέας ΠΟΣ (ΟΣΕ)
Γιάννης Ζαχαράκης, Πρόεδρος ΠΟΕΙΔΔ
Μεταξία Στεκουλέα, Πρόεδρος ΟΙΥΕ
Θάνος Βασιλόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΟΙΥΕ

 

   ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

 
Επιλέξαμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των επιστολών διαμαρτυρίας που έφτασαν στα γραφεία της Ελευεθεροτυπίας για τη διακοπή του "Ιού":

7.11.2010
Προς την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Τόσο τεκμηριωμένη και σοβαρή δημοσιογραφία, όπως αυτή του Ιού, δεν υπάρχει στον ελληνικό Τύπο. Και σεις την καταργήσατε. Κρίμα, κρίμα.
Ολύμπιος Δαφέρμος

8.11.2010
Προς την εκδότρια Μ. Τεγοπούλου και τον διευθυντή Β. Παναγόπουλο
Με λύπη μας διαπιστώσαμε σήμερα διαβάζοντας την Κ.Ε. ότι δεν θα υπάρχει από εδώ και πέρα ο Ιός της Κυριακής, ενδεχομένως ο πιο βασικός λόγος για τον οποίο διαβάζαμε την εφημερίδα σας.
Νομίζουμε ότι η μαχητική, ακηδεμόνευτη και πάντα επαρκώς τεκμηριωμένη ερευνητική αρθογραφία του Ιού ήταν πραγματικά μια από τις σπάνιες δημοσιογραφικές προσπάθειες που ξέφευγαν από τα πλαίσια του ελέγχου τον οποίο ασκούν τα συμφέροντα των εκδοτών στους δημοσιογράφους.
Επειδή δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι η διακοπή του Ιού έχει να κάνει με την «οικονομική κρίση», θεωρούμε ότι αποτελεί μια ακόμα προσπάθειας λογοκρισίας και εναρμόνισης της γραμμής της εφημερίδας με τα συμφέροντα που εξυπηρετεί.
Σας δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να αγοράζουμε πλέον την Κ.Ε. και την Ελευθεροτυπία, των οποίων είμαστε καθημερινοί αναγνώστες πάνω από 20 χρόνια τώρα, και σας διαβεβαιώνουμε ότι, αν κρίνουμε από τον κύκλο μας, δεν είμαστε και οι μόνοι που θα τηρήσουν ανάλογη στάση.

Αρετή Μουσουλιώτη (Εκπαιδευτικός)
Κώστας Σβόλης (Ηλεκτρολόγος)

8.11.2010
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είμαι αναγνώστης σας νομίζω από την αρχή. Το αρχείο μου -στο Παρίσι και εδώ- περιλαμβάνει, σε χαρτί και ηλεκτρονικά, πολλά από τα ένθετά σας κι ας ξέρω ότι μπορώ να τα βρω στην ιστοσελίδα σας. Σε πολλά συμφωνώ μαζί σας και σε άλλα, τελικά λίγα, όχι. Σας οφείλω επίσης τη στήριξή σας σε δύσκολες στιγμές.Με την πείρα εξήντα δύο χρόνων στη δουλειά μπορώ να σας βεβαιώσω ότι επιτελέσατε έργο δημοσιογραφικό και ερευνητικό χωρίς προηγούμενο. Με την απόφασή της, έπειτα από πολλές άλλες, η εφημερίδα που σας φιλοξενούσε κατεβαίνει ακόμη ένα σκαλοπάτι και μαζί της η ενημέρωση στη χώρα μας. Καλό κουράγιο για τη συνέχεια.
Πολύ φιλικά,
Ριχάρδος Σωμερίτης

