www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

28/1/06

 

ΜΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ για τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε από Φλωρινιώτες στα γειτονικά Μπίτολα της ΠΓΔΜ, ανήμερα τα Θεοφάνια, στο πλαίσιο πολιτιστικών ανταλλαγών και συνεργασίας μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας και του τοπικού δήμου. Οπως μας γράφει ο εκπαιδευτικός Ευάγγελος Μπουντουλούλης, υπεύθυνος του μουσικού συνόλου που έδωσε τη συναυλία, "το σχήμα αποτελούνταν από εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές του νομού μας, τόσο Λυκείου όσο και Γυμνασίου και Δημοτικού. Αυτό το σύνολο ονομάστηκε για την εκδήλωση αυτή 'Μουσικό Σύνολο της πόλης της Φλώρινας' και σαν τέτοιο μόνο συμμετείχε, και προφανώς όχι σαν 1ο Ε.Λ. Φλώρινας". Με την ευκαιρία δημοσιεύουμε και ένα φωτογραφικό στιγμιότυπο, όπου εμφανίζεται ο δήμαρχος της πόλης Μπίτολα να τραγουδά με την κιθάρα του για να ευχηθεί στον νομάρχη Φλώρινας Γιάννη Στρατάκη (σε πρώτο πλάνο, καθιστός με την πλάτη).

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ για την επικείμενη έρευνα του Ρόμπερτ Μπάλαρντ στους βυθούς των ελληνικών θαλασσών ("Ο Ιντιάνα Τζόουνς στο Αιγαίο", Ιός, 8/1/06) προκάλεσε πολλά σχόλια, αλλά ακόμα καμιά απάντηση από την πλευρά των επισήμων αρχών και των εμπλεκομένων υπουργείων (Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Αμυνας). Στη σελίδα των αυτοδυτών ξεκίνησε και σχετική ανταλλαγή απόψεων:
www.theabyss.gr/forum/viewtopic.php?p=10727#10727
Ευπρόσδεκτες όλες οι παρατηρήσεις των αυτοδυτών. Παρακαλούμε μόνο κάποιους από τους παρεμβαίνοντες να διαβάσουν πιο προσεκτικά το κείμενό μας. Αυτά που εμφανίζουν στη συζήτηση ως δικές μας αυθαίρετες απόψεις είναι στην πραγματικότητα κρίσεις επίσημων αρχών και οργανισμών.

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ στις 8:30 οι "Ηλιόσποροι" (Δίκτυο Πληροφόρησης-Δράσης Νέων για την Πολιτική και Κοινωνική Οικολογία, www.iliosporoi.gr) και ο Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (www.elefsyna.org) διοργανώνουν συζήτηση για τις ναρκωμένες πολιτείες με τον ψυχίατρο, γιατρό φαρμακευτικών εξαρτήσεων, Γιώργη Οικονομόπουλο με θέμα: Απαγορεύστε τις απαγορεύσεις... για δίκαιες, ανθρώπινες και αποτελεσματικές πολιτικές περί "ναρκωτικών". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros, Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια.
 

 

 

21/1/06

 

ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ για «ηθική βλάβη» και «διαφυγόντα κέρδη» εκδικάζεται την Πέμπτη στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Οι ενάγοντες (η εταιρεία «ΚΙΣΣΟΣ ΕΜΟ» και οι δύο αποκλειστικοί εταίροι της, ο Δήμος Χορτιάτη και ο Συνεταιρισμός Μηχανικών μελών ΤΕΕ Κ. Μακεδονίας) ζητούν αποζημίωση περίπου13,5 εκατομμυρίων ευρώ από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης και προσωπικά από τα στελέχη της Αλέξανδρο Γεωργόπουλο, Γιάννη Τζιώλα και Μιχάλη Τρεμόπουλο. «Εχουμε αποδείξει», δήλωσε ο Μ. Τρεμόπουλος, νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, «ότι παραμένουμε σταθεροί στις αρχές της υπεράσπισης του συλλογικού συμφέροντος και οι προσπάθειες τρομοκράτησης δεν πετυχαίνουν τίποτε, παρά μόνο χαλυβδώνουν τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Καλούμε τους Θεσσαλονικείς και κάθε ευαίσθητο πολίτη να συμπαρασταθεί στο δίκαιο αυτό αγώνα». Το ιστορικό της υπόθεσης βρίσκεται στο δικτυακό τόπο της Οικολογικής Κίνησης (www.ecology-salonika.org).

Εκεί θα βρείτε και το κείμενο συλλογής υπογραφών συμπαράστασης.

