Ε  Ρ  Η  Μ  Ε  Σ       Χ  Ω  Ρ  Ε  Σ

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2000

 

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ (1, 2) - ΛΙΒΑΝΟΣ- ΤΟΥΡΚΙΑ (1, 2) - ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (1, 2) - ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΚΕΝΥΑ - ΙΝΔΙΑ (1, 2) - ΝΗΣΙΑ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ - ΜΙΑΝΜΑΡ - ΜΕΞΙΚΟ - ΒΕΛΓΙΟ

 

 

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. Η αδυναμία της ινδονησιακής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη ραγδαία επιδεινωνόμενη κατάσταση στο Άτσεχ οδηγεί σε μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προειδοποιούν με κοινή ανακοίνωσή τους η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch. Παρά την εκεχειρία μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ανταρτών του Κινήματος για Ελεύθερο Άτσεχ (GAM), οι επιθέσεις εναντίον αγωνιστών του αποσχιστικού κινήματος και ακτιβιστών των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση - και πρωταγωνιστές κυρίως άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας. "Απαγωγές, βασανιστήρια και φόνοι πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση στο Άτσεχ. Η εξουσία των πολιτικών αρχών έχει καταρρεύσει πλήρως και κανείς στην Τζακάρτα δεν φαίνεται να δίνει την παραμικρή προσοχή", διαβάζουμε στην ανακοίνωση των δυο οργανώσεων, που δεν παραλείπουν να καυτηριάσουν την απουσία ενδιαφέροντος των χρηματοπιστωτικών οργανισμών της Δύσης -και δανειστών της Ινδονησίας- για το ζήτημα (ΔΑ 25/9).

ΛΙΒΑΝΟΣ. Ο Κεμάλ αλ-Μπατάκ, πρόεδρος της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Μιρσάντ", διώκεται για "προσβολή της υπόληψης του λιβανικού κράτους" επειδή σε e-mail του άσκησε κριτική κατά του τμήματος ηθών της αστυνομίας. Το επίμαχο e-mail αφορούσε αστυνομική επιδρομή στην τοπική εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ "Destination" και ανάκριση του διευθυντή της σχετικά με ένα gay website, υπόθεση για την οποία δεν έχει ασκηθεί καμιά απολύτως δίωξη. Ύστερα από την αποστολή του επίμαχου e-mail, στο οποίο "εξέφραζε τη λύπη του για τις εξόφθαλμες και παράνομες απόπειρες της αστυνομίας να περιστείλει την ελευθερία του διαδικτύου", ο αλ-Μπατάκ ανακρίθηκε από τη λιβανική Ασφάλεια και ακολούθησε η παραπομπή του στο στρατοδικείο. Σύμφωνα με το άρθρο 157 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα, η κατηγορία που ασκήθηκε εις βάρος του επιφέρει ποινές φυλάκισης μεταξύ 3 μηνών και 3 χρόνων (ΔΑ 22/9).  

ΤΟΥΡΚΙΑ. Η απελευθέρωση του Ακίν Μπιρντάλ αποτελεί ένα θετικό βήμα που πρέπει να επισφραγιστεί με την κατάργηση του άρθρου 312 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο καταργεί στην πράξη την ελευθερία της έκφρασης στη γειτονική μας χώρα. Τις επισημάνσεις αυτές κάνει η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο πριν την απόλυση του Μπιρντάλ από τις φυλακές της Άγκυρας "για λόγους υγείας". Πρόεδρος μέχρι πρότινος της τουρκικής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), ο Ακίν Μπιρντάλ έχει καταδικαστεί βάσει του άρθρου 312 για "πρόκληση σε μίσος και διχόνοια στη βάση ταξικών, φυλετικών ή τοπικιστικών διαφορών". "Έγκλημά" του ήταν η χρησιμοποίηση της ("εθνικά απαράδεκτης") έκφρασης "κουρδικός λαός" σε δυο ομιλίες του το 1995-1996, κατά τις οποίες ζήτησε την ειρηνική επίλυση του κουρδικού ζητήματος (ΔΑ 22/9).

ΙΑΠΩΝΙΑ. Ένα χρόνο μετά το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τοκαϊμούρα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δυο εργατών και τη μόλυνση από ραδιενέργεια εκατοντάδων άλλων, ο κίνδυνος για μια ακόμη σοβαρότερη καταστροφή είναι μεγαλύτερος παρά ποτέ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Greenpeace. Χαρακτηριστική της αδιαφορίας των ιαπωνικών αρχών για την ασφάλεια των πολιτών της χώρας απέναντι στις αρνητικές επιπτώσεις της πυρηνικής ενέργειας, καταγγέλλει, είναι η πρόσφατη επαναλειτουργία εργοστασίου επανεπεξεργασίας ραδιενεργών αποβλήτων, το οποίο είχε κλείσει μετά από έκρηξη και διαρροή ραδιενέργειας το 1997. Μέσα στο 1999, υπενθυμίζει η ίδια ανακοίνωση, η Ιαπωνία γνώρισε 5 αξιόλογες περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας με αποτέλεσμα τον τερματισμό της λειτουργίας ισάριθμων αντιδραστήρων, ενώ άλλοι 5 αντιδραστήρες έκλεισαν τον περασμένο Ιούλιο για τον ίδιο λόγο με απόφαση της Εταιρείας Ηλεκτρισμού του Τόκιο. Μια άλλη επικίνδυνη εξέλιξη αφορά τη σχεδιαζόμενη χρησιμοποίηση -για πρώτη φορά- ενός νέου πυρηνικού καυσίμου (ΜΟΧ), σε αντιδραστήρες που δεν πληρούν τις σχετικές προδιαγραφές (GP 28/9).

ΑΙΓΥΠΤΟΣ. "Υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, πολιτικοί της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφοι είναι πλέον οι βασικοί στόχοι των αιγυπτιακών αρχών απλώς και μόνο επειδή οι άνθρωποι αυτοί ασκούν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης". Με τα λόγια αυτά, πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο "Η φίμωση της κοινωνίας των πολιτών" καταγγέλλει την επικίνδυνη τροπή που έχουν πάρει οι σχετικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και ζητεί την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων. Όπως υπογραμμίζει η ανθρωπιστική οργάνωση, η καταστολή που υφίστανται οι αντιφρονούντες συνιστά ένα σαφές μήνυμα προς την κοινωνία των πολιτών, η οποία στην ουσία καλείται να διακόψει κάθε κριτική δραστηριότητά της. Η Διεθνής Αμνηστία υπενθυμίζει ότι τον τελευταίο καιρό έχουν συλληφθεί, μεταξύ άλλων, εκατοντάδες πολίτες με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στην οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων. Εκατόν πενήντα τουλάχιστον από τους συλληφθέντες κρατούνταν έως πρόσφατα (ΔΑ 19/9).

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ. Σε περισσότερους από 600 υπολογίζονται οι άμαχοι πολίτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στο ελάχιστο διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία επίθεση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κατά των ανταρτικών βάσεων στο νησί των Νότιων Φιλιππίνων Τζόλο. Βασισμένη σε έγκυρες πληροφορίες για την τρομερή αυτή αιματοχυσία, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές της χώρας να εγγυηθούν το συντομότερο δυνατό την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού. Υπενθυμίζει επίσης ότι οι ένοπλες δυνάμεις των Φιλιππίνων διαπράττουν συστηματικά παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, καταφεύγοντας συχνά σε εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια, "εξαφανίσεις" ανεπιθύμητων και δολοφονίες αμάχων (ΔΑ 18/9).

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας Ντ. Γιάνκοβιτς ζήτησε προ ημερών η Διεθνής Αμνηστία προκειμένου να δοθεί μια λύση στην υπόθεση 14 Κοσοβάρων που κρατούνται επί δεκαπέντε μήνες σε σερβική φυλακή χωρίς να τους έχει ακόμη ανακοινωθεί αν, πότε και με ποιες κατηγορίες πρόκειται να δικαστούν. Όπως τονίζει η ανακοίνωση της ανθρωπιστικής οργάνωσης, οι 14 Κοσοβάροι, μεταξύ των οποίων και ένας άνδρας 75 ετών, συνελήφθησαν τον Μάιο του 1999, οπότε διατάχθηκε η κράτησή τους για ένα μήνα. Από τότε βρίσκονται ξεχασμένοι στη Στρέμσκα Μιτροβίτσα χωρίς την παραμικρή ενημέρωση για την υπόθεσή τους. Πρόκειται για μια περίπτωση, κατά την οποία έχουν καταστρατηγηθεί τόσο οι διεθνείς όσο και οι εγχώριοι σχετικοί νόμοι (ΔΑ 15/9).

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. Ο Τζαφάρ Σιντίκ Χαμζάχ, Αμερικανός υπήκοος και επικεφαλής μιας μη κυβερνητικής ανθρωπιστικής οργάνωσης, του Διεθνούς Φόρουμ για το Ατσέχ (IFA), βρισκόταν στην Ινδονησία, όταν χάθηκαν τα ίχνη του στις 5 του περασμένου Αυγούστου. Σύμφωνα με στοιχεία που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν οι δικοί του, το πτώμα του βρέθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου μαζί με άλλα τέσσερα πτώματα στο Καμπαντζαχέ, κοντά στο Μεντάν της Βόρειας Σουμάτρα. Όπως τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί χωρίς χρονοτριβή, καθώς οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ατσέχ δέχονται τις τελευταίες εβδομάδες όλο και συχνότερες απειλές και υφίστανται σοβαρές επιθέσεις από την ινδονησιακή αστυνομία (ΔΑ 10/9).

ΤΟΥΡΚΙΑ. Πρόσφατα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αποκαλύπτουν ότι οι αρχές της χώρας έχουν αποκρύψει πολλά στοιχεία σχετικά με την υπόθεση των ιταλικών τοξικών αποβλήτων που αποθηκεύονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Όπως καταγγέλλει η Greenpeace, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Τουρκίας σχεδιάζει να προχωρήσει σε αποτέφρωση των αποβλήτων, θέτοντας σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Παλαιότερα, η οικολογική οργάνωση είχε διαπιστώσει ότι οι υπεύθυνοι άνοιγαν τρύπες στα βαρέλια με το επικίνδυνο τοξικό περιεχόμενο προκειμένου να τα κάνουν να παραμείνουν στο βυθό της θάλασσας. Από κάποια βαρέλια που δεν είχαν βυθιστεί και επέπλεαν, ακτιβιστές της οικολογικής οργάνωσης είχαν τεκμηριώσει την ιταλική τους προέλευση. Καθώς, όμως, οι τουρκικές αρχές δεν μπόρεσαν να πείσουν την Ιταλία να πάρει πίσω τα απόβλητά της, σκοπεύουν τώρα να τα κάψουν, δίνοντας τη χειρότερη δυνατή λύση στο πρόβλημα (GP 15/9).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Σε μια παρωδία δίκης, επτά από τους δέκα αστυνομικούς που κατηγορούνταν για το φόνο 10 ακτημόνων αγροτών κατά την εκκένωση ενός κατειλημμένου τσιφλικιού στην Κορουμπιάρα (9.8.95) αθωώθηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου λόγω "ελλείψεως στοιχείων" -όπως ακριβώς ζήτησε δημόσια από το δικαστήριο το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Παρά την έλλειψη οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, ωστόσο, το ίδιο δικαστήριο δεν παρέλειψε να καταδικάσει 2 αγωνιστές του κινήματος των ακτημόνων ως υπεύθυνους για το φόνο 2 αστυνομικών κατά τη διάρκεια της ίδιας συμπλοκής. Αρκετά άλλα άτομα για τα οποία υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις άμεσης συμμετοχής στη φονική επιδρομή (αστυνομικοί, πιστολάδες ιδιωτικών παραστρατιωτικών ομάδων κι ένας τσιφλικάς της περιοχής) ουδέποτε ενοχλήθηκαν από τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη (ΔΑ 8/9).

ΚΕΝΥΑ. Ο φόνος έξι άοπλων, γυμνών κρατουμένων από τη φρουρά των φυλακών του Νιέρι αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την απουσία σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία. Ο ομαδικός φόνος έγινε τα ξημερώματα τις 4ης Σεπτεμβρίου, ύστερα από αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης οκτώ θανατοποινιτών, καταδικασμένων για ληστεία. Σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, οι παραλίγο δραπέτες πολυβολήθηκαν εν ψυχρώ από τους φύλακες (ΔΑ 7/9).

ΙΝΔΙΑ. Περισσότεροι από 100.887 τόνοι επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αποβλήτων εισήχθησαν στην Ινδία κατά το 1999-1999 κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τις ίδιες τις επίσημες κυβερνητικές στατιστικές. Το γεγονός καταγγέλλεται από την Greenpeace, πιέσεις της οποίας είχαν οδηγήσει το 1997 το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να επιβάλει την (τυπική προς το παρόν) απαγόρευση της εισαγωγής επικίνδυνων αποβλήτων. Μεταξύ των ουσιών που αφορά η παραβίαση της απαγόρευσης συγκαταλέγονται απόβλητα από μόλυβδο, κάδμιο, χρώμιο, κοβάλτιο, αντιμόνιο, μπάφνιο και θάλειο, άχρηστες μπαταρίες, στάχτες και περιτρίμματα ψευδαργύρου, σκουπίδια από καρκινογόνο PVC, κλπ (GP 11/9).

ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΟΛΟΜΩΝΤΑ. Κατάσταση γενικευμένης ανασφάλειας επικρατεί στη Γκουανταλκανάλ ύστερα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουνίου, με χιλιάδες πολίτες να βρίσκονται ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά των αντιμαχόμενων πολιτικοστρατιωτικών οργανώσεων "Δύναμη Αετών της Μαλάιτα" (MEF) και "Κίνημα Ελευθερίας του Iσαμπάτου" (IFM). Περισσότερα από 100 άτομα έχουν σκοτωθεί (πολλά από τα οποία, αποκλειστικά και μόνο λόγω της εθνοτικής τους καταγωγής), ενώ ο αριθμός των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει το νησί υπολογίζεται μεταξύ 20-30.000 (ΔΑ 7/9).

ΡΩΣΙΑ. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέρριψε στις 13 Σεπτεμβρίου την προσφυγή του γενικού εισαγγελέα κατά της αθώωσης του απόστρατου αξιωματικού Αλεξάντρ Νικίτιν. Ο Νικίτιν, απόστρατος διοικητής υποβρυχίου, είχε συλληφθεί το 1996 με την κατηγορία της προδοσίας της χώρας και της κατασκοπίας, για κείμενά του στα οποία αποκάλυπτε τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής που εγκυμονεί η διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά υποβρύχια του στόλου της Αρκτικής. Παρέμεινε προφυλακισμένος επί δυο χρόνια, για να αθωωθεί τελικά το Δεκέμβριο του 1999 από δικαστήριο του Σανκτ Πέτερμπουργκ (ΔΑ 13/9).

ΙΣΡΑΗΛ. Ακτιβιστές της Greenpeace μπλόκαραν στις 12 Σεπτεμβρίου έναν από τους αποχετευτικούς αγωγούς που αδειάζουν καθημερινά χιλιάδες τόνους τοξικών λυμάτων στον ποταμό Κισόν. Με την κατασκευή ενός μικρού φράγματος, τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης έστειλαν τα λύματα πίσω στο εργοστάσιο της Gadot Biochemicals, μιας από τις επτά εταιρείες που θεωρούνται υπεύθυνες για τη μόλυνση τόσο του ίδιου του ποταμού όσο και των ακτών της Μεσογείου στην οποία αυτός εκβάλλει (GP 12/9).

ΜΙΑΝΜΑΡ (ΒΙΡΜΑΝΙΑ). Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση της χώρας να δώσει εξηγήσεις για την τύχη της κατόχου του βραβείου Νόμπελ Αούνγκ Σαν Σούου Κίι και των άλλων στελεχών της αντιπολίτευσης που εδώ και μία εβδομάδα συνεχίζουν να κρατούνται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Όπως έγινε γνωστό, στις 2 Σεπτεμβρίου ειδικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν τη γενική γραμματέα της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία (NLD) Σούου Κίι, τον αντιπρόεδρο του κόμματος Γιου Τιν Γιου και 12 στελέχη της νεολαίας. Από τη στιγμή εκείνη, η αστυνομία εμπόδισε διπλωμάτες και δημοσιογράφους να επισκεφθούν τους συλληφθέντες, ενώ τα γραφεία του κόμματός τους υπέστησαν επιθέσεις και βανδαλισμούς. Στις 4 Σεπτεμβρίου, η στρατιωτική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι ηγέτες της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία βρίσκονται στην κατοικία τους και δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στα γραφεία του αντιπολιτευόμενου κόμματος, το οποίο κυβερνητικοί παράγοντες κατηγορούν για επαφές με την ένοπλη τρομοκρατική ομάδα "Στρατός του Θεού" (ΔΑ 4/9).  

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Την ανησυχία της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για τις πρόσφατες αστυνομικές επιθέσεις κατά φοιτητών στα γραφεία του αντιπολιτευτικού φοιτητικού κινήματος Οτπόρ (Αντίσταση) στο Βελιγράδι. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, φακέλους και προπαγανδιστικό υλικό. Την ίδια ώρα, την επίθεση αστυνομικών δέχθηκαν φοιτητές σε ολόκληρη τη Σερβία, ορισμένοι μάλιστα από αυτούς κακοποιήθηκαν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια. Στο Σάμπατς της δυτικής Σερβίας δύο μέλη του Οτπόρ συνελήφθησαν την ώρα που κολλούσαν αφίσες ενός υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Ο ένας από δύο συλληφθέντες, ο Ντάρκο Πάβλοβιτς, δήλωσε ότι κατά τη σύλληψή του ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από τα αστυνομικά όργανα (ΔΑ 5/9).

ΙΝΔΙΑ. Με την ευκαιρία της "Ημέρας των 'Εξαφανισθέντων'", η Διεθνής Αμνηστία καλεί την κυβέρνηση της χώρας να διατάξει άμεση έρευνα προκειμένου να διαλευκανθούν οι υποθέσεις των ατόμων που "εξαφανίστηκαν" μυστηριωδώς στα κρατίδια Τζαμού και Κασμίρ. Όπως διευκρινίζεται σχετικά, ύστερα από μια κάποια μείωσή τους τα τελευταία τρία χρόνια, οι "εξαφανίσεις" εμφανίζουν και πάλι συστηματική αύξηση, όπως προκύπτει από τις δεκάδες καταγγελίες που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο. Εκτιμάται ότι από το 1900 περισσότερα από χίλια άτομα "εξαφανίστηκαν" στην περιοχή ύστερα από τη σύλληψή τους από αστυνομικές ή παραστρατιωτικές δυνάμεις. Τα θύματα περιλαμβάνουν άτομα κάθε ηλικίας και επαγγέλματος και πιστεύεται ότι πολλά από αυτά έχουν συλληφθεί τυχαία και για παραδειγματισμό, χωρίς να υπάρχει καμία κατηγορία σε βάρος τους για συνεργασία με κάποια ένοπλη ομάδα (ΔΑ 30/8).

ΜΕΞΙΚΟ. Η καταδίκη του Ροντόλφο Μοντιέλ και του Τεόντορο Καμπρέρα σε πολύχρονη φυλάκιση θεωρείται από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις σοβαρό πλήγμα κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα. Οι δύο αγρότες, γνωστοί για την οικολογική τους δράση, συνελήφθησαν στις 2 Μαΐου 1999 και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια για να ομολογήσουν την ενοχή τους σε υποθέσεις εμπορίου όπλων και διακίνησης ναρκωτικών. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας, η υπόθεση των δύο αγροτών συνιστά μια ακόμη μαρτυρία για τις ελλείψεις του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα και αποδεικνύει τις στενές διασυνδέσεις μεταξύ των κρατικών αρχών και των ισχυρών τοπικών οικονομικών συμφερόντων, τα οποία έπληττε η δραστηριότητα των δύο αγροτών (ΔΑ 29/8).

ΒΕΛΓΙΟ. Η Greenpeace καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιταχθεί στη χρηματοδότηση των ουκρανικών πυρηνικών αντιδραστήρων Χμελνίτσκι-2 και Ρόβνο-4 ("K2R4"), οι οποίοι σχεδιάζεται να αντικαταστήσουν τον αντιδραστήρα του Τσερνομπίλ που καταστράφηκε το 1986. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά την περίπτωση χορήγησης δανείου ύψους 610 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικολογικής οργάνωσης, η Ευρώπη που υποφέρει ακόμη από τις συνέπειες του Τσερνομπίλ οφείλει να προσανατολιστεί σε ασφαλέστερες και φθηνότερες λύσεις όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας (GP 4/9).

   

Η ΣΤΗΛΗ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

 ΚΑΙ ΤΗΣ GREENPEACE.

                                       

 

 

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ"