Ε Ρ Η Μ Ε Σ Χ Ω Ρ Ε Σ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2000
ΒΡΕΤΑΝΙΑ (1, 2) - ΗΠΑ (1, 2, 3) - ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ (1, 2) - ΡΩΣΙΑ (1, 2, 3) - ΙΣΠΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΛΑΟΣ - ΣΟΥΗΔΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Τρεις ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθησαν προ ημερών από τη βρετανική αστυνομία την ώρα που είχαν καταλάβει συμβολικά το φορτηγό πλοίο Enif, το οποίο μεταφέρει 1700 τόνους ξυλείας από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου. Ενας μάλιστα από τους ακτιβιστές συνελήφθη με την κατηγορία της εγκληματικής φθοράς ξένης ιδιοκτησίας την ώρα που προσπαθούσε να γράψει με λευκή μπογιά τις λέξεις "Εγκλημα στον Αμαζόνιο" στη θέση του ονόματος του πλοίου. Η οικολογική οργάνωση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις 22 αγγλικές εταιρείες που εισάγουν ξυλεία από την περιοχή του Αμαζονίου, ορισμένες από τις οποίες έχουν εκφράσει την προθυμία τους να αναθεωρήσουν την πολιτική των εισαγωγών τους. Αφού εμποδίστηκε στη Βρετανία, το Enif επιχείρησε να ξεφορτώσει την ξυλεία στο Αμβούργο όπου βρήκε και πάλι μπροστά του τους ακτιβιστές της Greenpeace, οι οποίοι ζητούν την άμεση επιστροφή του φορτίου στη Βραζιλία (GP 26/6).
ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Ανησυχητική διαπίστωση της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της οργάνωσης που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα και παρουσιάστηκε ήδη από τις στήλες της "Ε": ο αριθμός των κρατών που επιτρέπουν το βασανισμό των πολιτών τους αυξήθηκε τη χρονιά που πέρασε. Στον κατάλογο των χωρών, των οποίων η αστυνομία ή/και άλλες κρατικές υπηρεσίες επιδίδονται συστηματικά σε κακοποιήσεις και βασανιστήρια, περιλαμβάνονται πλέον 132 κράτη, ενώ την προηγούμενη χρονιά (1998) στην κατηγορία αυτή είχαν καταχωρηθεί 125 κράτη (ΔΑ 15/6).
ΗΠΑ. Την άρνηση των αδελφών Τζεμπ και Τζορτζ Μπους, κυβερνητών της Φλόριντα και του Τέξας αντιστοίχως, να σεβαστούν τις θεσμοθετημένες επιταγές του διεθνούς δικαίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανθρωπιστική οργάνωση, καταδικάζοντας σε θάνατο και εκτελώντας άτομα με νοητική καθυστέρηση, καθώς και εκείνα που διέπραξαν εγκλήματα στην εφηβική τους ηλικία, οι δύο κυβερνήτες καταστρατηγούν τις διεθνείς συμβάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η θανατική ποινή, ακόμη και εκεί που δεν έχει ακόμη καταργηθεί, δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε άτομα των δύο αυτών κατηγοριών (ΔΑ 20/6).
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ. Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που βρίσκεται στην πρωτεύουσα Φριτάουν συλλέγει μαρτυρίες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι ο άμαχος πληθυσμός της χώρας συνεχίζει να υφίσταται απίστευτες ταλαιπωρίες. Υπεύθυνες για τη συστηματική παραβίαση και των στοιχειωδέστερων ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών είναι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή τόσο οι αντάρτες όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις. Οι μαρτυρίες που έχει ήδη συγκεντρώσει δειγματοληπτικά η Διεθνής Αμνηστία περιγράφουν με έντονα χρώματα το δράμα των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τη Βόρεια Επαρχία της χώρας και ζουν σήμερα σε ειδικά προσφυγικά στρατόπεδα γύρω από τη Φριτάουν. Οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι ακρωτηριασμοί αποτελούν τα μοτίβα που επανέρχονται σταθερά σε όλες αυτές τις αφηγήσεις (ΔΑ 21/6).
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Μήνες μετά τη λήξη του πολέμου στο Κόσοβο, οι στρατιώτες που για λόγους συνείδησης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις γιουγκοσλαβικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά το τίμημα της επιλογής τους. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τόσο εκείνοι που οι πεποιθήσεις τους τους απαγορεύουν να φέρουν όπλο όσο και εκείνοι που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο συγκεκριμένο πόλεμο επειδή τον θεωρούσαν άδικο. Οκτώ μήνες μετά τη δημοσίευση της έκθεσής της για τους στρατιώτες που αρνήθηκαν για λόγους συνείδησης να πολεμήσουν στο Κόσοβο, η Διεθνής Αμνηστία δίνει στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι αυτοί ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα στη Γιουγκοσλαβία, όπου αντιμετωπίζουν υψηλές ποινές φυλάκισης. Εξίσου, όμως, καταδικαστέα είναι και η στάση άλλων κρατών, κυρίως μελών του ΝΑΤΟ, τα οποία κάλεσαν κατ' επανάληψη τους Γιουγκοσλάβους στρατιώτες να λιποτακτήσουν και τώρα αρνούνται να τους δώσουν δικαίωμα παραμονής. Οπως υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης, τα κράτη αυτά στα οποία καταφεύγουν οι λιποτάκτες έχουν την ηθική υποχρέωση να τους παράσχουν βοήθεια και προστασία (ΔΑ 19/6).
ΙΣΡΑΗΛ. Τριάντα ακτιβιστές της Greenpeace μπλόκαραν προ ημερών τους αγωγούς από τους οποίους διοχετεύονται τόνοι επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων στον ποταμό Κισόν, τον περισσότερο μολυσμένο ποταμό του Ισραήλ. Στη διαμαρτυρία πήραν μέρος μέλη της οικολογικής οργάνωσης από το Ισραήλ, τη Γερμανία και την Αυστρία, προκειμένου να πείσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να απαγορεύσει αμέσως την περαιτέρω μόλυνση του ποταμού. Η μόλυνση του Κισόν θεωρείται υπεύθυνη για τη συχνή εμφάνιση καρκίνου σε ναύτες των οποίων η εκπαίδευση περιλάμβανε καταδύσεις στον ποταμό. Η ισραηλινή κυβέρνηση, αποδεχόμενη το πρόβλημα, απαγόρευσε πρόσφατα το ψάρεμα στον Κισόν και τη χρήση του ως τόπου αναψυχής, αλλά απέτυχε να κλείσει τους αγωγούς που τον μολύνουν με τοξικά απόβλητα. Δέκα ακτιβιστές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας (GP 15/6).
ΡΩΣΙΑ. Παρά τις έντονες διαβεβαιώσεις της ρωσικής κυβέρνησης ότι πρόκειται σύντομα να ερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για εγκλήματα κατά πολιτών, η Διεθνής Αμνηστία συνεχίζει να συγκεντρώνει πληροφορίες για τις απίστευτες βιαιότητες που υφίστανται Τσετσένοι πολίτες από Ρώσους στρατιωτικούς, οι οποίοι παραμένουν ατιμώρητοι. Οπως είναι γνωστό, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στέλνουν τους συλληφθέντες Τσετσένους στα περιβόητα "στρατόπεδα διαλογής", όπου οι άνθρωποι αυτοί απομονώνονται από τον έξω κόσμο, χωρίς να έχουν δικαίωμα να επικοινωνήσουν με συγγενείς ή δικηγόρους. Οπως αφηγούνται οι επιζήσαντες, άντρες, γυναίκες και παιδιά βασανίζονται εκεί συστηματικά και χωρίς διάκριση: βιασμοί, ηλεκτροσόκ και άγριοι ξυλοδαρμοί συνιστούν την καθημερινότητά τους στα μυστικά αυτά στρατόπεδα συγκέντρωσης (ΔΑ 8/6).
ΙΣΠΑΝΙΑ. Σε ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται στο τελευταίο κρούσμα βίας που φέρει την υπογραφή της ένοπλης αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ και καταγγέλλει τη δράση της οργάνωσης, στα θύματα της οποίας περιλαμβάνεται ένα ευρύτατο φάσμα πολιτών: πολιτικοί, δημοσιογράφοι, δικαστικοί, οδηγοί λεωφορείων, καθώς και συγγενείς των "στόχων". Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο θύμα της ΕΤΑ υπήρξε ο δημοτικός σύμβουλος της πόλης Ντουράνγκο Χεσούς-Μαρία Πεντρόσα-Ουρκίθα, πέμπτος κατά σειρά στόχος της από τον περασμένο Δεκέμβριο και 774η πολιτική δολοφονία της οργάνωσης από το 1968. Ως γνωστόν, η ΕΤΑ κήρυξε τον Δεκέμβριο τη λήξη της εκεχειρίας -που τήρησε επί δεκατέσσερις μήνες- ως αντίδραση στην άρνηση του πρωθυπουργού Αθνάρ να συζητήσει την πρότασή της για το θέμα της ανεξαρτησίας των Βάσκων (ΔΑ 12/6).
ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Εμπιστευτικά έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η Greenpeace αποκαλύπτουν ότι, σύμφωνα με υπάρχουσες εκθέσεις, ο κίνδυνος από τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ θα γίνει τεράστιος, όταν περάσουν 250 ημέρες από τις 25 Νοεμβρίου 1999. Παραμένουν επομένως λιγότερες από 60 ημέρες για την αντίστροφη μέτρηση που μπορεί να οδηγήσει στην προαναγγελθείσα καταστροφή, ενώ η ημερομηνία για την οποία έχει προγραμματιστεί το κλείσιμο του σταθμού (15 Δεκεμβρίου) απέχει κατά πολύ από το όριο ασφαλείας που έχει τεθεί για τη λειτουργία του. "Οι χώρες της ομάδας G7 εξέθεσαν τους κατοίκους της Ευρώπης σε έναν κίνδυνο με ανυπολόγιστες συνέπειες, αφού απέτυχαν να πείσουν την ουκρανική κυβέρνηση να κλείσει το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ στις αρχές του 2000", δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της οικολογικής οργάνωσης Τομπίας Μινχμέγιερ (GP 5/6).
ΓΑΛΛΙΑ. Με έκκλησή της προς τη γαλλική κυβέρνηση, η Greenpeace της ζητά να απορρίψει αίτημα του εργοστασίου ανακύκλωσης πυρηνικών αποβλήτων La Hague της εταιρείας Cogema για διεύρυνση των εργασιών του. Σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση, αν ικανοποιηθεί, το αίτημα της Cogema θα οδηγήσει σε αισθητή αύξηση τα επίπεδα της ραδιενέργειας με την οποία μολύνονται σε μεγάλη έκταση τα παράλια της Γαλλίας. Κατά την οικολογική οργάνωση, η ικανοποίηση του αιτήματος της Cogema αντίκειται στις διεθνείς υποχρεώσεις της Γαλλίας, όπως ορίζονται από τη Σύμβαση για τη Θαλάσσια Μόλυνση (GP 7/6).
ΗΠΑ. Απογοητευτική κρίνει η Διεθνής Αμνηστία την Ειδική Διάσκεψη του ΟΗΕ για τις Γυναίκες που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη. "Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένες κυβερνήσεις μπόρεσαν να μπλοκάρουν την τελική απόφαση εικονογραφεί την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες", σημειώνεται στην ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης. "Οταν πρόκειται για τα δικαιώματα των γυναικών, τότε αίφνης απουσιάζει η πολιτική βούληση που απαιτείται για να προχωρήσει η πλήρης ισότητα". Οπως είναι γνωστόν, ορισμένες κυβερνήσεις αρνήθηκαν συστηματικά να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του μισού πληθυσμού της χώρας, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις είχαν το θράσος να ισχυριστούν ότι δεν έχουν καμία σχετική υποχρέωση (ΔΑ 12/6).
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Η Greenpeace ανακοίνωσε μια παγκόσμια καμπάνια μέσω του Ιντερνετ με στόχο την εταιρεία Coca-Cola, χορηγό της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ. Η διεθνής οργάνωση καταγγέλλει ότι η εταιρεία εγκατέστησε στους χώρους που θα διεξαχθούν οι αγώνες 1700 ψυγεία, τα οποία χρησιμοποιούν την ουσία HFC, προκαλώντας σημαντική βλάβη στο περιβάλλον και καταπατώντας τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που είχαν τεθεί από τους οργανωτές της Ολυμπιάδας. Μόνο 100 ψυγεία θα ικανοποιούν αυτές τις προδιαγραφές και χρησιμοποιούν φυσικές μεθόδους ψύξης που δεν επιδεινώνουν το πρόβλημα της τρύπας όζοντος. Η δικτυακή διεύθυνση της καμπάνιας είναι
http://www.cokespotlight.org. Παράλληλα διεξάγεται αντίστοιχη καμπάνια και για τη δεύτερη μεγάλη χορηγό των αγώνων, την εταιρεία McDonald. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση
http://www.greenpeace.org.au καταχωρούνται λεπτομέρειες για τη διπλή καταγγελία, με κοινό σύνθημα "Πράσινη Ολυμπιάδα-Βρόμικοι χορηγοί: πώς η McDonald και η Coca-Cola, μολύνοντας με HFC, υπονομεύουν τους πρώτους Πράσινους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σίδνεϊ". (GP 1/6)
ΡΩΣΙΑ. Σοβαρή ανησυχία εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τη σύλληψη της Ταϊσα Ισάγεβα, μιας Τσετσένας δημοσιογράφου, στο συνοριακό σημείο ελέγχου "Νίζνι Ζάμαραγκ" μεταξύ Βόρειας Οσετίας και Γεωργίας. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, η Ταϊσα Ισάγεβα, δημοσιογράφος του Τσετσενικού Πρακτορείου Ειδήσεων, συνελήφθη στα σύνορα επειδή είχε μαζί της μια βιντεοκάμερα και ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η ανθρωπιστική οργάνωση καλεί τις ρωσικές αρχές να δώσουν στοιχεία για τους λόγους της σύλληψης και τις συνθήκες κράτησης της δημοσιογράφου, καθώς και για το κατά πόσον της έχει αποδοθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Διεθνής Αμνηστία διατυπώνει ακόμη το φόβο ότι η δημοσιογράφος έχει ήδη μεταφερθεί σε κάποιο μυστικό στρατόπεδο, όπου κινδυνεύει να κρατηθεί σε αυστηρή απομόνωση και να υποστεί βασανιστήρια (ΔΑ 5/6).
ΙΣΡΑΗΛ. Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να εξιχνιαστούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες Λιβανέζοι πολίτες έχασαν τη ζωή τους κατά την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το Λίβανο και την κατάρρευση του Νοτιολιβανικού Στρατού, της πολιτοφυλακής που συνεργάστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις. Σύμφωνα με επιτόπια έρευνα της οργάνωσης, τουλάχιστον σε τέσσερις περιπτώσεις οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων, σκοτώνοντας το λιγότερο τέσσερα άτομα και τραυματίζοντας αρκετά άλλα. Αν, όπως προκύπτει από μαρτυρίες, τα ισραηλινά τεθωρακισμένα άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων, τότε ο ισραηλινός στρατός διέπραξε εγκλήματα πολέμου και οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Τα περιστατικά αυτά συνέβησαν στις 22 και 23 Μαϊου, μετά το πέρας των εχθροπραξιών, επομένως οι Λιβανέζοι πολίτες έγιναν στόχος την ώρα που πανηγύριζαν την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων (ΔΑ 5/6).
ΗΠΑ. Σαφής έχει γίνει πλέον η απροκάλυπτη προσπάθεια ορισμένων κυβερνήσεων να ανατρέψουν αποφάσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών που και οι ίδιες είχαν αποδεχθεί κατά τη Διάσκεψη του Πεκίνου (1995). Πέντε χρόνια μετά, οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις που προηγήθηκαν της ειδικής συνεδρίας του ΟΗΕ για τις γυναίκες επιφύλασσαν αρκετές δυσάρεστες εκπλήξεις. "Ορισμένες κυβερνήσεις συνεχίζουν να θέτουν σε αμφισβήτηση την ουσία της απόφασης του Πεκίνου, ότι δηλαδή τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα", σημειώνει σχετικά η Διεθνής Αμνηστία. "Στην κατηγορία αυτή ανήκει η ανίερη συμμαχία που έχουν από καιρό σχηματίσει το Βατικανό, το Ιράν, η Αλγερία, η Νικαράγουα, η Συρία, η Λιβύη, το Μαρόκο και το Πακιστάν". Με τη δικαιολογία ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένα "δύσκολο ζήτημα", αρκετές χώρες ζήτησαν να απαλειφθούν από το σχέδιο απόφασης που θα υποβαλλόταν στην ειδική συνεδρία κάποιες "επικίνδυνες" αναφορές στις διεθνείς συμβάσεις. Εκτός αυτού, αρνήθηκαν να δεχθούν ως αυτονόητη την υποχρέωση των κρατών να διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στη δημόσια και την ιδιωτική σφαίρα, όπως αυτά ορίζονται και κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο (ΔΑ 5/6).
ΛΙΒΑΝΟΣ. Ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας βρίσκεται από τις 27 Μαϊου στο νότιο Λίβανο, για να μελετήσει την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων εκεί μετά την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής και την υπαγωγή της περιοχής στον έλεγχο της ισλαμικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Το ενδιαφέρον της αποστολής εστιάζεται κυρίως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιείται η σύλληψη και κράτηση ατόμων τα οποία κατηγορούνται ότι υπήρξαν μέλη του Νοτιολιβανικού Στρατού (SLA), της δωσιλογικής δηλαδή πολιτοφυλακής που δρούσε σε συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό. Παράλληλα, η Διεθνής Αμνηστία ζητά την άμεση απελευθέρωση των τελευταίων Λιβανέζων που εξακολουθούν να κρατούνται ως όμηροι σε φυλακές του Ισραήλ (ΔΑ 25/5).
ΡΩΣΙΑ. Δυο πακέτα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Τσετσενία κατασχέθηκαν στις 28 Μαϊου από τις ρωσικές αρχές στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, με τη δικαιολογία ότι περιέχουν "προπαγανδιστικό υλικό κατά της ρωσικής κυβέρνησης". Τα πακέτα μετέφερε η ερευνήτρια της οργάνωσης για τη Ρωσική Ομοσπονδία, Μαριάνα Κατζαρόβα, και προορίζονταν για ένα σεμινάριο για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, το οποίο πρόκειται να παραγματοποιηθεί στο Βλαδικαφκάς της Β.Οσετίας ύστερα από πρόσκληση των ρωσικών αρχών (ΔΑ 30/5).
ΛΑΟΣ. Αγνωστη παραμένει η τύχη πέντε τουλάχιστον ατόμων που συνελήφθησαν τον περασμένο Οκτώβριο στη Βεντιάνε. Οι συλληφθέντες, μέλη όλοι τους του Λαοτινού Φοιτητικού Κινήματος για Δημοκρατία, είχαν υψώσει στις 26 Οκτωβρίου 1999
πανό στο κέντρο της πρωτεύουσας, ζητώντας δημοκρατικές αλλαγές. Σχεδόν αμέσως περικυκλώθηκαν από αστυνομικούς και απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Εκτοτε, οι αρχές αποφεύγουν να ανακοινώσουν ο,τιδήποτε σχετικό με τη σύλληψη ή τις συνθήκες κράτησής τους. Επρόκειτο για την πρώτη γνωστή εκδήλωση αντιπολιτευτικής δραστηριότητας στη χώρα αυτή της ΝΑ Ασίας από το 1975, όταν το Λάος ανακηρύχθηκε Λαοκρατική Δημοκρατία (ΔΑ 30/5).
ΣΟΥΗΔΙΑ. Πέντε χρόνια μετά τον κτηνώδη φόνο του Οσμο Βάλλο λίγο μετά τη σύλληψή του από αστυνομικούς (30.5.1995), η σουηδική δικαιοσύνη έχει αποδειχθεί απόλυτα ανίκανη όχι μόνο να τιμωρήσει αλλά ακόμη και να εντοπίσει τους ενόχους. Παρόλο που έχει αποδειχθεί ότι το θύμα υποβλήθηκε σε άγριο ξυλοδαρμό και άλλα βασανιστήρια (ανάμεσά τους, και το δάγκωμα από αστυνομικό σκύλο), η σχετική ανάκριση του γενικού εισαγγελέα έκλεισε στις 30/3 με την παραγγελία νέων ερευνών -αυτή την φορά όχι για το ίδιο το συμβάν αλλά για τη διαδικασία συγκάλυψής του από τα στελέχη της σουηδικής αστυνομίας. Μεταξύ άλλων, η αστυνομία φρόντισε να καθαρίσει το χώρο της σύλληψης πριν διενεργηθεί οποιαδήποτε μεταθανάτια αυτοψία ΄ αυτόπτες μάρτυρες του φόνου απειλήθηκαν για να μην καταθέσουν ΄ η αρχική ιατροδικαστική έκθεση απέφυγε να αναφέρει ότι αρκετά οστά και ο σβέρκος του νεκρού ήταν σπασμένα, κόκ (ΔΑ 30/5).
ΤΟΥΡΚΙΑ. Εννέα μέλη της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace οδηγήθηκαν στις 30 Μαϊου στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, διωκόμενα με βάση κατηγορίες που επισύρουν ποινές φυλάκισης μέχρι και 2 ετών. Οι εννέα ακτιβιστές (2 Τούρκοι, 2 Γερμανοί, 2 Δανοί και 3 Ολλανδοί) είχαν κρεμάσει στις 19 Οκτωβρίου 1999 από τη γέφυρα του Βοσπόρου ένα τεράστιο
πανό 600 τετραγωνικών μέτρων με το οποίο καλούσαν τον τούρκο υπουργό Ενέργειας, Τζουμχούρ Ερσουμέρ, να σταματήσει τα σχέδια για κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Ακούγιου. Δυο από τους τρεις μάρτυρες κατηγορίες δεν προσήλθαν στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα την αναβολή της δίκης για τις 18/10. Οπως είναι γνωστό, η υπόθεση του πυρηνικού εργοστασίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη γειτονική μας χώρα, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση να αναβάλλει επανειλημμένα την ανάθεση του έργου σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία (GP 30/5).
Η ΣΤΗΛΗ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ GREENPEACE.