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα σχολιάζει το θάνατο ενός πρόσφυγα μετά την προσαγωγή του σε αστυνομικό τμήμα: «Ενας Ιρακινός πρόσφυγας έσβησε στο Αστυνομικό Τμήμα των Εξαρχείων. Μισή ώρα νωρίτερα οι αστυνομικοί είχαν εισβάλει στο ερειπωμένο σπίτι που χρησιμοποιούσε σαν κατάλυμα, για να απομακρύνουν με τη βία, κατ' απαίτηση της ιδιοκτήτριας, τους 13 ανθρώπους που είχαν βρει σ' αυτό καταφύγιο (με θερμοκρασίες κοντά στο μηδέν). Αφού τους υποχρέωσαν να μαζέψουν τα λιγοστά τους πράγματα, τους μετέφεραν στο Τμήμα. Καμία νομική διαδικασία δεν τηρήθηκε για την απομάκρυνση αυτή. Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δεν ασκήθηκε φυσική βία. Ομως ένας νεκρός πρόσφυγας στον προθάλαμο της αστυνομίας δεν είναι ένας οποιοσδήποτε νεκρός. Είναι ένα ακόμη θύμα του αδιάκοπου φόβου της απέλασης, της αγωνίας για το σήμερα, της απόγνωσης για το αύριο, του δέους στη θέα των ένστολων εκπροσώπων της βίας, του εξευτελισμού, των συνεχών ελέγχων, ένα ακόμη θύμα της λογικής των αμείλικτων διώξεων, των άθλιων συνθηκών ζωής, της κρατικής αδιαλλαξίας και σκληρότητας. Η νεκροψία θα δείξει μόνο τη φυσική αιτία του θανάτου. Πόσους ακόμη νεκρούς θα μετρήσουνε μέχρι να ντραπούν γι' αυτό το έγκλημα;»

ΤΗΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ «ημέρας μνήμης των θυμάτων της τρομοκρατίας» προτείνει στη Βουλή η υπουργός Παιδείας. Κρούει φυσικά ανοιχτές θύρες. Μήπως το σχολείο έχει μεγαλύτερη ανάγκη από μια μέρα μνήμης των θυμάτων της ρατσιστικής βίας; Εκτός κι αν στο μυαλό των υπευθύνων είναι η αναπαραγωγή της φαιάς προπαγάνδας που ενορχηστρώθηκε στο όνομα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας το καλοκαίρι του 2002. Αλλά τότε, να αναλάβει τον «εορτασμό» απ' ευθείας το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
 

 

 

14/1/06

 

ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΓΔΜ σε κεντρικό επίπεδο βρίσκονται σε μηδενικό σημείο, υπό το βάρος της πλήρους αποτυχίας της ελληνικής αδιάλλακτης γραμμής στο ζήτημα του ονόματος. Ομως οι εκπρόσωποι των συνοριακών περιοχών έχουν αναπτύξει εντυπωσιακά θερμές σχέσεις, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη συναυλία του 1ου Ενιαίου Λυκείου Φλώρινας στα Μπίτολα, ανήμερα τα Θεοφάνια. Δείγμα του επιπέδου των ανθρώπινων σχέσεων είναι το γεγονός ότι στο δείπνο που ακολούθησε τη συναυλία, και μόλις πέρασαν τα μεσάνυχτα, πήρε την κιθάρα ο ίδιος ο Δήμαρχος της πόλης Μπίτολα Βλαντιμίρ Ταλέφσκι και τραγούδησε για να ευχηθεί στον (εορτάζοντα πλέον) νομάρχη Φλώρινας Γιάννη Στρατάκη. Στην επίσημη ομιλία του ο κ. Στρατάκης είχε τονίσει με νόημα ότι «πρέπει ορισμένες φορές εμείς οι τοπικές κοινωνίες να ξεπερνούμε τις κυβερνήσεις και έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέρνουμε πολύ καλά».

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ Ανδρέας Σακελλίων από την Ξάνθη μας γράφει: «Η αδιαφορία της πολιτείας για τα υπαρκτά προβλήματα τους αναγκάζει να αλλάξουν "γραμμή" και πλέον το ελληνικό κράτος θα βρει απέναντι του το Συμβούλιο της Ευρώπης (Σ.Ε.). Ο λόγος για τους Ελληνες αθίγγανους που πλέον αποφάσισαν να διεκδικήσουν το ρόλο της μειονότητας μέσα στο ελληνικό κράτος. Το 2001 στη διακήρυξη του προσδιορισμού τους έλεγαν ότι είναι "Ελληνες πολίτες τσιγγάνικης καταγωγής". Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν και πλέον διεκδικούν με βάση το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού να είναι "τσιγγάνικη μειονότητα" που κατοικεί στην Ελλάδα. Ηδη στις αρχές Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία τους επισκέφθηκε το Στρασβούργο και έθεσε το ζήτημα. Ατύπως το Σ.Ε. απεδέχθη το αίτημά τους, αφού η μόνη χώρα στην οποία δεν θεωρούνται μειονότητα και ούτε είχαν διεκδικήσει αυτόν το ρόλο ήταν η Ελλάδα.

ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ θα έχουν και επίσημη συνάντηση με του υπευθύνους του Σ.Ε. για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διεκδικήσουν την ισχύ όλων των νόμων που αναφέρονται και στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με κύριες αιχμές:

-Το εκπαιδευτικό σύστημα για τη εισαγωγή των τσιγγανοπαίδων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με βάση την ποσόστωση του 0,5% που ισχύει τόσο για τη μουσουλμανική μειονότητα όσο και για τους παλιννοστούντες.

-Το δικαίωμα στη διαφύλαξη της γλώσσας τους και της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

-Τη λύση του στεγαστικού προβλήματος, με βάση τα όσα ισχύουν για τους παλιννοστούντες.

-Την ειδική αντιμετώπιση με την έκδοση βιβλιαρίου υγείας για όλους τους τσιγγάνους και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, με βάση και τις ιδιαιτερότητες της φυλής τους».

 

 

7/1/06

 

ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΣ ίσως από την 12μηνη καταδίκη του, για ηθική αυτουργία, στην κατάληψη του Κονώνειου Τείχους από τραπεζοκαθίσματα καταστημάτων ο δήμαρχος Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης μοίρασε ανακοινώσεις -εκτός από τις χριστουγεννιάτικες ευχές- στις οποίες κατηγορούσε την παράταξη Λιμάνι της Αγωνίας για «συστηματική συκοφαντία (σ.σ. του δημάρχου) και έναν ιδιότυπο πολιτικό τραμπουκισμό». Ως δείγμα αυτού του τραμπουκισμού αναφέρει κάποιο ρεπορτάζ (φωτογραφίζει τη σχετική έρευνα του «Ιού» «Πειραιάς, ανοχύρωτη πόλη», 20/11/05) που «έβριθε ανακριβειών, εμπάθειας και χυδαίων υπονοούμενων(;)» σε βάρος του. Ξεχνάει ίσως ο κ. Αγραπίδης ότι στην απαντητική του επιστολή που δημοσιεύσαμε δεν αναφέρεται σε καμιά τέτοια ανακρίβεια ούτε απαντάει φυσικά στο γιατί δεν εφάρμοσε τους νόμους και τις αποφάσεις του ΥΠΠΟ. Αντίθετα ακριβώς γι’ αυτά καταδικάστηκε σε 12 μήνες, άσχετα αν όλα τα κανάλια υποβάθμισαν ή παρέλειψαν να αναφερθούν σε αυτό.

ΑΝ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ του γραμμή στη δίκη, ότι δηλαδή αποκλειστικός υπεύθυνος ήταν ο τότε αντιδήμαρχος Πέτρος Μαντούβαλος ενώ ο ίδιος δεν είχε ιδέα, δεν έπεισαν από ό,τι φάνηκε το δικαστήριο, δεν φταίμε εμείς. Υπήρχαν βλέπετε και οι δικές του υπογραφές στην παράνομη -όπως κρίθηκε δικαστικά- απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στην τελευταία απόφαση που διατηρούσε τις παράνομες άδειες.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ του από την εκπομπή του κ. Χαρδαβέλλα σχετικά με το ίδιο ζήτημα (δηλ. το Κονώνειο Τείχος) διαμαρτύρεται ο Θοδωρής Δρίτσας εκπρόσωπος της παράταξης Λιμάνι της Αγωνίας. Αν και είχε επισήμως κληθεί με πρωτοβουλία των συντελεστών της εκπομπής του Alter, στο τέλος αποκλείστηκε με τη δικαιολογία να «μην προκληθούν εντάσεις λόγω της παρουσίας του εκπροσώπου των καταστηματαρχών». Οποιος πιστεύει ότι οι εκπομπές αυτού του είδους αποφεύγουν τις εντάσεις, ας το πιστέψει.

ΘΕΡΜΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ επιβεβαίωσης του ρεπορτάζ του «Ιού» για τα τείχη του Πειραιά λάβαμε από τον εκπρόσωπο της Δημοτικής Παράταξης ΕΥΘΥΝΗ κ. Θωμά Σταμόπουλο.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ στη Χίο μας ενημερώνουν ότι ο αγοραστής της έκτασης του πρώην δάσους Κορακάρη κ. Τσάκος έκανε δηλώσεις μετά το δημοσίευμά μας («Ο τουρισμός της αφυδάτωσης», 17/12/05), όπου μεταξύ άλλων ισχυρίζεται: «Δεν έχομε ανάγκη από χρήματα και είναι γελοίο να υποστηρίζει κανείς ότι θέλαμε ξαφνικά να γίνουμε ιδιοκτήτες οικοδομικών συγκροτημάτων και να ενοικιάζομε βίλες. Αν το δικαστήριο πει ότι αγοράσαμε παράνομα με γειά τους με χαρά τους, αν όμως πει ότι μας ανήκει η περιοχή τότε θα βάλομε μέσα χιακά πρόβατα και τίποτα άλλο».

 

 

www.iospress.gr