www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

25/2/06

 

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ για τη Ζάκυνθο μας ενημερώνει για την -έστω και αργοπορημένη- κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών σχετικά με τον έλεγχο της κατάστασης που επικρατεί στον ΧΥΤΑ Ζακύνθου. Η Πρωτοβουλία Πολιτών είχε καταγγείλει από το 2005 την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε και είχε προειδοποιήσει τους υπεύθυνους φορείς πολύ πριν αρχίσουν οι βροχοπτώσεις ότι ο ανεξέλεγκτος σκουπιδότοπος που κατ' ευφημισμόν ονομάζεται ΧΥΤΑ δημιουργεί στον ευαίσθητο χώρο του Θαλάσσιου Πάρκου σοβαρότατους περιβαλλοντικούς κυνδύνους για την ευρύτερη περιοχή καθώς και για την υγεία των Ζακυνθινών. Τώρα -όπως επισημαίνουν- «βλέπουμε τα νερά της βροχής που βρέχουν τα σκουπίδια να στραγγίζουν στο παρακείμενο ρέμα και να καταλήγουν στον κόλπο του Λαγανά. Τα νερά αυτά, πέρα από το μικροβιακό φορτίο περιέχουν επικίνδυνα και τοξικά βαρέα μέταλλα που απορροφώνται
στο θαλάσσιο περιβάλλον από τα ψάρια και καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό».

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ -συνεχίζει η Πρωτοβουλία Πολιτών- να πούμε ότι η συνεχιζόμενη συσσώρευση αποβλήτων αποτελεί εγκληματική ενέργεια σε βάρος του κοινωνικού συνόλου και δυναμιτίζει τα θεμέλια του πολυδιαφημισμένου Θαλάσσιου Πάρκου αλλά και όλου
του Τουριστικού Οικοδομήματος της περιοχής. Οι ευθύνες του "Συνδέσμου Καθαριότητας" είναι σοβαρές, γιατί όταν πρόκειται για συμμετοχή στα οφίτσια του συνδέσμου γίνεται "κούτουπος"
για το ποιος θα προλάβει, αλλά όταν καταληφθούν τα πόστα υπάρχει πλήρης αδιαφορία για σημαντικά ζητήματα, που στην περίπτωση αυτή γίνεται εγκληματική».

ΤΕΛΟΣ, η Πρωτοβουλία σημειώνει ότι «ανάλογη αναλγησία βλέπουμε τώρα και από την πλευρά της ΔΕΥΑΖ, που έχει φαίνεται αναλάβει με τη σειρά της να μολύνει τη στεριά, με τη διάθεση
της λυματολάσπης του βιολογικού απευθείας στα γύρω χωράφια, επιτρέποντας έτσι στις τοξικές ουσίες που περιέχει να καταλήγουν μέσω των καλλιεργειών αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα και πάλι στον οργανισμό μας. Επειδή είναι διάχυτη πια η εντύπωση στην κοινωνία μας, ότι όλα αυτά που συμβαίνουν δεν απασχολούν ιδιαιτέρως τα κόμματα εξουσίας, απασχολημένα όπως είναι με τις εκλογές που έρχονται, αλλά και μη διατεθειμένα να δυσαρεστήσουν πρόσωπα και καταστάσεις, η "Πρωτοβουλία Πολιτών" τα καλεί να αποδείξουν το αντίθετο, με την προεκλογική δέσμευση των εκπροσώπων τους, για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής κατάστασης».

ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΩΣ φανερό πια ότι η συνήθης μετάθεση τέτοιων προβλημάτων στο μέλλον, και κυρίως στους επόμενους, έχει αγγίξει τα όριά της. Θα πρέπει να δοθούν λύσεις άμεσα, πριν οι όγκοι των απορριμμάτων, των λυμάτων και των τοξικών αποβλήτων φτάσουν όχι πια να απειλούν «το μέλλον των παιδιών μας» αλλά να κινδυνεύουν να πέσουν πάνω στα κεφάλια τους.

 

 

18/2/06

 

ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του προς τη στήλη ο Νίκος Σοφιανός, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, απαντά για τα επεισόδια στις επετείους του Πολυτεχνείου το 1995 και το 1998, όταν ο ίδιος ήταν γραμματέας της ΚΝΕ. Η ενδιαφέρουσα αυτή παρέμβαση θα δημοσιευτεί το επόμενο Σάββατο.

ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ πάρκα στη Λακωνία (11/2/06) απαντά ο Τάσος Κρομμύδας, στέλεχος των Οικολόγων Πρασίνων: "Το νομοθετικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ ξεκίνησε από το 1994 με τον νόμο 2244. Υπάρχει ολόκληρη και δαιδαλώδης διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, είναι λάθος η αναφορά στην 'απουσία σοβαρών περιβαλλοντικών περιορισμών'. 'Μεγάλη κερδοφορία' δεν υπάρχει στις ΑΠΕ. Με τις υφιστάμενες επιδοτήσεις τα ιδανικότερα αιολικά πάρκα αποσβένουν το κόστος επένδυσης σε 6 χρόνια. Τα μεγέθη αυτά είναι σαφώς δυσμενέστερα από επιχειρηματικές επιλογές σε άλλους τομείς. Είναι επίσης λάθος η αναφορά πως η κυβέρνηση έχει 'υπαγάγει τις εγκρίσεις αυτές στο ΥΠΕΧΩΔΕ'. Αυτό προβλεπόταν σε αρχικό προσχέδιο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου και έχει απαλειφθεί στο δημοσιευμένο. Η αναφορά στις χιλιάδες ανεμογεννήτριες αφορά τις υποβληθείσες αιτήσεις που πολλές φορές αλληλοκαλύπτονται. Π.χ. για την ίδια κορυφογραμμή 5 εταιρείες έχουν υποβάλει αίτηση για 10 ανεμογεννήτριες. Το πολιτικό όμως ζήτημα στο οποίο επικεντρώνεται η ένστασή μου είναι η αναφορά στις 'τοπικές ανάγκες'. Οπως ο ορυκτός πλούτος της χώρας δεν είναι τοπικός πόρος, έτσι και το αιολικό δυναμικό συγκεκριμένων περιοχών δεν ανήκει στους τοπικούς κατοίκους αλλά στην κοινωνία συνολικά. Φαντάζεστε τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας, που τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό το 40% της ελληνικής κοινωνίας, να επικαλούνταν το ίδιο επιχείρημα; (...)

ΤΕΛΟΣ, επειδή έχω άμεση γνώση των συγκεκριμένων αντιδράσεων, ρητά οι διαμαρτυρόμενοι λένε πως δεν θέλουν τις ανεμογεννήτριες γιατί αυτές θα υπονομεύσουν τα αναπτυξιακά σχέδια για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων και ζωνών δεύτερης (εξοχικής) κατοικίας στην περιοχή! Κάθε κοινωνικά ευαίσθητος -όπως ξέρω πως είστε κι εσείς- πρέπει να λειτουργεί με κριτήριο 'οι ανάγκες των πολλών πάνω από τα συμφέροντα των λίγων'".

ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ το δημοσίευμα του ΙΟΥ δεν είναι συνολικά αντίθετο με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Διαφωνούμε, όμως, να γίνονται αυτές οι εγκαταστάσεις πάνω σε δάση και προστατευόμενες περιοχές, όπως έκρινε και το ΣτΕ. Οσο για τα ιδιοτελή κίνητρα κάποιων επιχειρηματιών που κρύβονται πίσω από ορισμένες αντιρρήσεις, φυσικά δεν μας αφορούν. Τέλος, το ότι η Πτολεμαΐδα τροφοδοτεί το 40% της Ελλάδας με ηλεκτρισμό είναι γεγονός, όπως άλλωστε και οι τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της.

Οι νέες μορφές ενέργειας οφείλουν να αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο αυτά τα ζητήματα όσο κι αν το "κοινό καλό" επιβάλλει κάποιες αβαρίες.

