26 καλλιτέχνες

στον "Ιό της Κυριακής"

Έκθεση για τη συμπλήρωση 100 "Ιών". Ιούνιος 1992

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΦΥΝΤΑΝΙΔΗ

Ιός: Το δηλητήριο που χύνουν μερικά ζώα όταν δαγκώνουν ή κεντρίζουν. (Αλλά και) μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώδες νόσημα.

Δεν ξέρω ποια από τις δυο αυτές εγκυκλοπαιδικές ερμηνείες διάλεξαν οι τρεις Διόσκουροι της "Ελευθεροτυπίας" για να βαφτίσουν έτσι την κατά Κυριακή πολυσέλιδη παρουσία τους. Γεγονός πάντως είναι ότι κέρδισαν αμέσως το ενδιαφέρον όχι μόνο των γιατρών, αλλά, κυρίως, των αναγνωστών. Κατά την γνώμη μου, κανείς δεν κινδυνεύει από την μόλυνση αυτών των ιών εκτός αν έχει προδιάθεση-η και βαθιά επιθυμία να μολυνθεί κυριακάτικα... Αλλά, όσο για δάγκωμα και κέντρισμα, ρίξτε μια ματιά στις 100 ως τώρα παρουσίες τους, από την "Κυριακάτικη Ε" και το "Έψιλον" και θα καταλάβετε.

Και δεν χρειάζεται να διαβάσετε απαραιτήτως τα εξασέλιδα που καλύπτουν κάθε βδομάδα. Ρίξτε μια ματιά στους πίνακες - ναι, περί πινάκων πρόκειται - που κοσμούν, κάθε φορά, τα εξώφυλλά τους και θα καταλάβετε αμέσως. Διότι και σ’ αυτό οι ιοί πρωτοτύπησαν. Ανέθεσαν σε 26 ως τώρα νέους, κατά το πλείστον, ζωγράφους μας να εικονογραφήσουν τα θέματά τους. Και έτσι, Κυριακή με Κυριακή, συγκεντρώθηκε μια καταπληκτική ζωγραφική συλλογή, που καθώς καταπιάνεται με θέματα που αγγίζουν την εποχή μας, είναι κάτι παραπάνω από μια εικονογράφηση. Είναι ζώσα τέχνη.

Χαρείτε λοιπόν την έκθεση, γνωρίστε τους ζωγράφους και τους "ιούς" και αν αγοράσετε κανένα πίνακα τα λεφτά σας θα πιάσουν τόπο. Η Διεθνής Αντιαπαγορευτική Ένωση, στους σκοπούς της οποίας θα διατεθούν τα έσοδα, τα έχει ανάγκη.

 

ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΛΑΣΤΑΡΗ

Ανήκω και εγώ στους χιλιάδες αναγνώστες που "κεντρίζονται", κάθε Κυριακή, από τον "Ιό" και με την πείρα των 100 "δόσεων" που έχω ήδη λάβει, μπορώ να επιβεβαιώσω το ιατρικό δόγμα: πράγματι, τα μικρόβια όταν χορηγούνται στην κατάλληλη ποσότητα και στον κατάλληλο χρόνο, μεταλλάσσονται σε... ενεργητικά εμβόλια!

Στην περίπτωσή μας, λοιπόν, πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με μια εξασέλιδη "ουσία" πολλαπλών "ενδείξεων": ο "Ιός της Κυριακής" δρα ως ενισχυτική βιταμίνη της ίδιας της δημοσιογραφίας, αποδεικνύοντας ότι αυτό που ονομάζουμε αποκαλυπτική "ομαδική έρευνα" μπορεί να ανθεί και στην Ελλάδα των δεκάδων αναλυτών, αρθρογράφων, λεξιπλόκων, παρατηρητών και εν γένει γνωμοδοτών! Δημιουργεί, επίσης, ισχυρά αντισώματα ευαισθησίας, επιλέγοντας θέματα και τρόπους προσέγγισής τους, που ξυπνούν τον πολίτη μέσα απ' το ρούχο του αναγνώστη και κάτω από το παχύ δέρμα της καθημερινότητας. Τονώνει, τέλος, με τη δροσιά της "αίρεσης" και με τη γοητεία της άλλης όψης των πραγμάτων κάθε ιστό που κινδυνεύει να γεράσει επειδή έπαψε (ή ξέχασε πια) να αμφισβητεί. Το γεγονός ότι ο "Ιός της Κυριακής" γεννήθηκε στα εργαστήρια ιδεών της Ελευθεροτυπίας δεν είναι, βέβαια, τυχαίο. (μόνο εκεί, βλέπετε, υπάρχουν συνθήκες ανάπτυξης τέτοιων "ουσιών" που μπορούν να εμβολιάζουν το σήμερα με αντιλήψεις του αύριο). Τυχαίο, όμως, δεν είναι και το γεγονός ότι ο "Ιός" μεταγγίζεται σε όλους μας, κάθε Κυριακή, από το Έψιλον - αυτό το άτακτο, προκλητικό παιδί της κυριακάτικης ελευθεροτυπίας που φιλοξενεί το μικρόβιο-εμβόλιο στην "καρδιά" του (κυριολεκτικά). Απ' την καρδιά μας, λοιπόν, οι ευχές για τους 100 "Ιούς" και για την επιτυχία της έκθεσης των έργων που φιλοτεχνήθηκαν για αυτόν με τις ίδιες "θεραπευτικές" προθέσεις προς όλους μας...

Υ.Γ. Και μην ξεχνάτε ακόμη ένα προσόν του «εμβολίου» μας. Παρά τις προσπάθειες κράτους, τρομονόμου, κλπ, χορηγείται χωρίς συνταγή. Γιατί ο εθισμός, ακόμη κι η «εξάρτηση» από την ενημέρωση της Ελευθεροτυπίας και του Έψιλον ωφελούν σοβαρά την υγεία!

www.iospress.gr          οι εκθέσεις του "Ιού"            τα έργα