ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΚΟΛΕΞΙΟΝ


Δύο φίρερ στην ίδια πόλη

1.   2

 Επιτέλους θα γίνουμε Ευρώπη. Οι άνθρωποι του Λεπέν στήνουν και στη χώρα μας παράρτημα. Ο μόνος που αντιδρά είναι ο Πλεύρης, γιατί αρνείται να εκχωρήσει στους κουτόφραγκους το αρχαιοελληνικό κοπιράιτ του φασισμού.Ο Λεπέν εισαγωγής και ο αυτόχθων

Μέρες του Οκτωβρίου, κρίσιμες μέρες ενόψει σειράς πειραματικών μεταρρυθμίσεων, διάλεξαν τα υπολείμματα της χούντας για να εξαγγείλουν τις νέες κρεασιόν τους για τη σωτηρία της χώρας. Στις 18.10 η Διεθνής της φασιστικής ευρωπαϊκής δεξιάς έχρισε το "Ελληνικό Μέτωπο" -την παρέα των εκλεκτών του Μάκη Βορίδη- γνήσιο εκπρόσωπο του λεπενισμού εν Ελλάδι, προκαταλαμβάνοντας την ίδρυση της κίνησης Πλεύρη - Σχοινά - "Χρυσής Αυγής" που ακολούθησε 48 ώρες μετά. Από κοντά και οι υπουργοί της χούντας, Παύλος Μανωλόπουλος και Γεώργιος Γεωργαλάς. Ο πρώτος ήδη συντάχτηκε με τη "Διεθνή των Εθνικιστών" και τις λοιπές "εξυπηρετήσεις" που παρέχει η ευρωκοινοβουλευτική συντροφιά, ο δεύτερος θα προτιμήσει το γηγενές ρεύμα του κολλητού του, από την εποχή της συνεργασίας τους στη διεύθυνση της απριλιανής προπαγάνδας, Κ.Πλεύρη.
Και οι δυό τερατογενέσεις συνέβησαν σε υπόγεια μεγάλων αθηναϊκών ξενοδοχείων, υπό τους ήχους εμβατηρίων, επικών κλασικών έργων και του εθνικού ύμνου, βεβαίως. Ειδικά η ατμόσφαιρα στο "μαγαζί" του Πλεύρη, δεν είχε τίποτα να ζηλέψει απ' αυτήν μιας παλιάς βαυαρικής μπυραρίας. Και στις δυό συγκεντρώσεις, ηγέτες και απλοί παριστάμενοι νοιάζονταν για τις εξελίξεις του χώρου, χωρίς να εκτοξεύουν κατηγορίες ή να σύρονται σε άκαιρους ανταγωνισμούς και ηγεμονισμούς. Διαβλέπουν ρεύμα. Το ξεκαθάρισμα των γραμμών θα έρθει εντός ολίγου. Εξω από το ένα ξενοδοχείο, το Πρέζιντεντ, πάνω από χίλιοι αντιφασίστες διαδηλωτές έκραζαν τους γιάπηδες του Ελληνικού Μετώπου και το φασιστικό διευθυντήριο που είχαν φέρει. Στο πεζοδρόμιο του άλλου, του Royal Olympic, οι αστυνομικές δυνάμεις πέρασαν ένα ήσυχο βράδυ ακούγοντας "ασχολίαστο" -πέρα από τον απόηχο μίας κροτίδας που είχε εκραγεί την προηγούμενη- το μισαλλόδοξο παραλήρημα του φίρερ Πλεύρη.
"Προσπαθούν να μας φιμώσουν, επειδή ενοχλούμε τα προαιώνια ανθελληνικά ξένα κέντρα. Θυμηθείτε τα πρεζάκια που μας στέλνουν κάθε φορά που ακούγεται η φωνή μας. Στη Ν. Σμύρνη, στο Πολεμικό Μουσείο, στη Νομική. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Αν ο φασισμός είναι τα επιχείρηματα και ο διάλογος, τότε ναί, είμαι χίλιες φορές φασίστας", έσκουζε ο Πλεύρης, δοξάζοντας και την συμβολή του Ι. Μεταξά στην διαδρομή των Ελλήνων, ενώ το πλήθος -κοντά στους 1.000- χειροκροτούσε ενθουσιασμένο. "Φταίει ότι ο ελληνισμός, την εποχή που έφτανε τα 250 εκατομμύρια λαού, ανέχθηκε τη φυλή των 150.000 τσοπαναραίων Εβραίων", διαπίστωνε λυπημένος, που βλακωδώς οι Ελληνες "αφήσαμε" να περάσουν ανεκμετάλλευτα τόσα χρόνια μέχρι το καθυστερημένο "ψευτοολοκαύτωμα" των "υπανθρώπων Εβραίων" από τους ναζί! "Τώρα πληρώνουμε τη διεθνή συνωμοσία των ξένων, όπως ακριβώς περιγράφεται στα Πρωτόκολλα των σοφών της Σιών". "Θέλουν να μας κάνουν Βαλκάνιους. Οι Εβραίοι μάς καταστρέφουν την ιστορία, διασύρουν την ορθοδοξία, σύμφωνα με το 17ο Πρωτόκολλο. Εμάς που υπάρχουμε 25.000 συνεχή χρόνια και είμαστε η υπερτάτη φυλή. Δεν είμαστε απλώς η ανώτερη φυλή, το γράφει στο DNA μας. Ολοι οι άλλοι είναι βάρβαροι".
Τί να κάνουμε; Προφανώς, "αντίσταση" εν ονόματι του έθνους, προτείνουν και οι δυό σχηματισμοί. Εμφαση στην απελευθέρωση της "κόκκινης μηλιάς", δίνει ο Πλεύρης, αφού φυσικά "ξεκαθαρίσουμε τα αναρχοπρεζόνια, τους μισέλληνες πανεπιστημιακούς τύπου Μπαμπινιώτη και Λίποβατς, τους ευρωλιγούρηδες, τους δημοτικιστάς, τους Αλβανούς εγκληματίες, τα σκοτεινά ξένα κέντρα και τους διεθνιστάς" -με τη συνδρομή των ταγμάτων εφόδου του Νίκου Μιχαλολιάκου, προφανώς. Σύνθημά τους, η πολυδιαφημισμένη φράση του πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας: "Θα τον ξεσκίσω τον Τούρκο". Και παρασύνθημα, η ιστορικά αποδεδειγμένη γελοιότητα των υποδεεστέρων βαρβαρικών φυλών, των Κάφρων και των Σελτζούκων-Ογούζων, που