ΧΡΩΜΟΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΤΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ
 

Μη φονικό όπλο 3
 

Ο Βύρων Πολύδωρας είναι έτοιμος για το επόμενο λάθος του. Ο ακούραστος υπουργός σχεδιάζει την εισαγωγή των πλαστικών σφαιρών και των χρωμοσφαιριδίων στο οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. Τα κακό είναι ότι έχει το πράσινο φως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την Πρωτομαγιά πέθανε στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας η 86χρονη Εμα Γκρόουβς. Την επομένη ημέρα διοχετεύονταν από το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης πληροφορίες ότι η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται για τη χρήση νέων όπλων στον αγώνα της κατά των ταραξιών: τις σφαίρες από καουτσούκ και τα χρωμοσφαιρίδια για το ανεξίτηλο μαρκάρισμα των κουκουλοφόρων.

Οι δύο ειδήσεις δεν θα είχαν καμία σχέση μεταξύ τους, αν η ιρλανδή γιαγιά δεν ήταν η γνωστότερη διεθνώς αγωνίστρια κατά της χρήσης πλαστικών σφαιρών από τις αστυνομίες και τους στρατούς όλου του κόσμου.

Θύμα η ίδια μιας πλαστικής σφαίρας που την τύφλωσε το 1972, όταν ένας βρετανός στρατιώτης την πυροβόλησε από το παράθυρο μέσα στο σαλόνι του σπιτιού της, αφιέρωσε από τότε τη ζωή της στην εκστρατεία για την απαγόρευση της χρήσης τους.

Ο αγώνας της δεν πήγε χαμένος. Ηδη, οι σοβαρότερες διεθνείς οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν υιοθετήσει το αίτημα να απαγορευτεί πλήρως η χρήση αυτών των δήθεν «λιγότερο θανατηφόρων» (less lethal) όπλων. Ανάμεσά τους, η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι.

Από τις 13 Μαΐου 1982 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του να απαγορεύσουν τη χρήση πλαστικών σφαιρών. Ηταν λίγες μέρες μετά την παγκόσμια κατακραυγή που προκλήθηκε από το θάνατο του Στίβεν Μακόνομι (19/4/82), ενός 11χρονου αγοριού, από πλαστική σφαίρα στους δρόμους του Ντέρι.

Η έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν εισακούστηκε, αλλά δεν έχει έκτοτε αρθεί. Κάτω από την πίεση των Βρετανών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε την ίδια χρονιά σε μια συμβιβαστική απόφαση (22/10/84). Εκρινε ότι η χρήση πλαστικών σφαιρών στη Βόρεια Ιρλανδία ήταν δικαιολογημένη σε συνθήκες ταραχών. Το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας είχε υποσχεθεί ότι θα τις απαγορεύσει μόλις έρθει στην κυβέρνηση. Ο κ. Μπλερ, όμως, ακόμα το σκέφτεται.

Η ιστορία ενός εγκλήματος

Πάντως, από τον Νοέμβριο του 1998 υπάρχει οδηγία της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ (UN CAT) η οποία αναφέρεται στην «κατάργηση των πλαστικών σφαιρών ως μέσου ελέγχου ταραχών» (17/11/98), ενώ παρόμοια έκκληση έκανε η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 2002.

Η εφεύρεση μιας ειδικής σφαίρας κατά άοπλου πλήθους ανήκει στους βρετανούς αποικιοκράτες και οι πρώτοι πειραματισμοί με ξύλινες σφαίρες καταγράφονται από το 1880 στη Σιγκαπούρη. Υπάρχουν αναφορές για χρήση ξύλινων σφαιρών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου από Γερμανούς και Ιάπωνες.

*Τη δεκαετία του '60 χρησιμοποιήθηκαν πιο εξελιγμένες μορφές ξύλινων σφαιρών στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ. Οι Βρετανοί δεν άργησαν να μεταφέρουν την εμπειρία τους και στην Ευρώπη: Αντικαθιστώντας το ξύλο με το καουτσούκ, εφοδίασαν τα στρατεύματά τους στη Βόρεια Ιρλανδία με το νέο όπλο κατά του πλήθους.

