ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ


Ο "κομματάρχης" Μαρωνείας 

1.   2.   3. 

 

Ποιος κυβερνά αυτό το νομό; Αν το ερώτημα αφορά το νομό Ροδόπης, τότε η απάντηση είναι εύκολη. Ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Δαμασκηνός είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης, όχι μόνο του "ποιμνίου" του, αλλά και της "κοσμικής εξουσίας".


Ενα ορθόδοξο "Βατικανό" στη Θράκη

Την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΣΥΝ Πέτρος Κουναλάκης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες μητροπολιτών που "επιχειρούν να περιορίσουν κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, όπως το δικαίωμα της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης, τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολιτικού και θρησκευτικού γάμου καθώς και άλλες θεμελιακές ελευθερίες των πολιτών." Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κουναλάκης στον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνό, "ο οποίος αποκαλεί δημόσια όσους έχουν συνάψει πολιτικό γάμο πόρνες και πόρνους και τους καλεί να σπεύσουν να τελέσουν δωρεάν θρησκευτικό γάμο, αλλιώς είναι απόβλητοι." Οπως αποκάλυψε ο βουλευτής, "ο ίδιος μητροπολίτης έφθασε στο σημείο να επιβάλει εκκλησιαστικό επιτίμιο στερήσεως της Θείας κοινωνίας στο δήμαρχο Κομοτηνής, στους αντιδημάρχους και στο δημοτικό συμβούλιου. Γιατί; Διότι το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής επέτρεψε σε μια φιλοσοφική εταιρεία, με την οποία δεν συμφωνεί ο αρχιεπίσκοπος, να κάνει μια εκδήλωση σε μια αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και δεν τους αφήνει να πάνε στις τελετές και τις δοξολογίες." Ο υφυπουργός Παιδείας Ιωάννης Ανθόπουλος στην απάντησή του δεν βρήκε λέξη να πει για τις δραστηριότητες του μητροπολίτη Δαμασκηνού. Με την τοποθέτησή του, πάντως, κάλυψε απολύτως τους ιεράρχες που επιχειρούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής, αδιαφορώντας για τα πιστεύω των πολιτών και τους νόμους της συντεταγμένης πολιτείας.
Βρεθήκαμε εκείνες τις μέρες στην Κομοτηνή και διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι ότι οι καταγγελίες του βουλευτή είναι απολύτως τεκμηριωμένες. Μας το βεβαίωσαν οι τοπικοί παράγοντες, αλλά και ο ίδιος ο μητροπολίτης, στη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Είναι γεγονός ότι στην περιοχή η πολιτική εξουσία έχει παραχωρηθεί μέσα από μια δαιδαλώδη ιστορική διαδρομή στα χέρια των εκκλησιαστικών παραγόντων. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του νομού είναι μουσουλμάνοι, γίνεται κατανοητό το δημοκρατικό έλλειμμα που συνεπάγεται η άτυπη ανάθεση της πολιτικής εξουσίας στον θρησκευτικό ηγέτη του άλλου μισού πληθυσμού.
Τελευταίο κρούσμα των παρεμβάσεων του μητροπολίτη στην εκτελεστική και δικαστική εξουσία, η άσκηση δίωξης εις βάρος μιας καθηγήτριας ξένων γλωσσών, με την κατηγορία του προσηλυτισμού. Για την υπόθεση αυτή που κινήθηκε μετά από υπόδειξη του μητροπολίτη και φτάνει στο δικαστήριο την προσεχή Πέμπτη, έχουμε εκτενέστερη αναφορά στις επόμενες σελίδες. Είναι γνωστότερη μια άλλη πρόσφατη -ευτυχώς ανεπιτυχής- προσπάθεια του μητροπολίτη να εμποδίσει την κυβέρνηση που αποφάσισε την κατάργηση του περιβόητου "άρθρου 19" του κώδικα ελληνικής ιθαγένειας. Την κατάργηση αυτού του τελευταίου κατάλοιπου της εμφυλιοπολεμικής νομοθεσίας είχαν επιχειρήσει -και αναγγείλει- όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η κυβέρνηση Παπανδρέου, η κυβέρνηση Σημίτη. Και όμως, μέχρι σήμερα κανείς δεν τολμούσε να κάμψει τη λυσσαλέα αντίσταση του τοπικού κατεστημένου που κερδοσκοπεί πολιτικά και υλικά πάνω στην υποβάθμιση της μειονότητας.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, αντιδρώντας σε δηλώσεις του υπουργού αναπληρωτή Εξωτερικών κ. Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του άρθρου 19, ο κ. Δαμασκηνός αποστέλλει γράμμα σε ολόκληρη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία με χαρακτηρισμούς και εκφράσεις που δείχνουν ότι θεωρεί εαυτόν πραγματικά υπεράνω κυβέρνησης και νόμων. "Ο κ. Υπουργός εμφορείται υπό εντελώς εξωπραγματικού πνεύματος. Ο κ. Υπουργός και οι ομόφρονές του ουδεμίαν σημασίαν δίδουν εις τον βέβαιον εθνικόν κίνδυνον. Το μόνον το οποίον φαίνεται να τον απασχολεί εντόνως είναι η ικανοποίησις των αξιώσεων των ανθελληνικών κέντρων του εξωτερικού έναντι των οποίων επιδεικνύει πρωτοφανή υποχωρητικότητα."
Με τη δραστηριότητά του ο μητροπολίτης υποκαθιστά όλες τις συντεταγμένες αρχές:
* Τη δικαστική. Παραγγέλλει κάθε είδους ενέργειες εις βάρος όσων δεν του είναι αρεστοί. Ζητά από τους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης να πράξουν όσα αυτός θεωρεί ορθά. Ζητούσε, π.χ., το Δεκέμβριο του 1990 φορτικά από τον Αθανάσιο Κανελλόπουλο να δώσει εντολή: "α) Εις τους εισαγγελείς όπως προσωπικώς οι ίδιοι, αλλά και διά των αρμοδίων αστυνομικών οργάνων παρακολουθούν τας κινήσεις των προαναφερθέντων πρακτόρων της Τουρκίας. β) Εις τους αρμοδίους προϊσταμένους των δικαστηρίων όπως μεριμνούν διά την κατ' εξαίρεσιν διεκπεραίωσιν και αγωγήν εις το ακροατήριον των σχετικών υποθέσεων." Ζητούσε ακόμα να "διευκολύνητε τους δικαστικούς τούτους λειτουργούς διά της παροχής κινήτρου ηθικών καί άλλων αμοιβών." Ενα χρόνο νωρίτερα ζητούσε δίκες για τους μουσουλμάνους που είχαν διεκδικήσει τα δικαιώματά τους και "να ολοκληρωθεί η διαδικασία εφέσεως της υποθέσεως του βουλευτού Αχμέτ Σαδίκ." (27.9.1989)
* Την αστυνομική. Οπως αποδεικνύεται από το εμπιστευτικό έγγραφο με τον σημαίνοντα αρ. πρωτ. 666 που απέστειλε ο μητροπολίτης προς τον υπουργό Υγείας κ. Γείτονα (21.11.1996), ο ίδιος και οι συνεργάτες του παρακολουθούν την κοινωνική δραστηριότητα των κατοίκων σε συνεργασία με "τας αρμοδίας Υπηρεσίας του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας", και εισηγείται την απόλυση από κρατικές υπηρεσίες όσων πολιτών δεν τυγχάνουν της εγκρίσεώς του. Με άλλο εμπιστευτικό έγγραφο προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης (αρ. πρωτ. 681) ο κ. Δαμασκηνός υποδεικνύει στον κ. Ρωμαίο την παρακολούθηση "υπόπτων αιρετικών" πολιτών.
* Τη συνδικαλιστική. Στέλνει εμπιστευτική επιστολή προς τον ιατρικό σύλλογο (αρ. πρωτ. 460, 23.7.1996) και απαιτεί τη διαγραφή του εκλεγμένου μέλους του διοικητικού συμβουλίου κ. Χαράλαμπου Τσορμπατζίδη, επειδή ανήκει "εις την προτεσταντικήν αίρεσιν των Ευαγγελικών". "Εν εναντία περιπτώσει μετά πολλής οδύνης θα διακόψωμεν πάσαν μετά του ιατρικού συλλόγου σχέσιν και επαφήν, ενημερώνοντες τον λαόν και επιφυλασσόμενοι όπως ενεργήσωμεν κατά τους ιερούς κανόνες έναντι των απειθούντων." Ευτυχώς ο ιατρικός σύλλογος δεν πειθάρχησε στο παράλογο και αντιδημοκρατικό αίτημα. Και είναι προς τιμήν του, διότι όπως θα δούμε παρακάτω, δεν είναι καθόλου εύκολο να παρακούς τον Δαμασκηνό στην Κομοτηνή.
* Τη δημοτική. Οταν διανοήθηκε η δημοτική αρχή να παραχωρήσει μια αίθουσά της στην ΠΑΝΙΦΕ, ο μητροπολίτης επέβαλε "προς συνετισμόν" στο Δήμαρχο και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου "στέρηση της θείας κοινωνίας απαγόρευση συμμετοχής εις πάσαν εκκλησιαστική τελετή." Ακολούθησαν κωμικοτραγικές σκηνές με τους παπάδες να βγαίνουν από τις εκκλησίες όταν προσερχόταν ο Δήμαρχος, κλπ. Μέχρι που εξαναγκάστηκε η δημοτική αρχή να ζητήσει ατύπως συγνώμη. Και όλα αυτά για μια εκδήλωση όπου μίλησε ο γνωστός καθηγητής φιλοσοφίας Ευτύχης Μπιτσάκης! Ανάλογη τύχη είχε και ο νομάρχης (επί Νέας Δημοκρατίας) κ. Καραχάλιος, ο οποίος έκανε το αμάρτημα να ανεβάσει στην εξέδρα των επισήμων για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1992 τον μουφτή. Ο Δαμασκηνός αποχώρησε από την παρέλαση και αργότερα έβγαλε ανακοίνωση κατηγορώντας το νομάρχη ως αιρετικό.
Με τη δραστηριότητά του αυτή ο μητροπολίτης έχει αναδειχθεί σε ένα είδος "κομματάρχη" του άτυπου κόμματος των χριστιανών της περιοχής. Υπογράφει ως πρόεδρος της λεγόμενης Επιτροπής Αγώνος Χριστιανών Νομού Ροδόπης, στην οποία περιλαμβάνονται όλοι οι τοπικοί παράγοντες (Δήμαρχοι, συνδικαλιστές, σωματεία κάθε λογής). Με την ιδιότητά του αυτή ασκεί πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση να μην κάνει καμιά παραχώρηση προς τη μειονότητα, την οποία θεωρεί εξορισμού ως 'τουρκική πέμπτη φάλαγγα', την δε παρουσία της στην Ελλάδα ως καταχρηστική και -ελπίζει- προσωρινή.
Περιττό να πούμε ότι αυτός ο βαθύς διχασμός που προκαλείται από τη δραστηριότητα του μητροπολίτη δεν διευκολύνει μόνο όσους είχαν συνηθίσει να αντλούν υλικά και ηθικά ωφέλη από τις διακρίσεις εις βάρος της μειονότητας. Απλουστεύει και το έργο του τουρκικού προξενείου, που άλλο δεν θέλει, παρά να δείξει ότι η ελληνική πολιτεία είναι τουρκοφαγική και αντιμειονοτική. "Δεν θα υπήρχε Σαδίκ αν δεν υπήρχε Δαμασκηνός", μας εξομολογείται με πίκρα πολιτικός παράγοντας της περιοχής.
Πριν λίγες μέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Γιάννης Χατζηφώτης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ σχετικά με την περιοδεία του Πάπα στην Κούβα. "Μα αυτή είναι η διαφορά της Ορθοδοξίας από την Καθολική Εκκλησία. Ο Πάπας έχει κοσμική εξουσία. Το Βατικανό είναι κράτος. Ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει μόνο πνευματική εξουσία". Καθώς φαίνεται, αυτή η γενική αρχή της Ορθοδοξίας δεν έχει εφαρμογή στην ελληνική Θράκη.