μας ζηλεύουν και προσπαθούν να διδαχθούν, οι ανόητοι, από την γλώσσα και τη δόξα μας! Τέτοια απίθανα λέγονται. Πρώτη μεγάλη μάχη του φίρερ είναι να χρηματοδοτήσει τους στόχους του "Ελληνίου" ίδρυματος που δημιουργεί και να πιέσει ("το 'να χέρι, νίβει τ' άλλο", είπε χαρακτηριστικά) κι άλλους γνήσιους Ελληνες εφοπλιστές και επιχειρηματίες να του εμπιστευτούν τα λεφτά τους, "διότι σε εκατό χρόνια τα βιβλία μου θα διαβάζονται ενώ τα πλοία τους και τα εμπορεύματά τους δεν θα υπάρχουν". Αν όλα πάνε κατ' ευχήν στις επόμενες δημοτικές εκλογές θα κατέλθουν, στην Αθήνα τουλάχιστον, οι λίστες του κινήματος "Το Κλεινόν Αστυ", το πρόγραμμα του οποίου βρίσκεται ήδη στα χέρια κάθε οπαδού του αστέρα του Telecity. Πρόγραμμα που θα εμπνέεται και από τις γνωστές περί εκπαίδευσης έμμονες ιδέες του, με τις οποίες έκλεισε τον πύρινο λόγο του στο υπόγειο του Royal Olympic, λίγο πρίν ακουστούν τα "Κάρμινα Μπουράνα" του τέλους της τελετής : "Στα σχολεία μας ένα μάθημα πρέπει να διδάσκεται, πέραν των αρχαίων κειμένων, Ο ΑΓΩΝ. Είμεθα ένα ήσυχο ποτάμι που σιγοφθείρει το μισελληνικό τείχος. Δεν θα επιτρέψουμε στο εξής στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο να αναθέτει σε Εβραίους τον έλεγχο των βιβλίων της ιστορίας. Εμείς δεν κουβεντιάζουμε ακαδημαϊκά. Απλωνόμαστε σ' όλη την Ελλάδα και όταν έρθει η ώρα θα πράξουμε το καθήκον μας".
Για τους κοστουμαρισμένους νεαρούς της ομάδας Βορίδη, που δεν επιθυμούν ταυτίσεις με τα αποτυχημένα προηγούμενα χουντοδεξιά διαβήματα, η τουρκοφαγία θα ολοκληρωθεί και η "Μεγάλη Ελλάδα" θα λάμψει "στη θέση που της ανήκει", όταν ευοδωθεί η συμμαχία με όλους τους Ευρωπαίους εθνικιστές που μισούν το Ισλάμ, και τις "παρείσακτες μειονότητες" γενικώς, και τους τούρκους ειδικότερα. Ως τότε, πρώτο καθήκον "το κυνήγι των λαθρομεταναστών και η καταστροφή του αριστερού κράτους που δεν πληρώνει ικανοποιητικά το στρατό και τα σώματα ασφαλείας". Οπως προέτρεψε τους ογδόντα πρωτοπόρους του Ελληνικού Μετώπου, και ο αντιπρόεδρος του γαλλικού "Front National", ευρωβουλευτής Καρλ Λάνγκ, η δράση απαιτεί "αντίσταση στους κανόνες και την ηθική της δημοκρατίας, του διεθνοποιημένου κεφαλαίου και του πολιτικού παρηκμασμένου κατεστημένου". "Να σπάσουμε τη συναίνεση. Να τιμωρήσουμε όσους μας ταπεινώνουν εθνικά. Τα ψέματα τέλειωσαν. Κανείς δεν θα γλιτώσει", απειλούσε ο Μ. Βορίδης. "Εμείς είμαστε οι εθνοφύλακες, οι 300 του Λεωνίδα. Ολοι οι άλλοι είναι Εφιάλτες. Εμείς θα ελευθερώσουμε τη Β. Ηπειρο και ολόκληρο τον ελληνισμό", πρόσθετε ο υπουργός του Παπαδόπουλου, Π. Μανωλόπουλος.
"Αμήν και πότε", σιγοψιθύριζε το ακροατήριο που δυσκολευόταν να πιστέψει ότι τα τέως τσαμπουκαλεμένα στελέχη της νεολαίας της ΕΠΕΝ και του ΕΝΕΚ -άντε και κανένας μπαρουτοκαπνισμένος ΜΑΒΗτης- θα εκτοξευθούν στο κέντρο της πολιτικής ζωής με διψήφια εκλογικά ποσοστά, όπως οι "σύντροφοί" τους στη Γαλλία, τη Φλάνδρα ή την Ιταλία. "Μας ενδιαφέρει και το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ, αλλά επαφές έχουμε μόνο με τους αληθινούς δεξιούς της ΠΟΛΑΝ και της ΝΔ", απαντά ο Βορίδης. "Συζητώ μόνο με τα μεγάλα κόμματα και υποβάλλω τις προτάσεις μου αρμοδίως", αποκαλύπτει και ο Πλεύρης. Μικρομεγαλισμοί, θα πείτε. Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι λειτουργεί ήδη η παρέα Γεωργαλά, Πλεύρη, Καρατζαφέρη, Καμμένου κ.λπ, τότε γιατί θα ήταν απίθανο οι επαγγελματίες της "εθνικής ανασφάλειας" να επηρεάζουν και τμήματα του κυβερνητικού στρατοπέδου; Ενα ιδεολογικό ζελέ είναι άλλωστε. "Φτάσαμε μετά το 1974, στο αίσχος να εμφανίζονται πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Ελλάδας, οι οποίοι δηλώνουν ότι η χώρα δεν διεκδικεί τίποτα", φωνάζει ο Πλεύρης για να συνεγείρει πέρα από τούς τεταρταυγουστιανούςς γνώριμούς του, και τον "αντιενδοτικό μέσο ψηφοφόρο". Το είδος εκείνο το οποίο κοινοβουλευτικοί πατέρες έχουν φροντίσει ήδη να δηλητηριάσουν και να επιβάλουν σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας μια άνευ προηγουμένου δυσπιστία προς τους αλλογενείς, τους "Ροζενστάϊν", τους υπουργούς της "μαστούρας" και του "ξένου τρόπου ζωής".

**********************

Η χαρτογράφηση του ακροδεξιού χώρου, όπως αυτός υφίσταται σήμερα στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατό να αποδοθεί με μια μονοσήμαντη χρονολογική αναφορά στο "γενεαλογικό δέντρο" οργανώσεων, ρευμάτων και γκρουπούσκουλων. Περισσσότερο νόημα έχει να εντοπίσει κανείς, στο μέτρο πάντοτε του δυνατού, το δίκτυο των διασυνδέσεων ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, πολιτικές κινήσεις, "επώνυμους" φασίστες, παραμεθόριους παρακρατικούς, περιθωριακά έντυπα αλλά και τις cult εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών ευρύτερης εμβέλειας. Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η καταγραφή των σημείων επαφής ανάμεσα στον ανοιχτό χουντοφασισμό και τους εκφραστές της "κοινοβουλευτικής ακροδεξιάς", που αποτελεί έναν από τους προνομιακούς χώρους άντλησης οπαδών για τους επίδοξους εγχώριους φίρερ.
Ο πίνακας που παραθέτουμε σίγουρα δεν είναι εξαντλητικός, περιέχει ωστόσο τις "βασικές" συνδέσεις του παραπάνω πλέγματος. Για την επεξεργασία του καταφύγαμε στις γνωστές και καταγραμμένες σχέσεις μεταξύ ατόμων, συλλογικοτήτων κι επιχειρήσεων του "χώρου". Το μόνο που χρειάζεται να προσθέσουμε εδώ, είναι πως η εμβέλεια του κάθε "υποκειμένου" ποικίλλει ανάλογα με τη χρονική στιγμή αλλά και το χώρο: η "Χρυσή Αυγή" και οι οργανώσεις του "Στόχου" λχ διαθέτουν πανελλαδική διακλάδωση -ο "Στόχος", μάλιστα, πουλάει παραδοσιακά τα 2/3 των φύλλων του στην επαρχία. Για τις απαραίτητες συγκρίσεις, αξίζει τέλος να αναφερθούν οι επιδόσεις των δυο βασικών ακροδεξιών σχηματισμών που κατέβηκαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (22/09/96): η "παραδοσιακή" ΕΠΕΝ πήρε 16.442 ψήφους (0,24%), η δε ναζιστική "Χρυσή Αυγή" 4.464 (0,07%).


