Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Φάκελος "MONSANTO"
ΣΤΟ OΡΙΟ
ΑΡΧΕΣ 1996. Η Greenpeace ξεκινά την εκστρατεία της εναντίον της εμπορικής απελευθέρωσης Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στο περιβάλλον και στις τροφές.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1996. Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα 13 από τα 15 κράτη εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εμπορία του γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού της ελβετικής εταιρείας Novartis (Ciba- Sandoz).
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1997. Μετά την παραχώρηση άδειας από την Ε.Ε. στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο θέτουν σε ισχύ την κοινοτική νομοθεσία (άρθρο 16 της οδηγίας 90/220/EEC) και απαγορεύουν την πώλησή του στο έδαφός τους.
ΜΑΡΤΙΟΣ 1997. Η Ιταλία εφαρμόζει το άρθρο 16 και απαγορεύει την καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1997. 1,2 εκατ. Αυστριακοί (περίπου το 25% του εκλογικού σώματος) ζητούν την απαγόρευση των γενετικά μεταλλαγμένων τροφών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να αναστείλει τη συγκατάθεσή της στο καλαμπόκι της Novartis.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1997. Η Ιταλία ανακαλεί την απαγόρευση του μεταλλαγμένου καλαμποκιού, μετά από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απορρίψει τις απαγορεύσεις του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1997. Η Νορβηγία απαγορεύει την εισαγωγή γεωργικών ΓΤΟ, που περιέχουν γονίδια με ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1997. Η Γαλλία ανακοινώνει ένα μορατόριουμ στην καλλιέργεια όλων των ΓΤΟ, με εξαίρεση το καλαμπόκι της Novartis.
ΜΑΡΤΙΟΣ 1998. Μια δημοσκόπηση δείχνει ότι το 62,6% των Γάλλων επιθυμούν την ανάκληση της άδειας για την καλλιέργεια του γενετικά μεταλλαγμένου καλαμποκιού.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1998. Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ δεν υποστηρίζει την πρόταση της Επιτροπής να ακυρώσει τις απαγορεύσεις του μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Μια δημοσκόπηση δείχνει ότι το 75% των Βρετανών επιθυμεί την απαγόρευση των γενετικά μεταλλαγμένων καλλιεργειών, μέχρι να υπάρξει ασφαλής αποτίμηση των συνεπειών τους.
ΙΟΥΛΙΟΣ 1998. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοινώνει μορατόριουμ για όλες τις γενετικά μεταλλαγμένες καλλιέργειες που έχουν συγγενικά άγρια φυτά στην Ευρώπη (δηλ. τεύτλο και ελαιοκράμβη).
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1998. Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της ΕΕ εισηγείται την αναθεώρηση της οδηγίας 90/220/ΕΕC: "Ως προληπτικό μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, η ΟΚΕ έχει την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνεται χρήση γονιδίων ανθεκτικών σε αντιβιοτικά, όταν απελευθερώνονται σκοπίμως στο περιβάλλον ΓΤΟ." Το Συμβούλιο Περιβάλλοντος της ΕΕ αποφασίζει να μην αντιδράσει στις απαγορεύσεις της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. Το Κρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας, το ανώτερο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, ανακαλεί την άδεια καλλιέργειας του καλαμποκιού της Novartis στη Γαλλία, μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης. Oλες οι αλυσίδες σούπερ-μάρκετ της Αυστρίας ανακοινώνουν ότι δεν επιθυμούν την πώληση προϊόντων ΓΤΟ και τα αποσύρουν από τα ράφια τους.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1998. Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να εφαρμόσει την οδηγία 90/220/EEC και απαγορεύει την εισαγωγή μεταλλαγμένου σπόρου ελαιοκράμβης. Για πρώτη φορά η Επιστημονική Επιτροπή Φυτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εισηγείται εναντίον της απελευθέρωσης ενός ΓΤΟ. Πρόκειται για μια πατάτα με γονίδια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου καλεί την Επιτροπή να μην ακυρώσει την απαγόρευση της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "επανεξετάζει τη θέση της ως προς την απελευθέρωση των ΓΤΟ". Η βρετανική κυβέρνηση αναγγέλλει μορατόριουμ 3 χρόνων για τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες που ανθίστανται στα έντομα.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1998. Το Κρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας αποφασίζει να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το ερώτημα αν ένα κράτος-μέλος διατηρεί το δικαίωμα εφαρμογής μιας κοινοτικής οδηγίας, σε αντίθεση με τη σχετική εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για την ερμηνεία της οδηγίας 90/220.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
"The Monsanto Files" (The Ecologist, vol. 28, No 5, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1998). Ειδικό τεύχος του γνωστού περιοδικού με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ για την ιστορία και τη δράση της Monsanto. Το ειδικό αυτό τεύχος συνάντησε σημαντικά εμπόδια στην εκτύπωση και την κυκλοφορία του. Σύμφωνα με το Inmotion Magazine, το τεύχος αποσύρθηκε από την κυκλοφορία και πολτοποιήθηκε από τον πρώτο τυπογράφο. Χρειάστηκε να βρεθεί δεύτερος τυπογράφος, αλλά το περιοδικό δεν έφτασε ποτέ στα ράφια των μεγάλων στεκιών Τύπου. Η Monsanto υποστηρίζει ότι δεν απείλησε τους τυπογράφους, αλλά ο συνεκδότης του Ecologist Ζακ Γκόλσμιθ δίνει τη δική του ερμηνεία: "Από τη φήμη της και μόνο έχει τη δυνατότητα η Monsanto, ξανά και ξανά, να μας θυμίζει τι πάει να πει ντεφάκτο λογοκρισία. Το μέγεθός της και οι επεμβάσεις της έχουν κατ' επανάληψη δώσει τέλος στον δικαιολογημένο και σημαντικό διάλογο. Πιστεύουν στην πληροφόρηση, μόνο όμως όταν αυτή εξασφαλίζει την ευνοϊκή τοποθέτηση του κοινού, απέναντι στα συχνά επικίνδυνα προϊόντα τους."
http://www.monsanto.com. Στο site της Monsanto στο Ιντερνετ μπορεί κανείς να βρει τις απαντήσεις που δίνει η εταιρεία στους επικριτές της και τους αντιπάλους της άμεσης εμπορευματοποίησης της γενετικής μηχανικής. Περιλαμβάνεται και εκτενές ιστορικό της εταιρείας, από όπου, όμως, λάμπουν δια της απουσίας τους οι σκοτεινές στιγμές του Agent Orange και της διοξίνης.
John Stauber, Sheldon Rampton "Toxic sludge is good for you!" (Common Courage Press, Monroe Main, 1995). Η βιομηχανία δημοσίων σχέσεων στις ΗΠΑ και η κατασκευή του "θετικού" προφίλ των μεγάλων εταιρειών. Περιλαμβάνονται οι προσπάθειες της Monsanto να ανατρέψει τις επιφυλάξεις και τις αντιδράσεις στα προϊόντα της βιοτεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής.
"Το ανυπολόγιστο ρίσκο. Γενετική μηχανική και γεωργία" (Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ). Συλλογικό έργο με κριτικό προβληματισμό για τις επιπτώσεις των βιομηχανικών εφαρμογών της γενετικής μηχανικής.
(Ελευθεροτυπία, 31/1/1999)
www.iospress.gr ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ |