ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ PGA

 

Η άλλη παγκοσμιοποίηση

1. / 2.   

 

Από τους Ζαπατίστας

μέχρι και τη Γένοβα

Καλοκαίρι 1996: Πρώτη διηπειρωτική συνάντηση «για την ανθρωπότητα κι ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό», ύστερα από πρόσκληση του EZLN, σε πέντε από τις εξεγερμένες κοινότητες του Τσιάπας. Συμμετέχουν 3.000 ακτιβιστές από 43 χώρες. Πέντε θεματικοί κύκλοι: πολιτική, οικονομία, πολιτισμός-ΜΜΕ, κοινωνικά κινήματα, ιθαγενείς πληθυσμοί. Ανανέωση του ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Καλοκαίρι 1997: Δεύτερη διηπειρωτική συνάντηση, σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας. Μετά το τέλος των εργασιών, ακτιβιστές από διάφορες χώρες αποφασίζουν την ίδρυση της Παγκόσμιας Λαϊκής Δράσης (PGA), για το συντονισμό των κινημάτων σε παγκόσμια κλίμακα.

Φλεβάρης 1998: Ιδρυτική διάσκεψη του PGA στη Γενεύη, με συμμετοχή 300 αντιπροσώπων από 71 χώρες. 

Μάης 1998: Πρώτη «ημέρα παγκόσμιας δράσης» εναντίον της φιλελευθεροποίησης του διεθνούς εμπορίου, με την ευκαιρία της πανηγυρικής συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ΠΟΕ. Διαδηλώσεις σε 65 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, με συμμετοχή δεκάδων (και στην Ινδία εκατοντάδων) χιλιάδων ανθρώπων. Στη Γενεύη, η σύνοδος του ΠΟΕ αποκλείεται από 10.000 διαδηλωτές - η μεγαλύτερη κινητοποίηση στην Ελβετία από πολλά χρόνια.

Ανοιξη 1999: «Διηπειρωτικό Καραβάνι για την Αλληλεγγύη», φέρνει στη δυτική Ευρώπη εκπροσώπους 450 κινημάτων από διάφορες χώρες του Τρίτου Κόσμου και της ανατολικής Ευρώπης. Διαδηλώσεις έξω από τις εγκαταστάσεις πολυεθνικών όπως η Μονσάντο, η Νεστλέ ή η Κάργκιλ, αποκλεισμός της νατοϊκής βάσης του Αβιάνο (κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία) και καταστροφή δυο πειραματικών καλλιεργειών γενετικά μεταλλαγμένων τροφίμων. Το καραβάνι καταλήγει στην Κολωνία, για να διαδηλώσει εναντίον της συνάντησης του G8. 

18 Ιούνη 1999: Παγκόσμια ημέρα δράσης ενάντια στα χρηματιστήρια, σε 41 χώρες. Στη Νιγηρία, ένα «καρναβάλι των καταπιεσμένων» (10.000 άνθρωποι) περικυκλώνει το κτίριο της πολυεθνικής Shell. Στο Λονδίνο, χιλιάδες αποκλείουν το χρηματιστικό κέντρο της πόλης. Στο Πακιστάν, η ηγεσία των συνδικάτων συλλαμβάνεται, βασανίζεται και διώκεται για εσχάτη προδοσία.

Αύγουστος 1999: Δεύτερη διάσκεψη του PGA στο Μπανγκαλόρ της Ινδίας, ενόψει της 3ης διάσκεψης κορυφής του ΠΟΕ στο Σιάτλ. Στις ΗΠΑ, το Δίκτυο Αμεσης Δράσης (DAN) αποφασίζει να υιοθετήσει το μοντέλο δράσης της 18.6.99 στο Λονδίνο, για να αποκλείσει τη σύνοδο κορυφής του Σιάτλ.

30 Νοέμβρη 1999: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές αποκλείουν το χώρο της διάσκεψης κορυφής του ΠΟΕ στο Σιάτλ, οδηγώντας σε διακοπή των εργασιών του. Την ίδια μέρα, το PGA οργανώνει διαδηλώσεις αλληλεγγύης σε 60 διαφορετικές πόλεις της υφηλίου.

Απρίλης 2000: Περιφερειακή διάσκεψη του PGA στη Νικαράγουα, για το συντονισμό της δράσης στην αμερικανική ήπειρο. Στην Ουάσιγκτον, 30.000 διαδηλωτές παραλύουν το κέντρο της Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η αστυνομία συλλαμβάνει 1.300 άτομα.

26 Σεπτέμβρη 2000: Φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα. Χιλιάδες διαδηλωτές αποκλείουν από 3 σημεία το χώρο των εργασιών και ακολουθούν σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Οι εργασίες της συνόδου διακόπτονται μια μέρα πριν από την προγραμματισμένη λήξη τους.

Μάρτης 2001: Διάσκεψη του PGA Ευρώπης στην Ιταλία. 

Απρίλης 2001: Παναμερικανική σύνοδος στο Κεμπέκ. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα και πυροσβεστικές αντλίες για να απωθήσει χιλιάδες διαδηλωτές. Τουλάχιστον 400 συλλήψεις.

Ιούνης 2001: Διαδηλώσεις κατά της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό ενός διαδηλωτή. Στη Βαρκελώνη, η εξαγγελία διαδηλώσεων οδηγεί σε ματαίωση της ετήσιας συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

20-22 Ιούλη 2001: Σύνοδος του G8 στη Γένοβα. Τεράστια κινητοποίηση 200.000 ατόμων, με κεντρικό οργανωτή το Κοινωνικό Φόρουμ της πόλης. Βίαιες συγκρούσεις, με 1 διαδηλωτή νεκρό και εκατοντάδες τραυματίες. 

Σεπτέμβρης 2001: Τρίτη διάσκεψη του PGA, στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας.

Σεπτέμβρης 2002: Δεύτερη ευρωπαϊκή διάσκεψη του PGA, στο Λάιντεν της Ολλανδίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Michael Hardt, Antonio Negri 
«Empire
» (Harvard University Press, Cambridge Massachussets 2000).
Η σημαντικότερη θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου «παγκοσμιοποίηση». Οι συγγραφείς εισάγουν τον όρο «αυτοκρατορία» για να αναλύσουν τη διεθνή κοινωνία και υποστηρίζουν ότι, σε αντίθεση με όσα γνωρίζαμε για τον «ιμπεριαλισμό», σήμερα η εξουσία ασκείται διά μέσου ενός αποκεντρωμένου μηχανισμού, ο οποίος υπερβαίνει τα όρια ενός κράτους-έθνους και δεν σταματά σε κανένα σύνορο. Το βιβλίο παρέχει ένα συγκροτημένο πλαίσιο αναφοράς για τα κινήματα αντίστασης που αναπτύσσονται σε όλο τον κόσμο.

Cronicas Intergalacticas.
"Primer Encuentro Intercontinental por la Humanidad y contra el Neoliberalismo"
(εκδ. Planeta Terra, Βουνά του ΝΑ Μεξικού 1996). 
Συλλογή κειμένων από την πρώτη διεθνή συνάντηση αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 1996 στις εξεγερμένες κοινότητες του Τσιάπας και έθεσε τις βάσεις για το παγκόσμιο κίνημα κατά του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελευθερισμού.

Γένοβα, Ιούλης 2001 
«Αφέντες του τίποτα, υπηρέτες κανενός»
(Αθήνα 2002, εκδ. Ελευθεριακή Κουλτούρα). 
Συλλογή κειμένων (αναλύσεων και -κυρίως- μαρτυριών) για όσα συνέβησαν πέρσι το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της συνάντησης του G8 στη Γένοβα.



ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.nadir.org/nadir/initiativ/agp/

Ο κεντρικός δικτυακός τόπος του PGA. Πολιτικά κείμενα, συζητήσεις και αναλυτικό χρονολόγιο του κινήματος. 

http://www.pgaconference.org/
Ιστοσελίδα της πρόσφατης ευρωπαϊκής διάσκεψης του PGA, στο Λάιντεν της Ολλανδίας.

http://global.so36.net/en/
Ηλεκτρονικό αρχείο του PGA. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αναλυτικές αναφορές για τις «ημέρες παγκόσμιας δράσης» και πάμπολλες ιστοσελίδες διαλόγου.


(Ελευθεροτυπία, 13/10/2002)

 

www.iospress.gr                                  ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