Η ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ


Ο καταδότης της Αλ Κάιντα

1.   2.   

Τώρα τον κυνηγούν από σπηλιά σε σπηλιά. Ομως τον έχουν ήδη δικάσει ερήμην οι Αμερικάνοι τον Μπιν Λάντεν, στην πολύκροτη δίκη της Αλ Κάιντα που τέλειωσε πριν από δύο μήνες στη Ν. Υόρκη. Πρωταγωνιστής στη δίκη, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Μπιν Λάντεν, που προτίμησε το χρήμα από τη δόξα.
 

Ονομάζεται Τζαμάλ Αχμάντ Αλ-Φαντλ και ήταν ο «σταρ» στη δίκη της Αλ Κάιντα που ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου του 2001 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο. Ηταν ο άνθρωπος που κατέδωσε στις ΗΠΑ τα μυστικά του Μπιν Λάντεν, έπειτα από 9 χρόνια συνεργασίας μαζί του!

Από το 1996 έχει μπει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων της αμερικανικής κυβέρνησης με την κωδική ονομασία CS-1 (Confidential Source Νο. 1, Εμπιστευτική Πηγή, υπ. αριθμ. 1). Η κατάθεσή του, όπως και όλη η ακροαματική διαδικασία της δίκης, έχει ιδιαίτερη σημασία για την κατανόηση της σχέσης του Μπιν Λάντεν με την Αμερική, την αρχική συμμαχία εναντίον των Σοβιετικών, τη μετέπειτα διάρρηξη των σχέσεων και τη συγκρότηση των ισλαμιστικών ομάδων. 

Τα πρακτικά της δίκης της Αλ Κάιντα φτάνουν τις 10.000 σελίδες. Από αυτές, οι 1.500 είναι αφιερωμένες στον Αλ-Φαντλ. Από την πρώτη του εμφάνιση στο δικαστήριο, ο μυστηριώδης κ. Φαντλ έκλεψε τις εντυπώσεις. «Οι σκιτσογράφοι έχουν λάβει οδηγίες να μην σκιτσάρουν το μάρτυρα», δήλωσε ο πρόεδρος. Πρώτος τον εξέτασε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας, Πάτρικ Φιτζέραλντ, στις 6.2.2001:

«Γεννήθηκα στην πόλη Ρούφα, στο Σουδάν το 1963. Η Ρούφα βρίσκεται στα νότια του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας. Το 1981 ταξίδεψα στη Σαουδική Αραβία και έμεινα εκεί για μερικούς μήνες. Το 1986 ταξίδεψα στις ΗΠΑ. Εμεινα στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Για λίγο πήγα στην Ατλάντα της Τζόρτζια και στη Βόρεια Καρολίνα. Εκανα πολλές δουλειές, αλλά κυρίως δούλεψα σε παντοπωλεία και αγορές τροφίμων».

-Σ' αυτό το διάστημα είχατε κάποια άλλη δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Υόρκης;

«Ναι, δούλεψα για το Τέμενος Φαρούκ. Εκείνη την εποχή στο τέμενος υπήρχε γραφείο για τη βοήθεια των Αφγανών στον πόλεμο εναντίον των Ρώσων. Προσπαθούσαμε να τους βοηθήσουμε να συγκεντρώσουν χρήματα από τους μουσουλμάνους αδελφούς μας. Ο Μουσταφά Σαλαμπί ήταν αυτός που διηύθυνε την επιχείρηση, ήταν δηλαδή ο εμίρης μας. Κάποια στιγμή, ο εμίρης Σαλαμπί μου είπε ότι πρέπει να πάω στο Πεσαβάρ του Πακιστάν, για να βοηθήσω τους αδελφούς μας στο Αφγανιστάν».

Χρησιμοποίησα το ψευδώνυμο Αμπού Μπακρ Σουντάνι και έφτασα στο στρατόπεδο Χαλίντ Ιμπν Ουαλίντ, στο Πακιστάν, στο οποίο εκπαιδεύτηκα μαζί με άλλους σε ελαφρά όπλα και Καλάσνικοφ. Η εκπαίδευση κρατούσε 45 μέρες. Αυτά έγιναν στα τέλη του 1988 και αρχές 1989. Μετά πέρασα από τον ξενώνα Αρίν, ο οποίος βρισκόταν στο έδαφος του Αφγανιστάν. Εκεί βρίσκονταν πολλοί αδελφοί από διάφορες αραβικές χώρες. Εκεί πρωτοσυνάντησα τον Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ηταν μετά την προσευχή και θυμάμαι που μιλούσε για το τζιχάντ».

- Μπορείτε να μας πείτε τι είναι το Μεκτάμπ αλ Κιντεμάτ;

«Είναι το γραφείο που διηύθυνε ο δρ Αμπνταλά Αζάμ και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν για να διευκολύνουν τον κόσμο να έρχεται στο Αφγανιστάν και να πολεμάει τους Ρώσους. Αυτό το γραφείο τους βοηθούσε στην εκπαίδευση και τους έδινε χρήματα για υποστήριξη».

- Και τι σχέση έχει με το Τέμενος Φαρούκ του Μπρούκλιν;

«Το γραφείο στο Τέμενος είναι ένας κλάδος του Μεκτάμπ αλ Κιντεμάτ. Ο Αζάμ διηύθυνε το γραφείο και ο Μπιν Λάντεν έβαζε τα χρήματα. Αργότερα χώρισαν».

- Πείτε μας τι σας έλεγε ο Μπιν Λάντεν ότι πρέπει να γίνει μετά την αποχώρηση των Ρώσων από το Αφγανιστάν.

«Μας έλεγε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τις αραβικές κυβερνήσεις, διότι δεν υπάρχει μουσουλμανική κυβέρνηση».

Στο μέτωπο του Αφγανιστάν άκουσε πρώτη φορά το όνομα της Αλ Κάιντα ο Αλ-Φαντλ. Ηταν περί το τέλος του 1989. Τον ξεχώρισαν μεταξύ άλλων μαχητών και τον μύησαν στην οργάνωση που τότε συγκροτούσε ο Μπιν Λάντεν. Στην αρχή χρησιμοποιούσαν και το όνομα ισλαμικός στρατός, πριν επικρατήσει οριστικά το όνομα Αλ Κάιντα («Η Βάση»).

«Η Αλ Κάιντα ήταν προσανατολισμένη στο τζιχάντ. Μας έδωσαν ένα κείμενο να υπογράψουμε. Ημουν από τους πρώτους. Εφόσον συμφωνούσαμε, έπρεπε να κάνουμε μπαγιάτ, που σημαίνει ότι ορκίζεσαι να ακολουθείς το τζιχάντ, να υπακούς τον εμίρη και να είσαι έτοιμος για όλα». 

Στις ερωτήσεις για τη δομή της Αλ Κάιντα, ο μάρτυρας περιγράφει μια πυραμιδική οργάνωση. Κάτω από τον εμίρη βρίσκεται το συμβούλιο της σούρα, το οποίο έχει αρμοδιότητα στο τζιχάντ, και κάτω απ' αυτό διάφορες επιτροπές: επιτροπή στρατιωτικών θεμάτων, επιτροπή οικονομικών, επιτροπή ισλαμικών σπουδών, επιτροπή μέσων ενημέρωσης. Σ' αυτές τις επιτροπές ηγούνταν στελέχη με ευφάνταστα ψευδώνυμα, όπως ο Αμπού Μουσάμπ... Ρόιτερ που διηύθυνε την επιτροπή των ΜΜΕ.

Για τα μέλη της Αλ Κάιντα δεν ίσχυαν οι αυστηροί κανόνες συμπεριφοράς του πιστού μουσουλμάνου: «Οταν με έστειλαν σε αποστολές, μου είπαν ότι πρέπει να ξυρίσω τη γενειάδα μου και να φορέσω δυτικά ρούχα. Επρεπε να μη με καταλάβουν οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου. Με συμβούλεψαν να μην έχω κανένα βιβλίο ή περιοδικό για το τζιχάντ και να αγοράσω κολόνια και τσιγάρα, όταν πηγαίνω στο αεροδρόμιο».

Η μεταφορά στο Σουδάν

Με την αποχώρηση των Ρώσων από το Αφγανιστάν, η Αλ Κάιντα προγραμματίζει τους επόμενους στόχους της. «Σε συζητήσεις στον ξενώνα της Αλ Κάιντα είχαμε θέμα την κυβερνητική αλλαγή στο Σουδάν. Μας είπαν ότι η νέα κυβέρνηση του Ισλαμικού Εθνικού Μετώπου είναι πολύ καλή και ότι επιθυμεί να αναπτύξει σχέσεις μαζί μας. Σκεφτήκαμε να μεταφερθούμε εκεί, διότι είναι πιο κοντά στον αραβικό κόσμο, ενώ το Αφγανιστάν είναι μακριά. Θυμάμαι ότι ο Μπιν Λάντεν έστειλε μια ομάδα στο Σουδάν για να δουν αν όλα είναι εντάξει».