Τα αποτελέσματα ήταν πράγματι εντυπωσιακά. Σε έκθεση που συνέταξαν οι χειρουργοί του Μπέλφαστ το 1972 αναφέρεται ότι από τους 90 τραυματίες που έφτασαν σε νοσοκομείο της πόλης έπειτα από χτύπημα με λαστιχένια σφαίρα οι 41 χρειάστηκαν εισαγωγή. Τα τραύματα που διαπιστώθηκαν ήταν τρία κατάγματα κρανίου, 32 κατάγματα ρινός, 8 διατρήσεις οφθαλμών (όλες κατέληξαν σε τύφλωση), τρεις σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες, 7 περιπτώσεις τραυματισμού πνευμόνων και από μία διάτρηση ήπατος, σπλήνας και εντέρου.

Ο τελικός απολογισμός ήταν ένας θάνατος, δύο τυφλώσεις και των δύο οφθαλμών, πέντε σοβαρές απώλειες όρασης στο ένα μάτι και πέντε παραμορφώσεις προσώπου.

Δεκάδες χιλιάδες «λιγότερο φονικές» σφαίρες από πλαστικό ή καουτσούκ είχαν πέσει στη Βόρεια Ιρλανδία έως ότου το 2002 οι ειρηνευτικές διαδικασίες οδήγησαν στη διακοπή της χρήσης τους. Δυστυχώς, το 2005 επαναλήφθηκε.

Ερευνητές του στρατού των ΗΠΑ κατέληξαν το 1975 στο συμπέρασμα ότι οι λαστιχένιες σφαίρες έχουν πολύ μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσουν «ανεπιθύμητες» συνέπειες.

*Στα τέλη της δεκαετίας του '70 οι πλαστικές σφαίρες, ως πιο ακριβείς, αντικατέστησαν τις λαστιχένιες στο οπλοστάσιο των Βρετανών στη Βόρεια Ιρλανδία. Αλλά σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1983 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», οι πλαστικές σφαίρες είναι πιο φονικές από τις λαστιχένιες που αντικατέστησαν. Προκαλούν σοβαρότερα τραύματα στο κρανίο και τον εγκέφαλο και επομένως περισσότερους θανάτους.

Υποτίθεται ότι οι αστυνομικές ή στρατιωτικές μονάδες που πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες σημαδεύουν το κάτω μέρος του σώματος των διαδηλωτών. Ομως, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 19 θάνατοι διαδηλωτών στη Βόρεια Ιρλανδία από πλαστικές σφαίρες, έπειτα από χτύπημα της σφαίρας στο κεφάλι του θύματος. Από αυτούς τους θανάτους οι περισσότεροι ήταν εν ψυχρώ δολοφονίες, δηλαδή ήταν αποτέλεσμα πυροβολισμών μακριά από χώρους διαδηλώσεων και συγκρούσεων.

Στο τέλος της δεκαετίας του '80 ο ισραηλινός στρατός παρήγαγε τις δικές του σφαίρες από καουτσούκ για να αντιμετωπίσει την Ιντιφάντα. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν δεκάδες Παλαιστίνιοι, χτυπημένοι σε ευαίσθητα σημεία του σώματός τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ισραηλινός πολιτικός επιστήμονας Ααρών Εζράι διάλεξε αυτό τον τίτλο για το βιβλίο του («Λαστιχένιες σφαίρες», Rubber bullets) που αναφέρεται στο ηθικό δίλημμα του σύγχρονου Ισραήλ.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Physicians for Human Rights επισκέφτηκε το 2000 το Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη και κατέγραψε τα αποτελέσματα της χρήσης λαστιχένιων σφαιρών: «Από τα 2.299 επείγοντα περιστατικά που εισήχθησαν στα νοσοκομεία της Δυτικής Οχθης και της Ιερουσαλήμ μεταξύ 29/9 και 17/10 του 2000, το 40% είχε προκληθεί από λαστιχένιες σφαίρες. Από τα 25 τραύματα που καταγράφηκαν μέσα σε μία μέρα (22/10/2000) στο νοσοκομείο Μακάσεντ στην Ιερουσαλήμ τα 21 είχαν προκληθεί από λαστιχένιες σφαίρες. Από τα 21 τραύματα που είχαν προκληθεί από τέτοιες σφαίρες στο κεφάλι, τα 16 είχαν διατρήσει το κρανίο».

