ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ
 

Το λόμπι των υποκλοπών
 

Νέα στοιχεία για το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών επιβεβαιώνουν ότι πίσω απ' τις υποκλοπές κρύβεται ελληνοαμερικανικός δάκτυλος. Η συγκάλυψη έχει ήδη επιτευχθεί, αλλά τα πολλά ερωτήματα που έχουν μείνει αναπάντητα προδίδουν την ταυτότητα των δραστών. 

 

Τελικά, τι απέγινε με τις περιβόητες «έρευνες» για τις υποκλοπές που θα έφταναν το μαχαίρι στο κόκαλο; Απ' ό,τι φαίνεται, βρισκόμαστε σήμερα στο ίδιο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε: δηλαδή στο μηδέν. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ορισμένων μελών του Κοινοβουλίου και της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής (ΑΔΑΕ), τα ίχνη των υποκλοπέων έχουν ήδη χαθεί κάτω από ένα παχύ στρώμα παραπληροφόρησης και δήθεν «τεχνικών» λεπτομερειών, με κύριο στόχο να πειστεί η κοινή γνώμη ότι πρόκειται για τόσο σύνθετο ζήτημα που δεν αξίζει να ασχολείται κανείς μαζί του.

Και όμως, αν πρέπει να μιλάμε για σκάνδαλα των τελευταίων χρόνων, οι υποκλοπές θα 'πρεπε να έχουν τον πρώτο λόγο. Οχι μόνο επειδή αποδείχτηκε ότι βρισκόταν υπό παράνομη παρακολούθηση σημαντικός αριθμός ελλήνων πολιτών, αλλά και επειδή στην υπόθεση αυτή έχει ρίξει βαριά τη σκιά του ένας αδιευκρίνιστος θάνατος. 

Ολα τα δεδομένα της υπόθεσης συγκλίνουν σε ένα και μοναδικό συμπέρασμα: ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνηση αποσκοπούσε απ' την αρχή στη συγκάλυψη. 

Η βολική ερμηνεία που διοχετεύτηκε από κυβερνητικές πηγές -χωρίς να ομολογηθεί δημόσια- ήταν ότι όλα τα στοιχεία οδηγούσαν στην αμερικανική πλευρά. Η κυβέρνηση μέσα από τα γνωστά παπαγαλάκια των τηλεπαραθύρων μάς έκλεισε το μάτι: αφού είναι οι ΗΠΑ πίσω από τις υποκλοπές, καταλαβαίνετε τους λόγους που δεν φτάνουμε στο τέλος. Δεν θα κάνουμε δα και πόλεμο με τις ΗΠΑ...

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που διαθέτουμε σήμερα, αυτός ο ανεπίσημος αλλά μόνιμος ισχυρισμός είναι ταυτόχρονα και η βάση της συγκάλυψης. Γιατί ναι μεν οι ΗΠΑ μετείχαν στο στήσιμο των υποκλοπών, αλλά απ' ό,τι φαίνεται, αυτό συνέβη με τη συναίνεση και τη συνεργασία των ελληνικών αρχών, στο πλαίσιο της περιβόητης «ολυμπιακής ασφάλειας».

Αν λοιπόν θέλει κάτι να κρύψει η ελληνική κυβέρνηση, αυτό δεν είναι η αμερικανική εμπλοκή, αλλά η δική της συνεργασία στις υποκλοπές. Θυμίζουμε ότι από την πρώτη δημόσια αποκάλυψη του θέματος στη γνωστή συνέντευξη τύπου των τριών υπουργών στις 2/2/2006, ήταν σαφής η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποδείξει την αμερικανική πρεσβεία ως κέντρο των υποκλοπών. Αν σκεφτεί κανείς ότι είχαν ένα ολόκληρο χρόνο να προετοιμάσουν τον τρόπο που θα μας σερβίρουν την υπόθεση, μπορεί κανείς πολύ βάσιμα να υποθέσει ότι δεν ήταν «παραδρομή» αυτή η έμμεση υπόδειξη.

