Η κυρία επί των... κοριών


Με αμηχανία και ποικιλία αντιδράσεων αντιμετώπισε η κυβέρνηση τις αποκαλύψεις της "Κ.Ε." (14/5/06) για το ρόλο κλειδί που φαίνεται ότι έπαιξε στο στήσιμο των υποκλοπών την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων η έμπιστη του προέδρου Μπους Ελληνοαμερικανίδα Φράνσις Φράγκος Τάουνσεντ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε σχετικά στο πρες ρουμ απέφυγε οποιαδήποτε απάντηση, επαναλαμβάνοντας ότι «η κυβέρνηση εμμένει» στις θέσεις της. Οταν πιέστηκε να σχολιάσει τις αλλεπάλληλες συναντήσεις της κυρίας Τάουνσεντ με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα με τον κ. Βουλγαράκη και την κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Αντώναρος αρκέστηκε να δηλώσει ότι "όσες συναντήσεις έγιναν, πραγματοποιήθηκαν φανερά. Δεν υπάρχει τίποτα που να έχει αποκρυβεί". Για το αντικείμενο των συναντήσεων αυτών δεν αποκάλυψε τίποτα.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Βουλγαράκης έχει πάψει να αναφέρεται στη δραστηριότητά του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επειδή θεωρεί ότι ήδη έχει επωμιστεί αδίκως τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης στην υπόθεση με τια απαγωγές των Πακιστανών.

Η μόνη που απάντησε με επιστολή που δημοσιεύτηκε στην "Ε" την περασμένη Τρίτη ήταν η υπουργός Εξωτερικών. Το δικό της επιχείρημα ήταν ότι ως Δήμαρχος συζητούσε με την κυρία Τάουνσεντ για τη "λειτουργία της πόλης", ενώ σε πιο πρόσφατη συνάντηση συζήτησαν για το θέμα της VISA των Ελλήνων πολιτών που επισκέπτονται τις ΗΠΑ. Η κυρία Μπακογιάννη είχε την προνοητικότητα να μην επικαλεστεί -όπως συνηθίζουν πολλοί υπουργοί και κυβερνητικοί βουλευτές- το γεγονός ότι και το δικό της όνομα βρισκόταν στον προφανώς μαγειρεμένο (και μάλιστα κατά δόσεις) κατάλογο των παρακολουθουμένων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αλλά είναι δύσκολο να πείσει η υπουργός Εξωτερικών ότι οι συνεχείς επαφές της κυρίας Τάουνσεντ, ειδικής επί των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και υπεύθυνης του αντιτρομοκρατικού σχεδιασμού του Λευκού Οίκου αφορούσαν το 2004 τη «λειτουργία της πόλης». Οι επίσημες ανακοινώσεις των υπουργείων, της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων είναι σαφείς. Ολες αυτές οι συναντήσεις είχαν αντικείμενο την αντιτρομοκρατική ασφάλεια. Αλλωστε από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο διοικητής της ΕΥΠ και οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής.

Η ουσία της υπόθεσης δεν είναι το ποσοστό ευθύνης κάθε υπουργού ή κάθε στελέχους της κυβερνητικής παράταξης ξεχωριστά. Αυτό που αποδεικνύεται από τη διαδοχή των γεγονότων είναι ότι η εγκατάσταση του μηχανισμού των υποκλοπών πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία των αμερικανικών υπηρεσιών και με τη δική τους τεχνογνωσία, κάτω από το βάρος των ειδικών απαιτήσεων ασφάλειας που προκάλεσε η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Διαθέτουμε σήμερα την απόλυτη απόδειξη για την ελληνική ανάμιξη στην υπόθεση. Πρόκειται για το τηλεγράφημα του Ασοσιέτεντ Πρες της 25ης Ιουνίου 2004 που αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, και στο οποίο αποτυπώνεται η αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει το σύστημα παρακολούθησης κινητών και σταθερών τηλεφώνων.

Βέβαια αυτή η αναφορά σε παρακολουθήσεις τηλεφώνων έχει παραλειφθεί από το αντίστοιχο τηλεγράφημα του ΑΠΕ (26/6/04), το οποίο περιγράφει την ίδια επίσκεψη στην Αθήνα της κυρίας Τάουνσεντ και άλλων Αμερικανών «ειδικών ασφαλείας» για να παρακολουθήσουν την τελευταία αντιτρομοκρατική άσκηση πριν τους αγώνες. Ωστόσο και αυτό το «κομμένο» τηλεγράφημα του ΑΠΕ δεν παραλείπει μια έμμεση αναφορά στο θέμα: «Οσον αφορά στο δημοσίευμα της εφημερίδας 'Κόσμος του Επενδυτή', περί διεξαγωγής άσκησης στον Πειραιά, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίσθηκε πολίτης -πιθανός στόχος- που μιλούσε με το κινητό τηλέφωνό του μέσα σε 17 δευτερόλεπτα, ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πάρα πολλές ασκήσεις και γίνονται ακριβώς για να βλέπει κανείς τι κενά υπάρχουν και να τα διορθώνει».

Σήμερα γνωρίζουμε πλέον τι είδους «ασκήσεις» ήταν αυτές.

Οσο για το πότε και πώς αποκαλύφτηκε το δίκτυο παρακολουθήσεων, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το αν αυτή η αποκάλυψη συμπίπτει με την ημερομηνία στην οποία τοποθετεί η κυβέρνηση την ενημέρωσή της από τον κ. Κορωνιά (10/3/05). Πολύ νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2004 είχε προηγηθεί μια σημαντική αναβάθμιση του δικτύου της Vodafone, με την κατασκευή του δικτύου οπτικής ίνας Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Απαιτήθηκε επαναρρύθμιση (setup, στη γλώσσα των τεχνικών) όλου του συστήματος. Πώς διέλαθε το «παρείσακτο» λογισμικό;

 

 

ΦΑΚΕΛΟΣ: Ολα τα κείμενα του "Ιού" για τις υποκλοπές


(Ελευθεροτυπία, 21/5/2006)


 

www.iospress.gr