Στις ΗΠΑ οι πλαστικές σφαίρες άρχισαν να χρησιμοποιούνται κατά των διαδηλωτών στο αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Το 1971 υπήρξε το πρώτο θύμα και σταμάτησε προσωρινά η χρήση τους για να επαναληφθεί στα τέλη της δεκαετίας του '80.

Πριν από λίγες μέρες προκλήθηκε σκάνδαλο όταν αποκαλύφτηκε ότι ο διαβόητος Ουίλιαμ Μπράτον, αστυνομικός διευθυντής τώρα στο Λος Αντζελες, επέτρεψε τη ρίψη λαστιχένιων σφαιρών κατά της πρωτομαγιάτικης πορείας των μεταναστών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις διαδηλωτές. Πρόκειται για τον ίδιο αστυνομικό που διέπρεψε στη Νέα Υόρκη με τη θεωρία της «μηδενικής ανοχής» (βλ. «Ιός» 24/1/99). Τώρα για να σώσει τη θέση του ρίχνει το φταίξιμο στους κατωτέρους του.

Παρόμοιες σφαίρες από πλαστικό διαφόρων ειδών βρίσκονται σήμερα στο οπλοστάσιο αρκετών ευρωπαϊκών κρατών αλλά αποφεύγεται η χρήση τους γιατί έχει αποδειχτεί ότι είναι μύθος οι «μη θανατηφόρες» ιδιότητές τους. Τώρα επιχειρείται από τον κ. Πολύδωρα η εισαγωγή τους στην ΕΛ.ΑΣ., παρά την απόλυτη διαφωνία των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των αστυνομικών. Στη χώρα των περισσότερων θανάτων από «εξοστρακισμούς» σφαιρών των δυνάμεων ασφαλείας είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι επικίνδυνοι αυτοί πειραματισμοί θα προκαλέσουν νέα θύματα.

Σημειώνουμε ότι συστηματική χρήση των πλαστικών σφαιρών εκτός από το Ισραήλ γίνεται μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, όπως από το βολιβιανό στρατό εναντίον των χωρικών που υπερασπίζονται τις φυτείες της κόκας ή τους άνδρες των «ειρηνευτικών σωμάτων» του ΟΗΕ σε συνθήκες αδυναμίας, κάτι που συνέβη τον περασμένο Φεβρουάριο στην Πρίστινα, με θύματα δύο Αλβανούς του Κοσόβου.

Τα «άκακα» χρωμοσφαιρίδια

Από το ελληνικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης διοχετεύονται πληροφορίες ότι το μόνο που θα χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα είναι οι σφαίρες που χρωματίζουν τους διαδηλωτές και διευκολύνουν έτσι την αναγνώρισή τους. Μάλιστα κάποιες εφημερίδες υποστηρίζουν ότι έχει απορριφθεί η επιλογή των σφαιρών από κουτσούκ, αλλά συνεχίζονται η σχετικές διαρροές, έτσι ώστε να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτά τα χρωμοσφαιρίδια:

«Ο κ. Καραμανλής ενέκρινε τη χρησιμοποίηση χρωμοσφαιριδίων με τα οποία θα στιγματίζονται οι διαδηλωτές που προκαλούν επεισόδια και βανδαλισμούς για να μπορούν να συλληφθούν ευκολότερα και μακριά από τον χώρο των ταραχών. Για να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη, η κυβέρνηση αποφάσισε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πλαστικών σφαιρών, έτσι ώστε να επικεντρωθούν σε αυτή την πρωτοβουλία οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης και να γίνει πιο εύκολα αποδεκτό το δεύτερο σχέδιο» («Το Βήμα», 11/5/07).

