ΡΩΜΑΙΟΣ: Αποδείχθηκε ότι οι εγκεκριμένοι αστυνομικοί έχουν σχέση και διασυνδέσεις με ακροδεξιούς

 

Τα «σταγονίδια» έχουν και ... βρύσες

Και ενώ το ξήλωμα των φασιστικών πυρήνων στην Αστυνομία της Θεσσαλονίκης φαίνεται να επεκτείνεται (ίσως κατηφορίσει και στους ομοϊδεάτες τους που φωλιάζουν και στα αθηναϊκά ΜΑΤ), έρχεται και η ώρα της πολιτικής αναμέτρησης με τον εθνικιστικό χώρο, μέσα στον οποίο επωάζεται το αβγό του φιδιού στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος αποκάλυψε χθες στον «Φλας 961», μιλώντας στον Νίκο Κακαουνάκη, ότι παρακολουθώντας επί ένα μήνα τους σεσημασμένους, χάρη στο γνωστό βίντεο-ντοκουμέντο, αστυνομικούς, βρήκε πράγματι διασυνδέσεις με «εθνικιστικές» ομάδες και σωματεία.

«Εχει προϊστορία η πόλη. Η έρευνα θέλει προσεκτικά βήματα», δήλωσε ο κ. Ρωμαίος. «Μετά τα γνωστά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στις 30 Οκτωβρίου, υπήρξαν καταγγελίες για ολιγωρία της Αστυνομίας και έτσι οδηγηθήκαμε στο συσχετισμό των υποθέσεων. Υπάρχει διασύνδεση. Και υπάρχει δυστυχώς κάποια ανοχή από τους ανώτερους αξιωματικούς. Γι' αυτό ζητώ σε βάθος έρευνα. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιων εστιών στην Αστυνομία. Η εντολή μου είναι να τελειώσει το συντομότερο η έρευνα». Αργότερα, στο χώρο της Βουλής, χθες το μεσημέρι, ο κ. Ρωμαίος επανήλθε: «Υπάρχουν νέα στοιχεία που δεν μπορώ να σας τα πω, τα οποία βρίσκονται στα χέρια του Α Υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. που διεξάγει την έρευνα. Αποδείχθηκε ότι οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί έχουν σχέση και διασυνδέσεις με ακροδεξιούς. Πράγματι υπήρξε πρόβλημα με τη στάση της Αστυνομίας στα επεισόδια. Θα πατάξουμε αμείλικτα τα σταγονίδια και τα όποια κατάλοιπα της δικτατορίας». Προφανώς, ο υπουργός δεν μιλάει απλώς για «γραφικούς θαυμαστές της χούντας», ούτε για τους διακινητές του φύλλου της ναζιστικής «Χρυσής Αυγής» στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Το πρόβλημα του «παρακράτους» στη Θεσσαλονίκη, έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Οι απόψεις, π.χ., του βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ Παναγιώτη Ψωμιάδη, που έσπευσε να υπερασπιστεί τους χουντικούς αστυνομικούς, δείχνουν το μέγεθος του πολιτικού προβλήματος.

Το να είσαι δηλωμένος νοσταλγός της δικτατορίας στον ελληνικό βορρά φαίνεται ότι δεν αποτελεί μομφή για τους ορκισμένους «εθνικόφρονες» πολιτικούς της Δεξιάς. «Τι έκαναν δηλαδή οι άνθρωποι; Τι έγινε που χόρευαν εθνικούς δημοτικούς χορούς; Ο Λιάνης που χόρευε σκοπιανούς, ήτανε καλύτερος;», έλεγε χθες στον «Φλας» και στο «Μέγκα» ο κ. Ψωμιάδης, καταφεύγοντας τελικά στο κλασικό ένοχο επιχείρημα: «Δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που διάλεξαν να χτυπήσουν την Αστυνομία». Την ίδια γραμμή υποστηρίζει με το απαραίτητο «αντιιμπεριαλιστικό» χρώμα και ο διευθυντής του «Ελ. Τύπου» Γ. Κύρτσος. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Κύρτσος κατηγορεί την κυβέρνηση (!) ότι ο θόρυβος για ένα «γλέντι ανδρών των ΕΚΑΜ» είναι σκόπιμος. Οτι η κυβέρνηση «αποδίδει τις λαϊκές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη κατά της προγραμματισμένης από τις ΗΠΑ ελληνοτουρκικής επιχειρηματικής προσέγγισης (σ.σ. εννοεί την προβοκάτσια την οποία κατήγγειλε και η ΝΔ) και τα επεισόδια που τις συνόδευσαν σε "χουντικούς'' αστυνομικούς που δεν έκαναν το καθήκον τους. Ταυτίζει σκόπιμα την πατριωτική αντίδραση στην προσέγγιση των δύο χωρών με αμερικανοτουρκικούς όρους με την ενεργοποίηση "χουντικών'' αστυνομικών. Ο στόχος είναι προφανής. Να ταυτιστεί κάθε δημοκρατική, πατριωτική αντίδραση στις προγραμματισμένες εθνικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης με τους όποιους νοσταλγούς της δικτατορίας». Κουβέντα ο διευθυντής και η «φιλελεύθερη» εφημερίδα του για τις αντιδιαμετρικά αντίθετες και σφοδρές καταγγελίες τόσο του εκπροσώπου της ΝΔ, κ. Σπηλιωτόπουλου, όσο και του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Θ. Αναγνωστόπουλου, οι οποίοι φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις από τα «σταγονίδια» και τους «προβοκάτορες» τουρκοφάγους διαδηλωτές. Τη δόξα των κυρίων Ψωμιάδη και Κύρτσου ζήλεψε και έτερος της παράταξης.

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας δεν συμφωνεί ότι τα «μεμονωμένα γεγονότα σε ώρα διασκέδασης, πριν από τρία χρόνια, (πρέπει) να αναδεικνύονται σε μείζονα πολιτικά θέματα».

Οι γνωστοί Ανδρεουλάκος και Γιακουμάτος κινήθηκαν στην ίδια ιδέα. Οσο για την κυρία Μπακογιάννη ...μόλις γύρισε από ταξίδι και δεν είναι ενημερωμένη.

Από την άλλη πλευρά, και εν όψει της αυριανής συζήτησης στη Βουλή της σχετικής ερώτησης του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παρασκευά Παρασκευόπουλου, οι «αδιάλλακτοι», οι «μη ενδοτικοί», του κυβερνώντος κόμματος (ιδίως στη συμπρωτεύουσα) δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί.

Αν και θα έχει πολλαπλό ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχουν να πουν σήμερα όσοι από αυτούς ζητούσαν δημοσίως τη ματαίωση της ελληνοτουρκικής ημερίδας για «εθνικούς λόγους», ρίχνοντας νερό στο μύλο των προβοκατόρων μέσα κι έξω από την Αστυνομία.

Βαθιά κάθαρση

Πάντως, οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος στη Θεσσαλονίκη Βασ. Γερανίδης, Γιάννης Μαγκριώτης, Γιώργος Κίρκος και Χάρης Τσιόκας, με τις χθεσινές τους δηλώσεις, συντάχτηκαν με τη γραμμή της βαθιάς κάθαρσης στο χουντοφασιστικό δίκτυο μέσα και έξω από την Αστυνομία.

Στο επίπεδο των άμεσα ενδιαφερομένων φορέων, μόνο ο Στεφ. Τανιμανίδης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων, αισθάνθηκε την υποχρέωση να παραδεχτεί ότι «δυστυχώς, σε σειρά εκδηλώσεων και αντεκδηλώσεων απέναντι στην ΠΟΠΣ, που έχουν πραγματοποιήσει κατά καιρούς (εννοεί τα ποντιακά σωματεία του κλίματος Χαραλαμπίδη - Κηπουρού), υπήρξαν καταγγελίες ότι σ' αυτές εμφανίστηκαν στοιχεία που δεν έχουν ουσιαστικά σχέση με τον ποντιακό χώρο, αλλά με ακραίες πολιτικές ομάδες.

Ετσι και στη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν να συνυπάρχουν η ηγετική ομάδα της ΟΠΣΒΕ (η νεοσύστατη ανταγωνιστική ομοσπονδία), ομάδα ακροδεξιών, καθώς και μεμονωμένοι». Από τους χώρους των «φονταμενταλιστών» του Παντελεήμονα, του ΕΛ.ΚΙ.Σ, των Κούρδων του Ρ.Κ.Κ «εχθρών του εχθρού μας» ή των Κυπρίων της «Πρωτοπορίας», δεν υπάρχουν νεότερα.

Ο δε κράχτης της ναζιστικής φυλλάδας «Στόχος», στη Θεσσαλονίκη, Κυριάκος Βελόπουλος, συνεχίζει να απειλεί από τον «ΕΡΜΗ TV» τους πάντες και τα πάντα.

Οσους, δηλαδή, «εθνοπροδότες» (υπουργούς, βουλευτές, πολιτικούς και δημοσιογράφους) τολμούν να κουβεντιάζουν με τον οιονδήποτε Τούρκο και βεβαίως να θίγουν τους γενναίους οπαδούς της 21ης Απριλίου στα ΕΚΑΜ και τα ΜΑΤ.

Επιστολή

Παρέμβαση με χθεσινή του επιστολή έκανε ο προϊστάμενος ενημέρωσης της ΕΤ- 3 Παύλος Νεράντζης, απαντώντας στον εκδότη Π. Παπασαραντόπουλο (εκ των διοργανωτών της ελληνοτουρκικής ημερίδας) ο οποίος το περασμένο Σάββατο δήλωνε στην «Ε» ότι και από τα κρατικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης ακούστηκαν μισαλλόδοξα κηρύγματα για την ελληνοτουρκική συνάντηση. «Ακόμη κι αν κάποιοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών, μήπως εκφράζουν την πολιτική θέση της ΕΤ-3; Η μήπως για τον κ. Παπασαραντόπουλο θα έπρεπε εκ των προτέρων να ασκηθεί λογοκρισία στα λεγόμενά τους», γράφει ο κ. Νεράντζης.

Και εξηγεί ότι «τα τελευταία χρόνια ορισμένοι θέλουν να μετατρέψουν την πόλη σε κέντρο ενός ιδιότυπου ορθόδοξου φονταμενταλισμού. Μέσα από υπόγειες διαδρομές βρίσκουν καταφύγιο, αν όχι έδαφος για δράση, ακραίες εθνικιστικές φωνές, που διαπερνούν σχεδόν όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων και ελαχίστων ΜΜΕ (...) Η ΕΤ-3 αναφέρθηκε πρώτη με εκτενή ρεπορτάζ στη δράση ακραίων εθνικιστικών στοιχείων, την παρουσία ""Χρυσαυγιτών'', ""Στοχικών'', κ.λπ. που είχαν ως στόχο τη ματαίωση του συνεδρίου. Ουδέποτε τοποθετήθηκε υπέρ ή παρότρυνε εμμέσως κανέναν αντιδιαδηλωτή».
 


(Ελευθεροτυπία, 12/11/1997)


 

www.iospress.gr