Ο ΜΥΘΟΣ ΤΗΣ ΚΡΥΦΗΣ ΚΑΜΕΡΑΣ
 

Μια εικόνα, χίλια ψέματα

 

Κι αν μια κρυφή κάμερα παρακολουθούσε εκείνους που τραβούν με κρυφή κάμερα; Δεν πρόκειται για παραδοξολογία. Ενας από τους πρώτους χειριστές κρυφής κάμερας στην Ελλάδα αποκαλύπτει σήμερα την αλήθεια για τη μεταμεσονύκτια «ερευνητική δημοσιογραφία».
 

Οι υπέρμαχοι της κρυφής κάμερας και των κρυφών μαγνητοφωνήσεων υποστηρίζουν ότι πρόκειται για τα έσχατα μέσα για την ανακάλυψη της αλήθειας. Το επιχείρημά τους είναι ότι η «εικόνα» δεν μπορεί να λέει ψέματα.

Τη βεβαιότητα αυτή ανατρέπει με τις αποκαλύψεις του ο δημοσιογράφος και εικονολήπτης Βασίλης Κουκορίνης, ένας άνθρωπος που γνωρίζει την κρυφή κάμερα από τα μέσα, εφόσον ο ίδιος ήταν ένας από τους πρώτους διδάξαντες. Μέσα από τη συνομιλία μας και κυρίως από το βιντεοσκοπημένο υλικό πήραμε μια διαφωτιστική γεύση των τεχνικών αυτών των ρεπορτάζ και της «παραγωγής» των ειδήσεων. Είδαμε πως μια είδηση που αναγγέλλεται, τεκμηριώνεται με ψεύτικες εικόνες, με δανεικά -ακόμα και από ξένες διαφημιστικές καμπάνιες- βίντεο, με πλάνα άλλων εκπομπών ακόμα και με εντελώς ανύπαρκτα περιστατικά.

Ο Β. Κ. δούλεψε στις ΗΠΑ ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες της ομογένειας (με αντικείμενο την τεχνολογία) κι αργότερα στη Θεσσαλία, όπου κατέγραφε με την κάμερά του καθημερινά περιστατικά. Από το 2004 συνεργάστηκε ως εξωτερικός συνεργάτης-εικονολήπτης στο Alter με την ομάδα του Νίκου Ευαγγελάτου. Μαζί του μετακόμισε στον Alpha και παραιτήθηκε λίγους μήνες αργότερα, διότι «δεν είχα δυνατότητα να οργανώσω την παρουσίαση και πολλές φορές το υλικό που έδινα πειραζόταν».

Αργότερα δούλεψε στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου. «Οι έρευνες ήταν σοβαρές και ό,τι βγάζαμε ήταν αλήθεια, αλλά η εκπομπή σταμάτησε. Η επικινδυνότητα των νερών ήταν μια τέτοια έρευνα και την κρυφή κάμερα τη χρησιμοποιούσα τότε για την είσοδο στα υδραγωγεία, όπου αποδείξαμε ότι ήταν όλα αφύλαχτα, χωρίς ασφάλεια. Μια άλλη έρευνα ήταν τα μαϊμού-χημεία, που είναι και επίκαιρα τώρα με το λάδι. Βρήκαμε εργαστήρια να κάνουν αναλύσεις αντιγράφοντας με "copy paste". Τους πήγαμε νερό μολυσμένο με κόπρανα και βρομιές και εκείνοι το βγάλανε πεντακάθαρο».

Ασυλία χορηγών και επωνύμων

Ο Β. Κ. παραδέχεται ότι στην προσπάθεια εκπομπών να αναδείξουν θέματα γίνεται μια τεράστια παραπληροφόρηση: «Να ξεκαθαρίσω ότι όταν γινόταν κακή χρήση ή κατάχρηση των ερευνών, εγώ έφευγα. Δεν συμβιβάστηκα τόσο, ώστε να ανέχομαι όλα τα υπερβολικά. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που κάνουν αυτή τη δουλειά φεύγουν ύστερα από λίγους μήνες, είτε από πίεση είτε από ενοχές. Ενα με δύο ονόματα στους τίτλους τέλους της κάθε εκπομπής παραμένουν σταθερά. Πολλοί διώχνονται επειδή δεν συμβιβάζονται. Εγώ έφυγα μόνος μου».

«Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας έρευνάς μου έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει». Ο Β. Κ. ανακάλυψε ότι μια μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ έβαζε άλλες τιμές στα ράφια και άλλες τιμές χτυπούσε το ταμείο. «Στην εκπομπή, όμως, αντί να δείξουμε την αλυσίδα που το έκανε αυτό και καταέκλεβε τον πελάτη, καταγγείλαμε όλες τις αλυσίδες γενικά και αόριστα. Δεν κατονομάσαμε κανέναν και δεν στείλαμε ποτέ τα στοιχεία στο αρμόδιο υπουργείο. Μόνος μου έκανα ενέργειες ακόμα και με γράμμα στον πρωθυπουργό. Από την άλλη μεριά βρήκαμε κάποιες παρατυπίες σε μικρά μπακάλικα και με υπερβολές δείξαμε τα μαγαζιά και καταστράφηκαν επαγγελματίες».

Η μεγάλη αλυσίδα που έκλεβε συστηματικά δεν κατονομάστηκε ποτέ, αλλά έγινε μεγάλος χορηγός εκπομπών στο ίδιο κανάλι: «Εκεί που υπάρχει ασυλία πολλές φορές υπάρχουν και... ανταποδοτικά οφέλη», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας. Μας δείχνει στο βίντεο πώς καλύπτονται και θολώνουν τα πλάνα με τα στοιχεία που αφορούν μεγάλες εταιρείες πάσης φύσεως, ενώ η κάμερα ζουμάρει ακόμα και πάνω στα πρόσωπα ανθρώπων που κινούν κάποιες υποψίες.

«Οταν είσαι χορηγός ή έχεις εξουσία, τότε όλα γενικεύονται. Δεν "έπαιξε" ποτέ ο γιατρός που κατέγραψα με εντολή της εκπομπής, ενώ έγιναν εις βάρος του ακόμα και πειθαρχικά και όλοι γνώριζαν ότι έπαιρνε πολλά λεφτά. Παρουσιάζονται, όμως, οι καταγγελίες για μικρούς και ασήμαντους γιατρούς των 100 ευρώ. Εγινε ολόκληρο θέμα και ρεζιλεύτηκε ένας υδραυλικός. Τον φωνάξανε τάχα για μια χαλασμένη βρύση και τον κατέγραψαν με κρυφή κάμερα. Ο άνθρωπος έλυσε τη βρύση, είπε ότι δεν βρίσκει κάποια βλάβη και ζήτησε 25 ευρώ για την επίσκεψη, δίνοντας και απόδειξη. Μπορεί να μην υπάρχει εδώ κανένα σκάνδαλο, αλλά μια και το είχαν το παρουσίασαν...».

«Πολλές φορές καλούσαν το υποψήφιο θύμα (ενώ είχε καταγραφεί η δραστηριότητά του με κρυφή κάμερα) στην εκπομπή για να συζητήσει τάχα για διάφορα θέματα και εκεί τον "εκτελούσαν". Οι άνθρωποι έρχονται ανυποψίαστοι και μετά τους δείχνουν μια εικόνα, λέγοντας ειρωνικά, σου θυμίζει τίποτα αυτό; Μέχρι που αναγκάζεται ο άνθρωπος να πει "ναι, τα εστιατόρια είναι δικά μου"».

Θύματα της τηλεθέασης

Ο Β. Κ. μας έφερε το παράδειγμα του εστιατορίου της Βουλής όπου κάτω από τον τίτλο «Οι βουλευτές τρώνε σάπια λαχανικά και ψάρια» έγινε η εκπομπή που οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας από τον υπεύθυνο. «Ο άνθρωπος, τα κομμάτια που έκοβε από τα λαχανικά, ακόμα και τα κεφάλια των ψαριών, τα χρησιμοποιούσε στις σούπες. Αυτό δεν είναι κακό. Ολοι το κάνουν διότι μπορεί τα κοτσάνια από το μπρόκολο να μην κάνουν για σαλάτα λόγω εμφάνισης, αλλά για τη σούπα είναι μια χαρά. Το ότι ένας υπάλληλος λέει στα αστεία, χωρίς να ξέρει ότι τον ηχογραφούν, ότι αυτό πάει στο "σκουπιδομάνι" για ζωμό δεν σημαίνει ότι αυτά είναι για τα σκουπίδια. Τον άνθρωπο τον φέραμε σε τρεις εκπομπές σαν καλεσμένο και στην τέταρτη τον εκτελέσαμε».

Μία νηπιαγωγός που μίλησε άσχημα σε παιδιά μαγνητοφωνήθηκε κρυφά και διαπομπεύτηκε σε εκπομπή χωρίς να της δοθεί δυνατότητα αντίδρασης. Οι ίδιοι, όμως, οι συντελεστές της εκπομπής σε άλλη φάση κατήγγειλαν ακριβώς την ίδια ενέργεια -κρυφής ηχογράφησης- σε βάρος δικού τους δημοσιογράφου.

«Ειδικοί» ειδικού χειρισμού

Ο Β. Κ. μας αποκαλύπτει πως η ίδια μοίρα περιμένει και τους πάσης φύσεως ειδικούς που καλούνται στις εκπομπές και στα δελτία: «Ρωτούσαμε, για παράδειγμα, ένα χημικό. Αν πάρει κάποιος 15 κιλά από αυτή την ουσία είναι επικίνδυνο; Η ερώτηση όμως δεν ακουγόταν ποτέ. Ενώ είχαν βρεθεί μόνο λίγα μικρογραμμάρια της ουσίας, που φυσικά δεν βλάπτουν όπως τα 15 κιλά, ακουγόταν μόνο η απάντηση για τη μεγάλη επικινδυνότητα. Αν ο χημικός συμβιβαζόταν να ακουστεί έτσι, συνέχιζε να συμμετέχει στην εκπομπή, αλλιώς έφευγε». Με την ίδια ευκολία μπαίνει τίτλος σε κάποιου τη δήλωση «υπεύθυνος εταιρείας», ενώ ο άνθρωπος που δείχνει η εικόνα μπορεί να είναι ένας εποχιακός μετανάστης. «Οταν δεν υπάρχει όνομα και φίρμα μπορεί να φαίνεται οποιοσδήποτε, και χωρίς συνέπειες. Κι αν οι έλεγχοι είναι ακριβείς, τότε γιατί δεν δείχνουν το εργαστήριο που κάνει τη μέτρηση;»

«Τολμάτε να αμφισβητήσετε την έρευνα, ρωτάνε έναν ταλαίπωρο επιχειρηματία και τι να πει ο άνθρωπος τηλεφωνικά όταν μιλάει στην εκπομπή ο "ειδικός". Ακόμα και ειδικοί που αναδείχτηκαν σε τέτοιες εκπομπές αν διαφωνήσουν τους απαξιώνουν και στη θέση τους εμφανίζονται νέοι ειδικοί».

Αναπαράσταση ή παράσταση;

Πολλές έρευνες σταματάνε απότομα και την απάντηση μπορεί να την πάρει ο οποιοσδήποτε αν δει τις διαφημίσεις που παίζουν τις επόμενες μέρες στο κανάλι και τις στενές σχέσεις που αναπτύσσονται με τον επιχειρηματία, μας εξηγεί ο συνομιλητής μας.

«Αυτό μπορεί να μην το ξέρει ο καναλάρχης. Μερικές φορές ακόμα και ο παρουσιαστής μπορεί να μην το ξέρει και οι υφιστάμενοί του να έκαναν "μαϊμουδιά" για να γίνουν αρεστοί ή ακόμα και για να αποκομίσουν οφέλη».

Παρακολουθούμε πλάνα από μια εκπομπή. Οι δημοσιογράφοι μπαίνουν σε ένα συνοικιακό σουπερμάρκετ (που εμφανίζεται ότι ανήκει σε αλυσίδα) λίγο πριν το βραδινό κλείσιμο, με στόχο να αποδείξουν πόσο εύκολα και παρ' όλες τις κάμερες γίνονται κλοπές κάτω από τη μύτη των υπαλλήλων.

Σκοτεινά πλάνα μάς δείχνουν πώς μια δημοσιογράφος κλέβει βάζοντας στην τσάντα της προϊόντα, ενώ την ακολουθεί άλλη δημοσιογράφος με κρυφή κάμερα και καταγράφει τις κλοπές.

Λίγο αργότερα, ενώ πληρώνει όσα είχε φανερά στο καλάθι, η δημοσιογράφος αποκαλύπτει στην ταμία ότι στην τσάντα υπάρχουν κλεμμένα προϊόντα και ότι κάνει ρεπορτάζ για τις κλοπές. Εκπληκτη η ταμίας δηλώνει ότι κλοπές γίνονται συχνά, αλλά η συγκεκριμένη «πελάτης» δεν της είχε δημιουργήσει υποψίες.

Ομως, ο Β. Κ. κατέγραψε εκτός από την «κλοπή» και την ξεκαρδιστική προετοιμασία της: Οι δημοσιογράφοι με τους κομπάρσους είχαν μπει στο μαγαζί και αφού ενημέρωσαν την υπάλληλο για τις προθέσεις τους, επανέλαβαν τα γυρίσματα πάνω από δύο φορές δίνοντας ακόμα και οδηγίες στην ταμία για το πώς θα φανεί φυσική στο φακό. Μια από τις πολλές αναπαραστάσεις που έχει καταγράψει ο φακός του Β. Κ. κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τα κανάλια!

Μονταρισμένο και αμοντάριστο

«Πάντα βλέπουμε ένα σκοτεινό, θολό πλάνο από το λαιμό και κάτω και υποτίθεται ότι λέγονται αυτές οι ατάκες. Πώς ξέρουμε ότι οι ατάκες ακούστηκαν εκείνη τη στιγμή από τα χείλια αυτού του ανθρώπου όταν δεν τον βλέπουμε; Ο τηλεφωνικός διάλογος και η θολή εικόνα κόβεται και ράβεται για να βγει το επιθυμητό συμπέρασμα.

Λέει ο δημοσιογράφος, "είναι αλήθεια ότι χθες πήγατε και κλέψατε" και ακούγεται το θύμα να λέει "ναι". Ομως, η ερώτηση που προηγήθηκε μπορεί να ήταν "αισθάνεστε καλά σήμερα"; Το «ναι» αυτής της απάντησης κολλάει σε άλλη ερώτηση. Ο κόσμος δεν ξέρει τα δικαιώματά του και όσοι έχουν προσπαθήσει να πάρουν αντίγραφα της εκπομπής δεν τα παίρνουν σχεδόν ποτέ. Ακόμα και αν ένα περιστατικό δεν έχει μπορέσει να καταγραφεί, χρησιμοποιείται με μοντάζ εικόνα από άλλο περιστατικό, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις».

«Αυτό που διακηρύσσουμε ότι στη διάθεση του οποιουδήποτε έχουμε το αμοντάριστο υλικό είναι ψέμα. Αν ζητήσεις την κασέτα, σου δίνουν ό,τι παίχτηκε στην εκπομπή. Ο διάλογος ολόκληρος δεν υπάρχει πουθενά. Το αμοντάριστο υλικό θα μπορούσε να είναι ασφαλιστική δικλίδα για όλους και θα έπρεπε να φυλάσσεται τουλάχιστον για μια βδομάδα ώστε ο καθένας που αμφιβάλλει να μπορεί να δει το υλικό ολόκληρο. Ακούγεται η απειλή ότι υπάρχει κι άλλο αποδεικτικό υλικό 50 ωρών. Μεγάλο ψέμα! Ενας αρχισυντάκτης που έχει υλικό, θα παίξει το καλύτερο κομμάτι. Δεν κρατάει το καλό υλικό για "ώρα ανάγκης"».

Οπως μας εξηγεί ο Β. Κ., μια κρυφή κάμερα ανά δυο ώρες χρειάζεται επαναφόρτιση και επομένως δεν μπορεί να πηγαινοέρχεται ο κρυφός δημοσιογράφος για να συλλέγει το «αμοντάριστο» υλικό.

Και κρυφές και συνεντεύξεις

Στα δελτία ειδήσεων πολλές φορές παρουσιάζεται ότι ο τάδε μίλησε στην κάμερα του σταθμού και αν παρατηρήσει κάποιος καλά η κάμερα είναι κρυφή, ο άνθρωπος κοιτάζει αλλού και δεν ξέρει ότι τον καταγράφουν. Το πλάνο είναι χαμηλής ποιότητας και φαίνεται ότι είναι κρυφή κάμερα.

«Εχω παράδειγμα από ρεπορτάζ για τα γκέτο της Αθήνας, όπου ο δημοσιογράφος ρωτάει χαλαρά έναν πολίτη τι γίνεται εδώ πέρα με τις κλοπές. Κι εκείνος απαντάει μισοσοβαρά ότι δεν αντέχει άλλο, καμιά φορά θα πάρει το μαχαίρι. Δείχνουν στις ειδήσεις το πρόσωπο του ανθρώπου και τον στοχοποιούν χωρίς να το έχει θελήσει ο ίδιος».

