Η κρυφή ατζέντα του Καρατζαφέρη

Στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο του ΛΑΟΣ, της οδού Πανεπιστημίου, υπάρχουν φυλλάδια υποψηφίων, ένα έντυπο με πολιτικά συνθήματα, αλλά... πουθενά το πρόγραμμα του κόμματος! Οταν το ζητήσαμε, οι άνθρωποι του ΛΑΟΣ έδειξαν απόλυτη άγνοια: «δεν υπάρχει».

Και όμως. Το «πλαίσιο θέσεων» 96 σελίδων που υπογράφει ο Γ. Καρατζαφέρης αναρτήθηκε τελευταία στην ιστοσελίδα του κόμματος, συνδυάζοντας τις γνωστές ακροδεξιές του θέσεις, με σκληρές νεοφιλελεύθερες:

Το «πλαίσιο» Καρατζαφέρη προβλέπει: Επαναφορά θανατικής ποινής (σ. 36). Κατάργηση παραγραφής στα σοβαρά αδικήματα (σ. 36). Εισαγωγή ενός «θεσμού συνεργασίας των τάξεων» που θα υποκαταστήσει το συνδικαλισμό (σ. 15). Σκανδαλώδη επιδότηση κατά 50% των εφοπλιστών για πλοία που ναυπηγούνται σε ελληνικά ναυπηγεία (σ. 75). Ξεπούλημα των εταιρειών του δημόσιου τομέα «επειδή δημιουργήθηκαν από την τάση για κρατισμό του ΠΑΣΟΚ» (σ. 34). Προσαρμογή των αμοιβών του δημόσιου τομέα με αυτές του ιδιωτικού και «εξατομίκευσή» τους. Δηλαδή, εξάρτησή τους από «την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την ακεραιότητα κάθε υπαλλήλου» (σ. 33).

Ισως το πιο χαρακτηριστικό σημείο είναι η θέση του ΛΑΟΣ για την... κατάργηση των δασών:

«Θεωρούμε ότι ως δασικές περιοχές πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνον οι εκτάσεις των δρυμών» (...) «Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται σήμερα ως δασικές χωρίς να είναι δρυμοί θα πρέπει να αποχαρακτηρισθούν και να παραδοθούν για γεωργική, αστική ή περιαστική χρήση» (σ. 79).

Μ' άλλα λόγια, ο κ. Καρατζαφέρης προτείνει να παραμείνουν δάση μόνο οι δέκα αναγνωρισμένοι δρυμοί, οι οποίοι αποτελούν το 2% των ελληνικών δασών! Πώς να το πει, όμως, αυτό ύστερα από τις τραγωδίες της Πελοποννήσου και της Εύβοιας; Ετσι, το πρόγραμμα δεν βγήκε στο προσκήνιο...

Γεγονός είναι ότι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ έχει συνηθίσει να καλύπτει ή να μεταβάλλει εύκολα τις απόψεις του, ειδικά για να αποκρούσει το χαρακτηρισμό του ρατσιστή.

Ετσι, υποχρέωσε πρόσφατα τα στελέχη του να αποδεχτούν τη «διακήρυξη της 11ης Αυγούστου», όπου καταγγέλλονται τα φαινόμενα «ρατσισμού, μισαλλοδοξίας και αντισημιτισμού», προκαλώντας ρωγμές στο χώρο των ακροδεξιών υποστηρικτών του.

«Αποστάσεις» απ' τον ρατσισμό

Οσο για τον ίδιο, δεν καταγγέλλει πλέον τους πολιτικούς αρχηγούς ως εβραίους (Σημίτη, Παπανδρέου, Εβερτ) ή μασόνους και μάλιστα χαμηλόβαθμους (Καραμανλή), αποκηρύσσει τον Λεπέν που θαύμαζε μέχρι το 2004 και απομακρύνει κάποιους επιφανείς ναζιστές από το ψηφοδέλτιό του (Πλεύρη). Πίσω, όμως, από τα χαμόγελα και τα αστειάκια του αρχηγού, το ΛΑΟΣ εξακολουθεί να συγκροτείται ως ένα κλασικό ευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα νέου τύπου. Υποψήφιοί του είναι παλιοί χουντικοί, μέλη της ΕΠΕΝ και τα στελέχη του λεπενικού Ελληνικού Μετώπου. Κι αν το κόμμα καταφέρει να μπει στη Βουλή, τότε βουλευτές του θα είναι ακριβώς αυτοί.

