Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

 

Πεδίο ολυμπιακής αυθαιρεσίας
 


ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ

 

1. / 2.   Από τον Αννα στον Καϊάφα

Το κείμενο που ακολουθεί συντάχθηκε από την Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και, προφανώς, προτού τεθεί ζήτημα νομιμοποίησης των αυθαιρέτων του Πανελληνίου:

«Η υπόθεση των αυθαιρέτων κτιρίων του Πανελληνίου είναι μια ιστορία που αναδεικνύει σε όλο το μεγαλείο της την αυθαιρεσία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά που επικρατεί στο ελληνικό κράτος και κατεξευτελίζει κάθε έννοια νομιμότητας, διαφάνειας, 'κράτους δικαίου' και δημοκρατίας.

Η ιστορία αρχίζει το 1988, οπότε η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) παραχωρεί τη χρήση 5,6 στρεμμάτων για τις ανάγκες του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου με τη ρητή δέσμευση να μην πειράξει το πράσινο που υπάρχει σ' αυτή την έκταση. Προφανώς, για να θεωρηθεί μια τέτοια παραχώρηση δημόσιου χώρου ως πράξη χρηστής διοίκησης και όχι πράξη χαριστική, θα πρέπει να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες άθλησης των κατοίκων της Αθήνας και κυρίως των γύρω περιοχών.

Στην πράξη όμως έγινε ιδιοποίηση του δημόσιου αυτού χώρου και μετά από λίγα χρόνια άρχισε η ανοικοδόμησή του. Μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών έγιναν τουλάχιστον τέσσερις εκθέσεις αυτοψίας (1998, 1999, 2000, 2001) από την πολεοδομία του δήμου και εκδόθηκαν ισάριθμες διαταγές διακοπής των εργασιών προς την αστυνομία, οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Στο μεταξύ οι εργασίες κατασκευής των αυθαιρέτων συνεχίζονταν ανενόχλητες από το 'κράτος δικαίου', πιθανότητα μάλιστα με κρατική χρηματική υποστήριξη. Ο δήμος προφασίζεται ότι δεν διαθέτει συνεργεία κατεδάφισης, την εποχή που είχε προκληθεί θόρυβος για την κατεδάφιση που πραγματοποιούσαν συνεργεία του στο διατηρητέο κτίριο του ΦΙΞ. Η ΚΕΔ προφασίζεται ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διαπιστώσει την καταγγελθείσα κοπή δέντρων, αφού δεν είχε γίνει καταγραφή του ενυπάρχοντος πρασίνου κατά την έναρξη του χρόνου παραχώρησης. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τα 1570 τ.μ. από τα αυθαίρετα κτίσματα δεν εισπράττονται, επειδή ο δικαστικός επιμελητής δεν βρίσκει κινητή ή ακίνητη περιουσία του συλλόγου. Ο Συνήγορος του Πολίτη, στον οποίο προσέφυγαν μέλη της επιτροπής, συνεχίζει την έρευνά του, ενώ υποτίθεται ότι συνεχίζεται η αναζήτηση χρημάτων για την κατεδάφιση των αυθαιρέτων. Φυσικά, χρήματα για τον αποκλεισμό των εισόδων και την κοπή των δέντρων βρέθηκαν αμέσως. Είναι άραγε τυχαίο ότι ο πρόεδρος του Πανελλήνιου είναι γνωστός 'καναλάρχης'; Είναι κράτος δικαίου και δημοκρατία ένα κράτος όπου οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα με το νόμο;

Θέση της επιτροπής είναι ότι οι εγκαταστάσεις του Πανελληνίου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαϊκού αθλητισμού, δηλαδή για να γυμνάζονται οι κάτοικοι (ή τα παιδιά τους), κυρίως των γύρω περιοχών. Ομως ο γιγαντισμός των εγκαταστάσεων του Πανελληνίου εξυπηρετεί μόνο ανάγκες πρωταθλητισμού. Ακούγεται μάλιστα ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν σαν προπονητήριο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων. Πιστεύουμε ότι οι ανάγκες του συλλόγου για ανάπτυξη πρωταθλητισμού (διεθνείς συναντήσεις, συμμετοχή σε πρωτάθλημα, προπόνηση επαγγελματιών ή ημιεπαγγελματιών αθλητών κ.λπ.) δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν το περιβάλλον ούτε να αναπτύσσονται εις βάρος του ζωτικού για τους κατοίκους χώρου του πάρκου. Θα πρέπει, αν ο σύλλογος χρειάζεται επέκταση, να βρει κάποιον άλλο χώρο για να εγκαταστήσει αυτές τις δραστηριότητές του. Ακόμα, είναι λανθασμένη η χωροθέτηση νέων ολυμπιακών κτιρίων σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή, και μάλιστα με καταστροφή χώρων πράσινου».
 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Κώστα Η. Μπίρη
"Αι Αθήναι. Από του 19ου εις τον 20όν αιώνα"

(Εκδοτικός οίκος "Μέλισσα", Αθήνα 1999)
Επανέκδοση ενός κλασικού έργου για την πολεοδομική εξέλιξη της Αθήνας, το οποίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1966. Σύντομη αναφορά και στο Πεδίο του Αρεως.

"Ο αργός θάνατος ενός πάρκου"
("Ιός της Κυριακής", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" 09.02.2003)
Αναφορά στη σταδιακή υποβάθμιση του Πεδίου του Αρεως με αφορμή το κλείσιμο πολλών εισόδων του, την περίφραξή του με κάγκελα και τα έργα γενικής "ανάπλασής" του. Ειδική μνεία στις αυθαίρετες κατασκευές του Πανελληνίου.

Πάνος Τότσικας
"Η άλλη όψη της Ολυμπιάδας 2004"
(Εκδόσεις ΚΨΜ, 2004)
Απολογισμός του κινήματος κατά της Ολυμπιάδας, σε μια καλαίσθητη έκδοση. Ξεχωρίζουν οι αναφορές στις αυθαιρεσίες των "ολυμπιακών εγκαταστάσεων".


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.pedioareos.gr
Ο δικτυακός τόπος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου του Αρεως με πληροφορίες για τη συστηματική καταστροφή του πάρκου, καθώς και για τις κινητοποιήσεις των περιοίκων για τη σωτηρία του.

www.parliament.gr
Στον δικτυακό τόπο του Κοινοβουλίου μπορείτε να αναζητήσετε υλικά σχετικά με το νόμο 2947/2001 ("Θέματα ολυμπιακής φιλοξενίας και έργων ολυμπιακής υποδομής"), καθώς και την αποκαλυπτική συζήτηση που προηγήθηκε της ψήφισής του.


ΔΕΙΤΕ

"Τα χέρια πάνω από την πόλη"
του Φραντσέσκο Ρόσι (1963).
Πολεοδομικές αναβαθμίσεις και λεηλασία του αστικού περιβάλλοντος από αδηφάγους επιχειρηματίες και διαπλεκόμενες πολιτικές προσωπικότητες.


 

(Ελευθεροτυπία, 23/1/2005)

 

www.iospress.gr                                                                                    ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