www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

29/05/04

 

ΣΤΙΣ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ εκδικάζεται στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η προσφυγή της Δέσποινας Ζδούκου κατά της Δ΄ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης. Η κυρία Ζδούκου αγωνίζεται εδώ και καιρό για την κατάργηση του σεξιστικού φορολογικού νόμου υποστηριζόμενη από πολλές φεμινιστικές και γυναικείες οργανώσεις και ομάδες. Με την προσφυγή της, ζητά α) να ακυρωθεί η αρνητική απάντηση του προϊσταμένου της εφορίας να κάνει δεκτή την αυτοτελή φορολογική της δήλωση και β) να υποχρεωθεί ο προϊστάμενος να προβεί στην εκκαθάριση της δήλωσης και στην επιστροφή του οφειλόμενου φόρου. Η πρωτοβουλία της Δέσποινας Ζδούκου έρχεται να θέσει επί τάπητος το γεγονός ότι οι ισχύουσες φορολογικές διατάξεις για τις έγγαμες γυναίκες παραβιάζουν άρθρα του συντάγματος, διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό δίκαιο. (Για το θέμα, βλ. "Ιός", "Και φοροεισπράχτορες και πατριάρχες", 4/1/2003).

"EIXA THN TYXH να ζήσω τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου κάτω από σκληρές διώξεις της δικτατορίας", μας γράφει ο κ. Στέργιος Βασιλείου-Πανίτσας, με αφορμή τα δημοσιεύματά μας (25/4 και 15/5 περί Γυάρου και Παττακού). "Πριν ακόμη κλείσω τα 18, τον Απρίλη του 1967, στάλθηκα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γυάρου και έκτοτε πέρασα τη μισή δικτατορία σε φυλακές και εξορίες ως 'επικίνδυνος δια την δημοσίαν τάξιν και Εθνικήν Ασφάλειαν' και την άλλη μισή σε παρανομία και κυνηγητά.

ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΚΛΗΡΕΣ αλήθειες που ανέφερε ο 'αντιπρόεδρος' της χούντας Σ. Παττακός, οι ιστορικοί της αστικής τάξης τις καταπίνουν ευκόλως κάνοντας πως βλέπουν μόνο το δέντρο και δε γνωρίζουν ότι η απόφυση της '21.4.67' ήταν παράγωγο ενός συστήματος και όχι παρθενογένεση δικτατόρων. Πράγματι, εγώ 'εκτοπίσθηκα', κλείσθηκα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης δηλαδή, χωρίς ούτε το δικαίωμα της ζωής εξασφαλισμένο, με το Ν 4229/1929 που δεν είναι άλλο από το 'Ιδιώνυμο' του Ε. Βενιζέλου (...) Γιατί να θυμόμαστε μόνο τη τελευταία «βαποριά» της χούντας σαν να μην ήταν συνέχεια όλων των προηγούμενων;

ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ Η ΧΟΥΝΤΑ να μας συλλάβει χωρίς προηγούμενα ένας τεράστιος μηχανισμός χαφιέδων, κράτους και παρακράτους να μας φακελώνει; (...) Εθνικό σπορ της άρχουσας τάξης, λοιπόν, το φακέλωμα και οι εξορίες! Βενιζέλος, βασιλικές κυβερνήσεις, Μεταξάς, Παπανδρέου, κυβερνήσεις εμφυλίου, Πλαστήρας, Παπάγος, Καραμανλής, χούντα όλοι έχουν στο ενεργητικό τους φακελώματα, εξορίες, φυλακίσεις και ορισμένες από αυτές φριχτά βασανιστήρια και εκτελέσεις. Αυτό που έκαναν ο Παττακός και η χούντα ήταν να συνεχίσουν αυτή τη 'λαμπρή πορεία του Εθνους'!(...)

ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να ομιλεί ο Παττακός; Ναι δικαιούται. Γι αυτό το δικαίωμα έδωσα τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου σε φυλακές, εξορίες και ασφάλειες. Δε θα επέτρεπα από κανένα να αφαιρεθεί. Θυμίζω πως μια τέτοια θέση είναι επαρκής λόγος για να με κλείσει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης ο Παττακός".

 

 

22/05/04

 

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 17 Μαΐου είχε οριστεί να εκδικαστεί η υπόθεση εξαναγκασμού σε πορνεία της (τότε ανήλικης) Ρουμάνας Τζ. Μ., υπόθεση γνωστή στους αναγνώστες και αναγνώστριες της στήλης ("Ο ατέλειωτος εφιάλτης της Τζ. Μ.", 19 Ιουλίου 2003). Θυμίζουμε ότι το δημοσίευμα του "Ιού" και τη σχετική έκκληση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) ακολούθησε παρέμβαση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου, προκειμένου να αποφευχθεί η παραγραφή της υπόθεσης και να αρθούν οι περιοριστικοί όροι σε βάρος της Τζ. Μ.

Η ΔΙΚΗ αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου λόγω κωλύματος του δικηγόρου του βασικού κατηγορουμένου. Σε δελτίο Τύπου του ΕΠΣΕ τονίζεται ότι το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της Τζ. Μ. για άρση των περιοριστικών μέτρων σε βάρος της για την κατηγορία της παράνομης εισόδου, αδίκημα το οποίο έχει παραγραφεί, αφού η κοπέλα παραμένει πλέον νόμιμα στη χώρα. Το δικαστήριο, συνεχίζει το ΕΠΣΕ, έκρινε τα μέτρα "θεραπευτικά" (σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εμμανουήλ Ρασιδάκη) και μετέτρεψε τη συχνότητα εμφάνισης της Τζ. Μ. στον ανακριτή σε μία φορά το μήνα. Μέχρι τώρα, η Τζ. Μ. είχε υποχρέωση εμφάνισης μια φορά την εβδομάδα, ενώ ο κατηγορούμενος για πολλά κακουργήματα και ως "εγκέφαλος" του κυκλώματος είχε και έχει υποχρέωση εμφάνισης μια φορά το μήνα.

"ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ τη δικογραφία", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, "το ΕΠΣΕ παρατήρησε ότι το δικαστήριο, όταν συνεδριάσει, θα διαπιστώσει πιθανότατα την παραγραφή και άλλων αδικημάτων λόγω παρέλευσης πενταετίας. Το ΕΠΣΕ διαπίστωσε επίσης πως τα βουλεύματα δεν περιέχουν τα άρθρα της ποινικής νομοθεσίας με τα οποία παραπέμφθηκαν οι κατηγορούμενοι", καθώς επίσης ότι "η υπόθεση είχει παραπεμφθεί σε αναρμόδιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων), ενώ στις κατηγορίες περιλαμβάνονται αδικήματα όπως βιασμοί (ανηλίκων μάλιστα) που είναι αρμοδιότητας Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου". Κατόπιν αυτών, το ΕΠΣΕ καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης "να διατάξει αμέσως έρευνα για όλες τις 'λανθασμένες' ενέργειες που οδήγησαν σε παραγραφές και παραπομπή σε αναρμόδιο δικαστήριο για να αποδοθούν ευθύνες τουλάχιστον στους τρεις πλημμελειοδίκες και στους τρεις εφέτες που υπογράφουν τα δύο βουλεύματα παραπομπής χωρίς αναφορά σε άρθρα νομοθεσίας και με παραπομπή σε αναρμόδιο δικαστήριο".

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών σε συνεργασία με το Κοινωνικό Φόρουμ Πάτρας καλεί τους πολίτες της Πάτρας σήμερα στις 6.00 το απόγευμα στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης σε εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Η εμπορία αλλοδαπών γυναικών και η καταναγκαστική του ώθηση στην πορνεία είναι έγκλημα". Στις 8.30 θα προβληθεί η ταινία του Κυριάκου Κατζουράκη "Ο δρόμος προς τη Δύση".

 

 

15/05/04

 

ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ εξέλιξη είχε η αποκάλυψη του περασμένου Σαββάτου για την κατασκευασμένη δήλωση της κυρίας Καραμάνου περί εθνοκάθαρσης στην Κύπρο («Το σπασμένο τηλέφωνο της εθνικοφροσύνης», 8/5/04). Οι συνάδελφοι Σταυρόπουλος και Τριάντης πήραν πάνω τους την υπόθεση και αντί να στραφούν κατά του Τηλεάστυ και του κυπριακού καναλιού «Σίγμα» (και της εφημερίδας «Σημερινή») που τους παρέσυραν, επιχείρησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα («Ε», 11/5/04).

ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ, λέει, και την πραγματική κασέτα της εκπομπής στη διεύθυνση της εφημερίδας. Αλλά την κασέτα αυτή έπρεπε να την είχαν δει οι ίδιοι οι δύο σχολιαστές εγκαίρως, προτού κατακεραυνώσουν (σε συνέχειες) την ευρωβουλευτή, και προτού της αποδώσουν (με εισαγωγικά) κάτι που ουδέποτε είπε.

ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΑ και το μακροσκελές απαντητικό τους κείμενο φανερώνει αυτά που οι ίδιοι δεν παραδέχονται. Εμφανίζουν τρεις «εκδοχές» του απομαγνητοφωνημένου αποσπάσματος. Την πρώτη, την αποδίδουν στο κανάλι Σίγμα, τη δεύτερη στον «Ιό» και κρατούν την τρίτη ως πλήρη «δική» τους. Ομως η πρώτη είναι αυτή που οι ίδιοι υιοθέτησαν για να απαντήσουν στην κ. Καραμάνου. Στο κείμενό τους αναγκάζονται να το παραδεχτούν. Οσο γι' αυτό που ονομάζουν «εκδοχή του Ιού», φυσικά δεν ήταν πλήρης. Εμείς προσθέσαμε αυτά που εκείνοι παρέλειψαν, δηλαδή την παρέμβαση του κ. Θόδωρου Μαργαρίτη («Και λίγο με τον Σαμψών»), στην οποία αναφερόταν και η κ. Καραμάνου. Δυστυχώς γι' αυτή τη χοντροκομμένη παράλειψη δεν υπάρχει πάλι ούτε λέξη στο κείμενό τους.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ξεκαθαρίστηκε πλήρως την Τρίτη το πρωί. Ο κ. Βαρεμένος είχε καλέσει πάλι στο Star τους τρεις που μετείχαν στην αρχική εκπομπή (παπα-Τσάκαλο, Καραμάνου, Μαργαρίτη), αλλά και τον κ. Παπαθεμελή με τις γνωστές ευαισθησίες για όλες τις εκδοχές της ΕΟΚΑ. Το απόσπασμα μεταδόθηκε δύο φορές και ο κ. Μαργαρίτης υπήρξε καταλυτικός: «Δυστυχώς, δύο εκλεκτοί φίλοι, ο Στάθης και ο Γιάννης Τριάντης, πήραν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά όχι από το Star, αλλά από το κυπριακό "Σίγμα". Στην απομαγνητοφώνηση υπάρχει μια λογοκρισία. Παρεμβαίνω εγώ και λέω "και λίγο με τον Σαμψών". Αυτή τη φράση την έβγαλε ο "Σίγμα" και έτσι φαίνεται ότι η Καραμάνου μιλάει για τον Αυξεντίου ενώ μιλάει για τον Σαμψών».

ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ έχει την παραμικρή αμφιβολία, φροντίσαμε να ανεβάσουμε στο site του «Ιού» (www.iospress.gr) το επίμαχο απόσπασμα, όπως το (ξανα) μετέδωσε το Star (και όχι βέβαια ο Καρατζαφέρης ή το κυπριακό κανάλι που παγίδευσε τους δύο σχολιογράφους). Ο έχων ώτα...

ΥΓ.: Οσο για τον παπα-Τσάκαλο, που στενοχωρήθηκε επειδή τον αποκαλέσαμε τηλε-ιερέα, τι φταίμε εμείς όταν κάνει κάθε μέρα όρθρο με τον Αυτιά και εσπερινό με τον Χαρδαβέλλα;
 

 

08/05/04

 

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 10 Μαΐου θα μιλήσει στο Πάντειο (18:30 μ.μ., αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα», Λ. Συγγρού 136, Νέο Κτίριο, 1ος όροφος) η Κριστίν Ντελφί με θέμα "Η 'υπόθεση της μαντίλας' και το φυλετικό πρόβλημα στη Γαλλία". Η διάλεξη διοργανώνεται από την επιστημονική επιτροπή του προγράμματος "Σπουδές φύλου και ισότητας" του Παντείου Πανεπιστημίου.

ΓΝΩΣΤΗ στη στήλη (βλ. για το ίδιο θέμα και τον "Ιό" με τίτλο "Ο πόλεμος της μαντίλας", 22/2/2004), η Κριστίν Ντελφί είναι κοινωνιολόγος, διευθύντρια σπουδών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας και αρχισυντάκτρια του διεθνούς γαλλόφωνου περιοδικού "Nouvelles Questions Feministes".

ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ της, η Κριστίν Ντελφί θα αναλύσει τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται τον καιρό αυτό στη Γαλλία με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση της μαντίλας και θα σχολιάσει το ρατσιστικό υπόστρωμα της πλειοψηφούσας σήμερα άποψης, η οποία εμφανίζει την όλη υπόθεση ως πολιτισμική σύγκρουση ανάμεσα σε βάρβαρους φονταμενταλιστές από τη μια και πολιτισμένους, ορθολογιστές και υπέρμαχους της ισότητας των φύλων από την άλλη.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11 Μαΐου η Συσπείρωση Δημοσιογράφων διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "Δημοσιογράφοι και ενημέρωση: Η διπλή κρίση" (7:00 μ.μ., αίθουσα εκδηλώσεων ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20). Θα μιλήσουν ο Γιώργος Σωτηρέλης ("Ο δημοσιογράφος ως φορέας συνταγματικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων"), ο Σάββας Ρομπόλης ("Η κοινωνική ασφάλιση στο δημοσιογραφικό κλάδο"), ο Χριστόφορος Βερναρδάκης ("Η δομή του δημοσιογραφικού επαγγέλματος σήμερα") και ο Πέτρος Λινάρδος-Ρυλμόν ("Δημοσιογραφική εργασία, ενημέρωση: ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργανώσεων").

Στη συζήτηση θα παρέμβουν η Φανή Πετραλιά, ο Γιώργος Σαββίδης και ο Αντώνης Νταβανέλλος.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 Μαΐου, οι εκδόσεις Κριτική σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ) διοργανώνουν συζήτηση με αφορμή την παρουσίαση τριών βιβλίων της Σειράς Μελετών του ΚΕΜΟ. Το βιβλίο των Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη και Δημήτρη Χριστόπουλου (επιμ.) "Η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας" θα παρουσιάσει ο Ηλίας Νικολακόπουλος, το βιβλίο του Ιάκωβου Μιχαηλίδη "Μετακινήσεις σλαβόφωνων πληθυσμών (1912-1930)" θα παρουσιάσει η Ειρήνη Λαγάνη και το βιβλίο του Δημήτρη Χριστόπουλου "Η ετερότητα ως σχέση εξουσίας" θα παρουσιάσει ο Αντώνης Μανιτάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος, ενώ θα παρέμβουν ο Στέφανος Πεσμαζόγλου με θέμα "Η μελέτη των μειονοτήτων στην Ελλάδα" και ο Αντώνης Λιάκος με θέμα "Η θέση των μειονοτήτων στην ελληνική ιστοριογραφία" (19:00 μ.μ., αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50).


 

 

www.iospress.gr