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ:
"Ο Ποιμένας με τη ρομφαία"
Από τον βουλευτή του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά ζητήσαμε ένα σχόλιο για την ανάμιξη του μητροπολίτη Δαμασκηνού σε άμεσα πολιτικά ζητήματα και ιδιαίτερα σε όσα αφορούν τη μειονότητα της Θράκης:

"Οπου η πολιτεία δεν αναλαμβάνει πλήρως το ρόλο της, δεν ξεκαθαρίζει, δεν οριοθετεί χώρους ευθύνης, δεν καθορίζει το ρόλο του καθένα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, όπου υπάρχουν ασάφειες, θολούρες, στεγανά, άνομα κυκλώματα ξεφυτρώνουν κάθε λογής "εθνάρχες", "ηγέτες", ποιμένες".
Τα κενά της πολιτείας, την έλλειψη σαφούς πολιτικής για συγκεκριμένα, απτά προβλήματα, αναπληρώνουν "ουρανόσταλτοι" παράγοντες.
Το σέβας του ποιμνίου, όπλο ισχυρό στα χέρια του ποιμένα μετατρέπεται σε ρομφαία, σε λαίλαπα πύρινη και τότε ουαί κι αλίμονο στους άπιστους, στους παραστρατούντες, στους διαφορετικούς, στους εχέφρονες.
Απαντες στο πυρ το εξώτερον, να αποκοπούν από τον "υγιή" ιστό της κοινωνίας. Και η πολιτεία ανίκανη και ανήμπορη, άβουλη και οπορτουνιστική ακροβατεί μεταξύ ήπιας υποταγής και υποτελούς εξευμενισμού."



(Ελευθεροτυπία, 15/2/1998)

 

www.iospress.gr                                   ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