Βέβαια, τα ΜΜΕ επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους σε υποψηφιότητες όπως της κυρίας Ιφιγένειας Ταρινίδου (κατά κόσμον Εφης Σαρρή) και το ρίχνουν στο χαβαλέ. Το ίδιο και με τον ιδιόρρυθμο καθηγητή και μεταμεσονύκτιο «πανελίστα» Χρίστο Γούδη, που μέχρι προ τινος ειρωνευόταν το ΛΑΟΣ ως «δεξιά της Ινδοκίνας».

Ο Γ. Καρατζαφέρης, ωστόσο, είχε εγκαίρως εξηγήσει στα στελέχη του την ανάγκη να «στρογγυλοποιήσουν» τον πολιτικό τους λόγο, να «αποφύγουν τις αγκυλώσεις», να πουν με «άλλα λόγια, αυτά τα οποία πάντα εμφορούν την ψυχή μας» (sic) προκειμένου να «ρίχνουν γέφυρα για να περάσει ο δυσαρεστημένος ψηφοφόρος σε εμάς» (Συνεδρίαση Κ.Ε. ΛΑΟΣ, 22/10/05).

Και στους ακροδεξιούς οπαδούς του που ανησυχούσαν για τη μεταστροφή, εξηγούσε ότι θα αλώσει την εξουσία από τα μέσα, «όπως έκαναν οι Ελληνες στην Τροία» (17/6/04).

Αυτή η τακτική του δούρειου ίππου φάνηκε να αποδίδει. Για κακή όμως τύχη του κ. Καρατζαφέρη, αυτές τις μέρες δικάζεται ο Κώστας Πλεύρης και οι υπεύθυνοι της εφημερίδας του «χώρου» «Ελεύθερος Κόσμος» για την προβολή ρατσιστικής και μισαλλόδοξης προπαγάνδας στο βιβλίο «Οι Εβραίοι». Είχαμε αποκαλύψει το καλοκαίρι του 2006 ότι το Νο2 του ΛΑΟΣ Αδωνις Γεωργιάδης πρόβαλλε συνεχώς το βιβλίο αυτό του Πλεύρη, αποκρύπτοντας ότι πρόκειται για φιλοναζιστική προπαγάνδα.

Φλερτ με τον Χίτλερ

Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ είχε τότε διαμαρτυρηθεί, υποστηρίζοντας ότι απλώς πουλάει βιβλία όπως όλοι. Τώρα διαπιστώνουμε ότι έχει ο ίδιος καταθέσει υπέρ του κ. Πλεύρη σε μήνυση εναντίον του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και του ΕΠΣΕ, όπου υπερασπίζεται το περιεχόμενο του βιβλίου, λέγοντας ότι οι εκπρόσωποι της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας που διαμαρτύρονται τον συκοφαντούν.

Βέβαια, το κατηγορητήριο που συνέταξε ο εισαγγελέας κατά Πλεύρη περιλαμβάνει δεκάδες αποσπάσματα με γενικούς αφορισμούς κατά των «υπανθρώπων» εβραίων, και με δείγματα θαυμασμού για τον Χίτλερ...

Η δίκη Πλεύρη αναβλήθηκε για την προσεχή Τρίτη. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση των στελεχών του ΛΑΟΣ και κυρίως του ίδιου του κ. Καρατζαφέρη.


(Ελευθεροτυπία, 9/9/2007)


 

www.iospress.gr