ΤΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 

Ενα πεδίο βολής φτηνό



ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   


 

Γιατί δεν φεύγει;

Πουθενά δεν είναι ευπρόσδεκτα τα πεδία βολής. Χωροθετημένα σε άλλες εποχές, όταν η παρουσία του στρατού ήταν ζήτημα εθνικής (αλλά και πολιτικής) ανάγκης δίπλα ή και μέσα στις πόλεις και τα χωριά, και όταν τα όπλα είχαν πολύ λιγότερο βλαπτικές συνέπειες, αποτελούν σήμερα εμπόδιο για τις καλλιέργειες, την οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό, αλλά πάνω απ' όλα την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. Οι γνώσεις που έχουμε σήμερα για τα τοξικά συστατικά των βλημάτων επιβεβαιώνουν εκείνους τους λίγους που μουρμούριζαν γι' αυτές τις σύγχρονες πηγές μόλυνσης. Δεν είναι μόνο το απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο μας θορύβησε όταν είδαμε τις συνέπειές του στον πόλεμο του Κόλπου. Ακόμα και το πιο απλό μολύβι δηλητηριάζει το υπέδαφος και περνά στην τροφική αλυσίδα και στο νερό.

Η μεταφορά των πεδίων βολής δεν απαιτεί ιδιαίτερες δαπάνες (όπως συμβαίνει με τη μεταφορά ή τη σύμπτυξη των στρατοπέδων), αλλά μόνο πολιτική βούληση από την πολιτεία και ανοιχτό μυαλό από τη στρατιωτική ηγεσία. Ετσι βλέπουμε σ' όλη την Ελλάδα να καταργούνται ή να μετατοπίζονται τα παλιά πεδία βολής σε άλλες, καταλληλότερες και φυσικά έρημες και άγονες περιοχές. Απαιτήθηκε βέβαια παντού η κινητοποίηση των κατοίκων. Στα Χανιά, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Νέα Αγχίαλο, στον Λαγκαδά, στην Κρανιά Ελασσόνας, στο Παλιοχώρι Ηλείας, στο Λιτόχωρο, στη Δεσκάτη Γρεβενών, στη Λήμνο, οι κάτοικοι αγωνίστηκαν ή εξακολουθούν να αγωνίζονται για την προστασία της περιοχής τους.

Δυστυχώς, στην περίπτωση του πεδίου βολής Λόφων-Κέλλης, η κινητοποίηση των κατοίκων δεν αρκεί για να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους της πολιτείας και του στρατού.

Καθώς φαίνεται, ακόμα και σήμερα παίζει ρόλο η ιδιομορφία της περιοχής. Οπως έχουμε γράψει σε παλιότερες έρευνές μας, οι συνέπειες του εμφυλίου δεν έχουν ακόμα αρθεί στη Δυτική Μακεδονία. Επί δεκαετίες, οι κάτοικοι των χωριών αυτών θεωρούνταν από το επίσημο κράτος πολίτες δεύτερης κατηγορίας και εθνικώς ύποπτοι, επειδή ήταν ντόπιοι Μακεδόνες, μιλούσαν τη δική τους γλώσσα και χόρευαν τους δικούς τους σκοπούς. Η ύπαρξη του πεδίου βολής πάνω στα κεφάλια τους εξυπηρετούσε λοιπόν και μια «εθνική» σκοπιμότητα: να επισφραγίζει την επικράτηση στον «εσωτερικό εχθρό».

Υποτίθεται ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Ομως ακόμα και σήμερα, μόλις τολμήσουν οι κάτοικοι να διαμαρτυρηθούν για τις συνέπειες του πεδίου βολής, τους παραφυλάει η ρετσινιά του εθνικού μειοδότη. Οι καλοθελητές της εθνικοφροσύνης ψιθυρίζουν ότι δεν είναι το πεδίο βολής, αλλά ο ίδιος ο στρατός που ενοχλεί, επαναφέροντας στη μνήμη των κατοίκων τα παλιά πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Αυτό που είναι αυτονόητο για όλη την Ελλάδα, θεωρείται ύποπτο γι' αυτή την ακριτική περιοχή.

Ενας λόγος παραπάνω, να απομακρυνθεί το πεδίο βολής των Λόφων το συντομότερο. Για να μην περάσουν τα μισαλλόδοξα και εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα που ακούστηκαν μόλις πριν από δέκα μέρες από άμβωνος στο Αμύνταιο, για «φιλοσκοπιανούς», «δωσίλογους» κ.λπ., με στόχο συλλήβδην τους ντόπιους κατοίκους, τους πολιτικούς, τους δημοτικούς άρχοντες και -ποιους άλλους;- τους δημοσιογράφους.
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Θωμάς Αληφακιώτης (καθηγητής Γεωπονίας ΑΠΘ), Ι. Μιχαηλίδης (καθηγητής ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας), Β. Παππά-Μιχαηλίδου (αναπλ. καθηγήτρια ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας)
«Ζωοτεχνική Εκθεση εκμετάλλευσης κτηνοτροφικά του πεδίου βολής Λόφων της 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού στο νομό Φλώρινας» (Φλώρινα 2004)
Η μοναδική επίσημη επιστημονική μελέτη για τις συνέπειες του πεδίου βολής περιορίζεται σε υποδείξεις προς τους κτηνοτρόφους της περιοχής, δεδομένου ότι ένα από τα θιγόμενα χωριά, η Κέλλη, είναι από τα σημαντικότερα κτηνοτροφικά κέντρα της περιοχής. Στη μελέτη επισυνάπτεται παλιότερο έγγραφο της τοπικής μονάδας του στρατού, όπου αναφέρεται ότι δεν διαπιστώθηκε ραδιενέργεια στο έδαφος.
Μελέτη για την πιθανή μόλυνση του υπεδάφους, τα ατυχήματα και τη γειτνίαση με κατοικημένους χώρους και το εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν υπάρχει.


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

Ελληνική Εταιρεία Ατομικής Ενέργειας «Ελεγχος των Ελληνικών Πεδίων Βολής»
http://www.eeae.gr/el/topics/du/eeae/pedia_volis.html

Η ΕΕΑΕ σε συνεργασία με τα Εργαστήρια ΙΠΤΑ του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΕΠΤ του ΑΠΘ πραγματοποίησε το 2001 ελέγχους στα πεδία βολής του ελληνικού στρατού και σε περιοχές του Κοσόβου και της Βοσνίας, ύστερα από την ανησυχία που δημιουργήθηκε για τις συνέπειες των βλημάτων απεμπλουτισμένου ουρανίου. Πουθενά δεν διαπιστώθηκε μόλυνση. Πάντως ο έλεγχος περιορίστηκε στη μέτρηση ραδιενέργειας.

Load Contamination in Soil at Outdoor Firing Ranges
http://www.princeton.edu/~rmizzo/firingrange.htm

Μελέτη για τη μόλυνση που προκαλείται σε ένα απλό υπαίθριο σκοπευτήριο από τα συμβατικά βλήματα. Αναπόφευκτη η σύγκριση με τα γιγάντια στρατιωτικά πεδία βολής.

 
 

(Ελευθεροτυπία, 7/11/2004)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