Επανερχόμαστε με νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις αποκαλύψεις του «Ιού» (14/5/06) για τη σχέση αμερικανών αξιωματούχων με έλληνες συναδέλφους τους στο στήσιμο των υποκλοπών τις παραμονές των Ολυμπιακών και για τον ιδιαίτερο ρόλο της κυρίας Φράνσις Φράγκος Τάουνσεντ, συμβούλου του προέδρου Μπους.

Η ολυμπιακή φούρια

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, η περίφημη ενεργοποίηση του λογισμικού των «νόμιμων συνακροάσεων» στα κέντρα της Vodafone πραγματοποιήθηκε με την ανεπίσημη έγκριση επίσημων αρχών της Ελλάδας, κάτω από την πίεση των ΗΠΑ και με τη διαμεσολάβηση του ελληνομαερικανικού λόμπι.

Καταγράφουμε τη σειρά των γεγονότων, όπως προκύπτουν από δημόσιες πηγές ελληνικής, αμερικανικής και κυπριακής προέλευσης: 

*Στις 27/09/03 η «Ουάσιγκτον Ποστ» δημοσίευσε ένα άρθρο, το οποίο κλιμάκωνε την κριτική για την καθυστέρηση της Ελλάδας στα μέτρα ασφάλειας για την Ολυμπιάδα της Αθήνας, επικαλούμενη μάλιστα εκθέσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

*Ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα και αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ ο τότε υπουργός Πολιτισμού Βαγγέλης Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το πρόγραμμα ασφάλειας, όπως το έχουμε διαμορφώσει, και αυτό αφορά και την τηλεπικοινωνιακή υποδομή [...] εφαρμόζεται και εκτελείται κανονικά».

*Λίγες μέρες αργότερα, στις 6/10/03, επισκέφτηκε εσπευσμένα τις ΗΠΑ ο διευθύνων σύμβουλος του «Αθήνα 2004» Γιάννης Σπανουδάκης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα ασφαλείας. Ηταν καλεσμένος από τον ελληνοαμερικανικό οργανισμό Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων (Coordinated Effort of Hellenes, CEH), για να παραβρεθεί σε συμπόσιο με θέμα τη συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ. 

*Οπως, όμως, αποκάλυψε ο πρόεδρος του CEH Αντριου Μάνατος, είχε κλείσει δύο σημαντικά ραντεβού στον κ. Σπανουδάκη, με τη συνεργασία του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τόμας Μίλερ: Στις 6/10 ο εκπρόσωπος της ασφάλειας του «Αθήνα 2004» συνάντησε τον διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, και την επομένη την υπεύθυνη του Λευκού Οίκου για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα Φράνσις Τάουνσεντ. 

*Τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ήταν απλά: η τεράστια δαπάνη σε μηχανισμούς ασφαλείας και η χωρίς φραγμούς συνεργασία με τις ΗΠΑ. Πιο σαφής, ο πρόεδρος του CEH θα δηλώσει ότι εκτός από τη συνεργασία αυτή, η ολυμπιακή ασφάλεια θα βασίζεται «στο πιο εξειδικευμένο σύστημα ασφαλείας του κόσμου, υπό τη διεύθυνση της εταιρείας SAIC, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ» (17/10/03). 

Πρόκειται βέβαια για τον αμερικανικό κολοσσό που επρόκειτο να στήσει το περιβόητο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου C4I, το οποίο ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. 

*Οι επαφές της κυρίας Τάουνσεντ και των συνεργατών της με έλληνες αξιωματούχους συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλους τους προσεχείς μήνες. Μόνιμο αγκάθι στις σχετικές συζητήσεις είναι η καθυστέρηση των διοργανωτών σε ζητήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, στα οποία ειδικεύεται η κυρία Τάουνσεντ.

*Στις 14/1/04 επισκέπτεται τις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσια Τάξης Γιώργος Φλωρίδης, μαζί με το διοικητή της ΕΥΠ Παύλο Αποστολίδη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Φώτη Νασιάκο. Συναντούν την τότε σύμβουλο του προέδρου για θέματα εθνικής ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, τον διοικητή της CIA Τζορτζ Τένετ και τον συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα Κόφερ Μπλακ. 

Ανακοινώνεται η συνεργασία σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών. Και, ω του θαύματος, την επαύριο της αναχώρησης (17/1/04) η «Ουάσιγκτον Ποστ» ανασκευάζει το δημοσίευμά της με νέο που φέρει τον εύγλωττο τίτλο: «Δεν υπάρχει τρομοκρατική απειλή για τους Αγώνες του 2004».

*Λίγες μέρες μετά τις εκλογές της 7/3/04, η Τάουνσεντ βρίσκεται στην Ελλάδα για πολυήμερη επίσκεψη και επαφές με τους έλληνες υπεύθυνους ασφαλείας των Αγώνων. 

Συνοδεύεται από τον Κόφερ Μπλακ και τον υπεύθυνο για τη διπλωματική ασφάλεια Φράνσις Τέιλορ. Οπως μετέδωσε η κρατική ΝΕΤ (29/3/04), «η ελληνικής καταγωγής σύμβουλος του αμερικανού προέδρου έχει κρατήσει τις συναντήσεις της μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».

*Φυσικά, οι συνομιλητές της ήταν ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης, ο διοικητής της ΕΥΠ, κ.λπ. Σε όλες τις συναντήσεις της η Τάουνσεντ επιμένει στην επιτάχυνση της εγκατάστασης του συστήματος C4I της αμερικανικής SAIC. 

*Στις 7/5/04 ο κ. Βουλγαράκης βρίσκεται στις ΗΠΑ (με τον κ. Νασιάκο και τον κ. Αποστολίδη) για να συζητήσει τα ίδια προβλήματα ασφάλειας με την κυρία Τάουνσεντ. 

*Στις 7/6/04 είναι η σειρά της κυρίας Μπακογιάννη να επισκεφτεί την Τάουνσεντ στην Ουάσιγκτον για να εξασφαλιστεί «η στενή συνεργασία της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας».

*Στις 25/6/04 έχει προγραμματιστεί η τελευταία άσκηση των 8 κρατών που συνεργάζονται στην ασφάλεια των Ολυμπιακών. Διαθέτουμε την αδιάψευστη πληροφορία που μετέδωσε το Associated Press, σύμφωνα με την οποία «η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επεκτείνει τις αρμοδιότητες επιτήρησης στον έλεγχο των τηλεφωνικών κλήσεων [...] και επιθυμεί να ελέγχει καλύτερα τις κλήσεις των κινητών και των σταθερών τηλεφώνων». 

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, αυτά συζητήθηκαν σε συνάντηση που έγινε στην Αθήνα και μετείχαν ο Γιώργος Βουλγαράκης, η Φράνσις Τάουνσεντ, ο Φράνσις Τέιλορ, ο Κόφερ Μπλακ και ο Παύλος Αποστολίδης. Η αποκάλυψη του τηλεγραφήματος από τον «Ιό» (14/5/06) προκάλεσε νευρικότητα στην κυβέρνηση, αλλά καμιά πειστική εξήγηση.

*Οπως όλα δείχνουν, εκείνες τις μέρες διαπίστωσαν οι υπεύθυνοι ασφάλειας των Ολυμπιακών ότι το πολυδιαφημισμένο σύστημα C4I ήταν αδύνατον να λειτουργήσει πλήρως και οι ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις έπρεπε να γίνουν με άλλο τρόπο. 

Αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το ήδη εγκατεστημένο λογισμικό «νόμιμης συνακρόασης» της Vodafone και εφόσον δεν είχε ψηφιστεί ο νόμος που το επιτρέπει, αυτό έγινε με παράκαμψη της νόμιμης οδού.

*Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορεί και η ανακοίνωση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης μετά την αποκάλυψη του «Βήματος» (26/9/06) ότι υπήρξε μυστική συμφωνία Αθήνας-Ουάσιγκτον για την ενεργοποίηση ακόμα μιας αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, της NGA (National Geospatial Inelligence Agency). Ο κ. Πολύδωρας έσπευσε να υποβαθμίσει το θέμα, αρνήθηκε ότι υπήρχε σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με τη NGA, αλλά αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ η NGA έστησε έναν υπολογιστή της στο χώρο του Ολυμπιακού Κέντρου Ασφαλείας, «χωρίς καμιά διασύνδεση με το σύστημα C4I, και χωρίς καμιά δυνατότητα συνακρόασης, νόμιμης ή παράνομης. Με το τέλος τον Ολυμπιακών Αγώνων πήραν τον "κομπιούτερά" τους και έφυγαν!» (27/9/06). 

Υπάρχει εδώ ένα σημείο υποχώρησης των πολιτικών που διαχειρίστηκαν την υπόθεση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Αφήνουν να εννοηθεί -χωρίς να το παραδέχονται ρητά- ότι στην αρχική φάση οι υποκλοπές πραγματοποιήθηκαν πράγματι, για λόγους ανωτέρας βίας, αλλά η συνέχισή τους πραγματοποιήθηκε από κάποιους άλλους. Επικαλούνται μάλιστα, την αποκάλυψη στο πόρισμα της ΑΔΑΕ ότι υπήρξε διακοπή των υποκλοπών το φθινόπωρο του 2004, μετά τη λήξη των Ολυμπιακών, και επανασύνδεση του «κοριού» λίγο αργότερα. Ομως η συνέχεια δεν δείχνει κάτι τέτοιο. Ακόμα και όταν η κυβέρνηση ενημερώθηκε επισήμως για τις υποκλοπές εξακολούθησε να συνεργάζεται στενά με τα ίδια πρόσωπα και να τα τιμά, σημάδι ότι τίποτα δεν είχε διαταράξει τις σχέσεις τους. 

Μετά την Ολυμπιάδα

*Στις 10/4/05, ένα μήνα μετά την επίσκεψη του κ. Κορωνιά στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο Γ. Βουλγαράκης επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία των μέτρων ασφαλείας σε συνεργασία με την κυρία Τάουνσεντ. Ο υπουργός πρότεινε στην κυρία Τάουνσεντ να ιδρυθεί διαβαλκανικό κέντρο ασφαλείας στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία των ΗΠΑ.

*Στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης, στις 15/5/06 ο κ. Βουλγαράκης παρέστη σε επιχειρηματικό συνέδριο ελληνοαμερικανικής συνεργασίας. 

*Στις 17/6/05 η Φράνσις Τάουνσεντ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στο 16ο Συνέδριο του ΣΑΕ, όπου της απονεμήθηκε και το ετήσιο βραβείο «Γεώργιος Λιβανός». Καθώς φαίνεται, η ηγεσία του ελληνοαμερικανικού λόμπι έχει μια ιδιαίτερη προτίμηση στους ανθρώπους των μυστικών υπηρεσιών. Αρκεί να θυμηθούμε ότι το ίδιο βραβείο είχε απονεμηθεί το 2003 στον Τζον Νεγκροπόντε, διευθυντή όλων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, το 2004 στον Τζορτζ Τένετ, τότε διοικητή της CIA.

*Οι επαφές εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης με την κυρία Τάουνσεντ συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Η κυρία Μπακογιάννη συνάντησε πριν από ένα μήνα και πάλι την κυρία Τάουνσεντ, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στις ΗΠΑ για τον εορτασμό της εθνικής επετείου, όπως και το 2006. Η επίσημη αιτιολογία ήταν και πάλι ότι συζήτησαν για το ζήτημα της βίζας. 

*Το Δεκέμβριο του 2005 αποκαλύφτηκε στις ΗΠΑ ότι υπήρχε πρόγραμμα παράνομης παρακολούθησης τηλεφώνων αμερικανών πολιτών από την NSA, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των επισήμων.

