ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΠΡΕΓΚΕ


Το μυστικό της Ηγουμενίτσας

1.   2.   

Μέσα στην αναταραχή των τελευταίων ημερών όλοι ξεχάσαμε το μυστήριο με τον σκελετό του σκοτωμένου άντρα που βρέθηκε θαμμένος κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Και όμως, οι πρώτες ενδείξεις στρέφονται στον Μπρούνο Μπρεγκέ, το στενό συνεργάτη του Κάρλος, που εξαφανίστηκε στο ίδιο σημείο πριν από έξι χρόνια.
 

Θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετές ημέρες έως ότου μάθουμε οριστικά αν ο σκελετός που βρέθηκε στα τέλη Αυγούστου στην περιοχή Μακρυγιάλι της Ηγουμενίτσας ανήκει στον Ελβετό Μπρούνο Μπρεγκέ, το συνεργάτη του Κάρλος, ο οποίος έχει εξαφανιστεί στην περιοχή αυτή από το Νοέμβριο του 1995. 

Στο εγκληματολογικό εργαστήριο της ΕΛ.ΑΣ. αναμένονται δείγματα γενετικού υλικού των γονιών του Μπρεγκέ για να συγκριθεί το DNA με εκείνο του σκελετού.

Τα πρώτα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας ταιριάζουν: 

*Πρόκειται για έναν άντρα, ηλικίας 40-50 ετών, και ο θάνατός του τοποθετείται 5-10 χρόνια πριν. 

*Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται ίσως για μαφιόζικη δολοφονία δεν φαίνεται να ευσταθεί, διότι η αρχική εντύπωση ότι το πτώμα είχε «τσιμενταριστεί» και είχε ριχτεί στη θάλασσα ήταν εσφαλμένη. Στην πραγματικότητα, ο δολοφονημένος άνδρας είχε θαφτεί 1,5 μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σε απόσταση 10-15 μέτρων από την παραλία, αλλά ο σκελετός του αποκαλύφθηκε μετά τις αλλαγές που προκάλεσε στον αιγιαλό της περιοχής η διαμόρφωση του νέου λιμανιού και τα απόνερα των καραβιών. 

*Οι αρχές, φυσικά, αποφεύγουν να εκτεθούν με μια πρόωρη εκτίμηση. Σε έγγραφο, όμως, της Ασφάλειας Ηγουμενίτσας προς τις λιμενικές αρχές που διεξάγουν την προκαταρκτική εξέταση αναφέρεται με σαφήνεια ότι ο μοναδικός άνθρωπος που φέρεται ως εξαφανισμένος στην ευρύτερη περιοχή εκείνη την περίοδο είναι ο Μπρεγκέ.

Επισκεφθήκαμε την περιοχή και συζητήσαμε με όσους σχετίζονται με την υπόθεση αυτή, εκπροσώπους των διωκτικών αρχών που χειρίζονται το φάκελο Μπρεγκέ, αλλά και απλούς κατοίκους. Η διασταύρωση των στοιχείων οδηγεί σε μια ακλόνητη πεποίθηση: υπάρχει ένα μεγάλο κενό, το οποίο δεν έχει καλυφθεί, παρά τις προσπάθειες όλων των επίσημων φορέων να το κλείσουν.

Η παράθεση των γεγονότων που οδήγησαν στην εξαφάνιση του Μπρεγκέ αποδεικνύει ότι συσσωρεύεται στην ιστορία αυτή μια απίστευτη σειρά «αμελειών» των ατόμων και των υπηρεσιών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Με λίγα λόγια: 

*Στις 10 Νοεμβρίου 1995 ο Μπρεγκέ επιβιβάζεται με τη σύντροφό του Κάρολ Τόμπσον και την κόρη τους Σόνα στο ελληνικό πλοίο «Λατώ» της εταιρείας ΑΝΕΚ από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Αγκόνα. 

*Ο Μπρεγκέ ζει από καιρό στην Ελλάδα, σε ένα χωριό της Ηγουμενίτσας, σε ιδιόκτητο σπίτι της Τόμπσον και ταξιδεύει απολύτως νομότυπα με το πραγματικό του όνομα. Εναντίον του δεν εκκρεμεί καμιά δίωξη, όπως επιβεβαιώνεται από έγγραφο της Interpol προς την εισαγγελία Θεσπρωτίας (9/2/1996).