8.11.2010
Κύριε διευθυντά (και εκδότρια…)
Με αισθήματα οργής και θλίψης πληροφορηθήκαμε σήμερα (7/11/2010) από το κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας σας, την λήξη της συνεργασίας της Ελευθεροτυπίας με την δημοσιογραφική ομάδα του «Ιού», επειδή … «ο νέος σχεδιασμός της εφημερίδας δεν χωράει τον Ιό».
Ως αναγνώστες τόσο της εφημερίδας σας όσο και της συγκεκριμένης στήλης επί σειρά ετών, δεν είμαστε καν σε θέση να εκτιμήσουμε τους λόγους που σας οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση. Να στερήσετε δηλαδή το αναγνωστικό σας κοινό από την επαφή του με τις έρευνες των συγκεκριμένων δημοσιογράφων, επαφή που μόνο θετικά θα μπορούσε να επενεργήσει στο πεδίο της συνειδησιακής αφύπνισης, της διανοητικής εξέλιξης και της κοινωνικής δραστηριοποίησης των αναγνωστών.
Υπόδειγμα δημοσιογραφικών μελετών (χαρακτηριζόμενες από εύστοχη θεματολογία και άρτια τεκμηρίωση) οι συγκεκριμένες έρευνες αποτέλεσαν ουσιαστικό ανάχωμα (στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου) στην επέλαση της σύγχυσης και της προπαγάνδας που μεθοδευμένα η πλειοψηφία του δημοσιογραφικού κόσμου υπηρετεί. Αυτό είχε φυσικά σαν αποτέλεσμα να μπουν στο στόχαστρο διαφόρων παραγόντων της πολιτικής ζωής του τόπου, είτε πολιτικών είτε δημοσιογράφων.
Μέσα σε συνθήκες θεσμικής/κοινοβουλευτικής εκτροπής, ανόδου της ακροδεξιάς, ρατσιστικών και φασιστικών κρουσμάτων, καλλιέργειας ενός ιδιότυπου κοινωνικού κανιβαλισμού, αποστέρησης των βασικών εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, καθολικοποίησης του θεάματος/lifestyle ως μόνη συνθήκη αντίληψης της πραγματικότητας, συμπτωμάτων δηλαδή της επέλασης του νεοφιλελευθερισμού σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό), μια τέτοια απόφαση είναι εκτός από ακατανόητη και πολιτικά αντιδραστική, επικίνδυνη και ύποπτη. Προφανώς σε αυτές τις συνθήκες, η συγκεκριμένη απόφαση σηματοδοτεί συνειδητή επιλογή από την πλευρά σας, με αποτέλεσμα να φέρετε ακέραια την ευθύνη της συγκεκριμένης επιλογής καθώς και των συνεπειών αυτής.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ούτε «κουτσομπολιά», ούτε και «ιδιαίτερες συνθήκες» που ενδεχομένως επικρατούν ούτε και μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Αφουγκραζόμαστε και ερμηνεύουμε την συγκεκριμένη πράξη ως φίμωση της ελεύθερης, αδέσμευτης, κριτικής δημοσιογραφικής έρευνας και δηλώνουμε πως η μακροχρόνια αναγνωστική σχέση μας με την εφημερίδα σας τελειώνει από αύριο κιόλας.

Μπαλής Νίκος (Φυσικός-Υποψηφ. Phd Πολυτεχνείο Πατρών)
Παλιός Ξενοφώντας (Πολιτικός Μηχανικός -Υποψηφ. Phd Πολυτεχνείο Πατρών)
Λεοντίου Νικόλας (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός-Υποψηφ. Phd Πολυτεχνείο Πατρών)
Μετάφας Πέτρος (M.Sc., PhD. Τμήμα Φυσικής Πανεπιστ. Πατρών)

13.11.2010
Kύριε Διευθυντά
Η παύση του Ιού της Κυριακής συνιστά πλήγμα για την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα και για την Ελευθεροτυπία ειδικότερα. Εκφράζω την ανησυχία μου για την εξέλιξη αυτή η οποία πέραν ότι συμβάλλει στην κυκλοφοριακή κατρακύλα της εφημερίδας συνιστά απειλή για τη στήλη που με ασυναγώνιστα κριτικό, αναστοχαστικό και τεκμηριωμένο τρόπο ασκούσε το δημοσιογραφικό λειτούργημα για όλον τον ελληνικό τύπο.. Αν όντως ο "νέος σχεδιασμός της εφημερίδας δεν χωράει τον Ιό" νομίζω ότι το από όλες τις απόψεις σκοπιμότερο που καλείσθε να υλοποιήσετε είναι ένα νεότερο σχεδιασμό που θα χωράει τον Ιό. Αγαπώ την Ελευθεροτυπία όχι όπως ένας Ολυμπιακός αγαπά τον Ολυμπιακό ακόμη και όταν αυτός παραπαίει, αλλά όταν καλύπτει τις ενημερωτικές μου ανάγκες.
ΥΓ. Δεν με ενδιαφέρει να δημοσιευθεί η επιστολή μου.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή.

Δημήτρης Χριστόπουλος
Επίκουρος καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου,
Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

17.11.2010
Αγαπητοί φίλοι,
Σας παρακολουθώ επί χρόνια στην Ε, από την αρχή θα έλεγα και χαιρόμουν πάντα με τις αναλύσεις και τις αποκαλύψεις σας, έστω κι αν κάποιες φορές (ελάχιστες) διαφωνούσα. Λυπήθηκα λοιπόν πάρα πολύ για την απολύτως εσφαλμένη απόφαση της «Διευθύντριας» και προφανώς της «Ιδιοκτήτριας. Θα ήθελα λοιπόν, επειδή υπήρξα παλιός συντάκτης της εφημερίδας Θεσσαλονίκης επί εποχής Βελλίδη, μέσω υμών, να θυμίσω στην καινούρια ιδιοκτήτρια, αλλά και στην διευθύντρια της Ε, την πορεία του άλλοτε κραταιού συγκροτήματος της πόλης μου, μόλις ανέλαβε την διεύθυνσή του η θυγατέρα (που διαδέχθηκε την μητέρα της, γνωστή και ως Μιμόζα): Πήγε άπατο στον φούντο και η Κατερίνα εξαφανίστηκε από προσώπου γης, χωμένη σ’ ένα σπιτάκι που μετά βίας περιέσωσε. Ας προσέξει λοιπόν η απόγονος του Κίτσου, γιατί τα νέα δεν είναι καλά για το συγκρότημα, αφού οι πωλήσεις πάνε στον φούντο και από πρώτη έφτασε πέμπτη και καταϊδρωμένη η κυριακάτικη και κάπως έτσι πάει και η καθημερινή.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Δημήτριος Ζαπώνης

18.11.2010
Θέλω να διαμαρτυρηθώ έντονα για τη διακοπή του Ιού της Κυριακής από το νέο σχεδιασμό της εφημερίδας. Από τα φοιτητικά μου χρόνια μέχρι και σήμερα (20 χρόνια και κάτι) παίρνω κάθε Κυριακή την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία κυρίως λόγω του Ιού που μας "ανοίγει τα μάτια". Σας δηλώνω ότι σε περίπτωση που δεν επανέλθει ο Ιός στην κυριακάτικη έκδοση θα διακόψω αυτή τη συνήθειά μου και δε θα ξαναγοράσω την εφημερίδα σας.
Βασιλεία Ζωγραφάκη
Φιλόλογος
Πορταριά Χαλκιδικής

22.11.2010
Αγαπητοί συντάκτες του Ιού,
Θα ήθελα να σας εκφράσω την εκτίμηση και τον θαυμασμό μου για το εξαιρετικά ποιοτικό για τα ελληνικά -και όχι μόνο' δεδομένα έργο σας τα τελευταία 20 χρόνια.
Ο τρόπος που σκέφτομαι και αντιλαμβάνομαι τον κόσμο εν μέρει έχει επηρεαστεί από την ανάγνωση των κειμένων σας ανελλιπώς από το 2000. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός της αναστολής της έκδοσης των ερευνών του Ιού, ιδίως στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε. Θα ήθελα να ελπίζω ότι η εξέλιξη αυτή δεν είναι οριστική, αν και δεν ξέρω αν υπάρχουν λόγοι που να στηρίζουν αυτή την αισιοδοξία.

Με εκτίμηση
Βαγγέλης Γεώργας

 
 

  www.iospress.gr