Ο πρόεδρος Μπους αφού απέτυχε στην προσπάθειά του να αποτρέψει τη δημοσίευση της αποκάλυψης από τη «New York Times» (James Risen - Eric Lichtblau, «Bush lets US Spy on callers without courts», 15/12/05), αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ύπαρξη του προγράμματος. 

*Για να κερδίσει τις εντυπώσεις, λίγες μέρες αργότερα ο Μπους άφησε να εννοηθεί ότι οι υποκλοπές αυτές βοήθησαν να αποτραπεί κάποια επίθεση της Αλ Κάιντα με στόχο ουρανοξύστη του Λος Αντζελες το 2002. Την έμμεση αυτή δικαιολογία ανέλαβε να φέρει σε πέρας -ποιος άλλος;- η κυρία Τάουνσεντ (9/2/2006).

Οσο κι αν θα το επιθυμούσαν όσοι ενορχήστρωσαν τη συγκάλυψη του σκανδάλου, το ζήτημα των υποκλοπών επανέρχεται στη δημοσιότητα. Οχι μόνο με τις αναμενόμενες προτάσεις της ΑΔΑΕ που θα εντοπίζει (όσο μπορεί) υπευθύνους και θα καταλογίζει πρόστιμα, αλλά και επειδή αυτές τις μέρες παίζεται το δεύτερο μέρος της ίδιας υπόθεσης. Η ΕΥΠ έχει προμηθευτεί μηχανήματα «νόμιμης συνακρόασης» αξίας 3,4 εκατ. ευρώ. Στην «Καθημερινή» της περασμένης Κυριακής φιλοξενείται σχετικό άρθρο που επισημαίνει: 

«Οσοι γνωρίζουν από "μέσα" τα συμβαίνοντα στην ΕΥΠ και τις υπόλοιπες υπηρεσίες πληροφοριών της Ευρώπης, επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που δεν έχει ενεργοποιήσει -επισήμως τουλάχιστον- το δίκτυο νόμιμης επισύνδεσης». Ετσι λοιπόν. Αυτοί που γνωρίζουν «από μέσα», αφήνουν να εννοηθεί ότι ήδη έχει συμβεί η ανεπίσημη ενεργοποίηση του δικτύου. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μία ακόμα φορά ως φάρσα.Vodafone: η αγαπημένη της ΕΥΠ

Παρουσιάζουμε σήμερα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έγγραφο που μαρτυρά τις ειδικές σχέσεις που διατηρούσε η ΕΥΠ με την εταιρεία Vodafone κατά την επίμαχη περίοδο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την περίοδο δηλαδή όπου τοποθετείται χρονικά η ενεργοποίηση του λογισμικού των νομίμων συνακροάσεων της εταιρείας από τους άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες των υποκλοπών.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΕΥΠ προς τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2004. Η ανακοίνωση φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 722 και υπογράφεται από τον πρόεδρο και τον γεν. γραμματέα της Ομοσπονδίας. Αντιγράφουμε:

«Συναδέλφισσες/φοι,
Σας γνωστοποιούμε για ενημέρωσή σας ότι η Ομοσπονδία μας σε συνεργασία με τον ΠΡΟΣΥΚΕΥΠ (σ.σ.: Προμηθευτικός Συνεταιρισμός) αποφάσισε και για την επόμενη περίοδο την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία τηλεφωνίας Vodafone. Οποιος συνάδελφος/σα επιθυμεί περισσότερες πληροφορίες μπορεί να τηλεφωνήσει στους συναδέλφους... (σ.σ.: αναφέρονται τρία ονόματα υπαλλήλων της ΕΥΠ και τα εσωτερικά τηλέφωνά τους).

Η συμφωνία προβλέπει ότι:

- Θα ανανεωθούν οι υπάρχουσες συνδέσεις για δώδεκα μήνες στο δίκτυο της Vodafone. Οσοι δεν επιθυμούν να το δηλώσουν άμεσα. Οσοι επιθυμούν θα πρέπει άμεσα να δηλώσουν το πρόγραμμα που επιθυμούν.

