Ε  Ρ  Η  Μ  Ε  Σ       Χ  Ω  Ρ  Ε  Σ

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2000

 

ΚΙΝΑ - ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ (1, 2) - ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΡΩΣΙΑ (1, 2) - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΥΡΩΠΗ - ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ

ΚΟΥΒΑ - ΙΤΑΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ (1, 2, 3) - ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ - ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ 

 

ΚΙΝΑ. Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από την κινέζικη κυβέρνηση να δώσει αμέσως εξηγήσεις για την τύχη του Αμπντουλχελίλ Αμπντουμιτζίτ, ο οποίος σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες βασανίστηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε φυλακές της χώρας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Κέντρου Ενημέρωσης του Ανατολικού Τουρκεστάν στη Γερμανία, ο τριαντάχρονος μικροπωλητής Α. Αμπντουμιτζίτ πέθανε κατά τη διάρκεια βασανιστηρίων στη φυλακή του Τσαπκάλ και το σώμα του μεταφέρθηκε από ισχυρή αστυνομική δύναμη στο νεκροταφείο όπου τάφηκε με άκρα μυστικότητα. Ο Αμπντουμιτζίτ είχε συλληφθεί το 1997, είχε θεωρηθεί υπεύθυνος για διοργάνωση διαδήλωσης και είχε καταδικαστεί σε θάνατο στις αρχές του 2000 (ΔΑ 23/10).

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ. Με ανοιχτή επιστολή της προς τον πρόεδρο της χώρας Κουμαρατούγκα, η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να χυθεί άπλετο φως στις έρευνες για τη στυγερή δολοφονία 26 νεαρών Ταμίλ μεταξύ 14 και 23 ετών που κρατούνταν σε στρατόπεδο "αναμόρφωσης" στην Μπανταραουέλα. Όπως αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση, η αστυνομία και οι στρατιώτες που θεωρητικά φύλασσαν το στρατόπεδο επέτρεψαν την είσοδο σε χωρικούς οπλισμένους με μαχαίρια και δεν προστάτευσαν τους κρατούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί από τους φρουρούς όχι μόνο δεν φρόντισαν να αποτρέψουν το μακελειό, αλλά βοήθησαν τους χωρικούς να μπουν στο στρατόπεδο (ΔΑ 27/10).  

ΚΟΛΟΜΒΙΑ. Τον αποτροπιασμό της εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία για το θάνατο ενός ομήρου που είχε απαχθεί από τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό (ELN). Στις 17 Σεπτεμβρίου, στο δρόμο μεταξύ Κάλι και Μπουαναβεντούρα, ο ELN απήγαγε περισσότερα από εξήντα άτομα. Η πλειονότητα των ομήρων αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα, ενώ είκοσι πέντε παρέμειναν κρατούμενοι. Από αυτούς ο ένας πέθανε καθώς ήταν βαριά άρρωστος και δεν του προσφέρθηκε ιατρική βοήθεια, ενώ ένας ακόμη αφέθηκε ελεύθερος όταν ήταν πια πολύ αργά: είχε τραυματιστεί σοβαρά τη στιγμή της απαγωγής και πέθανε από τα τραύματά του. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, οι απαγωγές τείνουν να πάρουν διαστάσεις επιδημίας στην Κολομβία, όπου κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότερα από 2000 κρούσματα (ΔΑ 27/10).

ΡΩΣΙΑ. Με διάβημά της προς τις κυβερνήσεις των κρατών που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας, η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να τεθεί ένα τέλος στις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τσετσενία και σε εκείνες που υφίστανται οι Τσετσένοι σε διάφορα μέρη της Ρωσίας. Τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται από την ανθρωπιστική οργάνωση να λάβουν άμεσα μέτρα ώστε να πιεστεί η Ρωσία να τηρήσει τις υποσχέσεις της ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων των Τσετσένων, αλλά και να επιτρέψει τη διερεύνηση των καταγγελιών για τη συνεχιζόμενη καταπάτησή τους (ΔΑ 26/10).

ΤΟΥΡΚΙΑ. Έντεκα ακτιβιστές της Greenpeace απομακρύνθηκαν βίαια από την αστυνομία, όταν μπλόκαραν τις δύο εισόδους της ισπανικής πρεσβείας στην Άγκυρα προκειμένου να απαιτήσουν την επιστροφή στην Ισπανία φορτίου με τοξικά απόβλητα που έχει φθάσει σε τουρκικό λιμάνι. Πέντε μέλη της οικολογικής οργάνωσης αλυσοδέθηκαν στις εισόδους της πρεσβείας, ενώ άλλα κρέμασαν στην πρόσοψη του κτιρίου πανό όπου αναγραφόταν στα ισπανικά και στα τουρκικά το σύνθημα "Ισπανία, πάρε πίσω τα τοξικά σου απόβλητα". Οι ακτιβιστές αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη διαμαρτυρία τους προτού εμφανιστεί ο Ισπανός πρέσβης για να παραλάβει επιστολή, στην οποία η Greenpeace του ζητούσε να πιέσει την κυβέρνησή του να αναλάβει τις ευθύνες της. Υπεύθυνος της ισπανικής πρεσβείας συναντήθηκε τελικά με εκπροσώπους των ακτιβιστών και τους δήλωσε ότι τα απόβλητα δεν είναι τοξικά και γι' αυτό η Ισπανία δεν έχει λόγο να τα πάρει πίσω. Στην άποψη αυτή, η Greenpeace αντέτεινε ότι βασίζεται σε σχετική έρευνα του Τεχνικού Πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής και εξασφάλισε τη διαβεβαίωση ότι στο ζήτημα θα δοθεί άμεση προτεραιότητα (GP 26/10).

ΕΥΡΩΠΗ. Η παγκόσμια εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας κατά των βασανιστηρίων που εξαγγέλθηκε την περασμένη Τετάρτη περιλαμβάνει και την "προηγμένη" Ευρώπη. Είκοσι χώρες που συνεχίζουν να ασκούν βασανιστήρια ανήκουν σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση, υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ του ρατσισμού και των βασανιστηρίων. Πολλά από τα θύματα της αστυνομικής βίας στην Ευρώπη είναι μέλη εθνικών μειονοτήτων ή περιθωριακών ομάδων. Σε όλη την Ευρώπη οι Ρομά αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και υφίστανται ανάλογη μεταχείριση. Μετανάστες και πρόσφυγες που έφυγαν από τα σπίτια τους ζητώντας λίγη ασφάλεια, συχνά αντιμετωπίζονται από τις ευρωπαϊκές αρχές με σκαιό τρόπο. Στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πεθάνει ξένοι υπήκοοι κατά τη διάρκεια της απέλασής τους, δηλαδή από την αστυνομική βία που υφίστανται την ώρα που τους διώχνουν (ΔΑ, 18/10).

ΤΡΙΝΙΝΤΑΝΤ - ΤΟΜΠΑΓΚΟ. Ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας αυτής της Καραϊβικής επιτέθηκε με βαριές εκφράσεις εναντίον της Διεθνούς Αμνηστίας, αντί να απαντήσει στις τεκμηριωμένες διαμαρτυρίες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των συμπολιτών του. Οι αρχές της χώρας αρνούνται να δεχτούν τους εκπροσώπους της διεθνούς οργάνωσης και απορρίπτουν όλες τις καταγγελίες για βασανιστήρια, απάνθρωπες φυλακίσεις και παράβαση κάθε δικονομικού κανόνα (ΔΑ, 12/10).

ΚΟΥΒΑ. Αρκετές εκατοντάδες πολίτες έχουν φυλακιστεί για πολιτικά αδικήματα τον τελευταίο καιρό. Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει "κρατούμενους συνείδησης" 21 πολίτες που διώκονται επειδή εκφράσανε με ειρηνικά μέσα τη γνώμη τους. Αλλά και πολλοί άλλοι διωκόμενοι πολίτες - δημοσιογράφοι, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέλη πολιτικών οργανώσεων - θα μπορούσαν να υπαχθούν σ' αυτή την κατηγορία. Η κουβανική κυβέρνηση δικαιολογεί τις διώξεις ως άμυνα του κράτους απέναντι στην εχθρική επιβουλή. Η δίωξη των αντιφρονούντων νομιμοποιείται από το Σύνταγμα και τον Ποινικό Κώδικα της χώρας. Προβλέπονται βαριές ποινές για τα αδικήματα της "εχθρικής προπαγάνδας" ή της "ασέβειας" προς τις αρχές. Πάντως, εννιά κρατούμενοι συνείδησης απελευθερώθηκαν από τις αρχές του 2000, σημάδι ότι φέρνει κάποια αποτελέσματα η κινητοποίηση των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι προσπάθειες εκδημοκρατισμού της χώρας σκοντάφτουν και στο συνεχιζόμενο εμπάργκο των ΗΠΑ, το οποίο έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (ΔΑ, 17/0).  

ΙΤΑΛΙΑ. Οι εκπρόσωποι 40 κρατών που συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη απέτυχαν να συντάξουν μια κοινή απόφαση για την αντιμετώπιση της πειρατικής αλιείας στους ωκεανούς όλου του κόσμου. Το αρχικό σχέδιο απόφασης είχε συνταχθεί από τον αρμόδιο οργανισμό του ΟΗΕ (UNFAO) και περιείχε σημαντικές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μεταξύ άλλων προτεινόταν το κλείσιμο των λιμανιών και των αγορών που διακινούν παράνομα αλιεύματα, καθώς και η ποινική δίωξη των αλιευτικών εταιριών. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 60-70% της παγκόσμιας αλιείας προκύπτει από παράβαση των σχετικών διεθνών κανόνων. Ο στόλος των μεγάλων παράνομων αλιευτικών σκαφών υπολογίζεται σε 1300. Λιμενίζονται κυρίως στην Ισπανία και την Ταϊβάν και έχουν σημαίες ευκαιρίας του Παναμά και της Ονδούρας (GP, 7/10).  

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ. Η Greenpeace κυκλοφόρησε ενημερωτικό οδηγό για να βοηθήσει τους καταναλωτές να ξεχωρίζουν αν τα προϊόντα που αγοράζουν είναι όντως μη μεταλλαγμένα. Ο οδηγός περιλαμβάνει όλα τα γνωστά προϊόντα που διακινούνται από τα σούπερ μάρκετ και πιστοποιεί ποιες εταιρίες έχουν πολιτική αποφυγής της μεταλλαγμένης σόγιας ή όχι. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες έρευνες αποδείχτηκε ότι το DNA των φυτών επιβιώνει κατά τη διαδικασία της ζωικής διατροφής και περνά μέσω και των ζώων στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα οι εταιρίες καθησύχαζαν τους καταναλωτές ότι αυτό δεν συμβαίνει και ότι κατά συνέπεια δεν πειράζει να τρέφονται τα ζώα με γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα (GP, 16/10).

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ. Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την απόφαση των αρχών της χώρας να χορηγήσουν αμνηστία "σε όλους εκείνους των οποίων η ενοχή ή η αθωότητα δεν έχει ακόμη αποδειχθεί δικαστικά, και οι οποίοι κατηγορούνται για πολιτικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Ιουλίου 2000". Παρά το γεγονός ότι η ρύθμιση εξαιρεί ορισμένες πολύ σοβαρές περιπτώσεις, η αμνηστία ευνοεί πολλά άτομα εναντίον των οποίων εκκρεμούν κατηγορίες για κακοποιήσεις, βασανισμούς, απαγωγές, "εξαφανίσεις" κ.ο.κ. Η ανθρωπιστική οργάνωση θεωρεί απαράδεκτη την αμνηστία, η οποία, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, στοχεύει να αφήσει ατιμώρητους όλους εκείνους που ευθύνονται για σοβαρότατες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων κατά την περίοδο που προηγήθηκε των εκλογών του περασμένου Ιουνίου (ΔΑ 11/10).

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ. Η περίπτωση πέντε θανατοποινιτών που βασανίστηκαν απάνθρωπα προκειμένου να ομολογήσουν το φόνο του τέως αξιωματικού της αστυνομίας Ρονάλντο Αμπαντίλα εικονογραφεί με σαφήνεια τις απαράδεκτες μεθόδους με τις οποίες αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες αρχές της χώρας τα άτομα που θεωρούνται ύποπτα για κάποιο αδίκημα. Τουλάχιστον έξι από εννέα κατηγορούμενους για την υπόθεση Ρ. Αμπαντίλα βασανίστηκαν και παρέμειναν επί καιρό χωρίς ιατρική φροντίδα και νομική στήριξη. Ένας από αυτούς, ο Σέζαρ Φορτούνα, αφηγήθηκε στη Διεθνή Αμνηστία ότι του κάλυψαν τα μάτια, τον έβαλαν κάτω από το ντους και, στη συνέχεια, αφού τοποθέτησαν μια βρεγμένη πετσέτα στο πρόσωπο και το στόμα του, τον υπέβαλαν επί ώρα σε ηλεκτροσόκ. Εκτός αυτού, επανειλημμένα του πέρασαν μια πλαστική σακούλα στο κεφάλι και την έσφιξαν στο λαιμό προκαλώντας του ασφυξία (ΔΑ 10/10).

ΡΩΣΙΑ. Ακτιβιστές της Greenpeace και χωρικοί από την περιοχή Τσερλιαμπίνσκ στα Ουράλια μετέφεραν ραδιενεργό χώμα στη Δούμα, καλώντας με τη συμβολική αυτή πράξη τους το ρωσικό κοινοβούλιο να μην επιτρέψει την άρση του ισχύοντος νόμου, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η εισαγωγή ραδιενεργών αποβλήτων από ξένες χώρες. Το μολυσμένο χώμα προερχόταν από κήπους και χωράφια που βρίσκονται γύρω από το γιγαντιαίο πυρηνικό σταθμό Μαγιάκ και, όπως έδειξε η μέτρηση που πραγματοποιήθηκε από ακτιβιστή της οικολογικής οργάνωσης στα σκαλιά της Δούμα, ήταν επιβαρημένο με ποσότητα ραδιενέργειας που ξεπερνούσε κατά τριάντα φορές τα ανώτατα ανεκτά όρια. Η διαμαρτυρία εντάσσεται σε εκστρατεία της Greenpeace που επιδιώκει τη συλλογή δύο εκατομμυρίων υπογραφών προκειμένου να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα την πλήρη απαγόρευση της εισαγωγής ραδιενεργών αποβλήτων στη χώρα (GP 9/10).

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει ανησυχία για την τύχη των δεκαπέντε τουλάχιστον ατόμων που κρατούνται ως οπαδοί του αποσχιστικού κινήματος των Παπούα. Όπως έγινε γνωστό, οι ινδονησιακές δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να κατεβάσουν με τη βία παπουανές σημαίες στην πόλη Ουαμένα με αποτέλεσμα να σκοτώσουν δύο άτομα και να τραυματίσουν είκοσι οκτώ. Στη συνέχεια, όταν οι κάτοικοι της περιοχής βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, η καταστολή επεκτάθηκε και τουλάχιστον τριάντα άτομα σκοτώθηκαν και διακόσια συνελήφθησαν. Πολλοί από εκείνους που απελευθερώθηκαν αργότερα, δήλωσαν σε εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι οι κρατούμενοι υφίστανται βασανιστήρια από τους αστυνομικούς (ΔΑ 9/10).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Δεκάδες ακτιβιστές της Greenpeace "κατέλαβαν" το μεγαλύτερο αγλικό εργοστάσιο αποτέφρωσης οικιακών αποβλήτων, εμποδίζοντας τη λειτουργία του και μπλοκάροντας την είσοδο από την οποία περνούν τα φορτία των σκουπιδιών. Πρόκειται για τον αποτεφρωτή Εντμοντον στο Βόρειο Λονδίνο, ο οποίος εκλύει καθημερινά στην ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών εξαιρετικά επικίνδυνων για την υγεία των περιοίκων. Όπως υπογραμμίζουν εκπρόσωποι της οικολογικής οργάνωσης, αν και υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι το εργοστάσιο είναι υπεύθυνο για καρκίνους, κρίσεις άσθματος κ.λπ., η βρετανική κυβέρνηση μελετά τις ημέρες αυτές την επέκτασή του κατά 50% (GP 9/10)

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Με δύο πρόσφατες εκθέσεις της, η Διεθνής Αμνηστία ανατέμνει το μείζον ζήτημα της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Οι δύο εκθέσεις ("Ένα σύστημα δικαιοσύνης χωρίς δικαιοσύνη" και "Ένα κρυφό καθεστώς πόνου") εντάσσονται στην εκστρατεία διαφωτισμού της διεθνούς κοινής γνώμης που έχει αναλάβει η ανθρωπιστική οργάνωση σχετικά με την παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν ήδη συγκεντρωθεί, οι γυναίκες στη χώρα αυτή υφίστανται σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό από τους άνδρες την κατάχρηση εξουσίας των αρχών και μετατρέπονται συχνά σε ανυπεράσπιστα θύματα των γραπτών και άγραφων νόμων της πατριαρχικής σαουδαραβικής κοινωνίας. Οι γυναίκες, για παράδειγμα, κατηγορούνται και καταδικάζονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα για τα λεγόμενα "ηθικά παραπτώματα", υφίστανται μάλιστα συστηματικά το μαρτύριο της μαστίγωσης. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι εργαζόμενες στη Σαουδική Αραβία γυναίκες από άλλες χώρες, κυρίως όσες δουλεύουν σε σπίτια, οι οποίες υφίστανται μια διπλή όσο και δυσβάστακτη διάκριση τόσο ως γυναίκες όσο και ως "ξένες" (ΔΑ 3/10).

ΒΕΛΓΙΟ/ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Σε συνέντευξη Τύπου, η Greenpeace κατήγγειλε ότι το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών (ΑΙΡΩ) ενδέχεται να παράσχει άδειες για πειράματα που αφορούν την κατασκευή εμβρύων από κύτταρα ανθρώπων και ζώων. Σύμφωνα με έρευνα της οικολογικής οργάνωσης, στο αρμόδιο γραφείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατατεθεί αιτήσεις από την αυστραλιανή εταιρεία Stem Cell Sciences (SCS) και την αμερικανική Biotransplant σχετικά με την παραγωγή εμβρύων, τόσο ανθρώπινων όσο και "μεικτών", δηλαδή εμβρύων που παράγονται από κύτταρα ανθρώπου και χοίρου. Εκτός αυτού, οι δύο εταιρείες ζητούν άδεια για γενετικούς χειρισμούς στα έμβρυα που κατασκευάζονται με τη δική τους τεχνογνωσία. Στις αιτήσεις τους, οι εταιρείες αυτές αποκαλύπτουν λεπτομερώς ότι έχουν ήδη παραγάγει έμβρυα από συνδυασμό κυττάρων ανθρώπου και χοίρου και διεκδικούν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με πολλά και διαφορετικά είδη ζώων. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Greenpeace, οι δύο εταιρείες δεν δίνουν καμία εξήγηση για τους ιατρικούς λόγους που θα καθιστούσαν χρήσιμα τα γενετικά τους πειράματα (GP 5/10).

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει τη δολοφονία είκοσι περίπου πολιτών της μουσουλμανικής κοινότητας στο Μουτούρ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, στην οποία μιλούσε ο Μοχάμεντ Λαθίφ Μπαϊτουλάχ, υποψήφιος του Μουσουλμανικού Κογκρέσου της Σρι Λάνκα. "Άνθρωπος-βόμβα", ο οποίος επιδίωκε τη δολοφονία του Μουσουλμάνου υποψηφίου, προκάλεσε τελικά το θάνατο τόσο του Μπαϊτουλάχ και των φρουρών του, όσο και είκοσι ανθρώπων που παρακολουθούσαν την ομιλία. Καθώς εικάζεται ότι ο -επίσης νεκρός- "άνθρωπος βόμβα" ήταν μέλος της οργάνωσης Τίγρεις του Ταμίλ, η ανθρωπιστική οργάνωση απευθύνθηκε στον εκπρόσωπο της οργάνωσης Αντόν Μπαλάσινγκχαμ που εδρεύει στο Λονδίνο, ζητώντας του διασφαλίσεις ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να επαναληφθούν επιθέσεις με θύματα άμαχους πολίτες (ΔΑ 2/10).

ΒΡΕΤΑΝΙΑ. Τις ημέρες αυτές βρίσκεται και πάλι στην επικαιρότητα η απαγόρευση του ΤΒΤ (τριβουτυλο-κασσίτερου), του ισχυρού βιοκτόνου που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε υφαλοχρώματα πλοίων. Όπως έχει αποδειχθεί, το ΤΒΤ είναι μια ισχυρή τοξική ουσία που από από τα χρώματα διαχέεται στο νερό και δηλητηριάζει τη θάλασσα και τους μικροοργανισμούς της. Έρευνα της Greenpeace το φετινό καλοκαίρι εντόπισε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις της επικίνδυνης ουσίας στο βυθό λιμανιών της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Πρόσφατοι, πάντως, έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν από την οικολογική οργάνωση σε δείγματα προερχόμενα από πλοία που βρίσκονταν στα λιμάνια του Ρότερνταμ, του Αμβούργου και της Αμβέρσας απέδειξαν ότι όλο και περισσότερες πλοιοκτήτριες εταιρείες αποφεύγουν τη χρήση χρωμάτων που περιέχουν το τοξικό ΤΒΤ. Συγκεκριμένα, το 35% των πλοίων που ελέγχθηκαν είχαν βαφεί με χρώματα τα οποία περιέχουν εναλλακτικές ουσίες που προστατεύουν το σκάφος από τους μικροοργανισμούς χωρίς να μολύνουν τη θάλασσα (GP 2/10).

 

Η ΣΤΗΛΗ ΣΥΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

  ΚΑΙ ΤΗΣ GREENPEACE.

                                       

 

 

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ "ΙΟΥ"