1, 2, ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΠΕΝ

Το λίφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς

1. / 2.   

 

Η Ακροδεξιά-φάντασμα


Κοινό χαρακτηριστικό των εκπροσώπων της ελληνικής Ακροδεξιάς είναι ότι αποτάσσονται μετά βδελυγμίας την ...Ακροδεξιά.

Πρώτος πρώτος ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος μιλά συνεχώς για δημοκρατία και ξορκίζει το φασισμό. Η μέθοδος που έχει επιλέξει ο κ. Καρατζαφέρης είναι να αναφέρεται στον εαυτό του δήθεν ειρωνικά με το χαρακτηρισμό "εγώ ο ακροδεξιός, εγώ ο χουντικός, εγώ ο φασίστας". Ακόμα και στη Βουλή χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα: "Ερχομαι εγώ ο ακραίος, ο δεξιός, ο φασίστας και χαιρετίζω αυτό που λέει ο ακραίος της άλλης πλευράς", έλεγε τις προάλλες, με αποτέλεσμα να παρατηρήσει ο προεδρεύων της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης: "Τα άκρα συναντώνται". Αμέσως ο κ. Καρατζαφέρης εξανέστη: "Περιγραφόμενος ως φασίστας, κύριε Πρόεδρε. Για όνομα του Θεού! Είναι η εύκολη λύση αυτή". 

Στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή του ο Καρατζαφέρης βάζει τον συνεργάτη του Χριστόδουλο Χριστοδουλίδη (τον ονομάζει χαϊδευτικά Σουσλώφ του ΛΑΟΣ) να διαβάσει από λεξικά τον ορισμό του φασισμού για να αποδείξει ότι ο ίδιος δεν είναι φασίστας, αλλά οι άλλοι πολιτικοί (ο κ. Σημίτης, κ.ά.). 

"Ολος αυτός ο κόσμος που αγωνιά για το μέλλον του και το μέλλον της Ελλάδος, δεν ανήκει στον 'χώρο', ούτε είναι 'ακροδεξιοί'", λέει ο εκπρόσωπος του "Ελληνικού Μετώπου" Χρήστος Χαρίτος. Και προσθέτει: "Οι 'ακροδεξιοί' θα ψηφίσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές για να 'φύγει στο ΠΑΣΟΚ'". Τα στελέχη της οργάνωσης αυτής στέλνουν εξώδικα και αγωγές στα μέσα ενημέρωσης που τους κατατάσσουν στο χώρο αυτό και διακηρύσσουν ότι δεν είναι ρατσιστές και ξενόφοβοι. Πρόκειται για τη μέθοδο που εφάρμοσε με σχετική επιτυχία στη Γαλλία ο Λεπέν την περασμένη δεκαετία (βλ. "Ιό" 9/1/00, "Πολιτικές δίκες νέου τύπου").

Την τακτική της απειλής υιοθετεί και ο Καρατζαφέρης. Ανοίγοντας το συνέδριο του κόμματός του δηλώνει με νόημα: "Θα ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση τι είναι ο ΛΑΟΣ, ούτως ώστε όλοι αυτοί οι οποίοι σκοπίμως προσπαθούν να μας φορέσουν ετικέτες που δεν θέλουμε, να ξέρουν ότι τώρα πλέον ο ετεροπροσδιορισμός θα είναι πολιτικό αδίκημα και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας φορτώσει ιδεολογίες και πρακτικές που δεν μας ανήκουν".

Στο site του "Ελληνικού Μετώπου" η οργάνωση απαντά σε σχετική ερώτηση κατηγορηματικά: "Εθνικισμός και Ακροδεξιά είναι δύο διαφορετικά πράγματα, καθώς η Ακροδεξιά, όπως και η Ακροαριστερά, έχει αντιδημοκρατικές απόψεις, ενώ ο Εθνικισμός καλύπτει έναν ευρύτερο ιδεολογικό χώρο, που διεθνώς αποκαλείται Δεξιά. Η εμμονή σε αντιδημοκρατικά καθεστώτα ξεπερασμένα από τις εξελίξεις, όπως η βασιλεία, και άνευ ιδεολογικού υπόβαθρου, όπως η δικτατορία της 21ης Απριλίου, είναι λανθασμένη και δεν έχει οδηγήσει πουθενά πέρα από την πολιτική περιθωριοποίηση του Ελληνικού Εθνικισμού."

Η σοβαρότητα αυτών των ισχυρισμών ελέγχεται στις διπλανές στήλες. Για να εκτιμηθούν, πάντως, όλες αυτές οι δηλώσεις αποκήρυξης της Ακροδεξιάς είναι χρήσιμη η παράθεση των πρόσφατων απόψεων του δευτεροκλασάτου δικτάτορα Στυλιανού Παττακού: "Περί ποίας Ακροδεξιάς ομιλούν οι Σταλινοπρολεταριοδημοκράται; (...) Εάν θεωρείτε ημάς τους Απριλιανούς ως ακροδεξιούς, ημείς εδηλώσαμεν τι επιδιώξαμεν και το εφηρμόσαμεν και αυτό πιστεύομεν και δια τούτο θα αγωνιζόμεθυα μέχρι θανάτου. (...) Το απεδείξαμεν ότι δεν είμεθα ακροδεξιοί, διά της χρησιμοποιήσεως προσωπικοτήτων εξ όλων των ιδεολογικών χώρων, ακόμη και κομμουνιστών εις υπουργεία! (...) Εις ποίον σημείον τους βλέπετε και τους βαπτίζετε ακροδεξιούς; Κοιταχτείτε εις τον καθρέπτην σας: Δεν βλέπετε τα χάλια και την ανικανότητά σας, τα σκοτάδια σας; Ακροδεξιούς ανύπαρκτους, φαντάσματα φαντάζεστε. Είσθε φαντάσματα." ("Ελ. Ωρα", 18/5/2002).

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αντρέα Λεντάκη "Παρακρατικές οργανώσεις και 21η Απριλίου"
(Αθήνα 1975, εκδ. Καστανιώτη). Μεταπολιτευτική συμπληρωμένη επανέκδοση παλιότερης (1963) έκθεσης για τις ακροδεξιές παρακρατικές οργανώσεις στη χώρα μας.

Γιώργη Κρεμμυδά "Οι άνθρωποι της χούντας μετά τη δικτατορία" (Αθήνα 1985, εκδ. Εξάντας). Χρονικό προσωπικών και συλλογικών διαδρομών του απριλιανού απαράτ στην πρώτη δεκαετία της μεταπολίτευσης. 

Παναγιώτη Γιαννόπουλου "Νεοφασισμός, ρατσισμός, εθνικισμός στην Ελλάδα και στην Ευρώπη" (Αθήνα 1996, εκδ. Ξεκίνημα). Λεπτομέρειες για την τρέχουσα ανάπτυξη της ακροδεξιάς στη χώρα μας και περιγραφή των συνθηκών μέσα στις οποίες επωάζεται το "αυγό του φιδιού".

Αννα Τριστάν "Στο Μέτωπο. Εξι μήνες στο κόμμα του Λεπέν" (Κολονία 1989, εκδ. Στάχυ). Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για την εσωτερική διάθρωση και λειτουργία του "Εθνικού Μετώπου". Μεταξύ άλλων, αποκαλυπτικό για τις εξωτερικές μεταλλάξεις των "πατριωτών" σε "φασίστες" και τανάπαλιν.

Pierre-Andre Taguieff "Face au racisme" (εκδόσεις La Decouverte, Paris 1991). Συλλογικό δίτομο έργο με ανάλυση του "φαινομένου Λεπέν" και διερεύνηση των μεθόδων αντίδρασης. Εκτενής περιγραφή των δικαστικών αποφάσεων που περιγράφουν τον Λεπέν και το "Εθνικό Μέτωπο" ως προπαγανδιστές του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.metopo.gr

Η επίσημη ιστοσελίδα του "Ελληνικού Μετώπου", χαρακτηριστική για την επιχείρηση αναστήλωσης του γοήτρου του ελληνικού εθνικιστικού χώρου.

http://www.xrushaugh.org
Για πιο σκληρά γούστα. Η ιστοσελίδα της "Χρυσής Αυγής".

"Λαός και Εξουσία"
Εβδομαδιαία εκπομπή του Χρήστου Βίρλα στο Τηλε-Αστυ του Καρατζαφέρη. Λέει όσα δεν θέλει να πει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης του σταθμού.

 

(Ελευθεροτυπία, 9/6/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