ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
 

Επενδύσεις στην άμμο

 

Είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, αλλά και τουριστικά θέρετρα και παραθεριστικές κατοικίες. Οι γιγαντιαίες τουριστικές επενδύσεις που εξαγγέλλει η κυβέρνηση στηρίζονται σε πολύ ιδιόμορφες επιχειρήσεις. 

 


Κοινό μυστικό είναι ότι η κυβέρνηση έχει στραφεί με κάθε τρόπο στην προσέλκυση επενδυτικών ομίλων (ξένων ή ελληνικών) στον τομέα του τουρισμού και ειδικότερα στην κατασκευή μεγάλων ξενοδοχειακών και παραθεριστικών μονάδων.

Από το φθινόπωρο, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την «απεμπλοκή» των κατατεθειμένων επενδυτικών προτάσεων, μέχρι τις τελευταίες κινήσεις του Σουφλιά με το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό» (βλ. σχετικώς το δημοσίευμά μας «Τι είναι η πατρίδα τους», 17/6/07), όλες οι προσπάθειες στρέφονται στη διευκόλυνση με κάθε μέσο αυτών των επενδύσεων.

Ομως, ποιες είναι αυτές οι εταιρείες που σπεύδουν να επωφεληθούν από το ευνοϊκό αυτό κλίμα; Η απάντηση δεν είναι, δυστυχώς, καθόλου εύκολη...

Η «ιερή» επένδυση

Μια από τις ναυαρχίδες των επενδυτικών σχεδιασμών της κυβέρνησης είναι βέβαια η περιβόητη «τουριστική πολιτεία» που ετοιμάζει να χτίσει στο μαγευτικό Βάι του Λασιθίου μια βρετανική εταιρεία, σε εκτάσεις που παραχωρήθηκαν από τη Μονή Τοπλού στην περιοχή του Κάβο Σίδερο.

Για την υπόθεση έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις απ' όλη την Ελλάδα (βλ. σχετ. το δημοσίευμά μας «Απόβαση στο Βάι», 15/4/07).

Ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε με κάθε επισημότητα από την τηλεόραση ότι ενέκρινε προσωπικά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αυτής της «μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης στην Ελλάδα» (6/11/06), ενώ η υπουργός Τουρισμού Φάνη Πάλλη-Πετραλιά παρέστη αυτοπροσώπως στη συνέντευξη τύπου της Minoan Group και εξύμνησε τον πρόεδρό της:

«Κύριε Egleton, είστε Βρετανός, πιστεύω όμως πως οι συγγενικοί σας δεσμοί με τη χώρα μας σας έκαναν να αγαπήσετε την Ελλάδα. Είστε ακόμη ένας άξιος επιχειρηματίας που θα σεβαστείτε το φυσικό περιβάλλον, τις ανάγκες της τοπικής κρητικής κοινωνίας, τα ήθη και τα έθιμά μας, τον πολιτισμό μας. Είμαι βέβαιη πως αυτή τη χώρα θα τη σεβαστείτε και σύντομα θα εγκαινιάσουμε μια μονάδα που θα σέβεται και θα οδηγήσει τον τουρισμό στον 21ο αιώνα».

Αλλά πού στηρίζουν αυτή την αισιοδοξία τους οι αρμόδιοι υπουργοί;

Διαθέτουμε σήμερα, χάρη στην έρευνα του Θεοδόση Γαρεφαλάκη από τη Σητεία, ένα ακριβές προφίλ αυτών των επενδυτών, βασισμένο σε στοιχεία που είναι προσβάσιμα, από το Διαδίκτυο. Με οδηγό αυτή τη μελέτη, εντοπίσαμε κι εμείς με τη σειρά μας τα βασικότερα στοιχεία για τους γνωστούς-άγνωστους επενδυτές.

*Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1991 με την επωνυμία Loyalward Ltd, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα. Πρόεδρός της μέχρι το 1999 εμφανίζεται ο Peter Choulman. Αυτός είναι που διαπραγματεύεται με τον ηγούμενο της μονή Τοπλού και τον τοπικό μητροπολίτη την παραχώρηση της τεράστιας έκτασης των 26.000 στρεμμάτων.

