ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ
Σκλάβοι με λευκά κολάρα
1. / 2.
Υπάρχει διέξοδος!
Βήμα βήμα οι υπενοικιαζόμενοι της ΕΤΕ υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά. Κλιμακώνουν την κινητοποίησή τους και ήδη έχουν κερδίσει την υποστήριξη μερίδων των συνδικαλιστών του τραπεζοϋπαλληλικού χώρου.
Σύντομα η ΟΤΟΕ και οι σύλλογοι των υπαλλήλων διαφόρων τραπεζών θα κληθούν να πάρουν καθαρή θέση: Πώς και πότε θα επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοί τους, πώς και πότε θα καταργηθεί το σύγχρονο δουλεμπόριο με τους υπενοικιαζόμενους και τα θύματα του outsourcing.
* «Ενα μήνα πριν γίνουν οι 364 απολύσεις» -μας λένε οι υπενοικιαζόμενοι- «είχαμε πλέον όλες τις ενδείξεις ότι μετά από 1,5 με 5 χρόνια εντατικής δουλειάς θα μας πετούσαν στο δρόμο. Αρχίσαμε τις πρώτες κινήσεις συζήτησης και συντονισμού, κατάστημα με κατάστημα, υπηρεσία με υπηρεσία. Με διάφορες παρεμβάσεις μας φέραμε στο προσκήνιο το σύγχρονο δουλεμπόριο στην ΕΤΕ, που βέβαια επεκτείνεται και σε άλλες τράπεζες και σε άλλους εργασιακούς χώρους και νομιμοποιείται με τον ν. 2956. Το κίνημά μας δυστυχώς χτυπιέται και από επίσημους φορείς του εργατικού κινήματος. Εμείς κάναμε την αρχή, θα μπορούσε να είναι κάποιοι άλλοι. Το ζητούμενο όμως τώρα είναι το ποιοι θα έρθουν μαζί μας για να μη γίνουν καθεστώς οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, το περιοδικό μοίρασμα ανεργίας-απασχόλησης, ο εκβιασμός, η κακοπληρωμένη δουλειά κ.λπ. Προσπαθούν να μας κλείσουν το στόμα για να μην έρθουν στο φως της δημοσιότητας οι αυθαιρεσίες της ΕΤΕ. Οταν πήγαμε σε μια εφημερίδα, μας είπαν ότι είμαστε τρελοί που τα βάζουμε με την Εθνική, λέγοντας ότι μπορεί να έχουμε απόλυτο δίκιο, αλλά τίποτα δεν θα δημοσιευτεί, γιατί η ΕΤΕ θα τους κόψει τη διαφήμιση».
* Εξηγώντας μας το πώς φτάσαμε ώς εδώ, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, Κώστας Πετράκης (συνδικαλιστής στην Εμπορική), τονίζει ότι η πλειοψηφία που διοικεί τον ΣΥΕΤΕ και την ΟΤΟΕ «αδιαφόρησε, έχοντας υιοθετήσει την εργοδοτική άποψη περί ανταγωνιστικότητας των τραπεζών και αύξησης των κερδών τους».
Ο κ. Πετράκης υπογραμμίζει ότι «δεν έκαναν τίποτα προκειμένου να αντισταθούν στο νόμο 2956, ούτε κινητοποιήθηκαν ποτέ για να υπερασπιστούν τις εργασιακές σχέσεις για τις οποίες καμώνονται ότι ανησυχούν». «Σήμερα ισχυρίζονται υποκριτικά ότι αν επιστρέψουν οι 370 στη δουλειά, αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για τη σταθερή και μόνιμη απασχόληση. Πλήγμα στις εργασιακές σχέσεις αποτελεί η πολιτική της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και όχι η διεκδίκηση του δίκαιου αιτήματος επιστροφής των απολυμένων στη δουλειά τους και η έμπρακτη εκδήλωση της αλληλεγγύης μας».
* Παρόμοια τοποθετείται και ο Κώστας Ευσταθίου, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ (από την Τράπεζα της Ελλάδος): «Αντί το επίσημο εργατικό κίνημα να διεκδικήσει τη ριζική μείωση του χρόνου εργασίας, ως αποτέλεσμα των σύγχρονων παραγωγικών δυνατοτήτων, υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου που, για να προστατεύσει την κερδοφορία του, διασπά το χρόνο και την εργασία, καθιστώντας την εργασία όλο και πιο ευέλικτη, όλο και πιο φτηνή».
* Χωρίς να διαφωνεί με τις παραπάνω θέσεις, ο ταμίας της ΟΤΟΕ Ζώης Πεπές (από την Εθνική), προσπαθεί να συγκαλέσει εκτάκτως το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προωθώντας μια πρόταση που θα μπορούσε, αν υποστηριχτεί αποφασιστικά, να αποδώσει. Μιλώντας στη γενική συνέλευση των υπενοικιαζομένων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, κατέληξε: «Νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε από τη διοίκηση της ΕΤΕ να προχωρήσει αμέσως σε δημόσιο διαγωνισμό προσλήψεων για έναν μεγάλο αριθμό αναγκαίων (ούτως ή άλλως) θέσεων εργασίας, στον οποίο οι απολυμένοι υπενοικιαζόμενοι πρέπει να συμμετάσχουν, χωρίς περιορισμό ηλικίας, με συνυπολογισμό μορίων με βάση την υφιστάμενη προϋπηρεσία τους στην τράπεζα. Ετσι μόνο θα αποκαταστήσουμε την αδικία και θα σταματήσουμε τη φάμπρικα του "δανεισμού" και του outsourcing».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ
Γιάννη Κουζή
«Εργασιακές Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Ενοποίηση - Ευελιξία και Απορύθμιση ή Αναβάθμιση της Εργασίας;» (Αθήνα 2001, έκδοση Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ).
Ολοκληρωμένη μελέτη, με πλούσια τεκμηρίωση για την κατάσταση των συστημάτων απασχόλησης σε όλη την Ε.Ε. και έμφαση στην Ελλάδα. Ανάλυση των συνεπειών των νόμων για την «ευελιξία», μετρήσεις της απώλειας εισοδήματος και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δυσμενής πρόβλεψη για τις συνέπειες του συστήματος «υπενοικίασης» εργαζομένων πριν από την εφαρμογή του νόμου 2956/2001.
Ειρήνης Κοσμά
«Εθνική Τράπεζα - Απειλή απόλυσης για 400 υπενοικιαζόμενους»
(εβδομαδιαία αριστερή εφημερίδα «ΠΡΙΝ», 23/2/2003).
Διαφωτιστικό ρεπορτάζ για το σύγχρονο δουλεμπόριο που παράγει η νομιμοποίηση του «δανεισμού» υπαλλήλων στις τράπεζες. Οι εκτιμήσεις του άρθρου δυστυχώς επιβεβαιώνονται.
«Ιός της Κυριακής»
«Εργασία στα χρόνια της ΟΝΕ-Εκσυγχρονισμένος ελληνικός μεσαίωνας» («Κ.Ε.»,
16/6/2002).
Παρουσίαση των πολλών διαφορετικών ταχυτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας, όπου υπογραμμίζεται η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και των αμοιβών σε όλο και περισσότερα στρώματα των μισθωτών, με φόντο την ασύδοτη κερδοφορία των επιχειρήσεων.
ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ
http://www.inegsee.gr
Στατιστικές και μελέτες για τον εργασιακό μεσαίωνα σε διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας στα χρόνια της νεοφιλελεύθερης γκλαμουριάς.
http://www.oaed.gr
Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ βρίσκεται όλο το υλικό που αναφέρεται στα «ευέλικτα» προγράμματα απασχόλησης του οργανισμού, τα οποία προορίζονται... για την περαιτέρω επιδότηση των επιχειρήσεων.
(Ελευθεροτυπία, 23/3/2003)
www.iospress.gr ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ |