ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ BALCO ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ
 

Η Τζόουνς «καίει» τη Θάνου

 

Με νέα στοιχεία που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα κλείνει ο κύκλος της ελληνικής εμπλοκής στο διεθνές σκάνδαλο ντόπινγκ της εταιρείας Balco και αποδεικνύεται ότι στη θέση της Τζόουνς βρίσκονται και οι Ελληνες πρωταθλητές.
 

Μετά την ομολογία της Μάριον Τζόουνς ότι έπαιρνε αναβολικά πριν από την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ, όπου κέρδισε πέντε μετάλλια, ξαναπαίζεται στην Αθήνα το δράμα που έζησε ο ελληνικός αθλητισμός το καλοκαίρι του 2004, με πρωταγωνιστές την Κατερίνα Θάνου, τον Κώστα Κεντέρη και τον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο. Μόνο που αυτή τη φορά η υπόθεση περιορίζεται κυρίως στα ψιλά των εφημερίδων, ενώ η τηλεόραση αποφεύγει τις κακοτοπιές και οι τηλεαστέρες που είχαν τότε ξεσπαθώσει υπέρ της αθωώτητας των Ελλήνων αθλητών τηρούν προς το παρόν αιδήμονα σιωπή.

Το ελληνικό ενδιαφέρον στην υπόθεση Τζόουνς μοιάζει να περιορίζεται στο αν το χρυσό μετάλλιο των 100 μέτρων από την Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ θα καταλήξει στην Κατερίνα Θάνου που είχε έλθει δεύτερη σ’ εκείνη την κούρσα. Δειλά δειλά στην αρχή, με περισσότερη επιμονή στη συνέχεια, αθλητικοί παράγοντες και σχολιαστές του αθλητικού Τύπου αρχίζουν να υψώνουν τη φωνή τους: «γιατί όχι;», λένε οι περισσότεροι. Στο κάτω κάτω της γραφής από τυπική άποψη δεν υπάρχει τίποτα εις βάρος της Θάνου από την εποχή του Σίδνεϊ, ενώ ο συμβιβασμός με την IAAF (Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου) επιτρέπει στους δυο Ελληνες αθλητές να επανέλθουν στη δράση, χωρίς να εκκρεμεί τίποτα εις βάρος τους.

Η γαλανόλευκη «καθαρή»

Με αυτά τα δεδομένα οι δύο πόλοι του ελληνικού κλασικού αθλητισμού έσπευσαν να προβάλουν (χλιαρά είναι η αλήθεια) το αίτημα να αποδοθεί στην Θάνου το χρυσό της Τζόουνς. Προηγήθηκε η ελληνική ομοσπονδία στίβου, ο ΣΕΓΑΣ, ο οποίος έριξε το μπαλάκι στην ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή): «Με αφορμή το θέμα της ομολογίας της αθλήτριας Μάριον Τζόουνς για χρήση απαγορευμένων ουσιών την περίοδο 1999 - 2001 και τις απαράδεκτες δηλώσεις στο διεθνή Τύπο σε βάρος της Ελληνίδας αθλήτριας Κατερίνας Θάνου, το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε ομόφωνα να αποστείλει επιστολή προς την ΕΟΕ και να ζητά την μεσολάβησή της προς την ΔΟΕ για να διευκρινιστεί εάν εκκρεμεί σε βάρος της Ελληνίδας αθλήτριας οποιαδήποτε κατηγορία η ποινή στην προαναφερθείσα χρονική περίοδο και ιδιαίτερα την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνει» (8/10/07). Ο πρόεδρος μάλιστα του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής κατηγόρησε ως «αδικαιολόγητους και απαράδεκτους» τους εκπροσώπους της IAAF και της WADA (Διεθνής Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ) που αμφισβήτησαν το δικαίωμα της Θάνου να πάρει το χρυσό της Τζόουνς. Εκ μέρους της ΕΟΕ ο πρόεδρός της Μίνως Κυριακού πήρε μεν σαφή θέση («Η Θάνου αξίζει το μετάλλιο»), αλλά φρόντισε να μην εκτεθεί και στα μάτια των ξένων αθλητικών παραγόντων που ήδη είχαν σχολιάσει αρνητικά το ενδεχόμενο αυτό: «Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, μέχρι την ανακοίνωση της απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής. Είναι δικό τους θέμα. Αν η απόφαση για την Ελληνίδα είναι θετική, τότε και βέβαια θα την επικροτήσουμε» (11/10/07).