 

 

11/2/06

 

ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατέφυγε ο Κώστας Βαξεβάνης του Alpha εναντίον του «Ιού» για το ρεπορτάζ της περασμένης Κυριακής (5/2/06). Λυπούμαστε για τον τρόπο που επέλεξε να δικαιώσει τη δημοσιογραφική του πρακτική. Η στήλη ευχαρίστως θα δημοσίευε -όπως το κάνει πάντοτε- οποιαδήποτε ένσταση ή διαφωνία. Και οι αναγνώστες-τηλεθεατές κρίνουν. Φαίνεται ότι η γνωστή αντιπαράθεση με την «Ε» του δελτίου ειδήσεων, στο οποίο μετέχει, έπαιξε ρόλο σ' αυτή του την απόφαση. Το κακό είναι ότι στη μακροσκελή επιστολή του αποφεύγει την ουσία. Αρκείται να εξάρει τη δική του δημοσιογραφική διαδρομή και να κατακρίνει τον «Ιό», χρησιμοποιώντας αρκετά υβριστικά και συκοφαντικά κοσμητικά. Για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη δημόσια έκθεση ενός προσώπου που υποδεικνύεται ως ύποπτος, αρκείται να πει ότι ήταν «δημοσιογραφική επιτυχία». Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το πρόσωπο που υποδείχτηκε από ανώνυμο δημοσίευμα σε εφημερίδα για να ακολουθήσουν τα κανάλια να κυνηγούν τις γιαγιάδες του, τις φιλικές του σχέσεις και την προσωπικότητά του, έως ότου προσήχθη στην Ασφάλεια και αφέθηκε ελεύθερος. Σ' αυτή την υπόθεση πρωταγωνίστησε το δελτίο στο οποίο συμμετέχει ο κ. Βαξεβάνης και εκεί εντάσσεται και η συνέντευξη που πήρε
ο ίδιος. Για όλα αυτά δεν μας λέει τίποτα ο κ. Βαξεβάνης. Μιλά μόνο για τους «κανιβάλους του κιτρινισμού στα μέσα ενημέρωσης». Αλλά ποιοι είναι άραγε αυτοί; Εχει ποτέ κατονομάσει έστω και έναν; Μπορεί έστω και σήμερα να το κάνει; Τότε θα καταλάβει ποια σημασία έχουν τα δημοσιεύματά μας, που κρίνουν ακόμα και δημοσιογράφους.

ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ζήτημα θίγει ο επιμελητής του Αρχείου της Πηνελόπης Δέλτα (και διαχειριστής των πνευματικών δικαιωμάτων για τους κληρονόμους της), Αλέξανδρος Π. Ζάννας. «Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θέματα που αφορούν την Πηνελόπη Δέλτα», μας γράφει, «έπεσα πάνω στον ιστότοπο της Εκκλησίας της Ελλάδος (www.myriobiblos.gr) και με μεγάλη μου έκπληξη ανακάλυψα ότι το σύνολο του βιβλίου της "Στα μυστικά του Βάλτου" βρίσκεται ψηφιοποιημένο, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να το αντιγράψει στον υπολογιστή του. Το θέμα δεν θα ήταν σημαντικό αν η περίοδος προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για την εν λόγω συγγραφέα είχε λήξει και το έργο της δεν προτατευόταν ακόμη από το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων. Το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και για μία σειρά άλλων συγγραφέων των οποίων τα κείμενα εμφανίζονται στον ίδιο ιστότοπο. Δυστυχώς, ο κ. Παρασκευαΐδης που σε άλλες εποχές διάβαζε και δεν αντιλήφθηκε την περιρρέουσα ατμόσφαιρα του Νοεμβρίου 1973, πιάνεται αυτή τη φορά και αδιάβαστος. Οι γνώσεις του σε θέματα πνευματικών δικαιωμάτων αποδεικνύονται ανεπαρκείς. Ανεπαρκέστατες για έναν πτυχιούχο Νομικής όπως φαίνεται στο επίσημο βιογραφικό του».
 