*ΑΜΕΛΕΙΑ 1η: Οι αστυνομικοί που κάνουν τον έλεγχο διαβατηρίων δεν πληκτρολογούν το όνομά του στον υπηρεσιακό υπολογιστή και επομένως δεν καταγράφουν την έξοδό του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δ. Τάξης (8.1.1996), οι συνοριακές αρχές είχαν υποχρέωση να καταγράφουν τις εισόδους και εξόδους του Μπρεγκέ από τη χώρα. Για την παράλειψη αυτή, τα αρμόδια όργανα θα διωχτούν πειθαρχικά έπειτα από μήνες.

*Στις 11 Νοεμβρίου 1995 το «Λατώ» έφτασε στην Αγκόνα. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της Κάρολ Τόμπσον, οι ιταλικές αρχές κράτησαν το ζευγάρι και την κόρη τους πάνω στο πλοίο επί τρεις ώρες. 

*Στο τέλος επέτρεψαν την αποβίβαση της Τόμπσον και της Σόνα στο ιταλικό έδαφος και επέβαλαν στο πλοίο να πάρει τον Μπρεγκέ πίσω στην Ηγουμενίτσα. Παρέδωσαν στον πλοίαρχο μόνο την ελβετική ταυτότητά του. 

*ΑΜΕΛΕΙΑ 2η: Οι ιταλικές αρχές δεν έδωσαν στους υπεύθυνους του πλοίου κανένα συνοδευτικό έντυπο, με το οποίο να δικαιολογούν την αποπομπή του Μπρεγκέ. 

Η κανονική διαδικασία προβλέπει έγγραφο, στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία του «επιστρεφόμενου» ατόμου (αυτή είναι η ονομασία στη διακρατική αργκό) και η αιτία της μη αποδοχής του.

Στη συνέχεια ο οικονομικός αξιωματικός του «Λατώ» Σωτήριος Ασκητίδης είπε στον Μπρεγκέ να περάσει δύο ώρες αργότερα από το γραφείο του για να του επιστραφεί η ταυτότητά του. 

*ΑΜΕΛΕΙΑ 3η: Ο Μπρεγκέ πράγματι εμφανίστηκε μετά από δύο ώρες, αλλά ο Ασκητίδης δεν του έδωσε την ταυτότητα, διότι -όπως καταθέτει ο ίδιος- την είχε κλειδωμένη ο αρχιλογιστής στο συρτάρι του και ο ίδιος δεν είχε κλειδί.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις όλων των ανθρώπων του πλοίου, ο Μπρεγκέ δεν επέστρεψε καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού στο λογιστήριο. Ομως οι ίδιοι επιμένουν ότι τον είδαν σε διάφορες φάσεις να περιφέρεται ελεύθερος στα σαλόνια του πλοίου, μέχρι και λίγα λεπτά προτού το «Λατώ» φτάσει στην Ηγουμενίτσα.

*ΑΜΕΛΕΙΑ 4η: Κανείς από τους αξιωματικούς του «Λατώ» δεν φρόντισε να ειδοποιήσει τον Μπρεγκέ να πάρει την ταυτότητά του, παρά το γεγονός ότι τον συναντούσαν τυχαία πάνω στο πλοίο.


Η τυπική διαδικασία προβλέπει να ειδοποιεί το πλοίο πριν φτάσει στην Ηγουμενίτσα ότι έχει κάποιον ή κάποιους «επιστρεφόμενους». Ενημερώνεται το λιμενικό και η αστυνομία και πράττουν αναλόγως.

*ΑΜΕΛΕΙΑ 5η: Ούτε ο πλοίαρχος ούτε κανείς άλλος εκπρόσωπος του πλοίου ειδοποίησε τις αρχές στην Ηγουμενίτσα ότι υπάρχει μεταξύ των επιβατών και «επιστρεφόμενος». 

Οι τρεις άνδρες του Λιμενικού Σώματος που είχαν βάρδια στις 11 και 12 Νοεμβρίου 1995 στην Ηγουμενίτσα (ο -τότε- κελευστής Ιωάννης Αηδόνης, ο -τότε- λιμενοφύλακας Μιχαήλ Ζήσης και ο -τότε- υπαξιωματικός Χρήστος Μπολώσης) καταθέτουν κατηγορηματικά ότι δεν ενημερώθηκαν από το πλοίο για οτιδήποτε σχετικό με τον Μπρεγκέ.

-Για την «αμέλεια» αυτή οι υπεύθυνοι του Λιμενικού δηλώνουν ότι ούτως ή άλλως δεν ήταν δική τους αρμοδιότητα και ότι έπρεπε να ειδοποιηθεί η αστυνομία. 

-Αντιθέτως, οι αστυνομικοί δηλώνουν ότι έπρεπε να ειδοποιηθεί με το VHF το Λιμεναρχείο. Εδώ, δηλαδή, στην «αμέλεια» προστίθεται και μια αντίθεση υπηρεσιών. 

Το «Λατώ» έφτασε στην Ηγουμενίτσα το πρωί της 12ης Νοεμβρίου 1995. Επιβιβάστηκαν οι δύο εντεταλμένοι αστυνομικοί για τον έλεγχο διαβατηρίων (Κωνσταντίνος Λώλος και Δημήτριος Πάντας), οι οποίοι καταθέτουν ότι έμαθαν περί «επιστρεφόμενου» επιβάτη μόνο όταν τελείωσε ο έλεγχος των διαβατηρίων.

*ΑΜΕΛΕΙΑ 6η: Οι αρμόδιοι του πλοίου δεν ενημέρωσαν τους αστυνομικούς για τον Μπρεγκέ, παρά μόνο μετά το τέλος του ελέγχου, δηλαδή αφού είχαν κατέβει όλοι. 

Εδώ υπάρχει η δεύτερη αντίφαση. Αστυνομικοί και ναυτικοί αλληλοδιαψεύδονται: Οι ναυτικοί επιμένουν ότι η ειδοποίηση έγινε πριν από τον έλεγχο, οι αστυνομικοί μετά. Οι αστυνομικοί επιπλέον υποστηρίζουν ότι οι ναυτικοί τους δήλωσαν ότι ο Μπρεγκέ θα κατέβει στην Πάτρα. Οι άνθρωποι του «Λατώ» το αρνούνται.

*ΑΜΕΛΕΙΑ 7η: Εστω και εκ των υστέρων, οι αστυνομικοί υπάλληλοι δεν κράτησαν τα στοιχεία του Μπρεγκέ, δεν πληκτρολόγησαν το όνομά του στον υπολογιστή της υπηρεσίας και δεν ενημέρωσαν την υπηρεσία τους. Τουλάχιστον αυτό καταθέτουν οι ίδιοι. 

Δυο μέρες μετά την εξαφάνιση του Μπρεγκέ, η οικογένειά του απευθύνθηκε στην ελβετική πρεσβεία στην Αθήνα κι αυτή ζήτησε από τις ελληνικές αρχές πληροφορίες για την τύχη του Μπρεγκέ, χωρίς να λάβει απάντηση. 

*ΑΜΕΛΕΙΑ 8η: Οι ελληνικές αρχές, παρά το γεγονός ότι πληροφορούνται πλέον το γεγονός -αν δεχτούμε ότι μέχρι τότε δεν είχαν πάρει χαμπάρι-, δεν φαίνεται να κινητοποιούνται. Ολες οι ενέργειες (προανακρίσεις, ανακοινώσεις του υπουργείου, κ.λπ.) σημειώνονται μόνο μετά την αποκάλυψη από τον «Ιό» (Ελευθεροτυπία 5.1.1996), στον οποίο κατέφυγε ο αδελφός του Μπρούνο, ο Ερνέστο Μπρεγκέ. Πέρασαν δηλαδή σχεδόν δύο μήνες από το γεγονός για να αρχίσουν οι ενέργειες της αστυνομίας, του Λιμενικού και της Δικαιοσύνης. Και το πιο κωμικοτραγικό:

*ΑΜΕΛΕΙΑ 9η: Ολο αυτό το διάστημα, η ταυτότητα του Μπρεγκέ βρισκόταν στο πλοίο. Μόνο μετά το δημοσίευμα του «Ιού», σκέφτηκε ο ύπαρχος του Λατώ να την παραδώσει στην Ασφάλεια (7.1.1996).

Ακόμα και ο επιθεωρητής Κλουζό θα καταλάβαινε ότι η εξαφάνιση του Μπρεγκέ έγινε με τη συνδρομή κάποιων εξωτερικών παραγόντων. Κάποιοι από την οικογένειά του πιστεύουν ότι πρόκειται για έργο των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με τις ελληνικές και το συνδέουν με τη δίκη του Κάρλος. Δυστυχώς, όσοι γνωρίζουν κάτι παραπάνω κρατούν το στόμα τους κλειστό. 

Ο άνθρωπος-κλειδί της υπόθεσης, ο πλοίαρχος Απόστολος Φετάνης, πέθανε πριν από λίγους μήνες στην Ιταλία. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, ότι η εξέταση DNA του μακάβριου ευρήματος της Ηγουμενίτσας θα γίνει με όρους διαφάνειας και ότι οι αρμόδιοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα εγγυηθούν την αδιάβλητη διαδικασία, όσο κι αν το υστερικό πολιτικό κλίμα κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας» επιβάλλει το γρήγορο κλείσιμο της υπόθεσης για μία ακόμα φορά.

(Ελευθεροτυπία, 23/9/2001)

 

www.iospress.gr                                  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