Αντίθετα μ’ αυτές τις τοποθετήσεις των κορυφαίων παραγόντων του ελληνικού αθλητισμού, η ίδια η Ελληνίδα πρωταθλήτρια αποφεύγει κάθε σχετική δήλωση. Μάλιστα ο δικηγόρος της Γρηγόρης Ιωαννίδης έσπευσε να διαψεύσει τις αρχικές δηλώσεις του δικηγόρου Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ο οποίος την εκπροσωπούσε την επίμαχη περίοδο του 2004 και τώρα εμφανίστηκε αυτόκλητος υπέρμαχος της απόδοσης του μεταλλίου στην πρώην εντολέα του. Ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι «οι δηλώσεις αυτού του προσώπου είναι πολύ επιζήμιες» και ότι προχωράει σε λήψη μέτρων για να διασφαλίσει ότι «οι απόψεις της κ. Θάνου δεν παραποιούνται με κανένα τρόπο». Και ποιές είναι οι απόψεις της κυρίας Θάνου για το ζήτημα αυτό; «Η κ. Θάνου δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις εξελίξεις στην υπόθεση της κυρίας Τζόουνς», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

Κάτι περισσότερο γνωρίζει η Ελληνίδα αθλήτρια και ο νομικός της εκπρόσωπος. Διότι αυτό που συνέβη με τη δημόσια ομολογία της Τζόουνς έχει ευθύ αντίκτυπο στην Κατερίνα Θάνου. Η Μάριον Τζόουνς ήταν μέχρι στιγμής ο μοναδικός κρίκος που έλειπε από την αλυσίδα των αποκαλύψεων για το μεγαλύτερο διεθνές σκάνδαλο ντόπινγκ των τελευταίων δεκαετιών, την περιβόητη υπόθεση με το εργαστήριο παραγωγής υπερπρωταθλητών στην Καλιφόρνια, τη γνωστή εταιρεία Balco του δαιμόνιου Βίκτορ Κόντε.

Ολα τα άλλα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για την υπόθεση αποδεικνύονταν τεκμηριωμένα. Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου δέχτηκαν την ενοχή τους και καταδικάστηκαν σε ολιγόμηνες ποινές φυλάκισης. Οι αθλητές που αναφέρονταν στα ντοκουμέντα είχαν παραδεχτεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη συμμετοχή τους στη χρήση των απαγορευμένων ουσιών που τους έδινε ο Κόντε. Μόνο η Μάριον Τζόουνς επέμενε στην αθωότητά της, παρά τις περί του αντιθέτου μαρτυρίες των δύο πρώην συζύγων και συναθλητών της (του Σι Τζέι Χάντερ και του Τιμ Μοντγκόμερι), όπως και του ίδιου του Κόντε. Ουδέποτε είχε πιαστεί ντοπαρισμένη, παρά το γεγονός ότι είχε υποστεί πολλούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους και φυσικά έβγαινε καθαρή σε όλα τα τεστ που υποβάλλονται οι νικητές στους μεγάλους αγώνες. Είχε μάλιστα δεχτεί να υποστεί και έλεγχο με ανιχνευτή ψεύδους, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες αποκαλύψεις για τη σχέση της με τον Κόντε και την Balco. Το τεστ πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2004 και η Τζόουνς το πέρασε με επιτυχία!

Οσο για την περιβόητη αυτή κούρσα των 100 μέτρων στο Σίδνεϊ το 2000, σήμερα γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο οι δύο πρώτες αθλήτριες (Τζόουνς και Θάνου) που έχουν κατηγορηθεί για την εμπλοκή τους σε υπόθεση ντόπινγκ. Τέταρτη τερμάτισε η Μερλίν Οτι, η οποία είχε τιμωρηθεί το 1999 για χρήση ναντρολόν, αλλά η IAAF ακύρωσε την τιμωρία της λίγο πριν τους αγώνες. Πέμπτη τερμάτισε η Ζάνα Μπλοκ Πιντούσεβιτς, πελάτισσα κι αυτή του Βίκτορ Κόντε. Τον επόμενο χρόνο, το 2001, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Εντμοντον ήρθε πρώτη η Ζάνα Μπλοκ, δεύτερη η Τζόουνς και τρίτη η Θάνου. Στο βάθρο δηλαδή ανέβηκαν μόνο αθλήτριες με πρόσβαση στην περίφημη «καθαρή».

