Οσμή παρακράτους

Η χθεσινή αποκάλυψη της «Ε» για τον πυρήνα των ακροδεξιών στελεχών στις ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης προκάλεσε οδυνηρή έκπληξη στην κοινή γνώμη όλης της χώρας.

Οι φωτογραφίες - σοκ είναι παρμένες από ένα ερασιτεχνικό βίντεο και εμφανίζουν τους αξιωματικούς και τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να γλεντούν φορώντας εμβλήματα της χούντας, να χορεύουν τους ύμνους του Παπαδόπουλου και να ταλαιπωρούν έναν γυμνό άνδρα, «βαφτίζοντάς» τον στα νερά ενός ρέματος.

Στο βίντεο αναγνωρίζονται αρκετά πρόσωπα και ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο αστυνομικός διευθυντής Σπυρίδων Κουτρουμάνης (αστυνόμος την εποχή του «γλεντιού» στις 30.4.1993), ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης. Διακρίνονται ακόμα ο αστυνόμος Νίκος Κελίδης (τότε υπαστυνόμος), διοικητής σήμερα των ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης και ο ομαδάρχης των ΜΑΤ ανθυπαστυνόμος Γεώργιος Αναστασιάδης.

Από το πρωί οι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης βρίσκονταν σε διαρκείς συσκέψεις. Ο κ. Ρέππας δήλωσε το μεσημέρι ότι «είναι ένα θέμα το οποίο δυσαρεστεί, πλήττει τη δημοκρατική νομιμότητα, εφόσον διαπιστωθεί ότι πράγματι τα πράγματα έχουν έτσι όπως αναφέρονται».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι το θέμα εξετάζεται από τον υπαρχηγό της Αστυνομίας κ. Μητρόπουλο, ο οποίος βρίσκεται ήδη στη Θεσσαλονίκη και ερευνά τη στάση της Αστυνομίας στα επεισόδια της 30ής Οκτωβρίου, όταν ομάδες εθνικιστών και ακροδεξιών επιτέθηκαν στους διοργανωτές της ελληνοτουρκικής ημερίδας. Την έρευνα έχει διατάξει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος, μετά την καταγγελία του βουλευτή Παρασκευά Παρασκευόπουλου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από αστυνομικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης που δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με την παρακρατική δραστηριότητα των συναδέλφων τους, η ακροδεξιά ναζιστική οργάνωση «Χρυσή Αυγή» έχει διεισδύσει σε επικίνδυνο βαθμό μέσα στις ειδικές μονάδες. Εμφανίζεται με το προσωπείο «ελληνοχριστιανικής» οργάνωσης που αντιτίθεται στη συνθήκη Σένγκεν και στρατολογεί οπαδούς προβάλλοντας εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα. Ακόμα και η εφημερίδα της οργάνωσης μοιράζεται τακτικά σε άνδρες των ΕΚΑΜ μέσω καφενείου - στεκιού της Νεάπολης.

Ομως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται σε κάποιο μεμονωμένο πυρήνα «εξτρεμιστών». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην «Ε» του περασμένου Σαββάτου (8.11.97) «""Προβοκάτορες'' με ονοματεπώνυμο», η σύνδεση των φασιστικών πυρήνων της Θεσσαλονίκης με την Αστυνομία της πόλης περνάει και μέσω περισσότερο «μαζικών φορέων».

Στα έκτροπα μπροστά στο χώρο διεξαγωγής της ελληνοτουρκικής ημερίδας της 30ής Οκτωβρίου δεν πρωταγωνίστησαν μόνο οι γνωστοί «Χρυσαυγίτες» και οι «Στοχικοί» σε συνεργασία με τους ομοϊδεάτες τους στις ΕΚΑΜ. Η συντροφιά δυστυχώς επεκτείνεται:

* Σε τμήματα των οργανωμένων Ποντίων, προεξάρχοντος του Πέτρου Προκοπίδη, προέδρου της «Ευξείνου Λέσχης» (και συχνού επισκέπτη του αστυνομικού διευθυντή Κουτρουμάνη, ο οποίος φαίνεται στο βίντεο-σοκ να γλεντάει χουντικά με άλλους εν ενεργεία αξιωματικούς, το 1993), καθώς και σε σωματεία της «διασπαστικής» Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων Βορείου Ελλάδος (ΟΠΣΒΕ), όπως το σωματείο «Ακρίτες Πόντιοι», το οποίο έχει διαγραφεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία για «αντικαταστατική συμπεριφορά». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περασμένου Σαββάτου, η νεόδμητη Ομοσπονδία Βορείου Ελλάδος τοποθετείται πολιτικά στο κλίμα Χαραλαμπίδη - Κηπουρού (του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ»). Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσμονδίας (ΠΟΠΣ) Στεφ. Τανιμανίδης παρενέβη και χθες για να διευκρινίσει τη θέση του: «Είναι γεγονός ότι η ηγετική ομάδα που εκπροσωπεί την ΟΠΣΒΕ έχει σχέση με τον κ. Χαραλαμπίδη, μια που συχνά τον επικαλούνται, ενώ διαχέεται μέσα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο η άποψη ότι η ομοσπονδία αυτή έγινε και λειτουργεί με τη σύμφωνη γνώμη του. Δυστυχώς όμως σε σειρά εκδηλώσεων (και αντεκδηλώσεων απέναντι στην ΠΟΠΣ) που έχουν πραγματοποιήσει, κατά καιρούς, υπήρξαν καταγγελίες ότι σ' αυτές εμφανίστηκαν και στοιχεία που δεν έχουν ουσιαστικά σχέση με τον ποντιακό χώρο, αλλά με ακραίες πολιτικές ομάδες. Ετσι και στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν να συνυπάρχουν η ηγετική ομάδα της ΟΠΣΒΕ, ομάδα ακροδεξιών, καθώς και μεμονωμένοι».

* Σε εθνικιστές Κυπρίους της οργάνωσης «Πρωτοπορία».

* Σε ένα μέρος των «φονταμενταλιστών της ορθοδοξίας», οπαδών του Παντελεήμονα και ιδίως στους οπαδούς του ελληνορθόδοξου κομματιδίου ΕΛ.ΚΙ.Σ.

* Στους «εχθρούς του εχθρού μας» Κούρδους του ΡΚΚ.

* Σε λοιπές «εξέχουσες προσωπικότητες» του δημόσιου χώρου, όπως ο οπαδός του ναζιστικού «Στόχου», γνωστός «μακεδονομάχος» (και, φυσικά, τουρκοφάγος) του ΕΡΜΗΣ TV, Κυριάκος Βελόπουλος. Ο τελευταίος εμφανίστηκε να ανταλλάσσει θερμές χειραψίες στην οδό Τσιμισκή με τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων την ώρα των προκλήσεων στις 30.10.

«Εθνικό λόμπι» «εθνεγέρτες»

Αλλά οι πιο πάνω «προβοκάτορες», όπως τους χαρακτήρισε όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, έχουν εξασφαλίσει πρώτα απ' όλα την πολιτική ασυλία του τοπικού στελεχιακού απαράτ των εθνικοφρόνων. Οι ίδιοι δεν κρύβουν το θαυμασμό τους για το επίσημο «εθνικό λόμπι» της συμπρωτεύουσας και οι προβεβλημένοι «εθνεγέρτες» (Κοσμόπουλος, Ψωμιάδης, Παντελεήμονας, Παπαθεμελής, κ.λπ.) ουδέποτε τους απογοήτευσαν. Θυμίζουμε ότι τα οργανωμένα επεισόδια έξω από την ελληνοτουρκική συνάντηση προκλήθηκαν ύστερα από το συντονισμένο και δημόσιο κάλεσμα («η ελληνοτουρκική συνάντηση δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με κανένα τρόπο») των επισήμων εθνικιστικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αντίδραση από τη δική τους πλευρά για την αποκάλυψη του βίντεο - σοκ.
 


(Ελευθεροτυπία, 11/11/1997)


 

www.iospress.gr