www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

27/09/03

 

 

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ η συναυλία που διοργανώνει απόψε στις 8 μ.μ. στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη η Καμπάνια "Ενα Σχολείο για την Τσιάπας". Συμμετέχουν οι Θανάσης Παπακωνσταντίνου και Σωκράτης Μάλαμας, καθώς και οι Γιάννης Αγγελάκας, Γιώργος Χριστιανάκης και η ομάδα Αλτσχάιμερ Μπιτ. Η συναυλία έχει στόχο την οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Εκπαίδευσης Δασκάλων στις ζαπατιστικές κοινότητες του Μεξικού, αλλά και την έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των Ζαπατίστας. 

ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ, η Καμπάνια "Ενα Σχολείο γαι την Τσιάπας" εδώ και δυόμισι χρόνια κινητοποιείται δραστήρια για τη δημιουργία ενός Κέντρου Εκπαίδευσης Δασκάλων-Πολιτιστικών Λειτουργών το οποίο θα εφοδιάζει τους εξεγερμένους ιθαγενείς με τις απαραίτητες γνώσεις που θα κληθούν στη συνέχεια να μεταδώσουν στις κοινότητές τους. Καθώς στην Τσιάπας το ποσοστό του αναλφαβητισμού είναι υψηλό, οι Ζαπατίστας δίνουν μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

"ΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ του Κέντρου Εκπαίδευσης (συγκρότημα κτιρίων που περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας, κοιτώνες που θα φιλοξενούν τους σπουδαστές από τις άλλες κοινότητες, κτίρια τραπεζαρίας, βιβλιοθήκης και άλλους βοηθητικούς χώρους) έχει προχωρήσει κατά μεγάλο μέρος, με τη σκληρή δουλειά των ιθαγενών Ζαπατίστας και τη συμβολή των ανθρώπων από την Ελλάδα που στήριξαν και στηρίζουν με την επιτόπια παρουσία τους στην Τσιάπας την κατασκευή του", διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση. "Εχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των αιθουσών διδασκαλίας και έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό το χτίσιμο των κοιτώνων. Οι εργασίες κατασκευής του συνεχίζονται και υπολογίζεται να ολοκληρωθούν περίπου σε ένα χρόνο, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκπαιδευτικές δραστηριότητές του με σπουδαστές από διάφορες κοινότητες της Τσιάπας". 

ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΤΑΙ από τη Ζάκυνθο, η τοπική Αστυνομική Διεύθυνση διένειμε στις 19/9 Δελτίο Τύπου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής εξωφρενικά: "Σε γενική εξόρμηση-σκούπα που πραγματοποίησε χθες η υπηρεσία μας στους διαμένοντες στη νήσο Ζάκυνθο Αλλοδαπούς, προσήγαγε 88 από αυτούς κάθε εθνικότητος για δακτυλοσκόπηση-έλεγχο κατά διωκομένων ατόμων μέσω Η/Υ του Υπουργείου μας. Από τους παραπάνω, 4 κρατήθηκαν διότι εστερούντο των απαιτουμένων εγγράφων νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα". Θερμά συγχαρητήρια στα λαγωνικά της Ζακύνθου τόσο για την υιοθέτηση της απαράδεκτης ορολογίας "εξόρμηση-σκούπα" (θα μπορούσαν να μιλήσουν για πογκρόμ) όσο και για το γεγονός της παράνομης δακτυλοσκόπησης (φακελώματος) 
αθώων ανθρώπων. 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ και πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στου Φιλοπάππου διοργανώνεται σήμερα στις 7 μ.μ. από τη Συντονιστική Επιτροπή της Λαϊκής Συνέλευσης των Κατοίκων (Διονυσίου Αρεοπαγίτου και λιθόστρωτο Λουμπαρδιάρη). "Ξεχάστε τις βόλτες στου Φιλοπάππου. Προσεχώς εισιτήριο 12 ευρώ!", προειδοποιεί σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο της Επιτροπής.

 

 

 

20/09/03

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ επιφυλάσσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής στη δίκη της 17Ν. Δύο από τους επιφανέστερους συνηγόρους παραδέχτηκαν εμμέσως τον πολιτικό χαρακτήρα της οργάνωσης. Ο κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος επιχειρηματολόγησε υπέρ της θεωρίας ότι η 17Ν είναι συνέχεια της αντιστασιακής οργάνωσης ΛΕΑ, ενώ ο κ. Σταύρος Γεωργίου τη χαρακτήρισε «επαναστατική κομμουνιστική ακροαριστερή οργάνωση». Ο τελευταίος έκλεψε μάλιστα την παράσταση, όταν προσέφερε και ολίγο εβραϊκό δάκτυλο στη θεωρία συνωμοσίας που πρόβαλε. Αναρωτήθηκε «γιατί δεν χτυπήθηκε ποτέ ένας εβραϊκός στόχος, όχι μόνο ως άνθρωπος, αλλά ούτε και εβραϊκών συμφερόντων στόχος χτυπήθηκε. Ποτέ». Βέβαια κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει στον κ. Γεωργίου τη διαφορά μεταξύ «Εβραίου» και «Ισραηλινού», αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ του Σωματείου Αλληλεγγύης Τραβεστί-Transsexual Ελλάδος (ΣΑΤΤΕ) Πάολα Ρεβενιώτη και Μαρίνα Γαλανού απευθύνουν διαμαρτυρία προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Φλωρίδη: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία το εργασιακό δικαίωμα των transsexual δεν κατοχυρώνεται και δεν προστατεύεται σαφώς από την πολιτεία. Η κατάσταση αυτή έχει αποτέλεσμα την αργά ή γρήγορα εξώθηση των transsexual ατόμων στην πορνεία για να εξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους. Είναι ζωτικής σημασίας να γίνει κατανοητό ότι η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν μας είναι ευχάριστη, όπως μεγάλη μερίδα του κόσμου αρέσκεται να πιστεύει, αλλά μας θλίβει, μας οδηγεί στην αποκοπή από κάθε άλλο κοινωνικό ιστό και μας οδηγεί τελικά στη συντριβή και την αυτοκαταστροφή».

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ επιδεινώνεται με τις επιχειρήσεις «αρετής» της Αστυνομίας εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων: «Βιώνουμε καθημερινά ένα ανελέητο κυνηγητό, δεκάδες αναίτιες συλλήψεις και τον εξευτελισμό που αυτές συνεπάγονται, το "κλείσιμο" και την "εκκαθάριση" των χώρων όπου εδώ και χρόνια συναντιόμαστε, την υβριστική και άδικη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης. Η εκδίωξή μας αυτή θεωρητικά γίνεται σύμφωνα με το νόμο περί πορνείας. Πέραν της προφανούς βιολογικής αδυναμίας μας να καταταχθούμε στην κατηγορία των γυναικών για τις οποίες φτιάχτηκε ο νόμος, θέλουμε εδώ να επισημάνουμε το εξής οξύμωρο σχήμα. Ενώ η πολιτεία ΔΕΝ αναγνωρίζει το δικαίωμα αλλαγής της αναγραφής του φύλου και του ονόματός μας στα επίσημα έγγραφά μας, προφανώς θεωρώντας ότι δεν είμαστε γυναίκες παρά μόνον αν προχωρήσουμε στη σχετική χειρουργική επέμβαση, από την άλλη όσον αφορά το θέμα της εργασίας μας, μας θεωρεί και μας αντιμετωπίζει ως γυναίκες πόρνες κλείνοντας τα μάτια της στους ουσιαστικούς βιολογικούς περιορισμούς μας και μας διώκει ανάλογα». (Σχετικά με τις διώξεις των ανεπιθύμητων εν όψει 2004, βλ. και αύριο στον «Ιό της Κυριακής»).

 

 

 

13/09/03

 

 

ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ για την υπεράσπιση των ιερών και των οσίων του διωκόμενου Ελληνισμού που κινδυνεύουν -και πάλι!- από τους Ευρωπαίους κυνηγούς της παράδοσής μας κήρυξαν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, μόλις έγινε γνωστό ότι με νέο ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της άρσης του αβάτου του Αγίου Ορους. 


ΤΗ ΦΟΡΑ ΑΥΤΗ, την κατακραυγή των εθνικώς ανησυχούντων προκάλεσε η έκθεση του Γάλλου ευρωβουλευτή Φοντ Σιλά με αντικείμενο την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις χώρες της Ευρώπης, η οποία υπερψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στις 4 Σεπτεμβρίου. 


ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ, η οποία αποτελεί πλέον ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διατυπώνεται, μεταξύ άλλων πολλών, και η θέση ότι το άβατο "αποτελεί παραβίαση της αρχής και των διεθνών συμβάσεων για την ισότητα των δύο φύλων και τη μη επιβολή διακρίσεων με βάση το φύλο, καθώς και των διατάξεων για την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Σύνταγμα και στο Κοινοτικό Δίκαιο". 
ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ και καταψήφισαν οι παρόντες συνάδελφοί τους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο Ε. Μπακόπουλος του ΔΗΚΚΙ. Οι δύο ευρωβουλευτές του Συνασπισμού (Μ. Παπαγιαννάκης, Α. Αλαβάνος) ήταν απόντες, ωστόσο ο Αλέκος Αλαβάνος έκρινε σκόπιμο να ειρωνευτεί το περί αβάτου άρθρο του ψηφίσματος, καλώντας τους Καθολικούς να προχωρήσουν κι αυτοί στην εκλογή πάπισσας προκειμένου να έχουν δικαίωμα να πιάνουν στο στόμα τους την Ορθοδοξία. 


ΦΩΤΕΙΝΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ στην ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία μάλιστα έσπευσε να δικαιολογήσει την ψήφο της με την τετριμμένη πλέον δήλωση του επικεφαλής της Γ. Κατηφόρη, υπήρξε και τη φορά αυτή η Αννα Καραμάνου, η οποία επιμένει σταθερά στην άποψή της για την αναγκαιότητα κατάργησης του αβάτου. Σε συνομιλία μας, η κυρία Καραμάνου υπογράμμισε πως είναι βαθύτατα πεισμένη ότι η δική της στάση βρίσκεται "εντός της εθνικής γραμμής διαλόγου και προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων" και εξέφρασε την απορία πώς είναι δυνατό να καταψηφίσει κανείς ολόκληρο το κείμενο μιας τόσο σημαντικής Εκθεσης, όταν, σε τελική ανάλυση, θα μπορούσε απλώς να διαφοροποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο.
ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ η απορία της ευρωβουλευτού, αλλά διάφανοι και οι (επιπροσθέτως και προεκλογικοί) λόγοι που οδηγούν τους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος να αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας κάθε σκέψη για συζήτηση περί άρσης του αβάτου. Με μια εξαίρεση: τη στήριξή του στην Αννα Καραμάνου εξέφρασε πρόσφατα ο Διονύσης Γκούσκος, βουλευτής Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες έχουν κατά τη γνώμη του δικαίωμα πρόσβασης σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας.

 

 

 

 

 

www.iospress.gr