*Ο κ. Choulman είναι αυτός που υπογράφει το τελικό συμφωνητικό με το ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή», το οποίο ιδρύθηκε από την εκκλησία για το σκοπό αυτόν. Εκ μέρους του ιδρύματος υπέγραψε ο πρόεδρός του Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Ευγένιος. Στις 17/4/95 υπογράφεται μεταξύ του ιδρύματος και της Loyalward Ltd αρχικό συμφωνητικό και στις 14/7/98 η οριστική σύμβαση.

*Στις 8/8/99, ιδρύεται από τους ίδιους ανθρώπους μια νέα εταιρεία με παρεμφερές όνομα: Loyalward Group Plc. Πρώτος πρόεδρός της επίσης ο Peter Choulman. Η εταιρεία αυτή, η οποία εξαγόρασε εκείνη που έχει συμβληθεί με το ίδρυμα, είναι αυτή η οποία συνδιαλέγεται, πλέον, με το ίδρυμα και τις ελληνικές αρχές.

*Το έτος 1999 αποχωρεί ο Peter Choulman, την προεδρία αναλαμβάνει ο Christopher Egleton και η Loyalward Group Plc προχωρεί στα παρακάτω βήματα:

Αγοράζει τη Loyalward Ltd (η οποία έχει συμβληθεί με το ίδρυμα) και η οποία αποτελεί μέχρι σήμερα θυγατρική της Loyalward Group Plc.

Ιδρύει δύο ακόμη θυγατρικές, τη Loyalward Hellas SA με έδρα την Αθήνα και τη Loyalward leisure Plc που εδρεύει στην Αγγλία.

Η εταιρεία θα μετονομαστεί στις 20/6/05 Minoan Group Plc, επιβεβαιώνοντας ότι αποκλειστικός σκοπός της ίδρυσής της είναι η προβολή της επένδυσης στη Σητεία.

Από τις ετήσιες εκθέσεις του προέδρου της Minoan (Loyalward) πληροφορούμαστε όσα εμφανίζονταν ως δραστηριότητες της εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια προς τους μετόχους της:

*Το 2000, ο κ. Egleton ανακοινώνει ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση χώρου στα βόρεια της Αθήνας για ένα δεύτερο επενδυτικό σχέδιο.


Το πρόγραμμα πρόβλεπε δύο γήπεδα γκολφ, τένις, πισίνες και ξενοδοχείο πέντε αστέρων, καθώς και βίλες για πούλημα. «Οι προκαταρκτικές συνομιλίες με τους αρμόδιους υπουργούς έχουν ήδη αρχίσει», διαβεβαίωνε ο πρόεδρος τους μετόχους: «Ο στόχος μας είναι να είναι έτοιμο το ξενοδοχείο και τα γήπεδα γκολφ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004».

*Το 2001 εξαφανίζονται αυτά τα «άλλα επενδυτικά σχέδια» και παρουσιάζεται πρώτη φορά η διάθεση του δ.σ. να προσελκύσει το ενδιαφέρον άλλων επενδυτών για τη χρηματοδότηση του έργου στο Βάι. Δηλαδή οι επενδυτές... ψάχνουν επενδυτές. Ο κ. Egleton ανακοινώνει στους μετόχους ότι επρόκειτο να υπογραφεί με κάποιους σοβαρούς επενδυτές συνεργασία, αλλά μεσολάβησε η αποφράς 11η Σεπτεμβρίου και χάλασε η δουλειά. Στην ίδια έκθεση δηλώνεται η διάθεση να μπει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών. (Υπήρχαν τότε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο Πανούση).

*Το 2002, ο κ. Egleton στην έκθεσή του προβάλλει τις καλές σχέσεις της εταιρείας του με τη βρετανική πρεσβεία και τις προσβάσεις του στον αθηναϊκό τύπο. Ανασκευάζει τις δηλώσεις του περασμένου χρόνου για την ανεύρεση επενδυτών, υποστηρίζοντας ότι τώρα δεν τους χρειάζεται η εταιρεία, εφόσον άρχισε να παίρνει τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρχές.

*Το 2003 προβάλλεται η αναθεώρηση της ελληνικής νομοθεσίας που θα εξυπηρετήσει την επένδυση και αναφέρονται σχέδια για την εμπορική εκμετάλλευση του σχεδίου.

*Το 2004, ο πρόεδρος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στη νέα κυβέρνηση «και την ικανότητά της να διεκπεραιώνει σύνθετα προγράμματα».

*Το 2005 καταγράφεται η αλλαγή του ονόματος της εταιρείας από Loyalward Group Plc σε Minoan Group Plc και ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι αυτή η αλλαγή «είχε πολύ καλή υποδοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Το όνομα και το νέο λογότυπο σκοπεύει να εμφανίζει πολύ καλύτερα τη φύση της επιχείρησής μας και να επιβεβαιώνει τον γεωγραφικό της προσδιορισμό». Προβλέπεται ότι στις αρχές του 2006 θα ανεγερθούν τα πρώτα κτίσματα.

Τα οικονομικά στοιχεία

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη έκθεση της εταιρείας, στις 31/3/06 τα ίδια κεφάλαια της Minoan Group ανέρχονταν σε 25 εκατ. λίρες στερλίνες.

*Το μετοχικό κεφάλαιο προέρχεται από αλλεπάλληλες αυξήσεις που οι περισσότερες έχουν σκοπό την κάλυψη τρεχουσών αναγκών.

*Από το 2004 και μέχρι τον Μάιο του 2007, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει περί τις 25 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι 20 περίπου από αυτές έγιναν για να καλυφθούν τρέχουσες υποχρεώσεις και να πληρωθούν προμηθευτές, δημιουργώντας έτσι «πληθωριστικό» μετοχικό κεφάλαιο.

*Η ονομαστική αξία της μετοχής είναι 0,25 λίρες, ενώ η χρηματιστηριακή κυμαίνεται στις 0,85. Η εταιρεία ήταν μέχρι την 1/5/07 μέλος του OFEX (Plus Markets Group), ενώ από 2/5/07 εισήλθε στην αγορά ΑΙΜ του χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Επειδή υπάρχει κάποια σύγχυση στα σχετικά δημοσιεύματα, παρατηρούμε ότι η OFEX είναι μια αγορά για μικρές εταιρείες, ενώ η ΑΙΜ (Alternative Investment Market) είναι ένα είδος «υπο-αγορά» του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, που επιτρέπει την είσοδο σε μικρές εταιρείες και υφίσταται λιγότερο έλεγχο. Το 35% των εταιρειών του ΑΙΜ είναι εταιρείες offshore. Σε συνέντευξή του στο BBC, ανώτατο στέλεχος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου διαπίστωνε ότι το ΑΙΜ λειτουργεί «σαν ένα καζίνο», εφόσον κάθε χρόνο εξαφανίζεται το 30% των εισηγμένων του εταιρειών (9/3/07).

*Η τιμή της μετοχής της Minoan σημείωσε άνοδο για λίγες μέρες τον Νοέμβριο του 2006 (ανακοίνωση Σουφλιά), ακολούθησε πτωτική πορεία μέχρι την είσοδό της στην αγορά ΑΙΜ, οπότε πάλι σημείωσε μικρή άνοδο για λίγες μέρες. Από τότε, στις ελάχιστες αγοραπωλησίες που διενεργούνται, η μετοχή σημειώνει πτωτική τάση και έχει απολέσει περί το 10% της αξίας της από τον Νοέμβριο του 2006.

*Μελετώντας τους δημοσιευμένους ισολογισμούς σε συνδυασμό με τις ετήσιες εκθέσεις του διοικητικού της συμβουλίου και το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας για την εισαγωγή της στην αγορά ΑΙΜ τον Μάιο του 2007, ο κ. Γαρεφαλάκης διαπιστώνει:

*Η εταιρεία δεν έχει ουσιαστικά πάγια περιουσιακά στοιχεία.

*Περιουσιακό της στοιχείο η εταιρεία θεωρεί το κόστος σχεδιασμού του Cavo Sidero project. Το κόστος αυτό αποτιμάται την 31/3/06 σε 24.811.462 λίρες.

*Η μόνη δραστηριότητα του ομίλου είναι ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης επένδυσης (του Cavo Sidero project) και επομένως δεν έχει αποκτηθεί κανενός είδους έσοδο.

*Οι συσσωρευμένες ζημίες 6.195.890 που εμφανίζονται στον ισολογισμό της 31/3/06 οφείλονται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πωλήσεις.

*Προς εξασφάλιση των εγγυητικών επιστολών υπέρ του ιδρύματος που έχουν χορηγηθεί στην εταιρεία από τον οίκο Singer & Friedlander έχουν ενεχυριαστεί μετοχές της Loyalward Ltd αξίας 3.900.000 λιρών.

*Η εταιρεία προσπαθεί από το 2003 να προσελκύσει νέους μετόχους, υποσχόμενη εκπτώσεις στις τιμές των μελλοντικών τους αγορών. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής εντάσσεται και η εισαγωγή της μετοχής στο ΑΙΜ.

*Η εταιρεία λέει πως για να ελαττώσει τον επιχειρηματικό κίνδυνο σκοπεύει να εκτελέσει το έργο συνεργαζόμενη με τρίτους ή με κοινοπραξίες.

Στην πραγματικότητα, η εταιρεία ομολογεί την αδυναμία της να εκτελέσει ακόμη και ένα πολύ μικρό μέρος της «επένδυσης».

*Τα μέλη του δ.σ. της Minoan έχουν επενδύσει στην εταιρεία συνολικά 1.947.464 μετοχές ονομαστικής αξίας 486.866 λιρών, δηλαδή 770.000 ευρώ περίπου, που αν τις αποτιμήσουμε με τη χρηματιστηριακή αξία, καταλήγουμε στο ποσό των 1.655.000 λιρών, δηλαδή 2.600.000 ευρώ περίπου.

*Ο πρόεδρος του δ.σ. κ. Egleton κατέχει 177.260 μετοχές ονομαστικής αξίας 44.315 λιρών, δηλαδή 70.000 ευρώ περίπου, που αν τις αποτιμήσουμε με τη χρηματιστηριακή αξία, καταλήγουμε στο ποσό των 150.000 λιρών, δηλαδή 240.000 ευρώ περίπου.

*Τόσα χρήματα έχουν τοποθετήσει ο κ. Egleton και τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. στην εταιρεία και αυτά διακινδυνεύουν. Ομως οι ετήσιες απολαβές τους παρουσιάζονται στον διπλανό πίνακα:
 

 

Egleton

Λοιπά μέλη ΔΣ

Σύνολο

2001 107.750 283.250 391.000
2002 194.312 279.583 473.895
2003 228.430 255.716  484.146
2004 1.437.473 730.328 2.167.801
2005 883.979 696.029 1.580.008
2006 558.986 660.504 1.219.490


Τα μέλη, δηλαδή, του δ.σ. έχουν λάβει σε 6 χρόνια 6.313.340 στερλίνες, δηλαδή περίπου 10.000.000 ευρώ. Από αυτά, ο κ. Egleton έχει λάβει 3.437.930 στερλίνες, δηλαδή περίπου 5.500.000 ευρώ. Εχουν, δηλαδή, ήδη αποσβέσει το κόστος της συμμετοχής τους στην εταιρεία και έχουν αποκομίσει σημαντικό οικονομικό όφελος. Ειδικά ο πρόεδρός της, κ. Egleton, από το 2001 μέχρι το 2006 έχει αποκομίσει 3.410.930 λίρες.

Ο κ. Γαρεφαλάκης συμπεραίνει ότι: «Η εταιρεία και ο όμιλος δημιουργήθηκαν και συνεχίζουν να υπάρχουν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη επένδυση. Η δημιουργία εταιρειών για την εκτέλεση συγκεκριμένου έργου δεν είναι ασυνήθιστο. Αυτό που δεν εξηγείται με επιχειρηματικά κριτήρια είναι η 16ετής ενασχόληση αποκλειστικά και μόνο με το συγκεκριμένο αντικείμενο που από το 1991 και μέχρι σήμερα δεν έχει ξεφύγει από το στάδιο των σχεδίων».

*Η πρώτη σκέψη που γεννιέται είναι ότι σκοπός των εταιρειών αυτών είναι μόνο η προσέλκυση μικροεπενδυτών, οι οποίοι θα καλύψουν την αδυναμία των επενδυτών να αντιμετωπίσουν ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο 1,2 δισ. ευρώ. Προσφέρονται, μάλιστα, ειδικά κίνητρα στους μικροεπενδυτές, που αφορούν κυρίως τη διευκόλυνσή τους να αγοράσουν ακίνητα στους οικισμούς που πρόκειται να ανεγερθούν.

*Από πολλές πλευρές η υπόθεση θυμίζει την περιπέτεια των μικρομετόχων της περιβόητης εταιρείας SOE του Μιχάλη Τροχανά που κατά σύμπτωση έχει χτίσει το δικό της οικισμό που ρημάζει, εκεί κοντά, στην περιοχή Ανάλουκα της Σητείας.

Αλλά το σχέδιο της Minoan Group δεν φαίνεται να συναντά ανάλογο ενδιαφέρον στους μικροεπενδυτές της βρετανικής αγοράς. Το μέγεθος της επιχείρησης και τα οικονομικά της δεδομένα δεν διευκολύνουν εξάλλου την τραπεζική της χρηματοδότηση.

*Την αντίφαση εντοπίζει και ο βρετανικός τύπος: Σε σχετικό άρθρο της «Daily Telegraph» επισημαίνεται ότι «το μικρό αγοραστικό μέγεθος της Minoan έρχεται σε σύγκρουση με την κλίμακα του σχεδίου της» (18/6/05).

Η απάντηση των υπευθύνων είναι ότι θα στηριχτούν στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται ενθουσιασμένη με την επένδυση, έστω και αν μέχρι στιγμής τα μεγαλεπήβολα σχέδια δεν είναι παρά μόνο χαρτιά.

Investors Anonymous

Παρόμοια χαρακτηριστικά συναντάμε σε άλλη μια επένδυση που προγραμματίζεται κι αυτή στην Κρήτη.

Πρόκειται για ένα σχέδιο 270 εκατ. ευρώ στα Μάταλα, στο Τυμπάκι, με τρία γήπεδα γκολφ 9 οπών, ένα ξενοδοχείο 250 κλινών, 5 αστέρων, ένα συνεδριακό κέντρο 500 θέσεων, ένα κέντρο θαλασσοθεραπείας 200 ατόμων, ένα εμπορικό κέντρο 16.000 τ.μ. και κάπου 50 κατοικίες.

Σε δεύτερη φάση, το σχέδιο προβλέπει άλλο ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, ίσως διπλάσιο σε μέγεθος από το πρώτο, και πάνω από 350 βίλες και πολυκατοικίες συν ένα θεματικό πάρκο, αθλητικό κέντρο, κέντρο άμεσης βοήθειας και ελικοδρόμιο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας Greenwell, που εμφανίζεται ως επενδυτής, πρόκειται να κάνει χρήση όλων των διευκολύνσεων και επιδοτήσεων που προσφέρει η κυβέρνηση με τους νέους αναπτυξιακούς της νόμους.

Αλλά ποια είναι αυτή η εταιρεία που ετοιμάζει το φιλόδοξο σχέδιο;

*Η Greenwell είναι ένα μικρό τεχνικό γραφείο στο Βέλγιο, το οποίο απασχολεί... 8 υπαλλήλους! Ειδικεύεται, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων του, στη διαχείριση έργων βαριάς κατασκευαστικής βιομηχανίας, όπως τα πετροχημικά.

Πρόσφατα άρχισε να επεκτείνεται και σε έργα γκολφ: «Πριν από 3 με 4 χρόνια αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το γκολφ, γιατί μας αρέσει να παίζουμε γκολφ», λέει ο Johan Vandeweghe, γενικός διευθυντής της Greenwell.

«Στο Βέλγιο βοηθούμε τους ανθρώπους να φτιάχνουν γήπεδα γκολφ. Στο Βέλγιο, τα γήπεδα γκολφ δεν είναι για τουρίστες, αλλά κλαμπ για μέλη» (Πηγή: "Golf development in Greece», March 2006, Invgolf).

*Και πού θα βρει τα 250 εκατ. ευρώ η παρέα των οκτώ Βέλγων;

Η απάντηση του κ. Vandeweghe δεν μας διαφωτίζει ιδιαίτερα: «Βρήκαμε ανθρώπους που ήθελαν να επενδύσουν σ' αυτό τον τομέα. Πρόκειται για ιδιοκτήτες μεγάλων εταιρειών που θέλουν να επενδύσουν τα ιδιωτικά τους κεφάλαια».

Η Greenwell κατά τον κ. Vandeweghe έψαχνε για κατάλληλη περιοχή επί τρία χρόνια. «Πρέπει να'ναι κανείς τρελός Βέλγος για να κάνει κάτι παρόμοιο», αυτοσαρκάζεται ο εκπρόσωπος των ανώνυμων επενδυτών.

Αλλά για ποιο λόγο τηρείται αυτή η ανωνυμία; Και ποιος εγγυάται για τη σοβαρότητα του εγχειρήματος;

*Στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων (ΕΛΚΕ), αρμόδιου φορέα του υπουργείου Οικονομίας «για την προώθηση, προσέλκυση και υποστήριξη των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα», φιλοξενείται συνέντευξη και άλλου εκπροσώπου της Greenwell, του Γιάννου Γιαννιώτη.

*Στην ερώτηση «Ποιοι είναι οι κύριοι επενδυτές του σχεδίου και γιατί επέλεξαν την Κρήτη;», η απάντηση δεν είναι ιδιαιτέρως διαφωτιστική: «Οι κύριοι επενδυτές μας είναι μια ομάδα βέλγων επιχειρηματιών, οι οποίοι επέλεξαν να κρατήσουν προς το παρόν την ανωνυμία τους». Για τους λόγους αυτής της διακριτικότητας μπορεί κανείς να υποθέσει ό,τι θέλει. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι «ανώνυμοι επενδυτές» βρήκαν θερμή υποδοχή από τους έλληνες αρμοδίους.

*Παρόμοιες «επενδυτικές» προτάσεις έχουν κατακλύσει τη χώρα, και απ' ό,τι δείχνουν οι κινήσεις της κυβέρνησης, έχουν κατορθώσει να πείσουν τους αρμόδιους υπουργούς ότι η ανάπτυξη της χώρας περνά μέσα από αυτούς τους μαζικούς παραθεριστικούς οικισμούς πολυτελείας, αυτό τον «νέο εφιάλτη για το περιβάλλον» (Σταύρος Μπένος, «Ε», 5/7/07).

Μήπως είμαστε προκατειλημμένοι; Μήπως βιαζόμαστε να τσουβαλιάσουμε σοβαρούς και περίεργους επενδυτές; Από πού κι ώς πού βάζουμε μαζί τους Βρετανούς του Βάι με τους Βέλγους των Ματάλων;

Αλλά το κάνουν μόνοι τους: Πριν από λίγους μήνες, ιδρύθηκε μη κερδοσκοπική εταιρεία με την επωνυμία Ενωση Ξένων Επενδυτών Τουρισμού στην Ελλάδα (Association of Foreign Investors for the Tourism Sector in Greece - AFIT), με διακηρυγμένο στόχο την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που τους εμποδίζει με «γραφειοκρατικά» κωλύματα.

Στην Ενωση εκπροσωπούνται 11 συνολικά επενδυτικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα (κυρίως σε Κρήτη και Πελοπόννησο) και μετέχουν τόσο η Loyalward όσο και η Greenwell. Μάλιστα, γραμματέας της ένωσης ανέλαβε ο κ. Vandeweghe της Greenwell και των «ανωνύμων Βέλγων».

*Η AFIT αποτελεί ήδη έναν υπολογίσιμο παράγοντα του τουριστικού επενδυτικού λόμπι, όπως αποδεικνύεται από τη συμμετοχή εκπροσώπων της σε όλα τα σχετικά συνέδρια και τις δημόσιες συζητήσεις.

Αλλά το σοβαρότερο είναι ότι, όπως αποδεικνύουν οι κυβερνητικές αποφάσεις, έχει ήδη μεταβληθεί σε άτυπο σύμβουλο των κυβερνητικών κινήσεων στον τομέα των επενδύσεων και του τουρισμού.

 



«Γκολφ, πισίνες, λιμουζίνες!»*


Οι επενδυτές που περιγράφονται στις διπλανές στήλες είναι, καθώς φαίνεται, οι μοναδικοί υποστηρικτές του Ειδικού Πλαισίου για τον τουρισμό που έχει κατατεθεί για «δημόσια διαβούλευση» από τον κ. Σουφλιά.

Συνεπής με την αντιφατική συγκρότηση του υπουργείου του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ από τη μια μεριά εξαγγέλλει τα μέτρα για την Πάρνηθα κι από την άλλη επιμένει στο χωροταξικό του πλαίσιο για τον τουρισμό, μόνος εναντίον όλων. Ο πάλαι ποτέ συνεργάτης της κυβέρνησης κ. Παλαιοκρασσάς είδε καθαρά αυτό που δεν βλέπει ο υπουργός: «Ο κύριος λόγος του Πλαισίου είναι να βαφτίσουμε την παραθεριστική κατοικία και την εργολαβική εκμετάλλευση τουρισμό και να επιτρέψουμε με τον τρόπο αυτό να χτιστούν τα πάντα», είπε το παλιό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας σε συνέντευξη τύπου της Ελληνικής Εταιρείας. Την επόμενη μέρα με σκληρή απάντηση ο υπουργός κατηγόρησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι ακολουθούν στείρα πολιτική αφορισμών. Αν έκανε, βέβαια, τον κόπο να τους ακούσει, θα μάθαινε πολλά για τις αιτίες των αντιρρήσεων.

Στην ίδια απάντηση ο υπουργός μιλούσε για τη συντριπτική πλειοψηφία των φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση. Επειδή δεν κατονομάζει αυτούς τους φορείς, έχει νόημα να δούμε αναλυτικά τη γνώμη των αρμόδιων φορέων:

-Γνωρίζουμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας έχει να συνεδριάσει τρία ολόκληρα χρόνια. Η σύνταξη του Πλαισίου για τον τουρισμό, δηλαδή για τα εκτός σχεδίου, δεν θεωρήθηκε σοβαρός λόγος για τη συνεδρίαση του οργάνου.

-Ενας από τους συντάκτες του Πλαισίου παραιτήθηκε μόλις οι συντελεστές δόμησης εκτινάχτηκαν στα ύψη.

-Το ΤΕΕ δεν πήρε μέρος σε καμιά διαδικασία και οι μελέτες του που, σημειωτέον, έχουν χρηματοδοτηθεί τόσο από εσωτερικούς πόρους όσο και από ευρωπαϊκούς, δεν πάρθηκαν καθόλου υπόψη. Αποτέλεσμα είναι -κατά τους εκπροσώπους του ΤΕΕ- να βρίσκονται οι ρυθμίσεις του Πλαισίου σε πλήρη αντίθεση με τους όρους της βιώσιμης ανάπτυξης.

-Ο σύλλογος διπλωματούχων μηχανικών του ΕΟΤ, το ΤΕΕ, το ΕΜΠ και ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων στις 3 /7 ζήτησαν την απόσυρση και ανασύνταξη του τουριστικού Πλαισίου αλλά και της περιβαλλοντικής μελέτης που προέκυψε ετεροχρονισμένη, μετά την κατάθεση του Πλαισίου. Θεωρούν ότι το σχέδιο είναι γεμάτο ασάφειες, επικαλύψεις, παραλείψεις και αοριστίες και η μελέτη έχει πολλές αδυναμίες, ανεπάρκειες και ατέλειες οι οποίες επιβάλλουν την αναθεώρηση και ανασύνταξή της, ώστε να είναι σε θέση να αποτελέσει ένα ουσιαστικό εργαλείο για την αξιολόγηση και ριζική βελτίωση του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό. Τέλος καταγγέλλουν ότι το σχέδιο απόφασης για το ειδικό Πλαίσιο, το οποίο συντάχθηκε χωρίς καμία συμμετοχή των υπηρεσιών του ΕΟΤ, όπως ανέφερε ο σύλλογος Μηχανικών του ΕΟΤ, εμφανίζεται να εξειδικεύει το υπό κατάρτιση Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, του οποίου όμως η σύνταξη δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη!