Οταν μπλέκουν τα Μέτωπα

Οι συγγένειες της ακροδεξιάς με το Βορειοηπειρωτικό κίνημα δεν είναι κρυφές. Το πάθος τους άλλωστε, φάνηκε όταν μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΜΑΒΗ, σωματεία, παράγοντες, έντυπα και οργανώσεις της ακροδεξιάς έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες. Λίγο αργότερα αποδείχθηκε ότι κατηγορούμενοι και ακροδεξιά ηγεσία αποτελούσαν μιά καλή παρέα. Ο επικεφαλής των κατηγορουμένων, Γ. Αναστασούλης, επικαλέσθηκε ως άλλοθι για την απουσία του από τη δολοφονική επίθεση στο αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής (9,10/4/1994), τη συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του "Ελληνικού Μετώπου". Στη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης του μετώπου ΜΑΒΗ, ο Μάκης Βορίδης και ο Ανδρέας Μαρτίνος βεβαιώνουν την παρουσία του Γ. Αναστασούλη στο ξενοδοχείο Ντιβάνι-Ζαφόλια, όπου και το συνέδριο του "Μετώπου".
"Πράγματι ο Γ. Αναστασούλης παρεβρίσκετο τότε στο συνέδριο του 'Ελληνικού Μετώπου", μας δήλωσε ο Μ. Βορίδης (18.10.97). Οσο για το αν ο Αναστασούλης υπήρξε μάχιμο στέλεχος της φιλόδοξης οργάνωσης του, ο πρόεδρος Βορίδης τα μάσησε: "Δεν ξέρω. Δεν ξέρω καν αν ποτέ γράφτηκε στο κόμμα. Διότι, ξέρετε, στο ιδρυτικό συνέδριο άλλοι συμπλήρωναν και άλλοι ξέχναγαν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις εγγραφής. Πάντως θέλω να δηλώσω ότι εμείς εκτιμούμε πολύ τον Γ. Αναστασούλη". Τί κι αν ο εισαγγελέας στην τελική φάση της υπόθεσης ΜΑΒΗ έστειλε τον "τιμώμενο" στο ακροατήριο με την κατηγορία του λαθρέμπορου Καλάσνικοφ και λοιπού πολεμικού υλικού;
Η σχέση όμως έχει και συνέχεια. Ο Γιάννης Γιαννάκενας, ακροδεξιός εκδότης και σημερινό μέλος του εκτελεστικού γραφείου του "Ελληνικού Μετώπου", είχε κι αυτός μια εμπλοκή με τους παλικαράδες του άλλου Μετώπου, του ΜΑΒΗ. Πάλι από τη δικογραφία, διαπιστώνουμε ότι ο Γιαννάκενας γνωρίζει των Αναστασούλη, καθώς και δύο άλλους από τους κατηγορούμενους της ΜΑΒΗ, τον Αγγελο και τον Νίκο Κοκαβέση, ήδη από το 1991. Από την εποχή που το στέλεχος του "Ελληνικού Μετώπου", είχε νοικιάσει ένα γραφείο στην Ενωση Χειμαριωτών. Πάντως όταν έγινε έρευνα της Αστυνομίας για όπλα στα σπίτια του Γιαννάκενα, δεν βρέθηκε τίποτα αξιόλογο.
Μετά απ' αυτά, το βράδυ της επεισοδιακής τελετής στο Πρέζιντεντ (18.10. 97), -όταν οι λεπενικοί έχριζαν τον σύντροφο Μάκη γνήσιο εν Ελλάδι εκπρόσωπό τους- ήταν επόμενο να πέσουμε πάνω και στον βορειοηπειρώτη Φρέντι Μπλέρη (ή Μπελέρη, ή Μπιλίρη). Δηλαδή να ανακαλύψουμε την πολιτική στράτευση ενός ακόμα από τους κατηγορούμενους της ΜΑΒΗ. 

(Ελευθεροτυπία, 2/11/1997)

 

www.iospress.gr                                   ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