Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

 

Πατέντες λογισμικού; Οχι, ευχαριστώ!ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

Η αντίσταση στην Ελλάδα


Ζητήσαμε από την ομάδα των ελλήνων ακτιβιστών που ασχολούνται με την υπόθεση των πατεντών λογισμικού να «αυτοπαρουσιαστούν». Το κείμενο που ακολουθεί προέκυψε -κατά τα πρότυπα της ομάδας- από μια ανοιχτή συζήτηση στο Διαδίκτυο, όπου καθένας μπορούσε να προσθέσει τις δικές του παρατηρήσεις και να ελέγξει τους υπόλοιπους.

Επειτα από μεμονωμένες προσπάθειες ενάντια στις πατέντες λογισμικού, οργανώθηκε στην Ελλάδα η ομάδα ακτιβιστών για την προάσπιση των ψηφιακών δικαιωμάτων (digitalrights.uoa.gr) στις αρχές του 2003. Η τελευταία αναγεννήθηκε τον Ιούνιο του 2003 στο epatents.hellug.gr, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Ελλήνων Χρηστών και Φίλων του (λειτουργικού συστήματος) GNU/Linux (www.hellug.gr).

Η ομάδα ακτιβιστών του epatents αριθμεί σήμερα περίπου 10 ενεργά μέλη, ενώ άλλοι 40 είναι εγγεγραμμένοι στη σχετική λίστα ταχυδρομείου παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις.

Ανάμεσα στις δράσεις που έχει αναλάβει στο παρελθόν η ελληνική ομάδα είναι η επίσκεψη στις Βρυξέλλες με σκοπό τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και ενημέρωση των ελλήνων ευρωβουλευτών (τρία και δύο άτομα τον Αύγουστο του 2003 και τον Απρίλιο του 2004 αντίστοιχα). Σήμερα η δράση της ομάδας εστιάζεται στα εξής:

α) συγγραφή και μετάφραση ενημερωτικού υλικού σχετικά με τα δεινά των πατεντών λογισμικού,

β) διάθεση του υλικού και συντονισμός ενεργειών μέσω της ιστοσελίδας epatents.hellug.gr,

γ) προώθηση του θέματος στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο,

δ) συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας ενάντια στις πατέντες λογισμικού από ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, συλλόγους και εταιρείες πληροφορικής, επίσης και μεμονωμένα άτομα,

ε) ενημέρωση βουλευτών, ευρωβουλευτών και πολιτικών,

στ) συντονισμό με τους αντίστοιχους φορείς (κυρίως το Ιδρυμα για μια Ελεύθερη Πληροφοριακή Υποδομή, Freedom for an Information Infrasctructure, FFII) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υποστήριξη των διεθνών ενεργειών,

ζ) προώθηση της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας ενάντια στις πατέντες λογισμικού και, σύντομα, διοργάνωση καθαρά ελληνικής διαμαρτυρίας.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι παραπάνω δράσεις προετοιμάζονται, συζητούνται και συντονίζονται δημόσια μέσω του Διαδικτύου και οποιοσδήποτε είναι ελεύθερος να συμμετέχει ή απλώς να παρακολουθεί τις υπό εξέλιξη δράσεις. Είναι χαρακτηριστικό επίσης πως ενώ οι άνθρωποι της ομάδας είναι διεσπαρμένοι στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζονται αποτελεσματικά γράφοντας κείμενα και ανταλλάσσοντας απόψεις χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως λίστες ηλ. ταχυδρομείου, συστήματα επεξεργασίας κειμένων (Wiki) και τηλεδιάσκεψης (IRC).

Παρ' όλη τη δυναμική που έχει πρόσφατα αποκτήσει η ομάδα epatents, η ελληνική συμμετοχή στην πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία ενάντια στις πατέντες λογισμικού (noepatents.org) παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η κάλυψη από τον ελληνικό τύπο σχετικά περιορισμένη. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όποιον χρησιμοποιεί ή παράγει λογισμικό να προασπιστεί την ελεύθερη χρήση και παραγωγή λογισμικού με τις ακόλουθες ενέργειες (σημειώνονται με κλιμακούμενη απαιτούμενη προσπάθεια): α) υπογραφή της ηλεκτρονικής διαμαρτυρίας στην ιστοσελίδα noepatents.org, β) προώθηση του θέματος και συλλογή (ηλεκτρονικών) υπογραφών στην εταιρεία, τη σχολή, τον εργασιακό χώρο σας, γ) υποστήριξη με την ψήφο σας των πολιτικών που εναντιώνονται στις πατέντες λογισμικού (βλ. σχετική ανάλυση στο epatents.hellug.gr), δ) προσθήκη συνδέσμου προς το epatents.hellug.gr στην ιστοσελίδα σας, ε) συμμετοχή στην ομάδα ακτιβιστών του epatents με την εγγραφή σας στη λίστα ταχυδρομείου της ομάδας και τη βοήθειά σας στη μετάφραση/συγγραφή κειμένων (το τελευταίο μπορεί να γίνει ελεύθερα από οποιονδήποτε). Βοηθήστε μας να διαδώσουμε την καμπάνια διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, ώστε να υπερασπιστούμε την ελεύθερη χρήση και παραγωγή λογισμικού!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Richard Stallman
«Software patents - Obstacles to software development»

Απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του προέδρου του Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (FSF) στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (25/3/02).
http://swpat.ffii.org/papers/rms-cam020325/rms-cam020325.en.pdf

Phil Salin
«Freedom of Speech in Software»
(1991)
Επιχειρηματολογία του προέδρου της American Information Exchange Corporation εναντίον των πατεντών λογισμικού, βασισμένη στις αρχές της ελευθερίας του λόγου. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή των αρχών αυτών στο λογισμικό. Παραλληλίζει την εφαρμογή ενός μονοπωλίου στη χρήση ιδεών του λογισμικού με την εφαρμογή λογοκρισίας στη λογοτεχνία.
http://philsalin.com/patents.html

Δημήτρη Γλέζου
«Περί ευρωβουλευτικών και πατεντών λογισμικού»

http://dimitris.glezos.com/weblog/archives/000058.html
Σχόλιο για τη στάση των απερχομένων ελλήνων ευρωβουλευτών στο ζήτημα των πατεντών λογισμικού στην Ευρώπη. Ο συγγραφέας είναι από τους πιο δραστήριους ακτιβιστές στο ελληνικό κίνημα κατά των πατεντών. Επισημαίνει τη θετική στάση των ευρωβουλευτών της αριστεράς, ξεχωρίζει τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη, κρίνει εποικοδομητική την τοποθέτηση των περισσότερων νεοδημοκρατών και διεκτραγωδεί τη στάση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι οι νέοι θα είναι πιο ενημερωμένοι.
Αν ενδιαφέρεστε για τη στάση καθενός από τους απελθόντες:
http://www.cs.man.ac.uk/~zanikols/other/greekMEPanalysis.html


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

Ελληνική ομάδα ακτιβιστών ενάντια στις πατέντες λογισμικού
http://epatents.hellug.gr
 

Foundation for a Free Information Infrastructure (FFII) http://www.ffii.org
Ειδικότερα για τις πατέντες λογισμικού: http://swpat.ffii.org

GNU Operating System - Free Software Foundation
http://www.gnu.org

 

(Ελευθεροτυπία, 20/6/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