ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΗΣ εκποίηση παραλίας από την ΚΕΔ στη Φολέγανδρο την παραμονή των εκλογών

 

Οι Κυκλάδες στο σφυρί

Δύο μέρες πριν από τις εκλογές, στις 14 Σεπτεμβρίου, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) έχει ορίσει δημόσια πλειοδοτική δημοπρασία για την εκποίηση του ακινήτου ΒΚ 462 στην περιοχή Ορμος Καραβοστάση, θέση Λιβάδι, της Φολεγάνδρου.

Η υπόθεση ξεπερνά τις συνήθεις περιπτώσεις εκποίησης δημόσιας περιουσίας στις οποίες μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση, γιατί κάτω από την ουδέτερη αυτή ονομασία («ακίνητο ΒΚ 462») κρύβεται η μία από τις δύο πιο σημαντικές παραλίες του πανέμορφου αυτού νησιού των Κυκλάδων.

Η μάχη, λοιπόν, για τη διάσωση της ελεύθερης πρόσβασης στις παραλίες όλης της χώρας που πήρε αυτό το καλοκαίρι τις διαστάσεις πραγματικής αναμέτρησης με επίκεντρο τις ακτές του Σαρωνικού και ειδικότερα το Δήμο Ελληνικού, μεταφέρεται με ευθύνη της κυβέρνησης στις τουριστικές περιοχές της νησιωτικής χώρας.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Φολέγανδρο, επειδή το Λιβάδι είναι η μόνη προσβάσιμη με αυτοκίνητο (και γι' αυτό ιδιαίτερα δημοφιλής) προστατευμένη από τους ανέμους παραλία του νησιού, με εξαίρεση την ήδη υπερπλήρη αμμουδιά της Αγκάλης. Ειδικά μετά την αναγκαστική κατάργηση της παραλίας Χοχλίδια στον όρμο Καραβοστάση, που προκάλεσε η κατασκευή τεράστιου «αλιευτικού καταφυγίου» (δηλαδή μαρίνας), το Λιβάδι αναδείχτηκε φέτος σε βασικό προορισμό των περισσότερων λουομένων τουριστών και ντόπιων.

Επιχειρηματίες


Το σοβαρότερο είναι ότι η δημοπρασία αυτή θεωρείται από τους κατοίκους του νησιού ήδη προαποφασισμένη και είναι γνωστό το όνομα των επιχειρηματιών που αναμένεται με σιγουριά να πλειοδοτήσουν. Πρόκειται για τους γνωστούς κατασκευαστές αδελφούς Μπενακόπουλους, οι οποίοι έχουν ήδη ολοκληρώσει ένα τεράστιο (για τα μέτρα του νησιού) υπερπολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, και δεν έχουν κρύψει την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια νέα μεγάλη μονάδα στη θέση Λιβάδι. Είναι γνωστό ότι όλοι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που συνορεύουν με την παραλία του Λιβαδιού έχουν πλησιαστεί από εκπροσώπους των επιχειρηματιών αυτών με προτάσεις εξαγοράς των ιδιοκτησιών τους.

Αλλά κάθε επιχειρηματίας είναι φυσικό να υπολογίζει μόνο το συμφέρον της επιχείρησής του και της τσέπης του. Το ερώτημα είναι τι ακριβώς επιδιώκει η κυβέρνηση διά της ΚΕΔ, με την εκποίηση αυτή. Εξοικονόμηση χρημάτων; Αλλά το ποσό που αναφέρεται ως τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού είναι 180.000 ευρώ για 7,5 στρέμματα, δηλαδή εξόφθαλμα αναντίστοιχο με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς στην περιοχή.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι η ίδια η διακήρυξη της δημοπρασίας κατά την περιγραφή του ακινήτου αναφέρει ότι πρόκειται για τον «παλιό αιγιαλό». Εν όψει της εκποίησης η ΚΕΔ είχε στείλει προ μηνών τοπογράφο στη Φολέγανδρο για να επαναχαράξει τα όρια του αιγιαλού στο Λιβάδι, έτσι ώστε να γίνει δυνατή η δημοπράτηση της παραλίας!

Ο διαβλητός χαρακτήρας των χειρισμών που ακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες αποδεικνύεται και από την προχειρότητα που με την πρώτη ματιά διαπιστώνεται στη σύνταξη των σχετικών εγγράφων. Η Φολέγανδρος αναφέρεται ως δήμος (πρόκειται βέβαια για κοινότητα), και προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η σχετική απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔ έχει παρθεί σύμφωνα με τη διακήρυξη στις 12 Ιουλίου, ενώ η κοινοποίησή της στην Κοινότητα Φολεγάνδρου φέρει ημερομηνία προγενέστερη (3 Ιουλίου). Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του απ' αυτές τις αντιφάσεις.

Γεγονός είναι ότι η κοινότητα της Φολεγάνδρου είχε κινηθεί εγκαίρως, μόλις διαπιστώθηκε η πρόθεση της ΚΕΔ να εκποιήσει την παραλία του νησιού. Με έγγραφό του προς την ΚΕΔ, το οποίο κοινοποιούσε στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, το γ.γ. της Περιφέρειας Αιγαίου και τους βουλευτές Κυκλάδων ο πρόεδρος της κοινότητας Φολεγάνδρου Λευτέρης Βενιός διατύπωνε από τις 27/2/07 την απόλυτη διαφωνία των κατοίκων στη σχεδιαζόμενη εκποίηση:

«Κύριοι, πληροφορηθήκαμε ότι η υπηρεσία σας πρόκειται να εκποιήσει χώρο 7,5 στρεμμάτων στην περιοχή Λιβάδι Φολεγάνδρου. Οι δικές μας όμως πληροφορίες λένε ότι υπάρχει ήδη συγκεκριμένος επενδυτής-κατασκευαστής που δραστηριοποιείται και στο νησί μας και ο οποίος φυσικά θέλει να εκμεταλλευτεί το χώρο αυτό για προσωπικό του όφελος.

Μας προκαλεί τουλάχιστον απορία το γεγονός ότι σ' ένα μικρό νησί σαν τη Φολέγανδρο προχωράει η εταιρεία σας σε μια τέτοιου είδους κίνηση χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι τοπικοί φορείς και να πουν τις απόψεις τους. Σας πληροφορούμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εξέλιξη αυτή γιατί το μόνο που θα προκαλέσει θα είναι η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της όμορης παραλίας και ζητούμε να παραχωρηθεί ο χώρος αυτός σε μας για ανάπλαση και να δοθεί σε κοινή χρήση.

Η Φολέγανδρος κατά γενική ομολογία είναι από τα νησιά που παρά τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων έχει καταφέρει να κρατήσει τη φυσική της ομορφιά και το παραδοσιακό της περιβάλλον.

Η περιοχή Λιβάδι είναι από τις ομορφότερες του νησιού και μαζί με την ομώνυμη παραλία αποτελούν για μας και για το μέλλον του νησιού με την ανάπλασή τους μια σπουδαία λύση για το υπάρχον πρόβλημα της έλλειψης παραλιών.

Γι' αυτό παρακαλούμε όπως άμεσα διακόψετε τις διαδικασίες στις οποίες έχετε προχωρήσει για την εκποίηση του συγκεκριμένου χώρου και ταυτόχρονα τον παραχωρήσετε σε μας για ανάπλαση και κοινή χρήση από όλο τον κόσμο και όχι από έναν συγκεκριμένο ιδιώτη.

Σε διαφορετική περίπτωση, σας πληροφορούμε ότι εάν το αίτημά μας δεν γίνει αποδεκτό θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή που θα βλάψει τα μέγιστα το νησί μας».

Στη Βουλή

Οι θέσεις αυτές του προέδρου της κοινότητας στηρίζονται ομόφωνα από όλο το κοινοτικό συμβούλιο και εκφράζουν το σύνολο των κατοίκων του νησιού. Με διακομματική πρωτοβουλία η υπόθεση έφτασε στη Βουλή από τους βουλευτές Κυκλάδων Γιάννη Χωματά (Νέα Δημοκρατία) και Παναγιώτη Ρήγα (ΠΑΣΟΚ). Στην απάντησή του ο κ. Δούκας κατέθεσε έγγραφο της ΚΕΔ με ημερομηνία 17/5/07, στο οποίο αναφερόταν ότι στην «τελική αξιολόγηση αξιοποίησης» του ακινήτου θα ληφθεί υπόψη η πρόταση της κοινότητας. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε τον εφησυχασμό των εκπροσώπων του νησιού που έλαβαν και προσωπικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις τόσο των αρμοδίων παραγόντων όσο και εκπροσώπων των υποψήφιων αγοραστών. Ερχεται τώρα η αναγγελία της δημοπρασίας την παραμονή των εκλογών για να τους προσγειώσει όλους στην πραγματικότητα. Η ΚΕΔ πεισματικά επιμένει να θυσιάζει το δημόσιο συμφέρον προς όφελος των συγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων. Η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό που επέλεξε τα στελέχη που την απαρτίζουν.

Η υπόθεση έχει όλα τα χαρακτηριστικά του σκανδάλου: μετατροπή δημόσιας παραλίας σε ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση, εσπευσμένος διαγωνισμός με αποτέλεσμα που καταγγέλλεται ως προκαθορισμένο, περιφρόνηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και των τοπικών βουλευτών όλων των πτερύγων της Βουλής. Η θητεία της κυβέρνησης φαίνεται ότι θα κλείσει με μία ακόμα μαύρη σελίδα.

 


(Ελευθεροτυπία, 25/8/2007)


 

www.iospress.gr