ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ FYROM
 

Ενα βαλκανικό έγκλημα
 

1.   2.   

Στο δρόμο για την Ελλάδα μια ομάδα αθώων ασιατών μεταναστών βρήκαν τραγικό θάνατο. Εκτελέστηκαν στην ΠΓΔ Μακεδονίας ως τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Οι συγγενείς τους στην Αθήνα ζητούν τις σορούς των ανθρώπων τους και την αποκατάσταση της μνήμης τους.

 

Η καταγγελία είναι απίστευτη. Ομως τα στοιχεία του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ επιβεβαιώνουν τη φρικιαστική πληροφορία. 

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔ Μακεδονίας εκτέλεσαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έξι πακιστανούς και έναν ινδό μετανάστη, και στη συνέχεια τους παρουσίασαν ως «δίκτυο της Αλ Κάιντα», το οποίο υποτίθεται ότι είχε στόχο τις πρεσβείες μεγάλων δυτικών κρατών.

Η καταγγελία προέρχεται από τους συγγενείς και φίλους των εκτελεσμένων που ζουν σήμερα και εργάζονται στην Ελλάδα. Τους περίμεναν τον περασμένο μήνα να φτάσουν στη χώρα μας, από τους δύσκολους βαλκανικούς δρόμους που ακολουθούν πολλοί ασιάτες μετανάστες και πρόσφυγες: Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, ΠΓΔ Μακεδονίας. Και τώρα διαπιστώνουν ότι οι άνθρωποί τους είναι νεκροί, και μάλιστα στιγματισμένοι ως τρομοκράτες-δολοφόνοι της Αλ Κάιντα.

Η κατασκευή μιας «είδησης»

Η είδηση πέρασε στα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου. Φυσικά και στα ελληνικά. Ολοι πληροφορηθήκαμε ότι «αποκαλύφθηκε δίκτυο της Αλ Κάιντα στην ΠΓΔ της Μακεδονίας» και ότι «εξοντώθηκαν όλα τα μέλη του». 

Ας ξετυλίξουμε, όμως, το κουβάρι των επίσημων ανακοινώσεων και των διαρροών προς τον τοπικό και το διεθνή τύπο: 

**Στις 2 Μαρτίου η κυβέρνηση της ΠΓΔ της Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι «κατά τις 4 π.μ. μια επταμελής ένοπλη ομάδα επιτέθηκε σε αστυνομική περίπολο στην περιοχή του Ραστάνσκι Λόζια (σ.σ.: 10 χιλιόμετρα βόρεια από τα Σκόπια). Η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία από τις δυνάμεις ασφαλείας. Και οι επτά άνδρες σκοτώθηκαν κατά την ανταλλαγή πυρών. Δεν υπήρξαν απώλειες στην πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μετά την επιτόπια έρευνα του εισαγγελέα και μιας ομάδας ειδικών του υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώθηκε ότι η ομάδα ήταν οπλισμένη με τέσσερα αυτόματα, οκτώ χειροβομβίδες κινεζικής κατασκευής, οκτώ όλμους και έναν πομπό. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρόκειται για ξένους υπηκόους».

**Σε λίγες ώρες έκανε επίσημες ανακοινώσεις ο υπουργός Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι, ο οποίος «αποκάλυψε» ότι «σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, οι επτά ένοπλοι που σκοτώθηκαν σκόπευαν να επιτεθούν σε ξένες διπλωματικές αποστολές, κατά πάσα πιθανότητα των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και άλλων χωρών οι οποίες συμμετέχουν στον καθολικό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

»Το υπουργείο Εσωτερικών είχε λάβει αυτές τις πληροφορίες τις τελευταίες 15 ημέρες. Γνωρίζαμε ότι μια μεγαλύτερη ομάδα τρομοκρατών είχε εισέλθει στην πρωτεύουσα και γι' αυτό ενισχύσαμε τις περιπολίες. Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα από τη δική μας πλευρά κατά την επίθεση εναντίον της μακεδονικής αστυνομίας». 

*Ο κ. Μπόσκοφσκι υποστήριξε ότι «δέκα μέρες νωρίτερα αποκαλύφθηκε μια ομάδα τρομοκρατών, αποτελούμενη από ξένους υπηκόους, προερχόμενους από τη Βοσνία και τη Ιορδανία. Στην κατοχή τους βρέθηκε πλούσιο στρατιωτικό υλικό, το οποίο σχετίζεται με τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις». 

**Οσο για το παράξενο γεγονός ότι κανείς αστυνομικός δεν έπαθε τίποτα κατά την επίθεση, ο υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔ Μακεδονίας είπε ότι «πρόκειται για απλή σύμπτωση». Δεν δόθηκαν άλλες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των σκοτωμένων, παρά μόνο ότι ήταν «σκουρόχρωμοι» και ότι μαζί τους βρέθηκαν δύο διαβατήρια, το ένα στο όνομα Omer Farooq και το άλλο Bilal Hussain.


**Την επόμενη μέρα (Κυριακή 3 Μαρτίου) διέρρευσε στον τύπο η πληροφορία ότι «οι επτά μουτζαχεντίν ήταν μέλη μιας ευρύτερης ομάδας που είχε φτάσει στα Βαλκάνια το 1994 για να πολεμήσει στη Βοσνία». 

Δημοσιεύτηκε, και η «αδιασταύρωτη πληροφορία» ότι είχαν παντρευτεί γυναίκες από τη Βοσνία για να πάρουν την υπηκοότητα της χώρας. Ολες αυτές οι «ειδήσεις» εξαφανίστηκαν τις επόμενες μέρες.

**Στις 4 Μαρτίου ο Μπόσκοφσκι προσθέτει και άλλες «πληροφορίες»: «Διαθέτουμε ενδείξεις ότι οι δύο από τους σκοτωμένους προέρχονται από το Πακιστάν και πολέμησαν στο Αφγανιστάν. Μετά τη συμμετοχή τους στο Αφγανιστάν μεταφέρθηκαν στα Βαλκάνια». 

**Η εξεταστική επιτροπή (ιατροδικαστές και ανακριτές) ανακοινώνει ότι οι επτά άνδρες διέθεταν αραβικές ταυτότητες, είχαν ηλικία 20-30 ετών και κάποιοι (!) απ' αυτούς είχαν ίχνη χρήσης πυροβόλου όπλου.

Η σύγχυση πέρασε φυσικά και στις εφημερίδες:

* Στις 4 Μαρτίου η ανεξάρτητη καθημερινή «Vest» δημοσίευσε αστυνομικές πληροφορίες ότι οι σκοτωμένοι ήταν «Παλαιστίνιοι, οι οποίοι διατηρούσαν επαφές με πρώην μέλη του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού». Την ίδια μέρα η αλβανόφωνη «Fakti» αναφερόταν σε «μυστηριώδη υπόθεση». 

* Στις 5 Μαρτίου η φιλοκυβερνητική καθημερινή «Vecer» τόνιζε την αποκάλυψη ότι «οι τρομοκράτες ήρθαν από το Αφγανιστάν». 

* Την ίδια μέρα η φιλοκυβερνητική αλβανόφωνη «Flaka» αναρωτιόταν τι πραγματικά συνέβη: «Δολοφονία τρομοκρατών ή δολερό παιχνίδι του υπουργού Εσωτερικών Μποσκόφσκι;». 

* Η ανεξάρτητη «Dnevnik» απέκρουε κάθε υποψία εναντίον των αρχών ασφαλείας: «Το Ραστάκ δεν είναι Τόρα Μπόρα». Διαφορετική γνώμη είχε η ανεξάρτητη «Utrinski Vesnik» την ίδια μέρα: «Μήπως οι τρομοκράτες δολοφονήθηκαν σε άλλο σημείο;». Εύλογο το ερώτημα, αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι στο σημείο του υποτιθέμενου μακελειού δεν υπήρχαν παρά ελάχιστα ίχνη μάχης και φόνων.

* Στις 6 Μαρτίου η «Flaka» επέμενε: «Η υπόθεση Ραστάνσκι Λόζια παραμένει μυστήριο». 

* Η «Utrinski Vesnik» είχε την ίδια μέρα ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις των κομμάτων της αλβανικής εθνότητας (PDP και DPA), τα οποία ζητούσαν ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για τη διαλεύκανση του μυστηρίου.

* Στις 7 Μαρτίου η «Vecer», κάτω από τον τίτλο «Νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι σκοτωμένοι ήταν μουτζαχεντίν», υποστηρίζει ότι τα επτά θύματα του Ραστάνσκι Λόζια ήταν ισλαμιστές τρομοκράτες. Τα «στοιχεία» που επικαλείται η εφημερίδα είναι επίσημες «διαρροές». 

* Την ίδια μέρα η «Vest» αποκαλύπτει ότι «οι ξένες κυβερνήσεις ασκούν πίεση για να δουν τα πτώματα των επτά σκοτωμένων. Οι εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας πιέζουν να γίνει δεκτή η συμμετοχή ξένων ειδικών στις ανακρίσεις που συνεχίζονται». 

* Παρόμοια στοιχεία δημοσιεύει και η «Utrinski Vesnik»: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητάει να εξετασθούν τα πτώματα από ξένους ειδικούς. Ο υπουργός Εσωτερικών θα ζητήσει βοήθεια από την Ιντερπόλ». 

Η δημοσιογραφική αναίρεση

* Η κυβέρνηση επιχείρησε να εμπλέξει στην υπόθεση τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών κρατών, χωρίς όμως επιτυχία. Ηδη την πρώτη μέρα (2 Μαρτίου) η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια ανακοίνωσε ότι η ίδια δεν διέθετε καμιά πληροφορία για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση. 

Ολο το σκηνικό του μακελειού στο Ραστάνσκι Λόζια αντιμετωπίστηκε από την αρχή με επιφύλαξη. 

Εντύπωση προκαλούσε ότι όλα τα όπλα που παρουσίασαν οι αρχές της ΠΓΔ Μακεδονίας ήταν του κουτιού, όπως και μια σακούλα με καινούριες, στολές του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού. 

* Οι επιφυλάξεις ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι ο κ. Μπόσκοφσκι είχε ανακοινώσει πριν από λίγες μέρες τη σύλληψη και άλλων «τρομοκρατών» (δύο Βόσνιων και δύο Ιορδανών) τους οποίους υποτίθεται ότι παρέδωσε στους Αμερικανούς για να μεταφερθούν στο Γκουαντάναμο, μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους της Αλ Κάιντας. 

* Στις 7 Μαρτίου η αμερικανική πρεσβεία διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε παρόμοια παράδοση «τρομοκρατών».

* Με τη μυστηριώδη υπόθεση άρχισαν να ασχολούνται τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και κυρίως ο Κρίστοφερ Κούπερ της «Wall Street Journal», ο Πίτερ Φιν της «Washington Post» και ο Νίκολας Γουντ του BBC. Βρέθηκαν οι γείτονες της περιοχής που υποτίθεται ότι ήταν μάρτυρες της «μάχης» κατά των τρομοκρατών. 

* Ομως αποκαλύφθηκε ότι δεν έγινε τίποτα το σπουδαίο. «Κατά τις 3:50 το πρωί υπήρξαν κάποιοι πυροβολισμοί από την περιοχή που ονομάζουμε τρίτη γέφυρα», δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής Μπεκίμ Ζέρι, και πρόσθεσε: 

«Δύο ή τρία λεπτά αργότερα ακούσαμε μια σειρά πυροβολισμών, πέντε ή έξι κάθε φορά. Δεν μπορώ να πω ότι έγινε μάχη, διότι όλη η υπόθεση κράτησε λίγα λεπτά». 

* Ακόμα και ένας κυβερνητικός παράγοντας της ΠΓΔ της Μακεδονίας δήλωσε στο BBC ότι «όλα μου φαίνονται κατασκευασμένα». Πρόκειται βέβαια για κάποιον που υποστήριζε τη συνεννόηση των δυο μεγάλων εθνοτικών ομάδων της χώρας, κάτι που προκαλεί πραγματική αλλεργία στον κ. Μπόσκοφσκι. 

* «Δεν έχουν ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη θεωρία τους», πρόσθεσε ο κυβερνητικός παράγοντας. «Φαίνεται ότι όλα έχουν στηθεί για να δηλώνουν προς τους ξένους ότι "κι εμείς είμαστε μέρος της αντιτρομοκρατικής συμμαχίας" και ότι κι εμείς έχουμε τα ίδια προβλήματα με σας. Εσείς έχετε την Αλ Κάιντα κι εμείς τους Αλβανούς». 

* Ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ΠΓΔ της Μακεδονίας ζήτησε να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητη έρευνα, δηλώνοντας ότι το περιστατικό μοιάζει περίεργο, εξαιτίας της έλλειψης πειστικών στοιχείων και με δεδομένο το άγχος της κυβέρνησης να υπερτονίσει τον κίνδυνο από την «ισλαμική τρομοκρατία» που διατρέχει η χώρα. 

* Μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ιρένα Γκουζέλοβα δήλωσε στον Κρίστοφερ Κούπερ ότι «γεννιούνται πολυάριθμα ερωτήματα» και παρατήρησε με νόημα ότι «η μοναδική πληροφόρηση που διαθέτουμε είναι οι ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών». 

Η θεωρία ότι ο κ. Μπόσκοφσκι έχει στήσει μια ολόκληρη σκευωρία για να επιδείξει αντιτρομοκρατικό έργο άρχισε να κερδίζει έδαφος στους δυτικούς διπλωματικούς κύκλους των Σκοπίων.

* Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια Τζέιμς Χολμς δήλωσε στο BBC ότι δεν πιστεύει πως οι επτά άνδρες που σκοτώθηκαν έχουν καμιά σχέση με την τρομοκρατία, ούτε και οι άλλοι τέσσερις που είχαν συλληφθεί το Φεβρουάριο: «Διερευνήσαμε αυτά τα επεισόδια και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμιά σχέση με την τρομοκρατία».

* Ο Πασκουάλε Λούπολι, ο οποίος διευθύνει στα Σκόπια τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, επίσημο όργανο του ΟΗΕ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι επτά νεκροί ήταν απλοί μετανάστες που είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω σε μια αστυνομική περίπολο. Ο κ. Λούπολι αναφέρεται στα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι τους τελευταίους έξι μήνες αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ασιατών και αράβων μεταναστών που συλλαμβάνει η αστυνομία της ΠΓΔ της Μακεδονίας. 

* «Αυτό το επεισόδιο συνέβη κοντά στα σύνορα, εκεί όπου υπήρξαν πυκνές περιπολίες, εξαιτίας της σύγκρουσης μεταξύ Αλβανών και δυνάμεων της τάξης. Υπάρχει αύξηση 30% του αριθμού των παράνομων μεταναστών που συλλαμβάνονται και προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Σρι Λάνκα». 

* Μετά τις πρώτες ημέρες, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ «αδειάζουν» κι αυτοί τους αυτόκλητους συμμάχους τους στην αντιτρομοκρατική σταυροφορία. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρέκερ διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των αρχών της ΠΓΔ της Μακεδονίας ότι συνέλαβαν και παρέδωσαν στους Αμερικανούς κάποιους τρομοκράτες: «Δεν γνωρίζω ποιους συνέλαβαν, αλλά κανείς δεν παραδόθηκε σ' εμάς». 

* Ενας άλλος αμερικανός επίσημος δήλωσε ανωνύμως στη «Wall Street Journal» ότι οι αρχές της ΠΓΔ της Μακεδονίας «γνέθουν αυτή την υπόθεση προς όφελός τους. Επιθυμούν να εμφανιστούν ως παράγοντες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Είναι όμως δύσκολο για μας να τους αντιπαρατεθούμε, διότι κατά κανόνα δεν σχολιάζουμε θέματα που αφορούν ζητήματα ασφαλείας». 

* Οι αμφιβολίες για την υπόθεση διαπέρασαν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

*Στις 18 Μαρτίου η ανεξάρτητη καθημερινή εφημερίδα «Makedonija Denes» πρόβαλε το αίτημα «να τα πει όλα ο Μπόσκοφσκι» επισημαίνοντας ότι η υπόθεση δεν είχε ακόμα διαλευκανθεί και ότι η αστυνομία δεν διέθετε ακόμα νέες πληροφορίες για την ταυτότητα των προσώπων που είχαν σκοτωθεί. 

* Στις 22 Μαρτίου η «Vest» σχολιάζει πικρόχολα την άρνηση των Δυτικών να αποδεχτούν τη θεωρία των αρχών της ΠΓΔ της Μακεδονίας για την υπόθεση: 

«Το ΝΑΤΟ πίνει μπίρα Σκόπσκο, την ώρα που η αστυνομία σκοτώνει τους τρομοκράτες. Η κυβέρνηση κατηγορεί τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας για τη στάση τους στην υπόθεση Ραστάνσκι Λόζια». 

*Την ίδια μέρα η «Utrinski Vesnik» αναλύει τη διαφωνία του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας με την αμερικανική πρεσβεία: «Το FBI δεν συνεργάζεται με το υπουργείο Εσωτερικών για το θέμα της Ραστάνσκι Λόζια». 

Ομως, μέχρι σήμερα όλα αυτά παρέμεναν υποψίες, όσο δεν αποκαλύπτονταν τα πραγματικά ονόματα και η ταυτότητα των σκοτωμένων. 

Το σενάριο που πρόβαλε η κυβέρνηση της ΠΓΔ Μακεδονίας, όσο κι αν είχε αντιφάσεις, στηριζόταν στη βεβαιότητα ότι οι σκοτωμένοι θα παρέμεναν επτά «σκουρόχρωμοι» Ασιάτες. Οπως μετέδωσε το BBC στην τελευταία του αναφορά στην υπόθεση (20 Μαρτίου), «η ταυτότητα των επτά νεκρών "μουτζαχεντίν" μπορεί να μην αποκαλυφθεί ποτέ».

Η ταυτότητα των νεκρών

Αυτό που απέφυγαν από την πρώτη στιγμή οι αρχές της ΠΓΔ της Μακεδονίας, δηλαδή η εξακρίβωση της ταυτότητας των επτά σκοτωμένων, πραγματοποιήθηκε χάρη στη δημοσιογραφική έρευνα. 

Ο Κρίστοφερ Κούπερ της «Wall Street Journal» είχε προμηθευτεί από την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια τις φωτογραφίες των νεκρών. Με τη βοήθεια πακιστανών δημοσιογράφων της εφημερίδας «Dawn» έψαξε τις οικογένειες των δύο σκοτωμένων στους οποίους είχε βρεθεί ταυτότητα. 

Πληροφορήθηκε ότι κάποιος συγγενής τους βρίσκεται στην Αθήνα. Πριν λίγες μέρες ο Κούπερ έφτασε στην Αθήνα και ήταν αυτός που έφερε το μακάβριο νέο. Τότε διαπιστώθηκε ότι και οι επτά έχουν γνωστούς, συγγενείς και φίλους στην Ελλάδα. Η υπόθεση φωτίστηκε.

Συναντηθήκαμε τις μέρες αυτές με πολλούς πακιστανούς μετανάστες που ζουν στη χώρα μας. Επισκεφτήκαμε και τα γραφεία της κοινότητάς τους και παραβρεθήκαμε στην τακτική εβδομαδιαία τους συνάντηση. Ανάμεσά τους και οι τραγικοί συγγενείς των εκτελεσμένων, τους οποίους παρουσιάζουμε σε διπλανή στήλη. Με τη βοήθειά τους αποκαλύπτουμε σήμερα την ταυτότητα των νεκρών. Ολοι οι συνομιλητές μας ήταν απόλυτα πεπεισμένοι για την αθωότητα των δικών τους ανθρώπων και διαθέτουν αδιάσειστα στοιχεία που την αποδεικνύουν. 

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς Ηρακλής Πουαρό για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να είναι μέλη της Αλ Κάιντα Πακιστανοί που ανήκουν στο σιιτικό ισλαμικό δόγμα. Πολύ λιγότερο βέβαια μπορεί να μετέχει σ' αυτή την οργάνωση ένας ινδός Σιχ. 

Αλλά το σοβαρότερο είναι οι μαρτυρίες όλων αυτών των ανθρώπων για τις επαφές που είχαν με τους δικούς τους λίγες μέρες πριν από το επεισόδιο. Ο ένας είχε επικοινωνήσει από την Κωνσταντινούπολη, ο άλλος από τη Βουλγαρία. Η διαδρομή από Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία και ΠΓΔ της Μακεδονίας είναι άλλωστε μια από τις συνηθισμένες πορείες εισόδου στην Ελλάδα.

Το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι η υπόθεση αυτή βαρύνει εξ ολοκλήρου τις αρχές ασφαλείας της ΠΓΔ της Μακεδονίας, οι οποίες θέλησαν μ' αυτό τον τρόπο να εμφανίσουν «αντιτρομοκρατικό έργο» και ταυτόχρονα να υποδείξουν στους Δυτικούς ότι οι «μουσουλμάνοι τρομοκράτες» πολιορκούν τη χώρα, συσχετίζοντας για μια ακόμα φορά τον πόλεμο στο Αφγανιστάν με το δικό τους εμφύλιο πόλεμο μεταξύ (χριστιανών) Σλαβομακεδόνων και (μουσουλμάνων) Αλβανών. 

Δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πώς σκοτώθηκαν αυτοί οι επτά άνδρες. Πολύ πιθανό είναι το επεισόδιο να έλαβε χώρα σε άλλο σημείο, πιο κοντά στα σύνορα της χώρας με τη Σερβία. Ολες οι βαλκανικές χώρες γνωρίζουν ότι κοντά στα σύνορα εκπυρσοκροτούν πολύ εύκολα τα όπλα των συνοριακών φρουρών, ακόμα και εναντίον άοπλων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα. 

Το σίγουρο είναι ότι το διεθνές αυτό «αντιτρομοκρατικό» φιάσκο το πλήρωσαν με τη ζωή τους επτά αθώοι νέοι. Και τώρα, οι συμπολίτες μας μετανάστες από το Πακιστάν ζητούν το ελάχιστο: να θάψουν οι ίδιοι τους αδικοχαμένους ανθρώπους τους. Ο ίδιος ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τη γνωστή του ευαισθησία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αξιοποιήσει τις καλές του σχέσεις με τους βόρειους γείτονες για να ικανοποιηθεί το αυτονόητο αυτό αίτημα. Στα ελληνικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανήκει το χρέος να αποκαταστήσουν και τη μνήμη των θυμάτων.
 

(Ελευθεροτυπία, 5/5/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