Ε Ρ Η Μ Ε Σ Χ Ω Ρ Ε Σ
ΙΟΥΛΙΟΣ 2000
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΙΡΑΝ - ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ (1, 2) - ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΜΠΕΛΙΖΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΒΟΡΕΙΑ και ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΠΓΔ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΜΠΑΧΑΜΕΣ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ. Την άμεση διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες απήχθη κατά την προεκλογική περίοδο ο Πάτρικ Ναμπανιάμα, στέλεχος του αντιπολιτευτικού Κινήματος για Δημοκρατική Αλλαγή (MDC), ζητεί με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Ο Πάτρικ Ναμπανιάμα απήχθη το απόγευμα της 19ης Ιουνίου από ομάδα των λεγόμενων "βετεράνων πολέμου" που εισέβαλαν στο σπίτι του και τον απήγαγαν μπροστά στα μάτια της γυναίκας και των παιδιών του. Εκτοτε αγνοείται η τύχη του. Η Διεθνής Αμνηστία έχει συγκεντρώσει στοιχεία για 14 απαγωγές στελεχών του κόμματος MDC, από τα οποία μόνον ο Π. Ναμπανιάμα συνεχίζει να αγνοείται (ΔΑ 13/7).
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Σε ποινή φυλάκισης 46 συνολικά ετών καταδικάστηκαν έξι Αλβανοί στο Βελιγράδι. Σύμφωνα με σχετική
ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία ζητεί επανάληψη της δίκης, η καταδίκη των έξι ατόμων στηρίχθηκε σε ομολογίες που είχαν αποσπαστεί με βασανιστήρια και τις οποίες οι κατηγορούμενοι αναίρεσαν κατά τη διαδικασία
στο ακροατήριο. Πέντε από τους έξι καταδικασθέντες είναι φοιτητές που διέμεναν στο Βελιγράδι και συνελήφθησαν μεταξύ 3 και 12
Μαΐου 1999, ενώ ο έκτος, κοσμηματοπώλης, δικάστηκε ερήμην. Ολοι κατηγορούνταν ότι είχαν συγκροτήσει ομάδα με στόχο την οικονομική ενίσχυση του Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσοβο. Εκτός αυτού, αντιμετώπιζαν την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες στο Βελιγράδι (ΔΑ 12/7).
ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ. Εκτελέστηκε στις φυλακές της Τασκένδης ο Ντμίτρι Σικούνοφ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία δύο ανδρών. Η είδηση ανακοινώθηκε στη μητέρα του θανατοποινίτη, όταν πήγε να τον επισκεφθεί στη φυλακή, από όπου την είχαν διώξει την προηγουμένη, λέγοντάς της να επανέλθει σε ένα εικοσιτετράωρο. Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε μόλις μαθεύτηκε το τραγικό νέο, η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η ομολογία του Σικούνοφ αποσπάστηκε με βασανιστήρια και ότι για μια ακόμη φορά οι αρχές της χώρας προχώρησαν σε εκτέλεση χωρίς προηγουμένως να προβούν σε κάποια σχετική δήλωση. Οπως σημειώνει η ανθρωπιστική οργάνωση, από τις αρχές του 1999 έχει αυξηθεί ανησυχητικά ο αριθμός των καταδικασμένων σε θάνατο, αλλά και εκείνων που οδηγούνται σε εκτέλεση: σύμφωνα με στοιχεία που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν εξαντλητικά, από το 1999 έχουν καταδικαστεί σε θάνατο 55 άτομα και έχουν εκτελεστεί τουλάχιστον 15 (ΔΑ 12/7).
