Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ» ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
 

Ο «εσωτερικός εχθρός» της ΕΛ.ΑΣ.

 

Με μεθόδους που θυμίζουν το μετεμφυλιακό κράτος, η ΕΛ.ΑΣ. εντείνει τον αγώνα της εναντίον του «εσωτερικού εχθρού». Είναι φυσικό σ' αυτό τον αγώνα να πρωτοστατούν οι καθαρόαιμοι χρυσαυγίτες.
 

Για τις σχέσεις της ΕΛ.ΑΣ. με τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής έχουν ειπωθεί και έχουν γραφεί πολλά. Η αδιάψευστη τηλεοπτική εικόνα με τη διμοιρία των ΜΑΤ να εφορμά παρέα με χρυσαυγίτες κατά διαδηλωτών του αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Αθήνας στις 2 Φεβρουαρίου προβλημάτισε ακόμα και τους πιο δύσπιστους.

Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οπως αποδεικνύεται από τα ντοκουμέντα που φέρνουμε σήμερα στη δημοσιότητα:

1 Η Κρατική Ασφάλεια έχει οργανώσει έναν πρωτοφανή μηχανισμό παρακολούθησης και ελέγχου των φρονημάτων των ελλήνων πολιτών.

2 Η ΕΛ.ΑΣ. έχει στοχοποιήσει απολύτως κάποιες νόμιμες τοπικές κινήσεις πολιτών, μόνο και μόνο επειδή εκφράζουν αριστερές, αντιεξουσιαστικές ή ελευθεριακές απόψεις.

3 Κάτω απ' αυτές τις επίσημες κατευθύνσεις, ορισμένα στελέχη της Αστυνομίας δεν διστάζουν να ταυτιστούν ιδεολογικά ακόμα και με τον Χίτλερ, το δικτάτορα Παπαδόπουλο, τη Χρυσή Αυγή, κ.λπ.

4 Αστυνομικοί παίρνουν μέρος στις εκδηλώσεις των ναζιστικών συμμοριών ανά την Ελλάδα.

Εχουμε στη διάθεσή μας πληθώρα επίσημων εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ. που επιβεβαιώνουν ότι η Κρατική Ασφάλεια λειτουργεί σήμερα με μεθόδους του μετεμφυλιακού κράτους: στοχοποίηση πολιτών με βάση την ιδεολογία τους, παρακολούθηση εντελώς νόμιμων εκδηλώσεων, έλεγχος κάθε δημόσιας έκφρασης γνώμης και διαχωρισμός των πολιτών σε «εθνικόφρονες» και «μιάσματα». Το εντυπωσιακό είναι ότι στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται κυρίως κινήσεις πολιτών που ασχολούνται με θέματα περιβάλλοντος, μόνο και μόνο επειδή δεν ταυτίζονται με την κυρίαρχη πολιτική!

Τα επίσημα έγγραφα

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα με χρονολογική σειρά. Πρόκειται για επίσημα έγγραφα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιανατολικής Αττικής (ΥΑΝΑ):

*Στις 6/5/03 το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας της ΥΑΝΑ στέλνει στη Διεύθυνση Ασφαλείας «προκήρυξη, η οποία διανεμήθηκε από άτομα του αναρχικού χώρου στο χώρο συγκέντρωσης κατοίκων Δήμων Αργυρούπολης-Ηλιούπολης, σχετικά με τη διαμαρτυρία τους για την εγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ».

*Στις 30/9/03 το ίδιο Τμήμα Ασφάλειας αναφέρει ότι «το Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνης διοργανώνει τριήμερο με θέματα αυτόνομη δράση, τοπική παρέμβαση, κοινωνικοί αγώνες».

Ακολουθεί περιγραφή των εκδηλώσεων: συζητήσεις και μία συναυλία.

*Στις 5/10/04 πάλι αναφέρονται εκδηλώσεις (προβολή ντοκιμαντέρ και συναυλία) στο Στέκι Πικροδάφνης.

*Στις 19/4/05 το ίδιο τμήμα διαβιβάζει προς τα κεντρικά «κατάσταση με συνημμένα στοιχεία ατόμων που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας». Πρόκειται για άτομα που έχει εντάξει η ΕΛ.ΑΣ. στον αντιεξουσιαστικό χώρο, ύστερα από παρακολουθήσεις ή με βάση τις κατά καιρούς χαρτογραφήσεις που επιχειρεί. Αυτά τα άτομα παρακολουθούνται χωρίς να υπάρχει τίποτα εις βάρος τους, με μόνο κριτήριο την εικαζόμενη ιδεολογική τους τοποθέτηση.

*Στις 3/6/05 αναφέρεται ότι «από το Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνης θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ατόμων αναρχικού χώρου ως ακολούθως».

Ακολουθεί το πρόγραμμα, στο οποίο υπάρχουν μόνο προβολές και βιβλιοπαρουσιάσεις! Πρόκειται για ταινίες του Κεν Λόουτς, του Φερνάντο ντε Αρανόα, του Ελιο Πέτρι, του Μάικλ Μουρ, ντοκιμαντέρ για τους Ζαπατίστας, κ.λπ. Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. κλείνει με την παρατήρηση «οι εν λόγω εκδηλώσεις θα παρακολουθούνται από την Υπηρεσία μας».

*Στις 21/12/05 αναφέρεται ότι «στο στέκι Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια θα πραγματοποιηθεί σήμερα εκδήλωση με τα ακόλουθα θέματα: Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, Ελεύθεροι Χώροι, Κεραίες, Χώρος πρώην αεροδρομίου». Και φυσικά «η εκδήλωση θα παρακολουθείται από την Υπηρεσία μας».

*Στις 18/12/06 αναφέρεται ότι «στο στέκι Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια πραγματοποιήθηκαν αφισοκολλήσεις εντύπου, το οποίο συνημμένα σας υποβάλλουμε και αφορά προβολές-συζητήσεις-εκδηλώσεις».

*Στις 25/4/07 αναφέρεται ότι «χθες διαπιστώθηκε την 20η ώρα περίπου, από αστυνομικούς της υπηρεσίας μας να έχει γίνει αφισοκόλληση έξω από το Ελευθεριακό Στέκι Πικροδάφνης και στην ευρύτερη περιοχή Υμηττού και Ηλιούπολης, στην οποία αναφέρεται επιγραμματικά το ιστορικό, μορφές οργάνωσης και αγώνα των Ζαπατίστας, ενώ την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί προβολή βίντεο και θα ακολουθήσει συζήτηση στο χώρο του στεκιού».

*Στις 28/5/07 αναφέρεται ότι «από το στέκι Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2/6/07 περί ώρα 19.30 στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως εκδήλωση με θέμα: Οχι στη σήραγγα του Υμηττού, καμιά νέα λεωφόρος, Οχι στην καταστροφή του βουνού, Ναι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, Παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, σταματάμε τους νέους δρόμους. Η εν λόγω εκδήλωση θα παρακολουθείται από την Υπηρεσία μας».

*Στις 14/6/07 αποστέλλεται στα κεντρικά περιγραφή των δραστηριοτήτων της Κρατικής Ασφάλειας στην ΥΑΝΑ, όπου διαβάζουμε: «Επιτηρήθηκαν τα αστυνομικά τμήματα της περιοχής μας. Το Στέκι Πικροδάφνης στον Αγιο Δημήτριο επιτηρήθηκε αυστηρά από την Υπηρεσία μας και παρέμεινε κλειστό. Το στέκι των αναρχικών στην Ανω Γλυφάδα Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια επιτηρήθηκε αυστηρά από την Υπηρεσία μας, ήταν ανοιχτό και έκλεισε την 23.00 ώρα.

»Επίσης επιτηρήθηκαν οι οικίες τριών ατόμων του γνωστού χώρου, στοιχεία των οποίων διατηρούνται στην Υπηρεσία μας. Διαπιστώθηκε να έχει πραγματοποιηθεί αφισοκόλληση που αφορά προβολή ταινιών στην Πικροδάφνη τις ακόλουθες ημερομηνίες: 15/6, 22/6, 29/6, 6/7 και 13/7».

*Στις 19/6/07 αναφέρεται ότι «από το στέκι Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια εκδόθηκε έντυπο σχετικά με εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με θέμα Οχι στη σήραγγα Υμηττού».

Παρακολουθήσεις κι επιθέσεις

*Στις 3/7/07 αναφέρεται και πάλι ότι: «Το Στέκι Πικροδάφνης στον Αγιο Δημήτριο επιτηρήθηκε αυστηρά από την Υπηρεσία μας και παρέμεινε κλειστό. Το στέκι των αναρχικών στην Ανω Γλυφάδα Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια επιτηρήθηκε αυστηρά και παρέμεινε κλειστό. Επίσης επιτηρήθηκαν οι οικίες τριών ατόμων του γνωστού χώρου, στοιχεία των οποίων διατηρούνται στην Υπηρεσία μας».

*Στις 18/7/07 αναφέρεται η «προσαγωγή τριών ατόμων του Αντιεξουσιαστικού Χώρου», οι οποίοι «διακινούσαν έντυπο υλικό εναποθέτοντάς το στους υαλοκαθαριστήρες αυτοκινήτων. Αφού προηγήθηκε η εξακρίβωση της αστυνομικής και δικαστικής τους ταυτότητας από το ΑΤ Ηλιουπόλεως αποχωρήσανε από την υπηρεσία».

*Υπάρχουν και χειρότερα. Οι πολίτες και τα στέκια που υφίστανται αυτή την τόσο στενή παρακολούθηση από την ΕΛ.ΑΣ. έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια αλλεπάλληλες επιθέσεις από «αγνώστους». Είχε προηγηθεί η επίσημη ΕΛ.ΑΣ. Από το 2003 το Ελευθεριακό Στέκι «Πικροδάφνη» κατάγγειλε διαρκείς παρακολουθήσεις από την Ασφάλεια και εκφοβιστικές προσαγωγές για «εξακρίβωση στοιχείων».

*Στις 14/11/03 στο Στέκι «Πικροδάφνη» γινόταν μια εκδήλωση για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, όταν διαπιστώθηκε η επιδεικτική παρουσία τεσσάρων ασφαλιτών στη γωνία. Εφυγαν μετά από διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων, αλλά την επομένη επέστρεψαν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Πικροδάφνης», πρώτα σταμάτησαν τρεις νεαρούς 17χρονους που έφευγαν εκείνη την ώρα από το στέκι.

«Τους τράβηξαν παράμερα και τους πέρασαν χειροπέδες. Δεν έλειψαν βέβαια και οι καθιερωμένες σφαλιάρες. Η "επιχείρηση" απασχόλησε γύρω στους 30 ασφαλίτες, οι οποίοι με το πρόσχημα ότι ψάχνουν για ναρκωτικά εισέβαλαν στο στέκι, έκαναν τα πάντα φύλλο και φτερό, συνέλεξαν ό,τι επικίνδυνο βρήκαν όπως αυτοκόλλητα, αφίσες, το καταστατικό του συλλόγου κλπ. Αφού στεναχωρήθηκαν που δεν βρήκαν τίποτα, μάζεψαν γύρω στα 15 άτομα, τα οδήγησαν στο ύψος της Βουλιαγμένης με τα πόδια ώστε να μην τους αντιληφθεί κανένας γείτονας και από κει τους οδήγησαν στην Γενική Ασφάλεια Αθηνών, απ' όπου τους άφησαν μισή ώρα αργότερα».

*Στις 17/11/04, μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ομάδα Χρυσαυγιτών επιτέθηκε σε παρέα αντιφασιστών στην πλατεία Παναγούλη και στη συνέχεια παραμόνεψε έξω από το Στέκι «Πικροδάφνη».

*Στις 9/12/05 ομάδα νεοφασιστών επιτέθηκε με κοκτέιλ μολότοφ στο αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πικροδάφνη.

*Τα ξημερώματα της Παρασκευής 4/1/08 το στέκι της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια (ΠΡΩΚΑΤ) δέχθηκε προσχεδιασμένη εμπρηστική επίθεση με χρήση εύφλεκτου υλικού. Από τον εμπρησμό προκλήθηκαν σοβαρές υλικές καταστροφές.

*Και τι είναι, τέλος πάντων, αυτοί οι φοβεροί στόχοι της ΕΛ.ΑΣ. που φρουρούνται με τόση αυστηρότητα (εκτός βέβαια από τη στιγμή που τους επιτίθενται -και τους καίνε);

*Ας πάρουμε το παράδειγμα της Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια. Μπορεί καθένας να επισκεφθεί τον ιστότοπό τους για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολύ ζωντανή πρωτοβουλία κατοίκων. Στηρίζεται σε «λειτουργίες άμεσης δημοκρατίας, την πολυσυλλεκτικότητα, την ισοτιμία των μελών της και την ανεξαρτησία από πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις».

*Οσο για τα «επικίνδυνα» μέσα δράσης που προτείνει η ΠΡΩΚΑΤ στους κατοίκους των γύρω περιοχών είναι ποδηλατοδρομίες, δημιουργία φυτωρίων πεύκων και κυπαρισσιών και η συμβολή στην αναδάσωση των καμένων. Η τελευταία μεγάλη δημόσια εκδήλωση της ΠΡΩΚΑΤ ήταν η διοργάνωση την Τσικνοπέμπτη ενός βραδιού με «σπιτικό φαΐ, ψησταριά και ζωντανή λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική».

Η πρόσκληση ανέφερε ότι «αυτή τη φορά το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, καθώς μόλις αποκαταστήσαμε το στέκι μας από τον εμπρησμό και πρέπει να του δώσουμε μια δυνατή ανάσα ζωής». Ισως, βέβαια, να μη χτυπάει καλά στ' αυτιά της ΕΛ.ΑΣ. το γεγονός ότι «η είσοδος είναι ελεύθερη και η ενίσχυση προαιρετική». Τελικά, η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή 150 πολιτών.

*Αλλες πρόσφατες εκδηλώσεις της ΠΡΩΚΑΤ ήταν μια «ποδηλατοβόλτα», ενώ την Τετάρτη έγινε «εκδήλωση για το ασφαλιστικό με ομιλητές μέλη εργατικών σωματείων και ανεξάρτητες πρωτοβουλίες εργαζομένων», και πριν από λίγες μέρες «παιχνίδια, καφέ και κουβέντα στο στέκι».

*Είναι επόμενο ότι μέσα σ' αυτό το κλίμα κατά του «εσωτερικού εχθρού» που έχει δημιουργηθεί στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. συγκροτείται ήδη το κατάλληλο υπόστρωμα για τη μετατροπή τμημάτων της αστυνομίας σε παρακρατικούς μηχανισμούς που λειτουργούν με τη δική τους λογική, πέρα από τις επίσημες εξαγγελίες της υπηρεσιακής και πολιτικής ηγεσίας τους.

Ενστολοι χρυσαυγίτες

Δεν πρέπει, λοιπόν, να εκπλαγεί κανείς από το γεγονός ότι μεταξύ στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. κυκλοφορούν φωτογραφίες, σηματάκια, σημαιάκια και συνθήματα που παραπέμπουν στο ναζισμό, τη χούντα και το νεοφασισμό.

*Εχουμε υπόψη, για παράδειγμα, ένα ηλεκτρονικό φάκελο που φέρνει το χαρακτηριστικό τίτλο «88». Για όποιον δεν είναι εξοικειωμένος με την αργκό των νεοναζί, σημειώνουμε ότι το 88 χρησιμοποιείται ως κρυπτογράφηση του συνθήματος Χάιλ Χίτλερ (Heil Hitler), επειδή το «Η» είναι το όγδοο γράμμα του γερμανικού αλφαβήτου.

*Σ' αυτόν, λοιπόν, το φάκελο υπάρχουν όλα τα αγαπημένα θέματα κάθε γνήσιου Χρυσαυγίτη: Πρώτα πρώτα μια προσωπογραφία του ίδιου του Χίτλερ με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό. Υπάρχει ακόμα ο δικτάτορας Παπαδόπουλος (με τίτλο «Ηγέτης»), το σήμα της 21ης Απριλίου, ο κέλτικος σταυρός, μια αφίσα των Waffen-SS, ο ιταλός ποδοσφαιριστής Πάολο ντι Κάνιο να χαιρετά φασιστικά, η αφίσα της χρυσαυγίτικης «Γαλάζιας Στρατιάς», η ελληνική σημαία να αναμειγνύεται με τον κέλτικο σταυρό των νεοφασιστών, τα γνωστά συνθήματά τους («Πας μη Ελλην βάρβαρος», «Ελλάς ή τέφρα»), ακόμα και το αγαπημένο ρητό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου («Αν προχωρήσω ακολουθήστε με, αν υποχωρήσω σκοτώστε με, αν σκοτωθώ εκδικηθείτε με»).

Δεν λείπει και φωτομοντάζ με την «επανακατάληψη» της Αγιά Σοφιάς από έλληνες κομάντο, αλά Ιβοζίμα.

*Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνεται και η σκηνή που ένας άντρας των ΜΑΤ κλοτσάει πεσμένο διαδηλωτή. Πρόκειται για την περίπτωση Σάιμον Τσάπμαν, του βρετανού διαδηλωτή, ο οποίος κακοποιήθηκε από τα ΜΑΤ κατά τη διαδήλωση κατά της συνόδου κορυφής στη Θεσσαλονίκη (21/6/03) και στη συνέχεια του φόρτωσαν ξένο σακίδιο με επιβαρυντικά υλικά (μολότοφ, σφυριά, κλπ). Η σκευωρία που είχαμε αποκαλύψει από τον «Ιό» («Η Ευρώπη Βαστίλη», 20/7/03) κατέρρευσε, αλλά ο Τσάπμαν παρέμεινε επί μήνες προφυλακισμένος.

*Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι όλα αυτά είναι σκόρπια στοιχεία και δεν ανταποκρίνονται στην ιδεολογία των ατόμων που τα διακινούν. Ή, ακόμα, ότι αποτελούν ενδείξεις ενός χουλιγκανικού πνεύματος που είναι φυσικό να ενδημεί σε κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, όπου θεωρείται αυτονόητο προτέρημα η σκληράδα και το στρατοκρατικό πνεύμα.

*Μόνο που τα ίδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που διακινούν αυτά τα υλικά δεν αρκούνται στη θεωρία: Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε εικονίζεται αστυνομικός της Ασφάλειας σε διαδήλωση της Χρυσής Αυγής για τα Ιμια το Γενάρη του 2006. Ο αστυνομικός είναι ντυμένος με πολιτικά και ένας «συναγωνιστής» του τον αγκαλιάζει χαιρετώντας ναζιστικά. Και οι δύο χαμογελούν στο φακό. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί στις 9.08 το βράδυ της 28ης Ιανουαρίου και αποτελεί αδιάψευστο πειστήριο για τη συμμετοχή του αστυνομικού στη διαδήλωση των νεοφασιστών.

*Σε άλλη φωτογραφία εικονίζεται άλλος «συναγωνιστής» να διαβάζει επιδεικτικά την «Χρυσή Αυγή» με τον τίτλο «Υπεράνω όλων η Ελλάς», σε γνωστό καφέ επαρχιακής πόλης.

*Χαρακτηριστική για τη νοοτροπία των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. είναι και φωτογραφία που διακινούν από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 15/2/07: Ο αστυνομικός που την τράβηξε έχει συγκεντρώσει μια κόκκινη σημαία, κάποιες πέτρες και ένα κοπίδι με τη λεζάντα «Λάφυρα». Είναι τα «στοιχεία» που χρησιμοποίησε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για να δικαιολογήσει την απίστευτη βία και την εκτεταμένη χρήση χημικών στις οποίες επιδόθηκαν τα όργανά της, εκείνη την ημέρα, αντιμετωπίζοντας ένα καθόλα ειρηνικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.

*Με όλα αυτά τεκμηριώνεται ότι στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ., και μάλιστα στις μάχιμες μονάδες των τμημάτων ασφαλείας, διαμορφώνεται ένα κλίμα άμυνας απέναντι στο νέο εσωτερικό εχθρό, δηλαδή τις ομάδες και τις κινήσεις «ανυπότακτων» πολιτών, ενώ αυτό που καλείται η ΕΛ.ΑΣ. να υπερασπιστεί δεν είναι η τάξη και η νομιμότητα, αλλά μια συγκεχυμένη αντίληψη του «έθνους», στο οποίο περιλαμβάνονται... ο Χίτλερ, ο Παπαδόπουλος, η Χρυσή Αυγή και η Αγιά Σοφιά.

Στην κορυφή το πρόβλημα

Πρόκειται για μια σοβαρή εκτροπή που μέχρι σήμερα δεν της έχει δοθεί η δέουσα προσοχή. Στο όνομα αυτού του νέου εσωτερικού εχθρού έχουν ξαναδημιουργηθεί μηχανισμοί φακελώματος πολιτών και παρακολουθήσεις απολύτως νόμιμων δημόσιων πρωτοβουλιών. Αυτές είναι κεντρικές κατευθύνσεις. Σ' αυτό το πλαίσιο, ένα απλό αστυνομικό όργανο μπορεί εύκολα να οδηγηθεί στη λογική των ακροδεξιών συμμοριών τύπου Χρυσής Αυγής.

Οι απλοί αστυνομικοί είναι ίσως οι τελευταίοι που ευθύνονται γι' αυτή την κατάσταση. Πιθανότατα θεωρούν ότι η ιδεολογική συγγένεια ή ακόμα και η ένταξή τους στη ναζιστική γκρούπα είναι μια έμπρακτη απόδειξη υπερβάλλοντος ζήλου τους. Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην ηγεσία του σώματος και τους πολιτικούς υπευθύνους.