Το θέμα έχει σενάριο

«Πρωί πρωί, μόλις έρχεται το σώμα των εφημερίδων, οι συντάκτες των ειδήσεων τις ανοίγουν και βλέπουν ποιο από τα θέματα που κουράστηκες εσύ για να ερευνήσεις μπορεί να οπτικοποιηθεί. Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για έρευνα, αμέσως τρέχαμε με κάμερες και μαγνητόφωνα για να πιάσουμε μια δύο ατάκες από το γείτονα ή τον περαστικό. Παράλληλα ανατρέχαμε και στο αρχείο για να ξαναπαίξουμε εικόνα από περσινά πλάνα των ίδιων ημερομηνιών (π.χ. πλάνα με φωτιές). Γινόταν σύσκεψη και οι αρχισυντάκτες μάς ζητούσανε θέμα. Τα νέα παιδιά που κάνουν την πρακτική τους για να μπορέσουν να προσληφθούν πρέπει να βγάλουν πάση θυσία θέμα. Αν αυτό δεν βγαίνει σε 2-3 μέρες βοηθάει και λίγο... σενάριο. Αρχίζουν οι υπερβολές. Αμα σου λέει "φύγε και μη γυρίσεις αν δεν φέρεις θέμα", τι θα κάνει το παιδί αυτό που έχει ανάγκη τη δουλειά;»

Μαγική εικόνα

«Τα ίδια τα βίντεο διαψεύδουν τα λόγια του παρουσιαστή: Λέει ο παρουσιαστής ότι στο πλάνο φαίνεται μια γάτα που τρώει ένα κομμάτι σολομό σε ένα ψαράδικο. Αμέσως ά καταγγέλλει ότι ο υπάλληλος πήρε το μισοφαγωμένο ψάρι και το ξανάριξε στο τελάρο. Η εικόνα δεν το δείχνει, αλλά πρέπει να πιστέψουμε τον παρουσιαστή.

»Μας ανακοινώνουν πως θα δούμε την ανευθυνότητα κάποιων υπαλλήλων καθαριότητας και το πώς τα απορριμματοφόρα πετούν στα τζάμια των αυτοκινήτων μολυσμένα υλικά. Τελικά πέφτει μια μόνο σταγόνα σε ένα τζάμι, ενώ το πλάνο με τους υπαλλήλους είναι από άλλο γύρισμα. Μας εξηγούν πως σε συγκεκριμένο μαγαζί του Κολωνακίου αλλάζουν σε μια μοσχαρίσια γλώσσα την ετικέτα λήξης και στο πλάνο δείχνουν να γίνεται αυτό σε ένα σαλάμι από άλλο ρεπορτάζ, σε άλλο μαγαζί. Προϊδεάζεται ο κόσμος στα τρέιλερ ότι κάτι σημαντικό θα δει, το βίντεο δεν δείχνει τίποτα και νομίζουν ότι έπαιξε νωρίτερα και δεν το είδαν».

Ανυπεράσπιστοι στην τηλεθέαση

«Η διατροφή που αφορά όλο τον κόσμο χτυπάει τρελά νούμερα. Ετσι κατέστρεψαν έναν άνθρωπο στη Βοιωτία. Πήγαν να κάνουν την αναπαράσταση στο χωράφι του. Ο άνθρωπος δέχτηκε να κάνει ένα πείραμα και να αποδείξει ότι δεν υπάρχει σπρέι που να μεγαλώνει τα λαχανικά μέσα σε λίγες ώρες και αφού πράγματι δεν υπήρξε διαφορά ανάμεσα στον καρπό που είχε το σπρέι και στον άλλο που δεν το είχε, έφυγαν. Ο άνθρωπος το ξέχασε και ύστερα από 4 μήνες παίχτηκε η εκπομπή, με το αντίθετο συμπέρασμα και ο γεωργός αυτός καταστράφηκε. Προσπάθησε να πάρει τηλέφωνο στην εκπομπή αλλά ποτέ δεν βγήκε στον αέρα. Τα τηλέφωνα εξάλλου φιλτράρονται».

«Πριν πάω εγώ στην εκπομπή και αρχίσουμε την κρυφή κάμερα, τα κάνανε με τηλεφωνικές συνομιλίες. Παράδειγμα, η εκπομπή με το λάδι αυτοκινήτου. Πες εσύ ότι ήσουν πτηνοτρόφος και σου έλεγαν στο τηλέφωνο έχουμε λάδι αυτοκινήτου, το θέλετε για τροφή; Εσύ τι θα απαντούσες; Το δε λάδι που πουλούσαν ήταν ακριβότερο από αυτό που χρησιμοποιούσε κι αυτό φαίνεται και στην εκπομπή. Ο πρόεδρος των πτηνοτρόφων είχε εκραγεί τότε και ζητούσε να πάνε επί τόπου να το ερευνήσουν. Φυσικά, δεν έγινε τίποτα».

Ο Β. Κ. αναφέρθηκε και στην απεργία των βυτιοφόρων: «Συμπτωματι-κά», τις ίδιες μέρες εξελίσσονται εκπομπές με θέμα την κλοπή στα καύσιμα, με αποτελέσματα ότι 19 στους 20 κλέβουνε. «Αν κάποιος το ψάξει ψύχραιμα, θα δει ότι τα νούμερα και οι τρόποι μέτρησης ήταν λάθος, το 0,9 ενός ευρώ με λάθος αναγωγή γινόταν 5 ευρώ». Το ίδιο έγινε με τα βιολογικά καταστήματα, με συμπέρασμα ότι τρία στα τέσσερα κλέβουν. «Η εκπομπή τιμωρήθηκε με μεγάλο πρόστιμο, αλλά ποιος το έμαθε; Οι εκπομπές αυτές δεν αποκαθιστούν ποτέ τα θύματα».

«Καλούν βουλευτή μετά τις πυρκαγιές για σχολιασμό και του δείχνουν ξαφνικά πλάνο αρχείου που έλεγε σε κάποιον πολίτη ότι αν μπορεί κάτι να κάνει για το οικόπεδό του θα το κάνει. Μια αποκομμένη φράση που είπε, την εμφάνισαν στην εκπομπή για τα καμένα, μετά από μήνες, χωρίς να τον έχουν ενημερώσει. Πολλά ρεπορτάζ άλλωστε εμφανίζονται πολύ αργότερα από τότε που γίνονται. Ετσι έγινε με τη συνέντευξη του εμπόρου συμπληρωμάτων διατροφής που κατονόμαζε τον Ιακώβου πολύ πριν σκάσει το θέμα με την άρση βαρών. Εν τω μεταξύ, όμως, ο Ιακώβου ήταν καλεσμένος στην εκπομπή για τον Ζαχόπουλο σαν δοξασμένος φίλος, ενώ το θέμα δεν είχε παίξει μέχρι που έσκασε το σκάνδαλο».

Η τεχνική «δούρειος ίππος»

Και ποιοι τα έκαναν όλα αυτά; «Οταν πήγαμε στον Alpha βάζαμε αγγελίες και ζητούσαμε ανθρώπους κάθε ειδικότητας», καταλήγει ο κ. Κουκορίνης. «Επαιρνε ο μετανάστης ή ο άνεργος τηλέφωνο, του εξηγούσαμε πώς να έρθει στο Ρέντη, κοντά στο σταθμό και στο τέλος του λέγαμε τη διεύθυνση των γραφείων. Μετά, αν δεχότανε τη δουλειά, εγώ τον εκπαίδευα στην κρυφή κάμερα. Του λέγαμε "θα πας να δουλέψεις βοηθός σε κάποιο θερμοκήπιο ή σε ταβέρνα ή οτιδήποτε άλλο και ότι θα πληρωθείς διπλά αν φέρεις θέμα". Μιλιούνια μαζεύτηκαν τότε και με μια κρυφή κάμερα προσπαθούσαν να βγάλουν ένα μεροκάματο. Το γεγονός αυτό γράφτηκε και σε ημερήσια εφημερίδα. Αλλοι πάλι έρχονται για μια καταγγελία και δέχονται να καλωδιωθούν και να πάνε να καταγράψουν. Αυτό ήταν ευκολότερο για μας».

Παρατηρούμε τις τελευταίες μέρες τους πολιτικούς να σφυροκοπούν στη Βουλή τις μεθόδους αυτές, ανακαλύπτοντας, έστω και καθυστερημένα ένα προς ένα τα πολλά τρικ της «κρυφής». Αλλά οι περισσότεροι παραμένουν θαμώνες αυτών των εκπομπών, ακόμα και εκείνοι που έζησαν με οδυνηρό τρόπο τις συνέπειες της δημοσιογραφίας της κλειδαρότρυπας.

Η επαγγελία σκληρών ποινών και η λογική της απόλυτης απαγόρευσης δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα, διότι θα εξακολουθεί να κυριαρχεί στην τηλεοπτική δημοσιογραφία η λογική της παραπλανητικής εικόνας. Ο κάδος σκουπιδιών που καίγεται θα γίνεται «βίαια επεισόδια στο κέντρο» και οι θάνατοι των μεταναστών θα παραμένουν «ξεκαθάρισμα λογαριασμών».
«Κουνημένες» ειδήσεις


*Γιατί ένας τέως παρασκηνιακός τηλεοπτικός πράκτορας αποφασίζει να βγάλει στη φόρα τα "μυστικά του επαγγέλματος";»

Το ερώτημα το θέτει μόνος του ο συνομιλητής μας, ο Β. Κουκορίνης. Μόνος του δίνει και την απάντηση: «Επιλέγω σε αυτήν την κρίσιμη (επαγγελματικά) ηλικία να μη συμβιβαστώ με την παραπληροφόρηση, τον διασυρμό και την εξόντωση αθώων. Ζητώ συγνώμη από τους συναδέλφους στο τηλεοπτικό πεδίο, αν τους προκαλώ κάποια αναστάτωση».

Ο κ. Κουκορίνης εξακολουθεί να πιστεύει ότι «η κρυφή κάμερα ή το κρυφό μαγνητόφωνο είναι πολύτιμα εργαλεία στη διενέργεια ερευνών και στη συλλογή αποδείξεων. Το ίδιο πολύτιμο είναι και ένα κοφτερό μαχαίρι στην κουζίνα, επικίνδυνο όμως στα χέρια ενός δολοφόνου».

*Και ποιοι χρησιμοποιούν αυτά τα τηλεοπτικά μαχαίρια; «Οι συσκευές αυτές γνωρίζουν στιγμές δόξας, μια και θεωρούνται απαραίτητος εξοπλισμός στα δελτία ειδήσεων και στις μεταμεσονύκτιες εκπομπές. Συμπτωματικά, τα τελευταία 4 χρόνια, ένα σημαντικό μέρος από τα κουνημένα και χαμηλής ανάλυσης πλάνα που εμπλούτιζαν τις μεγάλες αποκαλύψεις έχουν καταγραφεί από την αφεντιά μου. Ο μέσος τηλεθεατής, όπως προσβλητικά αποκαλείται ο πολίτης που επιλέγει να ενημερώνεται παθητικά, δεν ξέρει πλέον ποιον και τι να πιστέψει στην τηλεόραση. Οι επαγγελματίες της τηλεοπτικής ενημέρωσης ανέκαθεν προτιμούσαν τον εύκολο και βολικό τρόπο να συλλέγουν ή να κατασκευάζουν ειδήσεις. Εξ ου και η ειδικότητα παραγωγός ειδήσεων».

*Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κρυφής κάμερας που χρησιμοποιείται σήμερα για «δημοσιογραφικούς» σκοπούς;

«Κατ' αρχάς υπάρχει το λεγόμενο μάτι, δηλαδή η μικροκάμερα, η οποία παίρνει την εικόνα και τη στέλνει ασύρματα ή ενσύρματα σε κάποιο βίντεο καταγραφικό. Λέγεται μικρή, λόγω του μεγέθους του φακού και όσο πιο μικρή, τόσο πιο δύσκολο είναι να εντοπισθεί. Η ενέργειά της παρέχεται από μια απλή εννιάβολτη μπαταρία που είναι ικανή να την τροφοδοτήσει 1-2 ώρες, ενώ με κάποιες συστοιχίες η διάρκειά της διπλασιάζεται. Η ποιότητα της εικόνας εξαρτάται από την τιμή της και το ίδιο και ο ήχος της. Αμφότερα μεταφέρονται μέσω καλωδίων στην είσοδο της βιντεοκάμερας. Σημαντική είναι η επιλογή της βιντεοκάμερας, η οποία πρέπει εκτός από συνδέσεις εξόδου της εικόνας με την τηλεόραση να έχει και υποδοχές εισόδου, και μάλιστα αναλογικές. Ακολούθως αν κάποιος σου δείξει τη διαδικασία λειτουργίας μια έως δέκα φορές, αποκτάς δίπλωμα "κρυφοκαμεράκια" για ερευνητική εκπομπή.