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ. Την άμεση απελευθέρωση όλων των γυναικών-μελών της μη κυβερνητικής οργάνωσης PARSA που δρα στο Αφγανιστάν ζητεί με ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Οπως έγινε γνωστό, στις 9 Ιουλίου συνελήφθησαν 16 μέλη της οργάνωσης, οκτώ άνδρες και οκτώ γυναίκες. Οι άνδρες αφέθηκαν λίγο αργότερα ελεύθεροι και από τις γυναίκες μόνον η επικεφαλής της ομάδας Μέρι ΜακΜέικιν, 71 ετών. Οι υπόλοιπες γυναίκες, όλες Αφγανές, κρατούνταν μέχρι πρόσφατα. Οι συλλήψεις σημειώθηκαν την ίδια περίπου ώρα που οι Ταλεμπάν ανακοίνωναν την απόφασή τους να εκδιώξουν από τη χώρα όλες τις γυναίκες-μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Στη Μ. ΜακΜέικιν δόθηκε τελεσίγραφο να εγκαταλείψει μέσα σε 24 ώρες τη χώρα (ΔΑ 12/7).
ΙΡΑΝ. Τη σύλληψη δύο δραστήριων υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανακοίνωσε προ ημερών η Διεθνής Αμνηστία. Πρόκειται για τον καθηγητή της Νομικής και πρώην βουλευτή Μοχσέν Ραχαμί και τη δικηγόρο Σιρίν Εμπαντί, ειδικευμένη στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. "Είναι εξωφρενικό να συλλαμβάνονται κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους άνθρωποι σαν την Σιρίν Εμπαντί, τη δικηγόρο που διερευνά τις δολοφονίες συγγραφέων και διανοουμένων κατά τα έτη 1989-1999, και τον Μοχσέν Ραχαμί, τον υπερασπιστή των φοιτητών που δέχθηκαν την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας στους κοιτώνες τους τον Ιούλιο του 1999", αναφέρει η ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης. Οι δύο συνήγοροι συνελήφθησαν ξεχωριστά στις 27 Ιουνίου και αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι διένειμαν ένα βίντεο που "προκαλεί αναταραχή στην κοινή γνώμη της χώρας" (ΔΑ 14/7).
ΣΙΕΡΑ ΛΕΟΝΕ. Αμαχοι πολίτες συνεχίζουν να δολοφονούνται, να υφίστανται ακρωτηριασμούς και να πέφτουν θύματα βιασμού και απαγωγής στη Σιέρα Λεόνε, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία, έναν ακριβώς χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνευσης μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και του Επαναστατικού Ενωμένου Μετώπου στο Τόγκο. Ως γνωστόν, οι παραβιάσεις κατά των αμάχων αυξήθηκαν με την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών τον περασμένο Μάιο. Ενα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο Λομέ, οι κάτοικοι της Σιέρα Λεόνε εξακολουθούν να έρχονται πρώτοι σε αριθμό εκτοπισμένων και προσφύγων σε ολόκληρη την Αφρική. Οι εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των εκτοπισμένων μετά τον Μάιο σε περισσότερους από 200.000 ανθρώπους (ΔΑ 7/7).
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Την ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για την επίσημη εκστρατεία που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση κατά των μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα χωρίς να έχουν εξασφαλίσει άδεια παραμονής. Τον Απρίλιο, ένας αξιωματούχος της σαουδαραβικής κυβέρνησης προειδοποίησε τους ξένους εργάτες ότι, αν συλληφθούν χωρίς "χαρτιά" μετά την εκπνοή της περιόδου χάριτος (2 Ιουλίου), θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αφού καταβάλουν υπέρογκα ποσά ως πρόστιμο και αφού δηλώσουν ποιοι τους φιλοξένησαν ή τους βοήθησαν κατά την παραμονή τους στη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πρόστιμο θα ανέρχεται σε περισσότερα από 26.000 δολάρια, ποσό που δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί από τους ενδιαφερόμενους. Κατόπιν αυτών, η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει φόβο ότι μακρά φυλάκιση και βασανισμοί περιμένουν τους ξένους εργάτες που πρόκειται να συλληφθούν χωρίς άδεια. Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι οι μετανάστες που εκδιώχθηκαν ήδη από τη χώρα ανέρχονται σε 350.000 (ΔΑ 5/7).