Τέλη του '90, η ομάδα μεταφέρεται στο Σουδάν. Καθήκον του Αλ-Φαντλ είναι να μεταφέρει εμπιστευτικές επιστολές και χρήματα.

«Μετέφερα 57.000 δολάρια για να νοικιάσω ξενώνες και φάρμες για την οργάνωση. Μου έδωσε 250.000 δολάρια ο δρ Αμπντέλ Μοέζ Αϊμάν Αλ Δαουάχρι, εκπρόσωπος της αιγυπτιακής οργάνωσης Τζιχάντ, με την οποία συνεργαζόμαστε και αγόρασα μια φάρμα, κοντά στο Χαρτούμ, για την εκπαίδευση των μελών μας».

- Εργαστήκατε ποτέ για την Υπηρεσία Πληροφοριών του Σουδάν;

«Ναι».

- Ξέρετε αν το γνώριζε ο Μπιν Λάντεν;

«Ναι».

- Και το επιδοκίμαζε;

«Το επιδοκίμαζε».

Η δραστηριότητα του Μπιν Λάντεν στο Σουδάν ήταν πρώτ' απ' όλα επιχειρηματική: «Η πρώτη εταιρεία που ιδρύσαμε ήταν η Wadi Al Aqiq. Ηταν η μητρική μιας σειράς άλλων εταιρειών. Η πιο σημαντική ήταν η εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών Ladin International Company. Ακολούθησε η εταιρεία επενδύσεων Taba Investment, η κατασκευαστική Hijra Construction, και η εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων Al Themar al Mubaraka».

- Τι εγκαταστάσεις είχε η Αλ Κάιντα μέσα στο Χαρτούμ;

«Είχαμε ορισμένους ξενώνες και φάρμες και σπίτια. Τα γραφεία μας ήταν στην οδό Μακνίμρ. Στον πρώτο όροφο ήταν το γραφείο του Λάντεν».

- Εσείς από πού πληρωνόσασταν;

«Από δύο πρόσωπα. Επαιρνα 200 δολάρια το μήνα από την εταιρεία Taba Investments και άλλα 300 από την Αλ Κάιντα».

- Επαιρναν όλα τα μέλη της Αλ Κάιντα τον ίδιο μισθό;

«Οχι. Κάποιοι έπαιρναν περισσότερα από τους άλλους».

- Συζητήσατε ποτέ με τον Μπιν Λάντεν τις διαφορές στους μισθούς;

«Ναι. Μου είπε ότι ορισμένοι ταξιδεύουν πολύ και δουλεύουν περισσότερο».

- Μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ ποιος σας μίλησε για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Σαουδική Αραβία;

«Διάφοροι. Και ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν. Τότε έβγαλε και το φετφά. Στα τέλη του '92 βγήκε ο δεύτερος φετφάς. Ηταν σε μια από τις συναντήσεις που κάναμε κάθε Τετάρτη στον ξενώνα. Ο υπεύθυνος για τη στρατιωτική επιτροπή Αλ Μπανσίρι μας είπε ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται πλέον στη Σομαλία, κι αν πετύχουν εκεί, ο επόμενος στόχος τους θα είναι το νότιο Σουδάν. Υπήρξε και άλλος φετφάς για την παρουσία των Αμερικανών στη Μέκκα και τη Μεδίνα. Στα τέλη του '93 μας συγκέντρωσε ο Μπιν Λάντεν στον ξενώνα -θα ήμαστε 30-40 άτομα- και μας είπε ότι πρέπει να κόψουμε το κεφάλι του φιδιού».