- Οσοι επιθυμούν να ενταχθούν τώρα στο πρόγραμμα να το δηλώσουν το συντομότερο.

- Οι συνδέσεις αυτές θα τιμολογούνται στην επωνυμία του συνεταιρισμού μας. Ο συνεταιρισμός θα είναι υπεύθυνος για την είσπραξη των λογαριασμών από κάθε μέλος».

Ακολουθούν τρεις σελίδες που περιγράφουν τα πλεονεκτήματα όσων υπαλλήλων της ΕΥΠ θα έχουν αυτή την «εταιρική» σχέση με τη Vodafone, καθώς και αναλυτικοί πίνακες με τις χρεώσεις, με τις συσκευές που διατίθενται, κ.λπ. Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διαπιστώσει ότι η συμφωνία των συνδικαλιστών της ΕΥΠ με τη Vodafone ξεπερνά τις συνηθισμένες συμφωνίες που εξασφαλίζουν για τα μέλη τους οι διοικήσεις διαφόρων φορέων ή εταιρειών:

1. Υποχρεώνονται «όσοι δεν επιθυμούν» να το δηλώσουν «άμεσα». Μ' άλλα λόγια, η «συνεργασία» με τη Vodafone επιβάλλεται ως κανόνας, απ' τον οποίο μόνο με δική του δήλωση μπορεί να εξαιρεθεί κανείς.

2. Ο συνεταιρισμός αναλαμβάνει το ρόλο του ταμείου της Vodafone, συλλέγοντας τα χρήματα των συνδρομητών της εταιρείας από την ΕΥΠ.

Στον κάπως παράξενο αυτό διακανονισμό πρέπει να προσθέσουμε και κάτι που ισχύει μόνο για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ και όσους αξιωματούχους του κράτους εντάσσονται σε ευαίσθητους τομείς κρατικής ασφάλειας. Κατά την πρόσληψή τους ή κατά την ανάθεση σ' αυτούς κάποιας ειδικής εργασίας υπογράφουν ότι συμφωνούν -για λόγους δικής τους ασφάλειας- να παρακολουθούνται τα επαγγελματικά τηλέφωνά τους. Πρόκειται, δηλαδή, για παρακολούθηση εν γνώσει του παρακολουθούμενου. Ποια από τα τηλέφωνα που δόθηκαν στις σχετικές λίστες εμπίπτουν σ' αυτή την κατηγορία; Είναι σίγουρο π.χ. ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο (ακόμα και οι διοικητές της ΕΥΠ) έχουν λόγους να προστατεύονται μ' αυτό τον τρόπο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε η Ντόρα Νταϊλιάνα («Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 19/3/06) υπήρχε και δεύτερο σύστημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων της ίδιας εταιρείας, οργανωμένο από την ΕΥΠ. Η ΕΥΠ έπαιρνε το υλικό των υποκλοπών από την ίδια τη Vodafone και η ηχητική επεξεργασία γινόταν στα γραφεία της, στην Κατεχάκη.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν από το έγγραφο θα μπορούσαν ίσως να απαντηθούν αν δινόταν στη δημοσιότητα το πόρισμα της ίδιας της ΕΥΠ, το οποίο παραδόθηκε στον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη στις 20/7/05. Αλλά η κυβέρνηση κρατά κλειδωμένο το πόρισμα και απαγόρεψε ακόμα και στην ειδική επιτροπή της Βουλής (και βέβαια στην ΑΔΑΕ) να λάβουν γνώση του περιεχομένου του. 

