ΒΙΒΛΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ "ΙΟΥ"      

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ

Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη

Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς

 

 

Τι είναι τελικά το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη; Πώς κατάφερε ο ίδιος και οι συνεργάτες του να αναδειχτούν σε πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής; Πόσο δίκιο έχει ο αρχηγός του ΛΑΟΣ όταν διαμαρτύρεται κάθε φορά που τον αποκαλούν ακροδεξιό; Ποια σχέση έχει το κόμμα αυτό με τους χουντικούς, τον Γκλίξμπουργκ, τη Χρυσή Αυγή, τον Λεπέν, τον Φίνι και τον Χίτλερ;

Αυτά τα ερωτήματα προκαλούν ακόμη αμηχανία στους τηλεπαρουσιαστές που φιλοξενούν όλο και πιο συχνά τα στελέχη του ΛΑΟΣ στις εκπομπές τους. Απάντηση δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο αν εξετάσει κανείς όσα γράφουν στα έντυπά τους και κυρίως όσα λένε από τις δικές τους τηλεοπτικές εκπομπές αυτά τα στελέχη. Όπως συμβαίνει σε όλα τα κόμματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς, οι συνεργάτες του Καρατζαφέρη ακολουθούν την τακτική του «διπλού λόγου». Όταν εμφανίζονται στο δικό τους ακροατήριο από τις δικές τους τηλεοπτικές εκπομπές τις οποίες παρακολουθούν οι «μυημένοι», ξεδιπλώνουν όλο το πολιτικό και ιδεολογικό τους πρόγραμμα. Είναι αυτό που ο ίδιος ο αρχηγός του ΛΑΟΣ έχει παρομοιάσει με πολιτική «Δούρειου Ίππου».

Βασισμένος σ' ένα πλούσιο αρχείο κειμένων και εκπομπών, ο συγγραφέας αναλύει το ιστορικό της αναγέννησης της ελληνικής Ακροδεξιάς και αναδεικνύει το κρυφό περιεχόμενο της πολιτικής ατζέντας του ΛΑΟΣ.

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2010

 

 

   ΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

 

Στρατής Μπουρνάζος:

..."είναι μια σπουδαία μελέτη και ταυτόχρονα ένα μαχητικό πολιτικό δοκίμιο, χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο: η δύσκολη αυτή ισορροπία επιτυγχάνεται χάρη στην αναλυτική δεινότητα και εμβρίθεια του συγγραφέα"...

(Αυγή της Κυριακής, Ενθέματα, 2.5.2010). Ολο το κείμενο ΕΔΩ.

 

Σταύρος Θεοδωράκης:

..."το βιβλίο του Ψαρρά να πρέπει να μοιραστεί στα τηλεοπτικά (ιδιωτικά και κρατικά) πάνελ. Όχι βέβαια για να μειωθούν οι προσκλήσεις στον Πρόεδρο αλλά για να γνωρίζουν οι πανελίστες με ποιόν συνομιλούν"...

(www.protagon.gr, 5.5.2010). Ολο το κείμενο ΕΔΩ.

 

Ριχάρδος Σωμερίτης:

..."ένα πολύ ενδιαφέρον και πλήρως τεκμηριωμένο βιβλίο"...

(Το Βήμα της Κυριακής, 16.5.2010). Ολο το κείμενο ΕΔΩ.

 

Τάκης Καμπύλης:

..."Πολύτιμα στοιχεία για το φαινόμενο Καρατζαφέρης συγκεντρώθηκαν από τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρρά σ’ ένα από τα πιο παρεμβατικά βιβλία της ελληνικής βιβλιογραφίας"...

(Καθημερινή, 20.5.2010). Ολο το κείμενο ΕΔΩ.

 

Νίκος Μπογιόπουλος:

..."Χουντο-ΛΑΟΣ... Πολλά ανάλογα διαγγέλματα του ευπατρίδη καταγράφονται στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά"...

(Ριζοσπάστης, 20.5.2010). Ολο το κείμενο ΕΔΩ.

 

Στάθης Ν. Παναγιωτόπουλος (των Ραδιο-Αρβύλα):

..."Συγκλονιστικό βιβλίο... Θα σας ανοίξει τα μάτια"...

(Ιστολόγιο www.skylos.gr, 1.6.2010). Ολο το κείμενο ΕΔΩ.

 

 

   ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

 

Στον Θύμιο Καλαμούκη, εκπομπή "Ελληνοφρένεια", ΣΚΑΪ 100,3, 12.5.2010. Μπορείτε να την ακούσετε ΕΔΩ.

Στην Ιουλία Κιλέρη για το TVXS, 15.5.2010. Μπορείτε να τη διαβάσετε ΕΔΩ.

Στον Αρη Χατζηστεφάνου για το Press Project, 13.5.2010. Μπορείτε να την ακούσετε ΕΔΩ.

 

   ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ "ΑΜΕΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ"
 

Ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος στην "Ελεύθερη Ώρα", 27.4.2010:

"Γιώργο Καρατζαφέρη σού έκανε κάποιος Ψαρράς το μεγαλύτερο δώρο".

Ολο το κείμενο ΕΔΩ.

 

Ο Χρίστος Γούδης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών "Ιων Δραγούμης" (το κομματικό θινκ τανκ του ΛΑΟΣ) ΕΔΩ. Το ίδιο άρθρο αναδημοσιεύτηκε στον "Ελεύθερο Κόσμο", 16.5.2010.

 

Ο Θεόδωρος Χατζηγώγος στον "Στόχο", 13.5.2010:

"Ομολογώ δημοσίως και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι βρίσκομαι σε τέτοια ψυχική κατάντια που σήμερα θα σας προτείνω να διαβάσετε το νέο βιβλίο του (εκ των "Ιών" της Ελευθεροτυπίας) Δημήτρη Ψαρρά "Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη", που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια".

 

Ο Αδωνις Γεωργιάδης από την εκπομπή του στο Τηλεάστυ σχολίασε αυθημερόν (12.5.2010) τη συνέντευξη που έδωσε ο συγγραφέας στον Θύμιο Καλαμούκη (βλ. πιο πάνω). Μόνο που δεν κατονόμασε τον συγγραφέα και απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα της συνέντευξης, δηλαδή στο βιβλίο. Αρκέστηκε να βρίσει τον ...Δημήτρη Τρίμη και να του αποδώσει μύρια όσα. Το άκρο άωτο αυτό της τηλεοπτικής αγυρτείας εντόπισε η εκπομπή "Ελληνοφρένεια" και μετέδωσε το επίμαχο απόσπασμα στις 17.5.2010. Μπορείτε να το ακούσετε ΕΔΩ.  

 

Ο Γιάννης Κολοβός στο περιοδικό Patria (τχ. 23, Μάιος-Ιούνιος 2010) απαντά ως θεωρητικός της ελληνικής Ακροδεξιάς σε άρθρο με τίτλο "Η φανερή εμπάθεια του Ψαρρά: η δημοσιογραφική καθίζηση της ελληνικής Ακροαριστεράς". Ενδιαφέρον έχει το επιχείρημά του ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί απολογητής του ΛΑΟΣ, διότι όταν έγραφε το βιβλίο του ήταν μέλος του Ελληνικού Μετώπου του Βορίδη! Ως γνωστόν, την ίδια εποχή (2005) η ομάδα Βορίδη προσχώρησε σύσσωμη στο ΛΑΟΣ. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο στον ιστότοπο των οπαδών του Ελληνικού Μετώπου, ΕΔΩ.

 

   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
 

Ο Κώστας Καρακώτιας στην Καθημερινή (3.10.2010). "Το φαινόμενο Καρατζαφέρη και το τηλεκόμμα έκπληξη". Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Αλέξανδρος Στεργιόπουλος στη Βιβλιοθήκη της Ελευθεροτυπίας (9.10.2010). "Σκαραβαίοι σε κλειστά χέρια". Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτάκης στο περιοδικό Έψιλον της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας (18.4.2010). "ΛΑΟΣ. Απ' έξω εμφάνιση κι από μέσα άνεση". Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Σταμάτης Σακελλίων στην Αυγή (19.9.2010). "Η σκοτεινή όψη του λαϊκισμού". Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Η "Βασιλική Μετατρούλου" στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου (3.5.2010). Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Το ιστολόγιο Jungle Report (31.5.2010). Συνοδεύεται από ανταλλαγή απόψεων επισκεπτών. Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος-Παπαδάτος στο περιοδικό ΜΠΛΟΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2010). Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Κώστας Δεσποινιάδης στην εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς (20.6.2010). Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Περ. Κ. στον Ριζοσπάστη, σε άρθρο με τίτλο "ΛΑΟΣ: κόμμα του κνούτου με αντιδραστικές καταβολές" (11.7.2010). Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Ο Λέανδρος Μπόλαρης στο περιοδικό "Σοσιαλισμός από Κάτω" (τ. 81, Ιούλιος-Αύγουστος 2010). Μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

 

 

www.iospress.gr