- Ακούσατε ποτέ συζητήσεις μέσα στην Αλ Κάιντα για το αν πρέπει να σκοτώνονται αθώοι άνθρωποι;

«Θυμάμαι που έλεγαν ότι αν βάζαμε εκρηκτικά σε κάποιο στρατιωτικό κτίριο και υπήρχαν εκεί γύρω άμαχοι πολίτες, δεν έπρεπε αυτό να μας απασχολεί».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Αλ-Φαντλ, στο διάστημα που η Αλ Κάιντα βρισκόταν στο Σουδάν διατηρούσε σχέσεις με αδελφές οργανώσεις της Αιγύπτου και της Αλγερίας (Γκαμάα αλ Ισλαμίγια, Ταλαχ ε Φατάχ), της Λιβύης (Λιβυκή Μαχητική Ομάδα), της Υεμένης (Γιανούμπι). Στις οργανώσεις αυτές η Αλ Κάιντα παρείχε όπλα.

Μετά τη σύλληψη στις ΗΠΑ του σεΐχη Ομάρ Αμπντελ Ραχμάν, ηγέτη της Γκαμάα αλ Ισλαμίγια, δημιουργήθηκαν αντιδράσεις στην οργάνωση: «Θυμάμαι ότι μερικά μέλη της Αλ Κάιντα αποχώρησαν δυσαρεστημένα, επειδή δεν κάναμε τίποτα για να βοηθήσουμε τον σεϊχη Ομάρ».

Περί Κύπρου και γάμου

Στη δεύτερη μέρα εξέτασης του Αλ-Φαντλ, μπαίνει στο χορό των αποκαλύψεων και η Κύπρος:

- Διέθετε η Αλ Κάιντα εγκαταστάσεις και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο;

«Ναι, θυμάμαι ότι βγάζαμε βίζες σε συνεργάτες μας που πήγαιναν τα χρήματα στην Κύπρο. Επίσης στέλναμε και φιστίκια στην Κύπρο σε μικρά σακουλάκια και βγάζαμε περισσότερα λεφτά, απ' το αν τα στέλναμε σε ευρωπαϊκές χώρες».

- Είσαστε παντρεμένος;

«Ναι».

- Πότε παντρευτήκατε πρώτη φορά;

«Στο Σουδάν το 1986».

- Οταν ήλθατε στις ΗΠΑ, φέρατε και τη γυναίκα σας;

«Οχι, την άφησα στο Σουδάν».

- Και στις ΗΠΑ ξαναπαντρευτήκατε;

«Ναι».

- Είχατε πάρει διαζύγιο από τη σύζυγό σας στο Σουδάν;

«Οχι».

- Είπατε στη γυναίκα σας στις ΗΠΑ ότι είχατε και άλλη σύζυγο;

«Οχι».

- Είπατε ποτέ στη γυναίκα σας στο Σουδάν ότι παντρευτήκατε στην Αμερική;

«Οχι».

- Την εποχή που βρισκόσαστε με την Αλ Κάιντα στο Σουδάν, κλέψατε χρήματα από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν;

«Ναι, περίπου 110.000 δολάρια. Εκείνη την εποχή αγοράζαμε προϊόντα από το εξωτερικό και τα πουλούσαμε σε σουδανικές επιχειρήσεις. Εγώ παρακράτησα αυτά τα ποσά ως προμήθεια».

- Και έφτασε κάποια στιγμή που ομολογήσατε στην Αλ Κάιντα ότι είχατε κλέψει αυτά τα χρήματα.

«Τους ζήτησα να με συγχωρήσουν και υποσχέθηκα ότι θα κάνω ό,τι μπορώ να τα επιστρέψω. Ο Μπιν Λάντεν μου είπε ότι δεν τον νοιάζουν τα χρήματα, αλλά ενδιαφέρεται για μένα, επειδή υπήρξα από τους πρώτους στο Αφγανιστάν και την Αλ Κάιντα. Ηθελε να μάθει την αιτία της κλοπής και μου είπε ότι δεν θα υπάρξει συγχώρεση αν δεν επιστραφεί ολόκληρο το ποσό».

Τελικά ο Αλ-Φαντλ κατάφερε να επιστρέψει μόνο 25.000 δολάρια και αποφάσισε να εγκαταλείψει το Σουδάν και την Αλ Κάιντα.

Επειτα από περιπλάνηση σε διάφορες χώρες, κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία μιας μη κατονομαζόμενης πρωτεύουσας: «Εκατσα στην ουρά αυτών που ζητούσαν βίζα και όταν ήρθε η σειρά μου, είπα στον υπάλληλο ότι δεν θέλω βίζα, αλλά έχω πληροφορίες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Με οδήγησαν σε ένα δωμάτιο και μια γυναίκα με ρώτησε για το είδος των πληροφοριών. Της είπα ότι βρισκόμουν στο Αφγανιστάν και ότι δούλεψα για 9 χρόνια σε μια οργάνωση που θα επιχειρήσει να πλήξει τις ΗΠΑ στο εσωτερικό και να πολεμήσει το στρατό της στο εξωτερικό».