 

4/2/06

 

ΜΙΑ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΗ αντίδραση προκλήθηκε από το ρεπορτάζ της στήλης πριν από δυο βδομάδες («Πρωτοχρονιά στο κρατητήριο», 14/1/06). Η δικηγόρος Ειρήνη Τσιλίρη, εκπρόσωπος της «Ενωσης Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων» μας έστειλε επιστολή, στην οποία εκθέτει -όπως λέει- «την άλλη πλευρά». Θυμίζουμε ότι το κείμενό μας περιέγραφε την περιπέτεια της κυρίας Ελένης Νικητοπούλου που τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για τη βάρβαρη συμπεριφορά αστυνομικών εις βάρος ενός μετανάστη που είχαν ήδη συλλάβει να πουλά CD.

ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ, η κυρία Τσιλίρη γράφει: «Η αξιαγάπητη κυρία Νικητοπούλου και αρκετοί άλλοι συμπολίτες μας έχουν χρίσει τον εαυτό τους προστάτη των φτωχών και αδυνάτων αρκεί βέβαια αυτοί οι φτωχοί να κλέβουν κάποιον άλλο εκτός από τους ίδιους, όπως π.χ. τις κακές δισκογραφικές εταιρείες με τους εκατοντάδες υπαλλήλους που ο ένας μετά τον άλλο οδηγούνται στην ανεργία, τα καταστήματα δίσκων που συρρικνώνονται καθημερινά και ειδικά στην επαρχία που έκλεισαν κατά εκατοντάδες, τα μικρομάγαζα που πουλάνε τσάντες, μαντήλια, ζώνες κλπ. και προσπαθούν να επιβιώσουν με τους πλανόδιους να απλώνουν ανενόχλητοι την παράνομη πραμάτεια τους μπροστά στο ίδιο τους το μαγαζί.

Οι συγκεκριμένοι μετανάστες που ασχολούνται αποκλειστικά με την πώληση των προϊόντων που προανέφερα (CD και DVD), γνωρίζοντας την υποστήριξη που έχουν από άτομα σαν την κυρία Νικητοπούλου και από άρθρα όπως το δικό σας συνηθίζουν να δημιουργούν τεράστια φασαρία, όταν πάει η αστυνομία να τους συλλάβει. Χτυπάνε, κλωτσάνε, δαγκώνουν τους αστυνομικούς, πολλές φορές τους έχουν σπάσει χέρια, τρέχουν να αποφύγουν την σύλληψη και ισοπεδώνουν ότι βρεθεί μπροστά τους και άλλα πολλά. Και οι αστυνομικοί από την άλλη πλευρά έχουν να λογοδοτήσουν και στην κυρία Νικητοπούλου γιατί κάνουν την δουλειά τους και σε κάθε περίπτωση είμαστε σίγουροι ότι έχουν κάνει υπέρβαση εξουσίας».

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΚΑΛΑ, φταίει ο «Ιός» και κάποιοι ευαίσθητοι πολίτες για την πειρατεία των CD. Η υπόθεση θα ήταν για γέλια αν η επιστολή δεν προερχόταν από έναν επίσημο επαγγελματικό φορέα και δεν υπογραφόταν από μια αξιοσέβαστη δικηγόρο. Δυστυχώς, λοιπόν, η αντίδραση αυτή μας βάζει σε μαύρες σκέψεις. Γιατί είναι δεδομένο ότι η υπεράσπιση της αστυνομικής βαρβαρότητας και της αυθαιρεσίας δεν μπορεί να σώσει κανέναν κλάδο από τον αθέμιτο ανταγωνισμό της παραοικονομίας. Το χειρότερο είναι ότι η εκπρόσωπος της Ενωσης παίρνει κατηγορηματική θέση για ένα επεισόδιο για το οποίο δεν έχει γνώση ούτε η ίδια ούτε το σωματείο. Βασίζεται μόνο στην πεποίθηση ότι αυτοί οι μετανάστες «έτσι φέρονται». Ελπίζουμε τα μέλη της Ενωσης Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων να μη συμμερίζονται όλα αυτές τις απόψεις. 

 

 

www.iospress.gr