Το σίγουρο είναι ότι ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας προβάλλει στον ιστότοπο του υπουργείου τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» με τον κατηγορηματικό τίτλο «Σφαίρες από καουτσούκ κατά διαδηλωτών» (6/5/07).

Οι δύο κυβερνητικοί εκπρόσωποι που ρωτήθηκαν σχετικά επιβεβαίωσαν έμμεσα την πληροφορία, χωρίς πολλές εξηγήσεις: «Τα μέτρα που λαμβάνονται και σε άλλες χώρες του κόσμου για την αντιμετώπιση αυτού του είδους της βίας μπορούν να ληφθούν και στη χώρα μας», δηλώνει ο κ. Ρουσόπουλος, και παραπέμπει για περισσότερα στον αρμόδιο υπουργό.

Στο ερώτημα αν γνωρίζει η κυβέρνηση ότι από τη χρήση πλαστικών σφαιρών έχουν σκοτωθεί μόνο στη Βόρεια Ιρλανδία πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, ο εκπρόσωπος επιμένει: «Σας είπα ότι ο αρμόδιος υπουργός ερευνά με τις υπηρεσίες του όλα τα θέματα. Συζητά με άλλες υπηρεσίες ευρωπαϊκού επιπέδου και όταν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε κάποιες αποφάσεις, θα το κάνει. Ας μην προκαταβάλουμε (sic) τις αποφάσεις του υπουργού Δ. Τάξης» (9/5/07).

Την επομένη ο κ. Αντώναρος θα διαψεύσει δημοσιογράφο, ο οποίος επικαλείται ιδιωτική δήλωση του κ. Ρουσόπουλου ότι δεν πρόκειται να γίνει χρήση πλαστικών σφαιρών.

Αυτός που έχει «προκαταλάβει» τον υπουργό Δημόσιας Τάξης είναι το δίχως άλλο το ιδεολογικά συγγενικό του ΛΑΟΣ. Η έμπνευση για την εισαγωγή των χρωμοσφαιριδίων στο οπλοστάσιο της ΕΛ.ΑΣ. ανήκει στον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχε εκφράσει την ίδια ιδέα με τη γνωστή του εκφραστική δεινότητα: «Δεν μπορούμε να τους μαρκάρουμε (σ.σ.: τους "ταραχοποιούς") όπως οι αμερικανοί καουμπόιδες μαρκάρουνε τα βόδια; Να ξέρουμε ποιοι είναι οι 300 που μας κάνουν τη ζημιά. Θα ενοχλήσει κάποιους η πρόταση, η οποία βεβαίως είναι μεταφορική και όχι ουσιαστική. Αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν πρέπει κάπως να τους ξέρουμε;» (27/12/06).

Κοινή πηγή έμπνευσης Πολύδωρα και Καρατζαφέρη δεν είναι άλλος, βέβαια, από τον εφευρετικό Νικολά Σαρκοζί που εισήγαγε τη χρήση των όπλων με χρωμόσφαιρες στην αστυνομία του Παρισιού κατά τις περσινές διαδηλώσεις που προκάλεσε ο ίδιος με το περιβόητο «συμβόλαιο πρώτης πρόσληψης».

Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στη δημοσιότητα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει ήδη προμηθευτεί από τη βελγική εταιρεία Fabrique Nationale το πιο δημοφιλές όπλο αυτής της κατηγορίας, το FN 303 (βλ. διπλανές στήλες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του). Υποτίθεται ότι σκοπός του όπλου αυτού είναι το μαρκάρισμα με χρώμα κάποιου επικίνδυνου μέσα σε πλήθος, έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να συλληφθεί. Ομως η εμπειρία από τη χρήση του δεν μας κάνει καθόλου αισιόδοξους.