-Ολες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν την άμεση απόσυρση του Πλαισίου για τον τουρισμό και εξηγούν πως αν ψηφιστεί θα γίνει το εργαλείο για την καταστροφή του όποιου φυσικού πλούτου έχει απομείνει στη χώρα μπροστά στην επέλαση των οικιστικών τεράτων.

-Η Περιβαλλοντική Ευρωπαϊκή Κίνηση που συνεδρίασε στη Στοκχόλμη εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στον προβληματισμό των οικολογικών οργανώσεων της Ελλάδας.

-Η WWF με εκτενή ανακοίνωση εξήγησε τους λόγους πλήρους αντίθεσης στο πλαίσιο Σουφλιά.

-Δεκάδες επιστήμονες και πανεπιστημιακοί ζητούν με ενυπόγραφη δήλωσή τους άμεση απόσυρση τόσο του Πλαισίου όσο και της μελέτης.

-Κορυφαία στελέχη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με άρθρα και παρεμβάσεις ζητούν την απόσυρση.

Τέλος, πρώην δικαστές του ΣτΕ εκφράζονται απολύτως αρνητικά, πράγμα που αφήνει ελπίδες ότι ακόμα κι αν μόνος του ο υπουργός αποφασίσει να προχωρήσει, κάποιος θεσμικός παράγοντας θα προσπαθήσει να τον φρενάρει. Η «διαβούλευση», λοιπόν, έχει ήδη πραγματοποιηθεί: η γνώμη όσων ασχολούνται με την υπόθεση είναι αρνητική. Από πού αντλεί ο κ. υπουργός την επιμονή του;

* Σύνθημα από το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής για την καμένη Πάρνηθα.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ


Θεοδόσης Ν. Γαρεφαλάκης
«Επένδυση μαμούθ ή επένδυση μαϊμού;
» (περ. «Αντί», τ. 898, 29/6/07)
Αναλυτική μελέτη του προφίλ των βρετανών επενδυτών που έχουν κλείσει τη συμφωνία με τη μονή Τοπλού για την ανέγερση του μεγαλύτερου τουριστικού θέρετρου της χώρας. Μέσα από δημοσιευμένα στοιχεία αναδεικνύονται σοβαρά ερωτήματα για το μέγεθος, τις προθέσεις και τις δυνατότητες αυτής της εταιρείας που από το 1981 ασχολείται με την υπόθεση.

Σταύρος Μπένος
«Ο νέος εφιάλτης για το περιβάλλον»
(«Ε», 5/7/07)
Αξιοσημείωτη τοποθέτηση «κόντρα στο ρεύμα» με σαφή επιχειρήματα κατά των σχεδίων «σταθερής παραθεριστικής κατοικίας», τα οποία φαίνεται ότι αποτελούν την πεμπτουσία της κυβερνητικής τουριστικής πολιτικής.

Νίκος Σηφουνάκης
«Η υπερδόμηση καταστρέφει το Αιγαίο»
(«Ε», 8/7/07)
Ομιλία σε ημερίδα που διοργανώθηκε στην Πάρο, με παρόμοιο θέμα.



ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

http://www.minoangroup.com
Ο επίσημος ιστότοπος των βρετανών επενδυτών στο Βάι περιλαμβάνει ορισμένα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία για την επιχείρηση.

http://www.plusmarketsgroup.com
Η αγορά των μικρών εταιρειών στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε για λίγα χρόνια η Loyalward-Minoan. Καταγράφονται οι ετήσιες εκθέσεις της εταιρείας.

http://www.ecocrete.gr
Ο εξαιρετικός ιστότοπος των περιβαλλοντικών ομάδων της Κρήτης έχει πλούσιο υλικό για τις παντοειδείς «επενδύσεις» που σχεδιάζονται στο νησί.

 

 

 

Ελευθεροτυπία, 15/7/2007

 

www.iospress.gr