Ηταν 7 Σεπτεμβρίου του 1996. Ο Αλ-Φαντλ μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και ακολούθησαν πολυήμερες ανακρίσεις από το FBI. Επί δύο χρόνια βρισκόταν σε 24ωρη παρακολούθηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την αμερικανική δικονομία, ο Αλ-Φαντλ δέχτηκε να δηλώσει ένοχος και η εισαγγελία υποσχέθηκε ότι η ανώτερη ποινή που θα λάβει -αν ποτέ δικαστεί- θα είναι μικρότερη από 15 χρόνια. 

Κλέφτης και ψεύτης;

Κλέφτης υπήρξε, κατά δήλωσή του, ο Αλ-Φαντλ. Αλλά μήπως ήταν και ψεύτης; Οι συνήγοροι των τεσσάρων κατηγορουμένων κλόνισαν αρκετά από τα σημεία της μαρτυρίας του. Ειδικά εκείνα που αναφέρονταν στους πελάτες τους. Ο Αλ-Φαντλ, για παράδειγμα, δεν μπόρεσε να θυμηθεί ποιο χέρι του κατηγορούμενου Ελ Χάγκε έχει αναπηρία, παρά το γεγονός ότι δήλωσε ότι συνεργάζονταν στενά στο Σουδάν. 

Το πρώτο στοιχείο που φρόντισε να αποδείξει ο Καρλ Χέρμαν, συνήγορος του Μοχάμεντ Σαντέκ Οντέχ, ήταν το κοινό μυστικό: ότι ο Μπιν Λάντεν δεν υπήρξε καθόλου αντιαμερικανός.

- Ο Μπιν Λάντεν βρισκόταν στο Αφγανιστάν τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν ιδρύσει την Αλ Κάιντα. Ετσι δεν είναι;

«Ναι».

- Και τότε ο εχθρός ήταν οι Ρώσοι. Ετσι δεν είναι;

«Η Σοβιετική Ενωση».

- Και κανείς δεν έλεγε τότε ότι ήταν εχθρός οι ΗΠΑ.

«Βεβαίως. Εχετε δίκιο».

Ο Ντέιβιντ Μπο, συνήγορος του Μοχάμεντ Ρασίντ Νταούντ Αλ-Ουάλι, αποκαλύπτει τα ποσά που δαπανά η αμερικανική κυβέρνηση για τον μάρτυρα:

- Γνωρίζετε ότι το Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων έχει δαπανήσει για σας από το 1999 794.200 δολάρια;

«Δεν τα μέτρησα. Κάθε μήνα μου έδιναν χρήματα για το νοίκι, το σπίτι, για φαΐ και λογαριασμούς».

- Επιπλέον, το FBI σας πλήρωσε 151.047 δολάρια από το 1997.

«Οχι».

Ο Σαμ Σμιτ, συνήγορος του Ουαντίχ Ελ Χάγκε, επανέφερε το ζήτημα των δραστηριοτήτων της Αλ Κάιντα στην Κύπρο. Επισημαίνει ότι, μέσω Κύπρου, η Αλ Κάιντα παρέκαμπτε τα εμπόδια που συναντούσαν τα προϊόντα του Σουδάν στις ευρωπαϊκές πόλεις. Ο μάρτυρας επιμένει ότι στο νησί υπήρχε ξενώνας της οργάνωσης και γραφεία των εταιρειών της.

- Κάποια στιγμή αρχίσατε να εργάζεστε στην εταιρεία Αλ Σαργκάνι, όπου όλοι οι μέτοχοι ήταν συγγενείς σας.

«Η εταιρεία Σαργκάνι ανήκε στο Ισλαμικό Εθνικό Μέτωπο (NIF), αλλά εμφανιζόμουν εγώ ως ιδιοκτήτης. Η εταιρεία ήταν ένα είδος ομπρέλας».

- Το NIF ήταν τότε το πολιτικό κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία στο Σουδάν, έτσι δεν είναι;

«Σωστά».

- Και ο Μπανσίρ ήταν τότε πρόεδρος;

«Μάλιστα».

Οι σχέσεις του Αλ-Φαντλ με το NIF κλονίστηκαν όταν του πρότειναν να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο της χώρας Σαντίκ αλ Μαχντί, τον οποίο είχαν ανατρέψει το 1989. Αυτή, τουλάχιστον, είναι η δική του εκδοχή. Πολύ πιθανότερο είναι να έπαιξε ρόλο στην αποστασιοποίησή του, η διατάραξη των σχέσεών του με τον Λάντεν, μετά την αποκάλυψη της υπεξαίρεσης. 

- Και μετά την αποχώρησή σας από το Σουδάν, το Φεβρουάριο του 1996, επιχειρήσατε να ιδρύσετε ένα κόμμα αντιπολίτευσης στο NIF.

«Με είχαν κάνει να τους μισήσω. Με είχαν τρελάνει. Οταν έφυγα, πρώτα πήγα στη Συρία, και είπα στον ΟΗΕ ότι έχω προβλήματα με την κυβέρνησή μου και μου έδωσαν λίγα χρήματα».

- Μετά πήγατε στην Ιορδανία, αλλά ήρθατε σε επαφή και με το Ισραήλ. Τόσο πολύ μισούσατε το NIF;

«Ναι».

- Αλλά, τελικά, δεν φτάσατε στο Ισραήλ, παρά μόνο στο Λίβανο.

«Ναι».

- Και τελικά καταλήξατε στη Σαουδική Αραβία. Εκεί σας πρότειναν να δολοφονήσετε τον Μπιν Λάντεν. Και εσείς τους είπατε ότι έχετε κάποιο σχέδιο, ότι μπορεί να εξοντώσει τον Λάντεν η ομάδα Αμπού Νισάμπ, η οποία ανήκει σε ένα συγγενή σας, τον Μοχάμεντ Σούντα αλ Νάλφι.

«Ναι. Το θυμάμαι αυτό».

- Αλλά το σχέδιο δεν ευοδώθηκε, διότι οι Σαουδάραβες δεν σας πρόσφεραν χρήματα.

«Οχι, μου είπαν να πάω στην Ασμάρα και να περιμένω, και ότι θα έρθουν αυτοί σε επαφή μαζί μου, έπειτα από δυο-τρεις βδομάδες. Μετά μου είπαν να πάω στην πρεσβεία και να δηλώσω το όνομά μου, αλλά εγώ αποφάσισα να πάω στην αμερικανική πρεσβεία».

Οι συνήγοροι αποκαλύπτουν ότι όλη η ομάδα του Μπιν Λάντεν ανδρώθηκε μέσα στις ΗΠΑ, με την ενθάρρυνση των αρχών.

- Γνωρίζατε ότι οι Ρώσοι εισέβαλαν στο Αφγανιστάν τον καιρό που ζούσατε στο Σουδάν;

«Οχι, το έμαθα όταν ήρθα στις ΗΠΑ».

- Δηλαδή εδώ στο Μπρούκλιν πληροφορηθήκατε για το τι γίνεται στο Αφγανιστάν.

«Ναι, εδώ μου έδωσαν και το περιοδικό για το τζιχάντ, όπου έγραφε ο Μπιν Λάντεν».

- Και όσο καιρό βρισκόσαστε στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, δεν είναι αλήθεια ότι ποτέ δεν ακούσατε τον Μπιν Λάντεν να εκφράζεται εναντίον των Αμερικανών ή των αμερικανικών συμφερόντων;

«Πραγματικά δεν θυμάμαι».

- Δεν το είπατε αυτό στους εκπροσώπους της (αμερικανικής) κυβέρνησης στις 4 ή 5 Νοεμβρίου 1996;

«Ναι, αλλά όχι η ομάδα του, μόνο ο Μπιν Λάντεν».

Παρεμβαίνει ο πρόεδρος για να ξεκαθαρίσει την κρίσιμη αυτή ερώτηση:

- Η ερώτηση είναι αν ακούσατε ποτέ τον κ. Μπιν Λάντεν προσωπικά να μιλά άσχημα για τις ΗΠΑ από το 1988 μέχρι τότε που έφυγε για το Σουδάν.

«Προσωπικά, όχι, ποτέ».

(Ελευθεροτυπία, 23/12/2001)

 

www.iospress.gr                                  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