www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

25/10/03

 

 

ΥΠΟΘΕΣΗ της ΕΣΗΕΠΗΝ (της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων), της ΠΟΕΣΥ, όλων των δημοσιογραφικών Ενώσεων και όλων των δημοκρατικών οργανώσεων της χώρας πρέπει να γίνει η συστηματική προσπάθεια φίμωσης -μέσω της δικαστικής καταδίωξης- του συντάκτη, ανταποκριτή της «Ελευθεροτυπίας» στη Δ. Πελοπόννησο, Μάκη Νοδάρου.

Ο ΜΑΚΗΣ ΝΟΔΑΡΟΣ το φθινόπωρο του 1999 με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του στην «Ε» είχε ερευνήσει την αστυνομική διαφθορά στην Ηλεία, γεγονός που προκάλεσε τη λυσσαλέα εκδικητική αντεπίθεση των τοπικών κυκλωμάτων εναντίον του. Ακόμα και δίωξη για «ηθική αυτουργία σε παραβίαση απορρήτου» ασκήθηκε εις βάρος του, επειδή δεν «αποκάλυψε τις πηγές του», ενώ η ουσία της υπόθεσης (τα «ανδραγαθήματα» των αστυνομικών, δηλαδή) έπεφταν στα μαλακά.

ΣΤΙΣ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2003 ο Μ. Νοδάρος δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στην Αμαλιάδα, κατηγορούμενος για εξύβριση αστυνομικού οργάνου από τηλεφώνου! Τη μήνυση είχε υποβάλει εναντίον του τον Δεκέμβριο του 1999 αρχιφύλακας του Τμήματος Λεχαινών, ισχυριζόμενη ότι στις 26/11/1999 τηλεφώνησε στο γραφείο του δημοσιογράφου να τον καλέσει στο Αστυνομικό Τμήμα «δι' υπόθεσίν του» και εκείνος δήθεν της είπε «να πάει να πλύνει πιάτα».

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ Πλημμελειοδικείο Λεχαινών, την 1η Φεβρουαρίου 2002, όταν εκδικάστηκε η υπόθεση σε πρώτο βαθμό, δεν έλαβε υπόψη του τις διαμαρτυρίες του Μ. Νοδάρου ότι η υπόθεση ήταν «στημένη» από ορισμένους αστυνομικούς της Ηλείας που ήθελαν να τον εκδικηθούν για την έρευνά του. Η έδρα δεν τεκμηρίωσε την καταδικαστική απόφασή της (δύο μήνες εξαγοράσιμη φυλάκιση), την οποία έλαβε χωρίς ίχνος αποδεικτικού στοιχείου ή κάποια άλλη μαρτυρία πέραν των ισχυρισμών της αρχιφύλακος!

ΣΕ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ο Μ. Νοδάρος, εξοργισμένος από την καφκική περιπέτειά του, ζητάει τη συμπαράσταση όλων μας, και σε περίπτωση νέας καταδίκης του από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, στις 24 Νοεμβρίου, είναι αποφασισμένος να μη δεχτεί τον ανασταλτικό χαρακτήρα ή την εξαγορά της ποινής του.

«ΣΕ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ θα πάω φυλακή», μας είπε. «Η εμπάθεια των αστυνομικών και των δικαστικών αρχών της Ηλείας προς το πρόσωπό μου λόγω των δημοσιευμάτων και των ερευνών μου για τη διαφθορά αστυνομικών οργάνων έχει εκφραστεί με πολλούς τρόπους και κατά το παρελθόν. Δεν πάει άλλο. Ως πότε θα σύρομαι στα δικαστήρια και θα καταδικάζομαι χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο ή μάρτυρα;».

 

 

 

18/10/03

 

 

ΑΘΩΟΥΣ έκρινε τελικά το Εφετείο της Σύρου τους τρεις αστυνομικούς και δύο πολίτες που είχαν παραπεμφθεί με την κατηγορία ότι ενέχονταν σε κύκλωμα σωματεμπορίας στη Σαντορίνη («Ε» 23/11/2002 και 1/3/2003). Ιδού τι καταγγέλλουν μεταξύ άλλων η Σίσσυ Βωβού (Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας) και η Σόνια Μητραλιά (Παγκόσμια Πορεία Γυναικών) που παρακολούθησαν τη δίκη: 

«Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Η ΑΘΗΝΑ ΒΗΧΟΥ, που ήταν μάρτυρες κατηγορίας, επανέλαβαν με θάρρος και γνώση τις καταγγελίες τους για δουλεμπόριο γυναικών, δηλαδή αγοραπωλησία κανονική, όπως τα είχαν δει με τα μάτια τους και ακούσει με τα αυτιά τους τον Αύγουστο του 1998. Οι ερωτήσεις που τους έγιναν είχαν πρόθεση να συσκοτίσουν την υπόθεση και να την εκτρέψουν σε κάποια υποτιθέμενα ιδιοτελή κίνητρα των κατηγορουμένων, και ιδιαίτερα στην «αμαρτωλή» πολιτική στράτευση των Βήχων, που είναι γνωστά μέλη του Ε.Ε.Κ. Ο μάρτυρας αστυνομικός κ. Παπαμικρού, ενώ στις καταθέσεις του αρχικά είχε μιλήσει επιβαρυντικά για τους αστυνομικούς, τώρα τα αναίρεσε όλα. [...] Ο δικαστικός επιμελητής που είχε κάνει κατάθεση ότι δύο φορές κάποιος Γιώργος, ο ένας από τους κατηγορούμενους, του είχε πάρει 20.000 δρχ. για να του δώσει αλλοδαπή για συνεύρεση, επανέλαβε την ένορκη μαρτυρία του, παρά την τρομοκρατία που προφανώς και οφθαλμοφανώς ασκείτο στους διαδρόμους. [...]

ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ οι μαρτυρικές καταθέσεις, αγόρευσε ο εισαγγελέας, ο οποίος, χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο φαινόμενο της καταναγκαστικής πορνείας και του σύγχρονου δουλεμπορίου γυναικών, ανέφερε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τα κίνητρα του κ. Βήχου και έχει απορία ως προς το ποια είναι αυτά. Κατέληξε με το σκεπτικό ότι ο ένας κατηγορούμενος πρέπει να παραπεμφθεί με το άρθρο 349 για διευκόλυνση σε ακολασία τρίτων, και για τους άλλους δεν υπάρχουν αποδείξεις ενοχής». [...]

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, και μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, έξαλλες οι παρατηρήτριες από το φεμινιστικό χώρο φώναξαν ότι τώρα πρέπει να κάνουμε και πρόταση νόμου στη Βουλή για τη νομιμοποίηση της μαστροπείας, και ότι 20.000 γυναίκες πουλιούνται καθημερινά στην Ελλάδα, εσείς δεν το γνωρίζετε;

ΤΟ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ και η Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό δίκτυο) θα εκδώσουν δελτία Τύπου στη σύσκεψη που θα γίνει σύντομα, και θα ανακοινώσουν τις περαιτέρω ενέργειες στη συγκεκριμένη αυτή υπόθεση. (Ακόμη) θα συμβάλουν στο να χρησιμοποιηθούν όλα τα ένδικα μέσα, στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αλλά και θα προσφύγουν αμέσως στα διεθνή φόρα για την απαραίτητη πολιτική συμπαράσταση στον αγώνα ενάντια στην εμπορία γυναικών».

 

 

 

11/10/03

 

 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ασχολίαστα δύο αποσπάσματα από ισάριθμες εκπομπές -μία τηλεοπτική και μία ραδιοφωνική- που ασχολήθηκαν με τη δημοσκόπηση της VPRC, η οποία κατέγραψε τις τάσεις της κοινής γνώμης σχετικά με τη δίκη της 17Ν («Ε» 6 και 7/10). Από τα αποσπάσματα προκύπτει σαφώς το «ερμηνευτικό πλαίσιο» που επέλεξαν ορισμένοι αναλυτές για να «φωτίσουν» τα ευρήματα της έρευνας:

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ προέρχεται από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter (6/10) με τον Νίκο Ευαγγελάτο και καλεσμένους τους Νίκο Κακαουνάκη, Χρήστο Χαλαζιά, Σταύρο Γεωργίου (συνήγορο της οικογένειας Μάτη) και Κώστα Παπαδάκη (συνήγορο του Βασίλη Τζωρτζάτου):

«ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Θεωρώ αδόκιμο, για να μην πω απαράδεκτο, το γεγονός ότι παραμονές απόφασης βγαίνει ένα γκάλοπ με οποιοδήποτε αποτέλεσμα. [...]

Αυτή η έρευνα είναι αβάντα στον Γιωτόπουλο. Αυτή η έρευνα παραγγέλθηκε, επεξεργάστηκε και αναλύθηκε...

ΓΕΩΡΓΙΟΥ: ...από τον Κορυδαλλό...

ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: ...από τον Ιό, από τον Ιό της "Ελευθεροτυπίας". Είναι γνωστές οι απόψεις του. Δικαίωμά τους είναι. Ισα-ίσα να ενισχύσουνε την εικόνα ότι ο Γιωτόπουλος ... και επειδή ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται γιατί κακώς η δίκη δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά. Είναι μια αβάντα μόνο του Γιωτόπουλου να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Τίποτα άλλο. [...]

ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Πρώτον. Δεν ξέρω αν είναι μέσα από τον Κορυδαλλό αυτό το γκάλοπ ή όχι, αν είναι πληρωμένο ή όχι.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ: Ενα λεπτό. Πληρωμένο προφανώς είναι, διότι η εταιρεία που το 'χει κάνει πήρε την αμοιβή της.

ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Πάντως, δεν είναι πληρωμένο από τον Κορυδαλλό.

ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Ε, δεν βγαίνουν εμβάσματα από κει.

ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Γιατί όπως λέει ο κ. Γεωργίου δεν βγαίνουν εμβάσματα.

ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν έχει ανοίξει ακόμα το πουγκί του ο Γιωτόπουλος, θέλεις να πεις.

ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Ορίστε;

ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗΣ: Δεν έχει ανοίξει το πουγκί.

ΧΑΛΑΖΙΑΣ: Για το πουγκί μπορούμε να συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή. [...]».

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ προέρχεται από την πρωινή εκπομπή του Νίκου Κακαουνάκη στον Flash (7/10) και έχει ως εξής:

«Είναι απαράδεκτο να γίνεται γκάλοπ παραμονές έκδοσης δικαστικής απόφασης. Το γκάλοπ αυτό παραγγέλθηκε για να γίνει αβάντα στον Γιωτόπουλο. Γι' αυτό και το ανέλυσε ο Ιός, η ομάδα αυτή που υποστηρίζει -δικαίωμά της είναι- τη 17Ν και τις παραφυάδες αυτής. Να ενισχυθούν οι αμφιβολίες. Μήπως δεν είναι ο Γιωτόπουλος; [...]. Τώρα. Αν είναι πολιτική η δίκη, αν είναι δίκαιη η δίκη, αν είναι αρχηγός ή όχι, αυτά ο λαός δεν τα υπολογίζει, απ' ό,τι φάνηκε από το γκάλοπ, που, επαναλαμβάνω, πα-ρα-γγεί-λα-νε. Παραγγελιά! Ο ελληνικός λαός πιστεύει ένα πράγμα. Οτι είναι δολοφόνοι, άρα ένοχοι».

 

 

 

4/10/03

 

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ μας επισημαίνει -και ορθά- ότι ο Παύλος Μπακογιάννης δεν εργαζόταν στην Ντόιτσε Βέλε επί δικτατορίας, αλλά υπήρξε διευθυντής και σχολιαστής της ελληνικής εκπομπής της Βαυρικής Ραδιοφωνίας στο Μόναχο. Διευθυντής και σχολιαστής της ελληνικής εκπομπής της Ντόιτσε Βέλε υπήρξε βέβαια ο κ. Νικολάου. Κατέγραψε μάλιστα την εμπειρία του σε βιβλίο όπου κυκλοφόρησε το 1975. 

ΔΙΑΦΩΝΕΙ μαζί μας ο αναγνώστη μας Δημήτρης Δούκας, επιβεβαιώνοντας όμως επί της ουσίας την άποψή μας ότι η αμφισβήτηση της αποδεδειγμένης αντιστασιακής δράσης του Α. Γιωτόπουλου συνδέεται με την πλήρη απόρριψη, αν όχι καταγγελία, κάθε αντιστασιακής πράξης, ακόμη και της ίδιας της Εθνικής Αντίστασης. Ιδού το σχόλιό του:

"ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να είναι κανείς ιδιαίτερα έξυπνος για να διαπιστώσει ότι τα καταγγελλόμενα από τον κ. Κ. Μπακογιάννη είναι επί της ουσίας σωστά (άσχετα αν τα περιβάλλει με σκληρή φρασεολογία). Είμαι από τους λίγους αναγνώστες της "Ε" που διαφωνώ σχεδόν κατά 90% με τις θέσεις που περνά η εφημερίδα, εν τούτοις της αναγνωρίζω ό,τι διαθέτει ένα επίπεδο που δυστυχώς δεν χαρακτηρίζει τις περισσότερες άλλες εφημερίδες του τόπου.

ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ 17Ν, η "Ε" είναι φάουλ από την πρώτη στιγμή που δημοσίευσε τις πρώτες προκηρύξεις της. Οσο και αν θέλει να το κρύψει, πίσω από την ευαισθησία για τη μη καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων των κρατουμένων, κάθε δημοσίευμά της περνά (στους τίτλους του τουλάχιστον) μία θετική άποψη για τους συμμετέχοντες.

Αν μην τι άλλο την ίδια ευαισθησία δεν την έδειξε, καταδικάζοντας απερίφραστα την τρομοκρατική της δράση από την πρώτη στιγμή. Και αν την καταδίκασε, αυτό το έκανε με μισόλογα του στιλ "δεν ήταν σωστά τα μέσα". Σωστά σας προσβάλλει όταν κάποιος σας αποκαλεί "νονούς" της 17Ν, αλλά, παιδιά, κακά τα ψέματα, έχετε βάλει αρκετά το χεράκι σας για να σας αποκαλούν έτσι.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για μένα η τοποθέτηση μιας βόμβας δεν αποτελεί ούτε ηρωική πράξη ούτε πράξη αντίστασης. Αρα λίγο με ενδιαφέρει αν ο Γιωτόπουλος ή ο κάθε Γιωτόπουλος έβαλε ή όχι βόμβα. Αν την έβαλε, αποδεικνύει και τη "συνέπειά του με όσα έκανε (αν έκανε) στη συνέχεια. Προσπαθώντας να υποστηρίξετε ότι πράγματι την έβαλε, μπαίνετε στην λογική που σας καταμαρτυρούν: Δηλαδή αυτό του δίνει κάποιο ιδιαίτερο προνόμιο ή μήπως η πράξη του είναι ηρωική; Εχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο ηρωική πράξη ήταν η εκτέλεση 3-4 Γερμανών αξιωματικών από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ στην περιοχή των Καλαβρύτων που οδήγησε στην εν ψυχρώ εκτέλεση 1.200 ανθρώπων; Αυτό προς τροφή σκέψης."

 

 

 

www.iospress.gr