Γνωρίζουμε τον αντίλογο που αναπτύχθηκε το 2004, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Εξακολουθούν μάλιστα να τον ψελλίζουν διάφορες αθλητικές στήλες: «Κάποιοι έλεγαν ότι δεν θα δοθεί το χρυσό στη Θάνου, διότι τάχα μου είχαν βρεθεί e-mail μεταξύ του Βίκτορ Κόντε, του ανθρώπου που κάρφωσε την Τζόουνς και την προμήθευε με φάρμακα και του Χρήστου Τζέκου. Ομως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι αληθές, διότι άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χρήστος Τζέκος έχει στα χέρια του επιστολή του Κόντε, με την οποία τον διαβεβαιώνει πως δεν τον ξέρει» (Εθνος, 12/10/07).

Πρόκειται για ανοιχτή παραπληροφόρηση ή απλή άγνοια. Την επιστολή του Κόντε που επικαλείται η εφημερίδα την έχουμε κι εμείς στα χέρια μας. Πράγματι, το αφεντικό της Balco επιβεβαιώνει ότι «ούτε εγώ ούτε τα εργαστήρια Balco είχαν ποτέ οιασδήποτε μορφής σχέση ούτε παρείχαν ποτέ κάποια υπηρεσία ή προϊόν στον Κωνσταντίνο Κεντέρη, την Αικατερίνη Θάνου και τον Χρήστο Τζέκο». Η επιστολή φέρει ημερομηνία 13/12/04 και απευθύνεται «προς κάθε ενδιαφερόμενο». Όμως κανείς δεν ισχυρίζεται ότι υπάρχει τέτοια σχέση. Ο κ. Κόντε είχε σχέση μόνο με τον αντιπρόσωπό του στην Ελλάδα Ανδρέα Λιναρδάτο και μέσω αυτού παρείχε υπηρεσίες και προϊόντα της εταιρείας του στους Ελληνες πρωταθλητές Ολγα Βασδέκη, Χρήστο Πολυχρονίου, Χρήστο Μελέτογλου και Θωμά Σμπώκο.

Οι Ελληνες σπρίντερ Θάνου και Κεντέρης είχαν πρόσβαση στην περιβόητη «καθαρή», δηλαδή τη μη ανιχνεύσιμη αναβολική ουσία κατευθείαν από τον παρασκευαστή της, τον χημικό του Σικάγο Πάτρικ Αρνολντ. Ο Αρνολντ ήταν εκείνος που την παρείχε και στον Βίκτορ Κόντε.

Τα νέα στοιχεία

Εχουμε τεκμηριώσει σε παλιότερα δημοσιεύματα την ελληνική διαδρομή της «καθαρής», δηλαδή του συνθετικού στεροειδούς αναβολικού THG (τετραϋδρογεστρινόνη). Στο τελευταίο από τη σειρά αυτή των αποκαλύψεων είχαμε δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματα από το ένταλμα που είχε εκδοθεί εναντίον του Πάτρικ Αρνολντ (7/5/06).

Είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να επανέλθουμε με τα τελευταία στοιχεία που περιέχονται στην ογκωδέστατη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι αμερικανικές αρχές για την υπόθεση της Balco. Το σημαντικότερο νέο στοιχείο είναι η ομολογία του Πάτρικ Αρνολντ (28/4/06), και η συμφωνία του με την εισαγγελία της Καλιφόρνια, με βάση την οποία καταδικάστηκε σε τρίμηνη φυλάκιση που εξέτισε πριν ένα χρόνο (Αύγουστος-Οκτώβριος 2006):

«Μεταξύ 1 Ιουνίου 2000 και 3 Σεπτεμβρίου 2003», δηλώνει ο Αρνολντ, «ενώ εργαζόμουν ως χημικός στο Σαμπέιν του Ιλινόις, συμμετείχα ενσυνειδήτως σε μια συνωμοσία παράνομης διανομής στεροειδών και άλλων φαρμάκων που ενισχύουν τις επιδόσεις των πρωταθλητών. Στο πλαίσιο της συνωμοσίας ανέπτυξα, παρασκεύασα και διένειμα τις ακόλουθες ουσίες:

1. Μια συνθετική και μη ανιχνεύσιμη ουσία που μοιάζει με στεροειδές, την τετραϋδρογεστρινόνη, γνωστή και ως 'THG' ή 'Καθαρή'.

2. Δεσοξυμεθυλτεστοστερόνη, γνωστή και ως 'DMT' ή 'Madol'.

3. Νορμπολετόν, ένα αναβολικό στεροειδές.

Ο σκοπός που παρήγαγα και διέθεσα αυτές τις χημικές ουσίες ήταν να παρέχω σε επαγγελματίες πρωταθλητές στεροειδή ή ουσίες παρόμοιες με στεροειδή, οι οποίες θα τους επέτρεπαν να αναπτύξουν τεχνητά την αθλητική τους επίδοση, αλλά δεν θα ήταν ανιχνεύσιμες σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ελέγχου που ισχύουν για το άθλημα στο οποίο μετείχε κάθε αθλητής.

Στο πλαίσιο αυτής της συνωμοσίας διέθεσα THG, DMT και νορμπολετόν στον Βίκτορ Κόντε, πρόεδρο της Balco, για να τα διαθέσει σε επαγγελματίες αθλητές. Εκτός απ’ αυτές τις ουσίες που διέθετα στον Κόντε, γνωρίζω ότι ο Κόντε ήταν αναμειγμένος σε παράνομη διακίνηση διάφορων άλλων ουσιών, περιλαμβανομένης μιας κρέμας τεστοστερόνης/επιτεστοστερόνης, γνωστής ως ‘η κρέμα’, ενέσιμης ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, ερυθροποιητίνης ή “EPO”, μονταφινίλ, χλομίντ (ένα αντί-οιστρογόνο φάρμακο που χρησιμοποιείται για να βοηθήσει το χώμα να αποκαταστήσει κανονικά επίπεδα τεστοστερόνης), ενέσιμα αναβολικά στεροειδή και στοματικά αναβολικά στεροειδή.

Γνώριζα ότι ο Κόντε διέθετε αυτές τις ουσίες σε επαγγελματίες αθλητές του φούτμπολ, του μπέιζμπολ και αθλητές στίβου ολυμπιακής κλάσης.

Και εγώ προσωπικά διέθετα THG, DMT και νορμπολετόν ατομικά σε επαγγελματίες πρωταθλητές και τους προπονητές τους, με τους οποίους είχα επαφές, γνωρίζοντας ότι αυτοί είτε θα έκαναν προσωπική χρήση των ουσιών ή θα τις διέθεταν σε άλλους αθλητές για χρήση.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, συμφωνώ ότι την 1η Μαΐου 2002 έστειλα ένα e-mail στην Balco, συνιστώντας στον Βίκτορ Κόντε να πει στους αθλητές που επρόκειτο να περάσουν από τεστ ντόπινγκ να πάψουν να χρησιμοποιούν νορμπολετόν. Εστειλα αυτό το e-mail διότι είχα μάθει ότι οι ελεγκτικές αρχές είχαν πληροφορηθεί την παράνομη χρήση του νορμπολετόν από αθλητές και είχαν προοδεύσει στην ανάπτυξη τεστ ανίχνευσης της ουσίας αυτής».

Η ομολογία αυτή του Αρνολντ είναι εξαιρετικά σημαντική διότι αν συνδυαστεί με τα άλλα δύο επίσημα έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας (δηλαδή το κατηγορητήριο και το ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε εναντίον του) προκύπτει ένα μόνο όνομα προπονητή στον οποίο έστελνε την «καθαρή» ο Αρνολντ: το όνομα του Χρήστου Τζέκου!


