Ο Λεπέν από την πίσω πόρτα

Μάταια επιχειρούσε επί χρόνια ο κ. Καρατζαφέρης να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που συνόδευαν το κόμμα του από την ίδρυσή του. Με τις χθεσινές εκλογές επιβεβαιώνονται όσοι επέμεναν να θεωρούν το ΛΑΟΣ ένα σαφές ακροδεξιό μόρφωμα, παρά τη στροφή που πραγματοποίησε μετά το 2004 ο αρχηγός, απομακρύνοντας τους γνωστούς χουντικούς και ναζιστές από το περιβάλλον του, κόβοντας τα ανοίγματα στη «Χρυσή Αυγή» και αποφεύγοντας τις συνεχείς ρατσιστικές και αντισημιτικές «αναλύσεις» που συνήθιζε επί χρόνια στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

Σύμφωνα με τους σταυρούς που είχαν καταμετρηθεί μέχρι χθες βράδυ, στις περισσότερες περιφέρειες που εκλέγεται υποψήφιος του κόμματος προηγούνται στελέχη με σαφή ακροδεξιά πολιτικά χαρακτηριστικά.

* Στην Α' Αθηνών εκλέγεται ο δικηγόρος Θάνος Πλεύρης, με μεγάλη διαφορά από τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος Γεώργιο Γεωργίου (υπαρχηγό του κ. Καρατζαφέρη), Βαγγέλη Παπαδόπουλο και Παναγιώτη Θεοδωρακίδη (υποψήφιους για την υπερνομαρχία Αθήνας και τη νομαρχία Πειραιά στις εκλογές του 2006). Η επιτυχία αυτή οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι πρόκειται για τον γιο του Κώστα Πλεύρη, εμβληματικής φιγούρας της ελληνικής ακροδεξιάς, ιδρυτή του φιλοφασιστικού κόμματος «4η Αυγούστου» και γραμματέα επί χούντας του πραξικοπηματία Ιωάννη Λαδά. Σε πρόσφατο βιβλίο του ο Πλεύρης υμνεί τον Χίτλερ, επαναλαμβάνοντας όλα τα αντισημιτικά στερεότυπα του ναζισμού.

Η τοποθέτηση του γιου στο ψηφοδέλτιο έγινε όταν αποφασίστηκε να περάσει στο παρασκήνιο ο πατέρας Πλεύρης, ο οποίος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΛΑΟΣ.

Η πανηγυρική εκλογή του Πλεύρη- υιού αποτελεί βέβαια κόλαφο για τον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος στήριξε όλη του την προεκλογική εκστρατεία (ακόμη και την πιασάρικη ατάκα του στο ντιμπέιτ) στην οικογενειοκρατία που μαστίζει τα... άλλα κόμματα.

* Στη Β' Αθηνών εκλέγεται ο Αδωνις Γεωργιάδης, εκπρόσωπος του κόμματος και γνωστός εκδότης και τηλεπαρουσιαστής βιβλίων. Εμφανίζεται ως μαθητής του πατέρα Πλεύρη και στενός φίλος του γιου. Προπαγάνδιζε επί μέρες το φιλοχιτλερικό βιβλίο του Κώστα Πλεύρη, χωρίς να δείχνει το εξώφυλλό του και καλούσε τους τηλεθεατές να τηλεφωνήσουν για να μάθουν το «φοβερό» περιεχόμενό του. Στις ίδιες εκπομπές προβάλλει και άλλα βιβλία χουντικών (όπως του Γεωργίου Γεωργαλά) ως «πολύ σημαντικά». Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε πρόσφατα σε μήνυση του Κώστα Πλεύρη κατά εκπροσώπων της εβραϊκής κοινότητας και υποστηρίζει ότι το φιλοχιτλερικό αυτό βιβλίο «δεν μιλά πουθενά για τους Εβραίους γενικά» και ότι οι διαμαρτυρόμενοι Εβραίοι «τον συκοφαντούν».