- Το θέμα είναι να επιλέξεις αν το όλο σύστημα θα το ενσωματώσεις σε τσάντα, τσαντάκι, μπανάνα, σακάκι, Walkman ή καπέλο. Σημασία έχει όταν είσαι τετ α τετ με τον στόχο σου η επένδυση της κάμερας να αποτελεί φυσιολογικό συμπλήρωμα της εμφάνισής σου. Μια φορά σε μια εκπομπή η μοναδική διαθέσιμη κρυφή χάλασε, οπότε πήρα τη σπιτίσια βιντεοκάμερα και την έβαλα σε ένα κουτί που βρήκα στα σκουπίδια. Ανοιξα μια τρύπα, στερέωσα το φακό στην τρύπα με ένα σφουγγάρι και σκέπασα την τρύπα με ένα ημιδιαφανές πλαστικό. Στη συνέχεια, για παραπλάνηση, κόλλησα κι ένα χαρτί στο κουτί για να φαίνεται δέμα προς αποστολή. Για να την ενεργοποιήσω, χωρίς καν να κοιτάζω, γύριζα τον διακόπτη on και πατούσα το κουμπί record.

- Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ορίζει σε όσους έχουν ζητήσει άδεια να καταγράφουν, για πόσον καιρό μπορούν να διατηρήσουν τα αρχεία τους πριν τα καταστρέψουν. Αυτός είναι και ο λόγος που συχνά οι εκπομπές όταν ερευνούν ένα θέμα δεν το προβάλλουν αμέσως. Ετσι, ύστερα από τόσον καιρό τα "θύματα" πιθανότατα δεν θα παρακολουθήσουν την εκπομπή αλλά και θα έχουν ξεχάσει τα πρόσωπα των "τηλεπρακτόρων". Ακόμα και αν την παρακολουθήσουν, όμως, και δουν ότι αυτά που προβάλλονται είναι παραποιημένα και κατασκευασμένα, δεν θα μπορούν να αντιδράσουν, διότι ακόμα και αν διέθεταν κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης ύστερα από τόσους μήνες τα αρχεία έπρεπε να έχουν σβηστεί για να μην έχουν ποινικές συνέπειες».ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Αντζυ Ντρίβα
«Από άνεργοι, τηλεπράκτορες»

(«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ON-OFF, 30/10/05)
Ποιοι κάνουν τη βρόμικη δουλειά με τις κρυφές κάμερες στην μικρή οθόνη.

Αρθρα του «Ιού» για τη χρήση της κρυφής κάμερας:

Camera Obscura (18/3/06)
Συνέντευξη της Μπουρμπούλια με κρυφή κάμερα. Μεταδίδεται μετά τη σύλληψή της.

Η πολύ κρυφή κάμερα του κ. Μ. (18/12/05)
Οι απόψεις του κ. Τριανταφυλλόπουλου για τη χρήση της κρυφής κάμερας και το επεισόδιο με την εισβολή στο ξενοδοχείο όπου έμενε ο Κώστας Χαρδαβέλλας.

Κύριε Μ., κοίτα τι έκανες... (21/11/05)
Το είδος της δημοσιογραφίας αυτής μέσα από αποφάσεις δικαστηρίων και ανεξάρτητων αρχών.

Εκβιασμοί ή μάρκετινγκ; (18/1/03)
Η μυστήρια ιστορία της επιταγής του ζεύγους Αγγελόπουλων.

Μικροσκοπικός μεγάλος αδελφός (24/2/02)
Η χρήση της κρυφής κάμερας στην ελληνική τηλεόραση.

Οι ιδιαιτερότητες του ελληνικού τύπου (12/3/2000)
Τα ροζ σκάνδαλα στην τηλεόραση.
 

Πατρίς, θρησκεία, κλειδαρότρυπα (18/12/99)
Ηθικολογία, πουριτανισμός και τηλεοπτικές καταγγελίες της κρεβατοκάμαρας.
 

Κάτω τα χέρια από τον δάσκαλο! (11/12/99)
Το κυρίαρχο μοντέλο τηλεοπτικής δημοσιογραφίας και η υποκρισία των ηθικολογούντων.ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

www.adena.gr
Ο ιστότοπος που θα φιλοξενήσει τα ντοκουμέντα και τα ρεπορτάζ του Βασίλη Κουκορίνη από την εμπειρία του στη χρήση κρυφής κάμερας.


 

Ελευθεροτυπία, 1/6/2008

 

www.iospress.gr