Πρώτη φορά το όπλο χρησιμοποιήθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος από την ελβετική αστυνομία στη Γενεύη εναντίον των διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη σύνοδο των G-8 το Μάρτιο του 2003. Πρώτο θύμα η συνδικαλίστρια Ντενίζ Σερβέ, η οποία μετείχε στις διαδηλώσεις μαζί με τον 16χρονο γιο της. Χτυπήθηκε στο πρόσωπο από το 303 ενός αστυνομικού ενώ επιχειρούσε να μπει στο τρένο.

Στο νοσοκομείο χρειάστηκε εγχείρηση, γιατί οι γιατροί φοβήθηκαν ότι θα παραλύσει το προσωπικό νεύρο. Η αστυνομία στην αρχή απέκρυψε το συμβάν. Το παραδέχτηκε αρκετές μέρες αργότερα. Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτηση του διοικητή της αστυνομίας της Γενεύης, ενώ η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι σε όλες τις δοκιμές που έκαναν, το όπλο προκαλούσε απλά ισχυρό πόνο και κάψιμο.

Αλλά και στις ΗΠΑ η εισαγωγή του FN 303 προκάλεσε αμέσως θύμα. Στις 20 Οκτωβρίου 2004 ένας αστυνομικός πυροβόλησε με το 303 κατά πλήθους που είχε συγκεντρωθεί σε πάρκο της Βοστόνης, έπειτα από τη νίκη της τοπικής ομάδας σε αγώνα μπέιζμπολ. Θύμα υπήρξε η 22χρονη φοιτήτρια Βικτόρια Σνέλγκροουβ που χτυπήθηκε στο μάτι από το «ακίνδυνο» βλήμα και λίγη ώρα μετά πέθανε.

Στο ίδιο επεισόδιο άλλος αστυνομικός πυροβόλησε εναντίον ενός ατόμου 12 φορές. Οπως αποδείχτηκε, το θύμα πλησίαζε τον αστυνομικό για βοήθεια μετά την πρώτη βολή και εκείνος θεώρησε ότι του επιτίθεται!

Η υπόθεση προκάλεσε σάλο και τιμωρήθηκαν όχι μόνο οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν αλλά και εκείνοι που έδωσαν την εντολή να χρησιμοποιηθεί το όπλο. Το ενδιαφέρον είναι ότι το πόρισμα που βγήκε το Σεπτέμβριο του 2005 αναφέρεται στην επικινδυνότητα του FN 303, με αποτέλεσμα η οικογένεια του θύματος να στραφεί και κατά της κατασκευάστριας με απαίτηση 10 εκατ. δολαρίων.

Τα αστυνομικά χρωμοσφαιρίδια δεν είναι, λοιπόν, καθόλου ακίνδυνα, και είναι εντελώς παραπειστικές οι προσπάθειες να συγκριθεί η εισαγωγή τους στο αστυνομικό οπλοστάσιο με το γνωστό δημοφιλές παιχνίδι paintball. Η ισχύς του FN 303 είναι πολλαπλάσια από των αντίστοιχων αεροβόλων που χρησιμοποιούνται στο paintball και το μυστικό του κρύβεται όχι τόσο στο μαρκάρισμα όσο στον πόνο που προκαλεί.

Αλλά ακόμα και το άκακο paintball παίζεται με ορισμένους σαφείς όρους ασφαλείας, δηλαδή οι παίχτες φορούν προστατευτικά στο κεφάλι τους (κράνη, γυαλιά ή μάσκες) και έχουν σκεπασμένο όλο το σώμα για να αποφύγουν τους τραυματισμούς. Η χρήση ενός παρόμοιου όπλου από την ΕΛ.ΑΣ., που μας έχει συνηθίσει σε παντελή περιφρόνηση των όρων ασφαλείας άλλων «λιγότερο φονικών» όπλων (ψεκάζει τους διαδηλωτές σχεδόν εξ επαφής, ρίχνει δακρυγόνα σε κλειστούς χώρους), θα προκαλέσει ασφαλώς θύματα.