 

 

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΑΒΑΝΟΣ:

 

«Μια επικίνδυνη απειλή»


Θέσαμε τα ντοκουμέντα που φέρνουμε στη δημοσιότητα υπόψη του προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου και έκανε το ακόλουθο σχόλιο:

«Ο σημερινός "Ιός" με τα στοιχεία που παραθέτει αποκαλύπτει την έκταση και το βάθος των προβλημάτων της δημοκρατίας στη χώρα μας. Το δημοκρατικό έλλειμμα δεν περιορίζεται σε κεντρικές επιλογές της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με το στήσιμο των καμερών, με την ποινικοποίηση των αγώνων, με ηγετικά στελέχη της Δικαιοσύνης στην υπηρεσία των επιλογών της εκτελεστικής εξουσίας, με τον εκτοπισμό των αρχών προστασίας του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών ή των προσωπικών δεδομένων, με την επίδειξη ισχύος των ΜΑΤ. Ενα σύστημα σε σήψη χαρακτηρίζεται και από τις υπόγειες και βαθιές διεργασίες αποσύνθεσης μέσα στον ιστό της κοινωνίας -είτε πρόκειται για τις μαφίες των γηπέδων και τους μπράβους τους, είτε για τους νονούς της νύχτας και τους στρατούς τους, είτε για τα δίκτυα εμπορίου ουσιών και τις διασυνδέσεις τους με την αστυνομία.
»Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και οι αποκαλύψεις του "Ιού" για τη σχέση αστυνομικών με την ιδεολογία του νεοφασισμού, με τις πρακτικές της παρανομίας, της βίας και του χαφιεδισμού. Για τοξικούς μικρόκοσμους ενός αυταρχικού "body building". Για ένα σύστημα όπου το ψάρι δεν βρομάει μόνο από το κεφάλι αλλά και από την ουρά. Για την "απειλή από τα κάτω", που ίσως είναι πιο επικίνδυνη, επίμονη και διεισδυτική από την "απειλή από τα πάνω". Γι' αυτό κι ο αγώνας για τη δημοκρατία και τις ελευθερίες δεν είναι μονοδιάστατος ή περιορισμένος σε κεντρικές επιλογές. Είναι πολυεπίπεδος, είναι μάχες μέσα στο σώμα της κοινωνίας, είναι στο πεδίο των ιδεών, εμπλέκεται άμεσα με τα θέματα παιδείας, αξιών, τρόπου ζωής».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Χάρης Κουσουμβρής
«Γκρεμίζοντας τον μύθο της Χρυσής Αυγής»
(εκδ. «Ερεβος», Πειραιάς 2004).
Η γνωστή αυτοβιογραφία ενός μεταμεληθέντος στελέχους της Χρυσής Αυγής αναφέρεται στη συνεργασία των ηγετών της οργάνωσης με την ΕΛ.ΑΣ. και περιγράφει περιστατικά κοινής δράσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ του «Ιού» για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη διαπλοκή της με την ΕΛ.ΑΣ.:


«Η ώρα των αντιφασιστών» («Κ.Ε.» 19/5/1996).
«Αλλάξτε μυαλά γιατί θα σας λιώσουμε σαν τα σκουλήκια» («Ε» 1/2/1998).
«Η μαύρη βίβλος της "Χρυσής Αυγής"» («Ε» 2/7/1998).
«Τα κάτω άκρα της αστυνομίας» («Κ.Ε.» 27/9/1998).
«Η ασυλία του πιστολέρο» («Ε» 29/4/2006).
«Η συγκάλυψη μιας συμμορίας» («Ε» 16/9/2006).
«Ο Περίανδρος που έγινε Αντωνάκης» («Κ.Ε.» 8/10/2006).

«Οι μελανοχίτωνες της ΕΛ.ΑΣ.» («Κ.Ε.», 10/2/08).


ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια (ΠΡΩΚΑΤ)
Το μπλογκ της ανεξάρτητης συλλογικότητας που δραστηριοποιείται για θέματα περιβάλλοντος και τοπικής κοινωνίας στη νότια Αθήνα, με έδρα την Ανω Γλυφάδα. Είναι από τους αγαπημένους στόχους παρακολούθησης της επίσημης ΕΛ.ΑΣ. και το στέκι τους δέχτηκε πρόσφατα την εμπρηστική επίθεση «αγνώστων».

 

 

Ελευθεροτυπία, 23/3/2008

 

www.iospress.gr