* Στο υπόλοιπο Αττικής εκλέγεται ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος συνηθίζει να διαρρηγνύει τα ιμάτιά του όταν τον τοποθετούν στην ακροδεξιά. Ομως μέχρι πριν από δυο χρόνια ήταν επικεφαλής της οργάνωσης «Ελληνικό Μέτωπο», που εκπροσωπούσε τον Λεπέν στην Ελλάδα και είχε κύριο στόχο του τους μετανάστες. Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να εκπροσωπηθεί το ακροδεξιό ρεύμα στη Βουλή (ανάμεσά τους και μια συνεργασία με τον Κώστα Πλεύρη), η οργάνωση αυτοδιαλύθηκε και δέκα στελέχη της που επέλεξε ο κ. Βορίδης προσχώρησαν στις 22/10/05 στην Κεντρική Επιτροπή του ΛΑ.ΟΣ. Ο ίδιος ο κ. Βορίδης, εκτός από τις προσωπικές του σχέσεις με τον Λεπέν, έχει πλούσιο ακροδεξιό βιογραφικό. Υπήρξε πρόεδρος της νεολαίας της ΕΠΕΝ, δηλαδή του κόμματος που ίδρυσε το 1984 ο ίδιος ο δικτάτορας Παπαδόπουλος από τη φυλακή, ενώ στις 15/3/85 διαγράφτηκε για «φασιστική δράση» από το σύλλογο φοιτητών της Νομικής Αθηνών. Στη γενική συνέλευση όπου αποφασίστηκε η διαγραφή συμφώνησαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις, συμπεριλαμβανόμενης της ΔΑΠ, την οποία εκπροσωπούσε ο νεοεκλεγμένος βουλευτής (και πρώην ευρωβουλευτής) της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Ενα χρόνο αργότερα (22/4/86) καταγράφεται αιματηρή επιδρομή ΕΠΕΝιτών οπλισμένων με στιλέτα και λοστούς στη Νομική, με επικεφαλής τον Μάκη Βορίδη. Οσο για το «Ελληνικό Μέτωπο» που ιδρύθηκε από τον κ. Βορίδη στις 9/4/94, συγκροτήθηκε από όλες τις φιλοχουντικές και ακροδεξιές ομάδες (ΕΝΕΚ, ΕΠΕΝ, «Ελληνικής Δύναμη», κ.λπ.).

* Στην ίδια ομάδα των οπαδών του Λεπέν που προσχώρησαν στο ΛΑΟΣ το 2005 ανήκει και ο Χρήστος Χαρίτος, ο οποίος διεκδικεί από τον σεξολόγο Βαΐτση Αποστολάτο την έδρα του κόμματος στην Α' Πειραιά. Υπήρξε εκδότης της εφημερίδας του λεπενικού «Ελληνικού Μετώπου» και δραστηριοποιείται στην παρααθλητική οργάνωση ΠΕΦΟ (Πανελλήνια Ενωση Φιλάθλων Ολυμπιακού), στην οποία ηγείται ο γνωστός συγγραφέας φιλοβασιλικών και αντισημιτικών βιβλίων Κώστας Μπαρμπής.

* Ανταγωνιστής στον τομέα του τηλεπλασιέ βιβλίων αλλά και ομοϊδεάτης του κ. Γεωργιάδη είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος που εκλέγεται στη Β' Θεσσαλονίκης. Διαθέτει κι αυτός δικό του περιοδικό («Ελληνόραμα») και δική του οργάνωση («Δίαυλος Ελλήνων»), ενώ προβάλλει κάθε λογής «εθνωφελείς» συνωμοτικές θεωρίες. Πριν καταλήξει στο ΛΑΟΣ και τον κ. Καρατζαφέρη ανταγωνίστηκε και με τον τρίτο τηλεπλασιέ (Δημοσθένη Λιακόπουλο) για μια θέση στην καρδιά του προέδρου Καρατζαφέρη. Το 2002 διέλυσε ένα επιστημονικό συνέδριο για να υπερασπιστεί τον ανδρισμό του βασιλιά Φίλιππου και προκάλεσε επέμβαση «αγανακτισμένων πολιτών» στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, επειδή διαφωνούσε με κάποια εκθέματα.

Με το ψηφοδέλτιο του ΛΑ.Ο.Σ. εκλέγονται ακόμα ο γνωστός εκπρόσωπος των «τριτέκνων» Στέργιος Ροντούλης (Λάρισα), ο υποψήφιος νομάρχης του κόμματος Ηλίας Πολατίδης (Σέρρες), η Δήμητρα Αράπογλου (Β' Πειραιά) και ο Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης (Β' Αθήνας) ή η Αγγελική Γερμαλίδου (Α' Θεσσαλονίκης), ανάλογα ποια έδρα θα επιλέξει να καταλάβει ο κ. Καρατζαφέρης.
 


(Ελευθεροτυπία, 18/9/2007)


 

www.iospress.gr