Η δύναμη του FN 303 έχει δοκιμαστεί ήδη στο Ισραήλ, όπου διαπιστώθηκε και απώλεια της ακρίβειας του όπλου μετά τη ρίψη 300 βολών. Μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Από το 2004 το όπλο χρησιμοποιείται και από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ. Στην αρχή εξοπλίστηκαν μ' αυτό μόνο οι άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, αλλά σήμερα έχει γίνει προμήθεια 1.000 όπλων για τις μονάδες του πεζικού που βρίσκονται στην περιοχή της Βαγδάτης. Οπως αναφέρει το ημιεπίσημο στρατιωτικό περιοδικό «Army Times», «το 303 μπορεί να ρίχνει βλήματα με κύριο σκοπό να προκαλέσει σοκ στον στόχο αλλά και βλήματα με ερεθιστικό περιεχόμενο που προκαλούν σοβαρό κάψιμο στο δέρμα» (28/11/06).

Τα χρωμοσφαιρίδια του 303 χρησιμοποιούνται στο Ιράκ για να μαρκάρουν οι στρατιώτες τους πιο ζωηρούς μέσα στο εχθρικό πλήθος και στη συνέχεια να τους πυροβολούν αν χρειαστεί. Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και σήμερα δεν θεωρείται το 303 επίσημο όπλο του αμερικανικού στρατού και οι μονάδες το προμηθεύονται με ιδιωτικές παραγγελίες απευθείας από τον κατασκευαστή. Ο διευθυντής στρατιωτικών προγραμμάτων της FNH USA, Ντ. Θόρνμπεργκ, πέρασε εννιά μήνες στο Ιράκ το 2006 για να προωθήσει το προϊόν της εταιρείας του. Το επιχείρημά του είναι απλό:

«Με το 303 δεν είναι ανάγκη πλέον οι στρατιώτες να αναρωτιούνται αν ο αντίπαλος είναι οπλισμένος. Μπορούν να χτυπάνε κατευθείαν».

Η λογική αυτή, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε καν όλους τους αμερικανούς στρατιώτες. Στο ίδιο περιοδικό εκφράζονται αμφιβολίες για τη χρήση του 303 κατά του πληθυσμού. Η πρώτη χρήση του 303 έγινε στην πόλη Σαντρ, για να αποκρουστούν οι κάτοικοι που πετούσαν πέτρες στα αμερικανικά οχήματα. «Αλλά οι περισσότεροι απ' αυτούς ήταν παιδιά και βρίσκονταν σε απόσταση 3 μέτρων, όπου η βολή με το 303 στο κεφάλι μπορεί να είναι θανατηφόρα».

Προτού αποφασίσει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός να δώσει το πράσινο φως στον κ. Πολύδωρα για τους νέους πειραματισμούς του, ας διαβάσει όσα έγραφε στο «New Scientist» (17/10/85) ο ειδικευμένος ερευνητής του London School of Economics Τζόναθαν Ρόζενχεντ, όταν αποφασίστηκε η χρήση των πλαστικών σφαιρών και στην υπόλοιπη Βρετανία, κάτω από την πίεση της δολοφονίας ενός αστυνομικού διευθυντή:

«Δεν υπάρχει τεχνολογική λύση σε ταραχές που ξεσπούν στην πόλη. Τα όπλα ελέγχου πλήθους χρησιμοποιούνται σχεδόν τυχαία εναντίον ατόμων με διαφορετικές φυσικές ιδιότητες. Οταν είναι αρκετά "βαριά" έτσι ώστε να εξουδετερώσουν ή να διαλύσουν τους πιο έμπειρους ταραχοποιούς, τότε θα τραυματίσουν ή θα σκοτώσουν τους πιο αδύναμους ή πιο άτυχους. Αν αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο σοβαρό τέτοιο όπλο αψηφώντας τα αναπόφευκτα θύματα που θα προκαλέσει, τότε -όπως μας διδάσκει η εμπειρία από τη Βόρεια Ιρλανδία- η βία θα κλιμακωθεί».Ολίγον δολοφονικό