Τζέκος και Αρνολντ

Στη σελίδα 6 του κατηγορητηρίου εις βάρος του Αρνολντ, το οποίο κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε πριν από λίγες μέρες, καταγράφονται οι συναλλαγές του την κρίσιμη περίοδο 2001-2003. Ανάμεσα σ’ αυτές τις 18 συναλλαγές, υπάρχουν δύο αποστολές Τετραϋδρογεστρινόνης στην Balco του κ. Κόντε, μία σε κάποιον παραλήπτη στο Τέξας ((Μάιλς Γουίρ) και τέσσερις σε έναν προπονητή στίβου στην Ελλάδα. Ολες οι υπόλοιπες ήταν αποστολές χρημάτων στην Κίνα για να πληρωθούν οι πρώτες ύλες που χρειαζόταν ο Αρνολντ για την παραγωγή της «καθαρής» και των άλλων ουσιών που παρασκεύαζε.

Αντιγράφουμε:

« - Γύρω στις 31 Ιουλίου 2002 ο κατηγορούμενος έστειλε ένα πακέτο που περιείχε Τετραϋδρογεστρινόνη σε έναν προπονητή στίβου στην Ελλάδα.

- Γύρω στις 2 Δεκεμβρίου 2002 ο κατηγορούμενος έστειλε ένα πακέτο που περιείχε Τετραϋδρογεστρινόνη σε έναν προπονητή στίβου στην Ελλάδα.

- Γύρω στις 14 Απριλίου 2003 ο κατηγορούμενος έστειλε ένα πακέτο που περιείχε Τετραϋδρογεστρινόνη σε έναν προπονητή στίβου στην Ελλάδα.

- Γύρω στις 21 Μαΐου 2003 ο κατηγορούμενος έστειλε ένα πακέτο που περιείχε Τετραϋδρογεστρινόνη σε έναν προπονητή στίβου στην Ελλάδα».

Για να μάθουμε και το όνομα του προπονητή αυτού πρέπει να συμβουλευτούμε άλλο έγγραφο της ίδιας δικογραφίας, δηλαδή το ένταλμα εναντίον του Αρνολντ. Σ’ αυτό ρητά αναφέρεται ότι ο εν λόγω προπονητής δεν είναι άλλος από τον Χρήστο Τζέκο. Στις σελίδες 11-13 του εντάλματος καταγράφεται όλη η σειρά των μηνυμάτων που αντάλλαξε ο Κόντε με τον Ελληνα προπονητή Ανδρέα Λιναρδάτο τον Αύγουστο του 2002, ζητώντας του να πάψει να χρησιμοποιεί την «καθαρή» στους δικούς του αθλητές και να ειδοποιήσει σχετικά και τον Χρήστο Τζέκο να μην τη δίνει πιά στον Κεντέρη και τη Θάνου. Ο Λιναρδάτος απαντά ότι θα ενημερώσει αμέσως την Ολγα (Βασδέκη) που προπονούσε ο ίδιος, αλλά δυσκολεύεται να μιλήσει καθαρά στον Τζέκο που είναι ανταγωνιστής του. Αναρωτιέται μάλιστα πώς είναι δυνατόν να μην μπορεί να τον ειδοποιήσει κατευθείαν ο Πάτρικ Αρνολντ «εφόσον δουλεύουν μαζί τουλάχιστον τα τελευταία 4-5 χρόνια» (δηλαδή από το 1997-98). Ο Κόντε εξηγεί ότι ο Αρνολντ δεν μπορεί να βρει τον Τζέκο γιατί έχει κοπεί το τηλέφωνό του, κλπ.

Με εξίσου λεπτομερή μορφή καταγράφεται και ο τρόπος που έστελνε ο Αρνολντ στον Τζέκο την «καθαρή» (μέσω της ελληνοαμερικανικής μεταφορικής εταιρείας Demetrios Air Freight Co., σελ. 26-27). Tο ένταλμα της εισαγγελίας της Καλιφόρνια καταλήγει στην εντολή να κατασχεθούν από το σπίτι του Αρνολντ «όλα τα αρχεία που έχουν σχέση με τα εργαστήρια Balco, τον Βίκτορ Κόντε, τον Τζέιμς Βαλέντε (αντιπρόεδρο της Balco), τον Χρήστο Τζέκο και κάθε άτομο που έχει σχέση με την Ελλάδα».

Το e-mail της 1ης Μαΐου 2002 προς τον Κόντε αποκαλύπτει και κάτι άλλο: ο Αρνολντ αναφέρεται σε μια αθλήτρια που «βοηθούσε» ο ίδιος για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με όλα τα άλλα στοιχεία των ίδιων εγγράφων αναφέρεται στην Κατερίνα Θάνου.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε πλέον σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς είπε ο Τιμ Μοντγκόμερι στις 6 Νοεμβρίου 2003 για τη σχέση των Ελλήνων με το σκάνδαλο Balco στη μυστική του κατάθεση στο αμερικανικό δικαστήριο που εξέταζε την υπόθεση: «Μου είπε (σ.σ. ο Κόντε) ότι ο άνθρωπος της ‘καθαρής’ (σ.σ. the clear guy, ο Πάτρικ Αρνολντ) παρασκεύαζε ήδη την ‘καθαρή’ για αθλητές στην Ελλάδα και ότι κανείς άλλος σπρίντερ δεν είχε τη δυνατότητα να την πάρει, παρά μόνο οι αθλητές στην Ελλάδα».

Οσοι δεν έχουν μελετήσει τον σκοτεινό κόσμο των αναβολικών παραξενεύονται από το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των αποκαλύψεων για την Balco στηρίζεται στην έρευνα και την ανάλυση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης. Η απάντηση είναι απλή: το διαδίκτυο δεν είναι μόνο το προσφιλές μέσο διακίνησης των ουσιών αυτών (χάρη στην αντιφατικότητα της νομοθεσίας από χώρα σε χώρα), αλλά αποτελεί κυρίως και το χώρο ανταλλαγής πληροφοριών και απόψεων του «χώρου». Ακόμα και σήμερα, αν κοιτάξει κανείς τα πιο δημοφιλή φόρουμ των χρηστών αναβολικών ουσιών (π.χ. testosterone.net, musclemonthly.com, ή την ομάδα misc.fitness.weights στο google) θα βρει χιλιάδες (ναι, χιλιάδες!) μηνύματα του Πάτρικ Αρνολντ και του Βίκτορ Κόντε για όλα τα ζητήματα, ακόμα και για τους Ελληνες αθλητές!

Τώρα αναμένεται η απόφαση της ΔΟΕ για τα μετάλλια της Τζόουνς στο Σίδνεϊ. Θα τη μάθουμε το πολύ σε δυο μήνες. Ποσώς μας ενδιαφέρει αν το μετάλλιο καταλήξει στη Θάνου ή όπου αλλού. Μακάρι να το πάρει η κυρία Θάνου, γιατί στο κάτω κάτω της γραφής αποδείχτηκε πιο μετρημένη από όλους αυτούς που την περιστοιχίζουν «για το καλό της». Μακάρι να της δώσουν και το πριμ που αντιστοιχεί. Μακάρι κι ο «τιμωρημένος» κ. Τζέκος να πάρει κι αυτός το μερίδιό του για να μην μείνει κι αυτός παραπονεμένος ως αποδιοπομπαίος τράγος, σε μια υπόθεση που πολλοί τη γνώριζαν και ακόμα περισσότεροι επιθυμούν να ξεχάσουν.

Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η λεγόμενη «αθλητική ηγεσία» του τόπου αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι όσα λέει για την καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι στάχτη στα μάτια των αφελών. Της δόθηκε ακόμα μια ευκαιρία να τοποθετηθεί έστω και εκ των υστέρων εναντίον του ντόπινγκ και να στείλει μήνυμα στα χιλιάδες νέα παιδιά που γυμνάζονται και είναι έτοιμα να καταπιούν με τις χούφτες τα αναβολικά προκειμένου να κερδίσουν μια θέση σ’ ένα βάθρο αγώνων που θα τους εξασφαλίσει το μέλλον. Αντί γι’ αυτό, έκλεισε για μια ακόμα φορά το μάτι σε όλους μας: ο κλέφτης που δεν θα πιαστεί να κλέβει στον αθλητισμό είναι ήρωας. Στο κάτω κάτω της γραφής το ίδιο δεν κάνανε και οι αρχαίοι Σπαρτιάτες πρόγονοί μας; Το σίγουρο είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία της δικογραφίας που αφορούν την ελληνική πτυχή του σκανδάλου δεν ζητήθηκαν και δεν εξετάστηκαν από καμιά επίσημη ελληνική αρχή (πολιτική, δικαστική ή αθλητική).
 

 


Η άβουλη βουλή

Κάτω από το βάρος της υπόθεσης Κεντέρη-Θάνου-Τζέκου συγκροτήθηκε στις 10/02/05 η διακομματική επιτροπή της Βουλής «για τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου εγγυήσεων διαφάνειας στον αθλητισμό» υπό την προεδρία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιου Σπηλιόπουλου. Το κεντρικό πρόβλημα που αντιμετώπισε η επιτροπή ήταν η υπόθεση του ντόπινγκ στον πρωταθλητισμό, αλλά και η διάδοση των αναβολικών σε μαζική κλίμακα. Στις πολύμηνες διαδικασίες της επιτροπής ακούστηκαν πολλά σημαντικά πράγματα από ειδικούς, αλλά στο επίμαχο πρόβλημα οι βουλευτές ήταν εξαιρετικά προσεκτικοί και φειδωλοί στις διατυπώσεις τους. Αλλωστε η υπόθεση ήταν ακόμα νωπή και δεν είχαν αποφανθεί τα αρμόδια όργανα του αθλητισμού και της δικαιοσύνης ούτε καν για το τροχαίο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η πρόταση του Δημήτρη Λιντζέρη (βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και αντιπροέδρου της επιτροπής) να κληθούν οι ίδιοι οι αθλητές και να εκθέσουν τις απόψεις τους (δηλαδή οι Κεντέρης, Θάνου και Σαμπάνης) προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου, ο οποίος δικαιολόγησε την άποψή του λέγοντας ότι «η υπόθεση βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση». Βέβαια η υπόθεση των δύο πρώτων βρίσκεται ακόμα «υπό δικαστική διερεύνηση», αλλά μόνο ως προς το αν υπήρξε ή όχι το περιβόητο τροχαίο. Κατά τα λοιπά ο μόνος που ασχολήθηκε με την υπόθεση στην Ελλάδα ήταν η επιτροπή του ΣΕΓΑΣ που έσπευσε να αθωώσει τους αθλητές.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος ο πρόεδρος της επιτροπής υπέκυψε στον πειρασμό να ρωτήσει τον σημερινό νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρό με την ιδιότητα του προέδρου της ομοσπονδίας άρσης βαρών αν ο γνωστός προπονητής του αθλήματος Χρήστος Ιακώβου συνεργαζόταν με τον Τζέκο επιχειρηματικά, για να λάβει την απάντηση: «από ό,τι γνωρίζω υπήρχε μια συμμετοχή του κ. Ιακώβου σε ένα ποσοστό 1%, και το οποίο ο κ. Ιακώβου είπε τελικά να μην υπάρξει. Ηταν μια καθαρά φιλική προσέγγιση από την πλευρά του κ. Τζέκου» (συνεδρίαση 30/3/05). Παρά τις ενδείξεις για την ελληνική ανάμιξη στο σκάνδαλο της Balco, η επιτροπή απέφυγε να διερευνήσει το ζήτημα.

Υπήρξε πάντως στην επιτροπή της βουλής διακομματική παραδοχή ότι το ντόπινγκ και τα αναβολικά είναι εξαιρετικά διαδομένα στην Ελλάδα, ενώ οι τρόποι αντιμετώπισής τους σε εμβρυακή κατάσταση. Σημειώνουμε ότι εκείνοι που φάνηκε να ανησυχούν περισσότερο με τη μορφή που έχει πάρει ο πρωταθλητισμός στη χώρα μας ήταν οι δύο υφυπουργοί Αθλητισμού, οι οποίοι γνώριζαν βέβαια το πρόβλημα από τα μέσα. Ο Γιώργος Λιάνης του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για τα κίνητρα μέσω επιχορηγήσεων ανέφερε ότι «η Ελλάδα κάνει περισσότερο αθλητισμό, απ’ ό,τι μπορεί, εδώ και μια εικοσαετία» (16/6/05). Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός σε άλλη συνεδρίαση συνομολόγησε το πρόβλημα: «Από τις χώρες που δίνουν κίνητρα είμαστε στο υψηλότερο σημείο. Από δικές μου πληροφορίες, πιο ψηλά είναι μόνο το Ντουμπάι και μερικές ακόμη χώρες» (21/6/05).

Ακόμα πιο κατηγορηματικός υπήρξε στις παρεμβάσεις του ο σημερινός υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης: «Το ΣΔΟΕ έπιασε έναν φαρμακοποιό, ο οποίος διακινούσε χιλιάδες κουτιά από απαγορευμένες ουσίες, μετά από καταγγελίες από την Αγγλία. Η χώρα μας είναι το κέντρο διακίνησης αναβολικών. Ετσι μας θεωρεί όλη η Ε.Ε.» (συνεδρίαση 4/4/05). «Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι ότι υπάρχει παραγωγή φαρμακοδιεγερτικών ουσιών στην Ελλάδα. Οι Αγγλοι είπαν ότι στείλαμε ένα εκατομμύριο κουτιά μ’ αυτές στο εξωτερικό. Ηταν πρωτοσέλιδη είδηση. Λέγεται ότι η Ελλάδα είναι το άντρο της διακίνησης και της παραγωγής τέτοιων ουσιών» (21/6/05).

Ο κ. Ιωαννίδης έτυχε τώρα να βρεθεί στο πόστο του αρμόδιου υφυπουργού κατά την προετοιμασία των Ελλήνων αθλητών για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου. Για να δούμε αν θα θυμηθεί αυτές του τις απόψεις τώρα που βρίσκεται στη θέση να τις μετουσιώσει σε πολιτική. Εκτός αν κι αυτός ακολουθήσει τη θέση του προκατόχου του κ. Ορφανού, ο οποίος, όταν προέκυψε το σκάνδαλο με τους Ελληνες αθλητές στην Ολυμιάδα, έσπευσε να νίψει τα χέρια του λέγοντας ότι «ο υφυπουργός Αθλητισμού δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στο ζήτημα του ντόπινγκ» (12/8/04).
 

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Mark Fainaru-Wada, Lance Williams
«Game of Shadows»
(«Gotham Books», New York 2006)
Η υπόθεση BALCO και το σκάνδαλο ντόπινγκ που συντάραξε το μπέιζμπολ και τον στίβο στις ΗΠΑ, γραμμένη από τους δύο ερευνητές δημοσιογράφους της «San Francisco Chronicle», που την έφεραν στη δημοσιότητα παρά τις προσπάθειες συγκάλυψης που επιχειρήθηκαν. Το βιβλίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ. Η εισαγγελία της Καλιφόρνια άσκησε δίωξη εναντίον των δύο δημοσιογράφων, διότι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την πηγή που τους προμήθευσε τις απόρρητες καταθέσεις των πρωταγωνιστών του σκανδάλου. Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία διώκεται μόνο η διοχέτευση απόρρητων εγγράφων και όχι η δημοσίευσή τους. Οι δύο δημοσιογράφοι αρνήθηκαν μέχρι τέλους να υποκύψουν στον εκβιασμό και έφτασαν μέχρι τα πρόθυρα της φυλακής, έως ότου ένας από τους δικηγόρους του Βίκτορ Κόντε παραδέχτηκε ότι αυτός ήταν ο πληροφοριοδότης τους. Με αυτό τον έμμεσο, όμως, τρόπο, αποδείχτηκε ότι όσα γράφουν οι συγγραφείς είναι ακριβή. Πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο αποδεικνύονται βέβαια και οι Ελληνες παραλήπτες της «καθαρής».

«SportDay»
Καθημερινή αθηναϊκή εφημερίδα, η οποία τόλμησε να κρατήσει κριτική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο να παραχωρηθεί το μετάλλιο της Τζόουνς στην Κατερίνα Θάνου (αρθρογραφία Φίλιππα Συρίγου, Αντώνη Πανούτσου, Χρήστου Σωτηρακόπουλου). Σχετικό πολυσέλιδο αφιέρωμα στο φύλλο της 12/10/07.

«Πρωταθλητής»
Στον αντίποδα της προηγούμενης, η αθλητική αυτή εφημερίδα στις σελίδες της για το στίβο οικτίρει την Τζόουνς, κατηγορεί την IAAF, αλλά υποστηρίζει ως «αδικημένη» τη Θάνου.

 

 

Ελευθεροτυπία, 21/10/2007

 

www.iospress.gr