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ. Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την εκατοστή επέτειο από την ψήφιση του αυστραλιανού Καταστατικού Χάρτη, η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα πάσχει λόγω μιας πεπαλαιωμένης πλέον βρετανοαυστραλιανής "συμφωνίας κυρίων" που θεωρεί ότι το σύνταγμα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει ρυθμίσεις σχετικές με την τήρηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανηγυρισμούς", σημειώνει η ανθρωπιστική οργάνωση. "Οταν εγκρίθηκε, ο συγκεκριμένος Καταστατικός Χάρτης απέκλειε συνειδητά και για ρατσιστικούς λόγους τους Ασιάτες και αρνιόταν ακόμη και την ύπαρξη των αυτοχθόνων Αυστραλών. Εναν αιώνα αργότερα, το ίδιο κείμενο συνεχίζει να αγνοεί θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών" (ΔΑ 5/7).
ΜΠΕΛΙΖΕ. Η κυβέρνηση της χώρας οφείλει να ρίξει άπλετο φως στις καταγγελίες για συνεχείς παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από αστυνομικά όργανα. Οπως τονίζει σε τεκμηριωμένη σχετική έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία, "το πρόβλημα της αστυνομικής βίας εμφανίζεται εξαιρετικά οξύ στην Πόλη του Μπελίζε και στις περιοχές που γειτνιάζουν με τα σύνορα της Γουατεμάλας". Μόνο το 1999 έχουν καταγραφεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις περισσότερα από τριάντα περιστατικά. Ο θάνατος, για παράδειγμα, του Ντάνιελ Τίλετ στις 21 Σεπτεμβρίου 1999 προκλήθηκε αποδεδειγμένα από βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκε κατά την κράτησή του σε αστυνομικό τμήμα στο Μπελμοπάν (ΔΑ 5/7).
ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Η Greenpeace καταγγέλλει την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχθεί την επιστροφή του πλουτωνίου ΜΟΧ από την Ιαπωνία, όπου μεταφέρθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Το καύσιμο ΜΟΧ, ένα μείγμα πλουτωνίου και ουρανίου που παράγεται από την British Nuclear Fuels στο Σέλαφιλντ, δεν πρόκειται εντέλει να χρησιμοποιηθεί από την ιαπωνική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που το είχε παραγγείλει, με αποτέλεσμα η ιαπωνική κυβέρνηση να ζητά την επιστροφή του στη Βρετανία. Στο σχέδιο αντιτίθεται η Greenpeace, υποστηρίζοντας ότι η νέα μεταφορά του είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το περιβάλλον των χωρών από όπου πρόκειται να περάσει το πλοίο με το πυρηνικό φορτίο (GP 11/7).
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ. Να σταματήσουν αμέσως οι εκτελέσεις θανατοποινιτών ζητά με επείγουσα έκκλησή της προς την κυβέρνηση της χώρας η Διεθνής Αμνηστία, υποστηρίζοντας για μια ακόμη φορά πως ένα κράτος δεν μπορεί να απαντά στην εγκληματική βία καταφεύγοντας και το ίδιο σε δολοφονίες. Στην ίδια ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης υπενθυμίζεται ότι η Γουατεμάλα είχε αναστείλει τις εκτελέσεις μεταξύ 1983 και 1996. Τον Σεπτέμβριο του 1996, η εικόνα της εκτέλεσης δύο θανατοποινιτών από εκτελεστικό απόσπασμα και, κυρίως, η χαριστική βολή που δόθηκε στον έναν από αυτούς που δεν πέθανε αμέσως, έκανε το γύρο του κόσμου, ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών. Υστερα από αυτό, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να ζητήσει τα φώτα των Αμερικανών αρμοδίων και να υιοθετήσει την εκτέλεση με θανατηφόρο ένεση. Οπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία, η πρώτη εκτέλεση με ένεση στη Γουατεμάλα (Φεβρουάριος 1998) διήρκεσε 18 ολόκληρα λεπτά (ΔΑ 26/6).
ΙΝΔΙΑ. Την ανησυχία της για τη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ετοιμάζεται στη χώρα εκφράζει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία. Το νέο αυτό αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο έχει μεγάλη ομοιότητα με τον ισχύοντα νόμο, ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει το σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το φόβο της για τη συνέχιση των βαναυσοτήτων σε βάρος πολιτών εικονογραφεί η ανθρωπιστική οργάνωση με παραδείγματα ατόμων που κατηγορήθηκαν για τρομοκρατική δραστηριότητα και, αφού βασανίστηκαν απάνθρωπα, περιμένουν επί χρόνια να δικαστούν χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να αποφυλακιστούν με εγγύηση (ΔΑ 26/6).
ΙΑΠΩΝΙΑ. Ακτιβιστές της Greenpeace κατέλαβαν συμβολικά στη θάλασσα της Ιαπωνίας ρωσικό φορτηγό πλοίο που μετέφερε παράνομη ξυλεία από τη Ρωσία στην Ιαπωνία. Η κίνηση των ακτιβιστών από τη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, το Ισραήλ και την Αυστραλία στόχευε να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη και τις αρμόδιες αρχές για το παράνομο εμπόριο ξυλείας που συνεχίζεται μεταξύ χωρών της ομάδας G8 ενόψει της επικείμενης διάσκεψης των χωρών αυτών στην Ιαπωνία. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της οικολογικής οργάνωσης, στη Ρωσία ανθεί η παράνομη αυτή δραστηριότητα, κυρίως στην απομακρυσμένη ανατολική επαρχία Πριμόρσκι, όπου μέλη της Greenpeace διαπίστωσαν επί τόπου τη συστηματική -και σε μεγάλο βαθμό παράνομη- καταστροφή πολύτιμων δασών (GP 3/7).
ΒΟΡΕΙΑ και ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ. Μετά την πρόσφατη διάσκεψη μεταξύ των δύο χωρών και την κοινή διακήρυξη των ηγεσιών τους, η Διεθνής Αμνηστία καλεί και τις δύο πλευρές να δώσουν άμεσα δείγματα της δηλωμένης πλέον διάθεσής τους να μειώσουν τη μεταξύ τους ένταση και να δείξουν μεγαλύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, η ανθρωπιστική οργάνωση ζητεί από τη Νότια Κορέα να καταργήσει το Νόμο Εθνικής Ασφάλειας, με τον οποίο διώκονται οι διαφωνούντες. Οπως υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, οι περισσότερες διώξεις πραγματοποιούνται σήμερα βάσει του ασαφούς άρθρου 7 του εν λόγω νόμου, το οποίο προβλέπει φυλάκιση έως επτά ετών για όποιον "διαφημίσει" ή "κατά κάποιον τρόπο ωφελήσει" τη Βόρεια Κορέα. Αντιστοίχως, η οργάνωση εκφράζει την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη μυστικότητα της Βόρειας Κορέας σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συχνή παραβίασή τους από τις αρχές της. Ακόμη, διατυπώνει φόβους για την τύχη των εκατοντάδων Βορειοκορεατών που επέστρεψαν βιαίως στη χώρα, όταν οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν να τους παράσχουν άσυλο (ΔΑ 26/6).
ΓΑΛΛΙΑ. Με μια συμβολική κίνηση, η Greenpeace άρχισε στις 29 Ιουνίου το υποβρύχιο κλείσιμο του ενός αγωγού του εργοστασίου La Hague της εταιρείας Cogema στη Νορμανδία. Από τον αγωγό του εργοστασίου ανακύκλωσης πυρηνικών αποβλήτων διοχετεύονται στη θάλασσα πάνω από ένα εκατομμύριο λίτρα ραδιενεργών αποβλήτων την ημέρα. Ως γνωστόν, η Γαλλία και η Βρετανία βρέθηκαν απομονωμένες, όταν πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν στην Κοπεγχάγη τον τερματισμό της ανακύκλωσης ραδιενεργών αποβλήτων (GP 29/6).
ΠΓΔ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Η κυβέρνηση οφείλει να ερευνήσει τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνέβησαν στο Αρατσίνοβο στις αρχές του χρόνου. Δεκάδες πολίτες αλβανικής καταγωγής από το χωριό Αρατσίνοβο και τα Σκόπια ξυλοκοπήθηκαν και υπέστησαν βασανιστήρια από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά τη δολοφονία τριών αστυνομικών στο χωριό στις 11 Ιανουαρίου. Πολλοί κρατήθηκαν σε απομόνωση επί δέκα μέρες και υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ο Σάμπρι Ασάνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή, υπήρξε θύμα παράνομης εκτέλεσης. "Η δολοφονία των αστυνομικών είναι ένα πολύ σοβαρό έγκλημα, αλλά κανένα έγκλημα δεν δικαιολογεί παρόμοιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας. Τη ημέρα των συλλήψεων η αστυνομία έκανε εκτεταμένες έρευνες σε όλο το χωριό, δέρνοντας όσους κατοίκους έβρισκε στα σπίτια. Οσοι θεωρήθηκαν ύποπτοι οδηγήθηκαν με κουκούλες στο κεφάλι στο αστυνομικό τμήμα, όπου ανακρίθηκαν με βασανιστήρια. Οι αρχές έχουν επισήμως αναγνωρίσει ως "λάθος" τη συμπεριφορά των αστυνομικών, αλλά ακόμα και σήμερα η οικογένεια του Ασάνι δεν έχει λάβει αντίγραφο της νεκροψίας του, για να μπορεί να αποκαλύψει τις αιτίες του θανάτου του. (ΔΑ, 22/6)
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Η Διεθνής Αμνηστία παρενέβη στη διεθνή διάσκεψη με τίτλο "Επενδύσεις στη Σαουδική Αραβία", προκειμένου να κάνει γνωστές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στη χώρα και να βοηθήσει τη βελτίωση των συνθηκών. Η καμπάνια είχε σύνθημα "Σταματήστε τη σιωπή - Σταματήστε τον πόνο" και απευθυνόταν στις εταιρείες που μετείχαν στη διάσκεψη, επισημαίνοντας ότι η διεθνής κοινότητα και οι πολίτες της χώρας παρακολουθούν τη δράση των επενδυτών με την ελπίδα να προσφέρουν στην προστασία των ανθρωπίνων
δικαιωμάτων. (ΔΑ, 20/6)
ΜΠΑΧΑΜΕΣ. Ο δημοσιογράφος και γερουσιαστής Ομπι Γουιλτσόμπε φυλακίστηκε στις 21 Ιουνίου με την κατηγορία ότι "απέκρυψε πληροφορίες". Ο δημοσιογράφος μετέδωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή μια επιστολή του καταδικασμένου σε θάνατο Τζον Χιγκς, ο οποίος αυτοκτόνησε στο κελί του, την παραμονή της προγραμματισμένης εκτέλεσής του. Στην επιστολή περιγράφονταν οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής των κρατουμένων και ιδιαίτερα των μελλοθανάτων. Οι αρχές απαιτούν από τον Γουιλτσόμπε να τους αποκαλύψει τον τρόπο που έλαβε την επιστολή, εκείνος όμως αρνείται, με τον εύλογο φόβο ότι θα διωχτεί το πρόσωπο που τον βοήθησε. (ΔΑ, 22/6)
ΚΟΛΟΜΒΙΑ. Οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών στην ένοπλη σύγκρουση που επικρατεί στη χώρα. Ο Ιγνάσιο Γκόμες της εφημερίδας Ελ Εσπεκταδόρ και διευθυντής του Ιδρύματος για την Ελευθερία του Τύπου υποχρεώθηκε να φύγει από τη χώρα, όταν πληροφορήθηκε ότι το όνομά του βρίσκεται στη λίστα δολοφονιών μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης. Τους τελευταίους εννιά μήνες έχουν δολοφονηθεί 8 δημοσιογράφοι. Πολύ πρόσφατα απήχθη από παραστρατιωτικές ομάδες η συνεργάτιδα του Γκόμες Τζίνεθ Μπεντόγια, κρατήθηκε και βασανίστηκε. Τον Μάρτιο, για τους ίδιους λόγους, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τη χώρα ο δημοσιογράφος της Ελ Τιέμπο Φρανσίσκο Σάντος, ο οποίος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις κατά της βίας και ίδρυσε μια οργάνωση κατά των απαγωγών. (ΔΑ, 22/6)
Η ΣΤΗΛΗ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
ΚΑΙ ΤΗΣ GREENPEACE.