Στις 6 Ιουνίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το διεθνές συνέδριο για προϊόντα και υπηρεσίες ασφάλειας Govsec. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι ο διευθυντής της βιομηχανίας όπλων του Βελγίου Fabrique Nationale στο Χέρσταλ (FN Herstal S.A.) Τιερί Ζακόμπ, ο οποίος θα προβάλει τα λεγόμενα «λιγότερο θανατηφόρα» όπλα, με στόχο βέβαια να διαφημίσει το καμάρι της εταιρείας του, το FN 303, το οποίο σχεδιάζει να αξιοποιήσει και ο κ. Πολύδωρας στον πόλεμο που έχει ανοίξει με διαδηλωτές, φοιτητές, αντιεξουσιαστές και συνδικαλιστές.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ομίλου (Herstal Group) έχει σχέσεις με τις αμερικανικές εταιρείες όπλων Browning Inc. και Winchester. Την αντιπροσωπεία της βελγικής εταιρείας στις ΗΠΑ έχει η FNH USA Inc.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών του, το FN 303 είναι ένα ημιαυτόματο όπλο διαμετρήματος 0,68 (17,272 χιλιοστών) με βεληνεκές 100 μέτρα (δραστικό βεληνεκές 50 μέτρα). Τα βλήματα βρίσκονται ανά 15 σε στρογγυλή γεμιστήρα.

Η ταχύτητα εκβολής της βολίδας είναι 330 χλμ./ώρα, ενώ η ενέργειά της στη βέλτιστη απόσταση των 50 μέτρων φτάνει τα 21,8 τζάουλ και η πυκνότητα ενέργειας τα 15 J/cm2 (τζάουλ ανά τετραγωνικό εκατοστό), δηλαδή τριπλάσιο από το όριο ασφαλείας για το δέρμα του ανθρώπου και πενταπλάσιο από το όριο ασφαλείας για τους οφθαλμούς.

Σύμφωνα με τις μελέτες του Beat Kneubuehl, διάσημου ειδικού σε ζητήματα επίδρασης οπλικών συστημάτων στο ανθρώπινο σώμα, η πυκνότητα ενέργειας πάνω από 10 J/ cm2 σημαίνει ότι το βλήμα θα διατρήσει οπωσδήποτε την επιδερμίδα, ενώ για τους οφθαλμούς αρκούν 6 J/ cm2. Για να αποκλειστεί κάθε περίπτωση τραυματισμού του ανθρώπινου σώματος θα έπρεπε οι αριθμοί αυτοί να μειωθούν στο μισό. Τον κ. Kneubuehl δεν μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για μεροληπτική στάση κατά της αστυνομίας: είναι επίσημος σύμβουλος του ελβετικού υπουργείου Αμυνας.

Τα ειδικά πυρομαχικά που προσφέρει για το FN 303 η βελγική εταιρεία ζυγίζουν 8,5 γραμμάρια. Η εμπρόσθια πλευρά τους είναι κατασκευασμένη από το μέταλλο βισμούθιο, ενώ το σώμα και τα πτερύγιά τους από πλαστικό. Κατά την πρόσκρουσή τους πρέπει να σκάνε και να αφήνουν ελεύθερο το περιεχόμενό τους. Οι κατασκευαστές προτείνουν βολίδες με διάφορα γεμίσματα: από ανεξίτηλα χρώματα έως και ένα μείγμα με 5% ερεθιστική ουσία (pepper spray).

Οι κατασκευαστές διαφημίζουν τη δυνατότητα του όπλου να ακινητοποιεί τον στόχο του («προκαλεί άμεση ακινητοποίηση κάθε επιτιθέμενου»), το οποίο πέρα από μια ελάχιστη απόσταση ασφαλείας ενός μέτρου είναι «ακίνδυνο». Η αρχική αίσθηση του θύματος είναι ένας ξαφνικός πόνος που προκαλεί σοκ (15 J/cm2) και εξουδετερώνει τον στόχο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του αντιπρόσωπου της FN στις ΗΠΑ (FNH USA) «αποκλείεται κάθε περίπτωση τραυματισμού με τη διάτρηση του σώματος από το βλήμα». Και η επίσημη έκθεση της αστυνομίας της Γενεύης που έκανε χρήση του όπλου αναφέρει ότι το όπλο το πολύ να προκαλέσει επιφανειακά τραύματα. Εντούτοις, από την πρώτη φορά που κατέφυγε η ελβετική αστυνομία στη χρήση του FN 303 διέψευσε μόνη της όλα αυτά τα καθησυχαστικά λόγια. Στις 29/3/03 ελβετός αστυνομικός πυροβόλησε από απόσταση 5-6 μέτρων τη συνδικαλίστρια Ντενίζ Σερβέ που διαδήλωνε για τη συνάντηση των G8 και της έσπασε το ζυγωματικό. Χρειάστηκε να της γίνει εγχείρηση στο νοσοκομείο για να αφαιρεθούν θραύσματα από μέταλλο και πλαστικό, ενώ ορισμένα απ' αυτά εισχώρησαν τόσο βαθιά στο κόκαλο ώστε δεν είναι δυνατόν να απομακρυνθούν.

Αποδείχτηκε επίσης ότι σκοπός του αστυνομικού δεν ήταν να την «μαρκάρει» με το χρώμα αλλά να την εξουδετερώσει. Γι' αυτό το λόγο δεν του έφτασε που τη βρήκε την πρώτη φορά στην πλάτη αλλά τη σημάδεψε και δεύτερη, και έτσι την πέτυχε στο κεφάλι.

Στις οδηγίες του ο κατασκευαστής προειδοποιεί: «Για λόγους ασφαλείας ποτέ να μη σημαδεύετε το πρόσωπο, το λαιμό ή τον αυχένα».ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Amnesty International
«Undermining Global Security: the European Union's arms exports»
(2004)
Η χρήση των πλαστικών σφαιρών και των χρωμοσφαιριδίων. Μεταξύ 2000 και 2004 η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε 19 εταιρείες σε 9 χώρες της Ε.Ε. που κατασκευάζουν ή πουλούν πλαστικές σφαίρες, ενώ 18 εταιρείες σε 6 ευρωπαϊκές χώρες διαχειρίζονται τα «λιγότερο θανατηφόρα» όπλα.

Amnesty International
«The pain merchants. Security equipment and its use in torture and other ill-treatment»
(2003)
Η χρήση των πλαστικών σφαιρών ως βασανιστήριο. Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε τη χρήση τους σε τουλάχιστον 32 χώρες από το 2000.

Neil Davison, Nick Lewer
"Bradford Non-Lethal Weapons Research Project-Research Report Νο. 8»
(Centre for Conflict Resolution, Department of Peace Studies, March 2006)
Ετήσια έκθεση για τις συνέπειες των «μη φονικών» όπλων και τους φόνους που προκαλούν.

Committee on the Administration of Justice (CAJ)
«Plastic Bullets: a briefing paper»
(Ιούνιος 1998)
Εκθεση για τη χρήση όπλων με πλαστικές σφαίρες στη Βόρεια Ιρλανδία.
Βρίσκεται στον ιστότοπο της οργάνωσης (www.caj.org.uk), μαζί με τις ετήσιες εκθέσεις της.
ΔΕΙΤΕ
 

«Plastic Bullets: The silent scream» (1989, ντοκιμαντέρ)
Ανεξάρτητη παραγωγή για την τηλεόραση με θέμα τη χρήση των πλαστικών σφαιρών στην Ιρλανδία. Η μετάδοση της ταινίας ουσιαστικά απαγορεύτηκε, έπειτα από αλλεπάλληλες προσπάθειες να «βελτιωθεί». Αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Δεκάξι νεκροί», αλλά κατά τα γυρίσματα σκοτώθηκε και άλλος ένας, ο 15χρονος Σίμους Ντάφι.

 

 

Ελευθεροτυπία, 20/5/2007

 

www.iospress.gr