Ο νέος υπουργός Β. Πολύδωρας που αρνήθηκε να παραδώσει το πόρισμα, δήλωσε σχετικά ότι «για μένα το θέμα των υποκλοπών από πλευράς ΕΥΠ δεν έχει βάθος, δεν έχει ουσία, δεν έχει βαρύτητα».«Αυτόχειρας» χωρίς αιτία

Ο τρόπος που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η πολιτεία το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη αποδεικνύει από μόνος του την πρόθεση συγκάλυψης των υποκλοπών. Καταρχάς ο τεράστιος χρόνος που δαπανήθηκε έως ότου δημοσιοποιηθεί η υπόθεση (σχεδόν ένας χρόνος) δεν βοήθησε μόνο τους αυτουργούς να σβήσουν τα ίχνη τους, αλλά δυσκόλεψε εξαιρετικά και την έρευνα για το θάνατο του στελέχους της Vodafone. 

Μόνο χάρη στην τύχη και το σεβασμό των οικείων του στη μνήμη του νεκρού διαθέτουμε ακόμα ορισμένα σημαντικά στοιχεία από τις δραστηριότητες του Τσαλικίδη τις τελευταίες μέρες της ζωής του. Κι αυτά τα στοιχεία δεν παρουσιάζουν καθόλου την εικόνα ενός υποψήφιου αυτόχειρα. Ακόμα και ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης που κατέληξε (φυσικά κατόπιν εορτής, τον περασμένο Οκτώβριο) στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αυτοκτονία, παραδέχτηκε ότι ο θάνατός του «συνδέεται αιτιωδώς με την υπόθεση των υποκλοπών». Ο εισαγγελέας εφετών Μιλτιάδης Ανδρειωτέλλης επικύρωσε με διάταξή του το συμπέρασμα περί αυτοκτονίας, αλλά δέχτηκε μόνο «απλή» και όχι «αιτιώδη» σύνδεση με τις υποκλοπές.

Για την ελληνική δικαιοσύνη φαίνεται ότι έχει κλείσει η υπόθεση. Ομως τα ερωτηματικά που έχουν μείνει αναπάντητα είναι πολλά. Η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, που εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Θέμη Σοφό, προτίθεται να καταθέσει νέα μήνυση, ενώ ταυτόχρονα θα προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επικαλούμενη παραβίαση του άρθρου 6 § 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, επειδή δεν εξετάστηκαν από τις δικαστικές αρχές αυτά ακριβώς τα ερωτήματα. Στα υπομνήματα και τις αναφορές της η οικογένεια του νεκρού είχε υποδείξει συγκεκριμένες ενέργειες που θα βοηθούσαν να διευκρινιστούν οι συνθήκες του θανάτου. 

*Αναφέρουμε ορισμένες που θα συμπεριληφθούν στην προσφυγή προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

- Να ερευνηθούν οι κύριοι των τηλεφώνων 0030491010, 0030496024 και 0030496499, από τους οποίους έγιναν τις πρώτες πρωινές ώρες της 9/3/2005 αναπάντητες κλήσεις προς τον αριθμό του κινητού του Τσαλικίδη.

- Να εντοπιστεί ο κύριος του τηλεφώνου 6972224621, προς τον οποίο φέρεται να έχει γίνει τις πρώτες πρωινές ώρες της 9 Μαρτίου 2005 μία εξερχόμενη κλήση από το κινητό τηλέφωνο του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη.

- Για το ίδιο τηλέφωνο να διερευνηθεί η φορητότητα, δηλαδή η δυνατότητα να έχει μεταφερθεί η σύνδεση με τον ανωτέρω αριθμό σε άλλη εταιρεία πλην της Cosmote, και ανεξαρτήτως αυτού να διερευνηθεί εάν γίνεται προώθηση σε άλλο νούμερο από την Vodafone.

- Να διερευνηθούν όλες οι τηλεφωνικές κλήσεις από και προς το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας Vodafone για όλα τα γραφεία και όλα τα στελέχη για το χρονικό διάστημα 7, 8 και 9 Μαρτίου 2005. 

- Να ελεγχθεί η ηλεκτρονική αλληλογραφία του Τσαλικίδη, καθώς και όλα τα αρχεία που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του.

- Να ελεγχθεί το περιεχόμενο του φορητού δίσκου αποθήκευσης (USB) του νεκρού που βρέθηκε από τον αδελφό του.

*Υπάρχουν ακόμα μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των χειρόγραφων σημειώσεων του Κώστα Τσαλικίδη και για τα οποία καταγράφονται επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για διερεύνηση:

- Ποια είναι η ομάδα ΙΝΤ που αναφέρεται σ' αυτές, και ποια ήταν η δραστηριότητά της; Ποιος ήταν ο ρόλος προσώπων που αναφέρονται στις ίδιες σημειώσεις;

*Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι έπαιξε ευρεία σύσκεψη υπαλλήλων της Vodafone, την 8 Μαρτίου 2005, με τη συμμετοχή των Γεωργίου Κορωνιά, Νικολάου Μαστοράκη, Νικολάου Μπάμπαλη, Νικολάου Πλεύρη και Κώστα Τσαλικίδη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε πολύ έντονα το ζήτημα των υποκλοπών και του παράνομου λογισμικού. 

- Ποιο ήταν ακριβώς το περιεχόμενο των συζητήσεων;

*Οπως αναφέρει η προσφυγή του κ. Παναγιώτη Τσαλικίδη, «τα αιτήματα αυτά δεν έφθασαν ποτέ σε ένα Δικαστήριο ή σε κάποιο Δικαστικό Συμβούλιο, αφού με την ανωτέρω Διάταξη του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών, η οποία επικυρώθηκε από τον ιεραρχικά προϊστάμενό του Εισαγγελέα Εφετών, απορρίφθηκαν, με αποτέλεσμα να αποστερηθώ έτσι της ακροάσεως ενώπιον Δικαστηρίου».ΔΙΑΒΑΣΤΕ

«Η σκιά της κυρίας Τάουνσεντ»
(«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 14/05/06)
Η αποκάλυψη για το ρόλο της κυρίας Τάουνσεντ στις συνεννοήσεις με τους έλληνες αρμοδίους για τις υποκλοπές.

«KOPIOfone: Να παιδί να... μάλαμα!» («Το Ποντίκι», 18/5/06)
Πληροφορίες για το ρόλο της Φράνσις Τάουνσεντ στην υπόθεση των υποκλοπών και καταγραφή των επαφών της με έλληνες αξιωματούχους.
(www.topontiki.gr)

United States Government Accountability Office
«Olympic Security. U.S. Support to Athens Games Provides Lessons for Future Olympics»
(May 2005)
Η επίσημη έκθεση προς το Κογκρέσο για τον απολογισμό της Ολυμπιακής Ασφάλειας του 2004. Αναφέρεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Αντιτρομοκρατικής Βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και καταγράφονται, χωρίς να επεξηγούνται, οι δραστηριότητες των διαφόρων μυστικών υπηρεσιών. Αναφέρεται και η δράση της NGA, που η ύπαρξή της στην Αθήνα δημοσιοποιήθηκε δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς!

«Πράξη 19 υπουργικού συμβουλίου της 14/7/04» (ΦΕΚ, 131, 15/7/04)
Κυριολεκτικά στο παρά πέντε, το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει ότι «σε έκτακτες περιπτώσεις, εντελώς επείγουσας ανάγκης αντιμετώπισης κινδύνου σε βάρος της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι δυνατόν να λαμβάνεται απόφαση από μόνο τον υπουργό Δημόσιας Τάξης». Ενδεικτικό για το κλίμα της εποχής.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.whycostas.com
Ο δικτυακός τόπος που δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη για να υποστηριχτεί η προσπάθεια εξιχνίασης του θανάτου του. Περιλαμβάνεται το χρονολόγιο της υπόθεσης, οι απόπειρες της οικογένειας να διερευνηθεί σε βάθος, καθώς και τα σημαντικότερα σχετικά δημοσιεύματα του τύπου.

 

 

Ελευθεροτυπία, 29/4/2007

 

www.iospress.gr