www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

24/06/06

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΑΡΧΗ Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα λάβαμε επιστολή σχετικά με το δημοσίευμα για την Ερμούπολη. Ο κ. Μπάιλας υποστηρίζει ότι ποτέ δεν αρνήθηκε την κριτική, και συνεχίζει:

«Στα 56 χρόνια που ζω σε αυτό τον τόπο, ούτε εγώ ούτε κανείς από την οικογένειά μου δεν έχει προσφύγει στα δικαστήρια. Ομως, στη, περίπτωση αυτή δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν ο συγκεκριμένος μηχανικός σε άρθρο του σε τοπική εφημερίδα δεν ασκεί κριτική, αλλά:

- Κατηγόρησε τον δήμαρχο και τον νομάρχη ότι δημιουργούν πλαίσιο γενικής αυθαιρεσίας και καταστρατήγησης της πολεοδομικής νομοθεσίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

- Μας κατηγόρησε ότι με τον κανόνα "Αποφασίζουμε και διατάσσουμε" χορηγούμε παράνομες άδειες επιλεκτικά και καταστρέφουμε την Ερμούπολη.

- Οτι συντηρούμε και καλύπτουμε ένα σύστημα εκβιασμών και εξαρτήσεων που λειτουργούσε σιωπηλά με νόμο την ομερτά, λες και είμαστε μαφιόζοι.

- Οτι κρατούμε όμηρο μια πόλη και προσπαθούμε να διαιωνίζουμε αυτή την κατάσταση, ώστε να επωφεληθούμε. Ποιος μπορεί να έχει ελάχιστη ποσότητα αξιοπρέπειας και να σιωπήσει απέναντι σε τόσο χοντρές κατηγορίες που είναι ψευδείς και ανυπόστατες;»

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ο κ. Μπάιλας παραδέχεται την ύπαρξη του προβλήματος:

«Κανείς δεν αρνείται ότι για τη δόμηση της Ερμούπολης από σφάλμα της Κεντρικής Διοίκησης (ΥΠΕΧΩΔΕ) είχε δημιουργηθεί ένα μπερδεμένο καθεστώς από το 1978, όταν η τότε κυβέρνηση, ενώ εξαίρεσε από το Π.Δ. περί παραδοσιακών οικισμών όσες περιοχές των Κυκλάδων είχαν ειδικά Π.Δ. (π.χ. Μπατσί Ανδρου και Μύκονος), ξέχασε να εξαιρέσει την Ερμούπολη.

Το χειρότερο όμως ήταν ότι σε διάφορα ερωτήματα που κατά καιρούς υπέβαλε η Πολεοδομία, το ΥΠΕΧΩΔΕ απαντούσε ότι η Ερμούπολη πρέπει να χτίζεται με το δικό της Π.Δ. του 1976.

Για του λόγου το αληθές, σας στέλνω σχετικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό. Και φυσικό ήταν να εκδοθούν δεκάδες άδειες με αυτό το καθεστώς, να γίνουν κατατμήσεις και οι πολίτες, χωρίς να φταίνε, να πληρώνουν εφορία και να κάνουν μεταβιβάσεις οι οποίες στη συνέχεια βρέθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα.

Η διαφορά των απόψεών μας με τον κ. Κατσουρό ήταν ότι, ενώ οι τοπικοί φορείς προσπαθούν να βάλουν σε μια τάξη όλα αυτά τα πράγματα, εκείνος εμμένει στην άποψη ότι όλα αυτά πρέπει να ακυρωθούν, να γκρεμίσουν δεκάδες σπίτια, να ακυρωθούν εκατοντάδες συμβόλαια, αδιαφορώντας για το ποιος φταίει, αδιαφορώντας για την κοινωνική αναταραχή και διχόνοια που θα υπάρξει μεταξύ των πολιτών».
 

 

 

17/06/06

 

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Δημήτρης Μπάιλας απαντά με επιστολή του στο ρεπορτάζ της στήλης για την Ερμούπολη (10/6/06). Τι απόψεις του κ. Μπάιλα θα φιλοξενήσουμε το επόμενο Σάββατο.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΠΙΤΙΜΟ αρχηγό ΓΕΝ Αντώνη Αντωνιάδη λάβαμε την ακόλουθη απάντηση στο σχόλιο της στήλης για την παρουσία των αποστράτων στα τηλεοπτικά παράθυρα:

«Αγαπητέ Ιέ,

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου ότι κάθε φορά ύστερα από κάποιο ελληνο-τουρκικό συμβάν, όντως γεμίζουν τα παράθυρα των καναλιών με απόστρατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι επίσης γεγονός ότι οι περισσότεροι κάπου απασχολούνται, είτε ως αντιπρόσωποι οπλικών συστημάτων είτε σε διάφορα σαχλο-ινστιτούτα ανούσιων αμυντικών μελετών. (Αυτά όμως έμαθαν, αυτά κάνουν οι άνθρωποι.)

Και φυσικά, ως πολίτες, θα είναι ενταγμένοι και σε κάποιο πολιτικό χώρο.

Θεωρώ όμως ότι όλα αυτά δεν τους αφαιρούν την ιδιότητα του "ειδικού" για αμυντικά θέματα, όσο κι αν διαφωνούν μεταξύ τους. Και σε κάθε περίπτωση και με όλες τις επιφυλάξεις που αναφέρεις, θεωρώ ότι είναι πολύ πιο αρμόδιοι να σχολιάζουν θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν όλη τους τη σταδιοδρομία, από τους διάφορους ιατρούς, δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, δασκάλους, οδοντοτεχνίτες, γυμναστές, μόδιστρους, νηπιαγωγούς, τραπεζικούς, εργαζομένους στις ΔΕΚΟ και την ανά την Ελλάδα Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμποροπλοιάρχους ή ακόμα και δημοσιογράφους!».

ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΗ η παρατήρηση του κ. Αντωνιάδη, πολύ περισσότερο που προέρχεται από έναν άνθρωπο που δεν διστάζει να εκφράσει «αιρετικές» απόψεις και αποφεύγει να ακολουθήσει το συρμό. Συμφωνούμε ακόμα και στο ειρωνικό σχόλιο για τους τηλεοπτικούς μαϊντανούς, συμπεριλαμβανομένων και των δημοσιογράφων. Ομως θα επιμείνουμε ότι για να αξιολογήσουμε την «ειδική» γνώμη των αποστράτων θα 'πρεπε να γνωρίζουμε και τη σημερινή τους ιδιότητα (εφόσον υπάρχει). Καλό είναι να ξέρουμε αν εκπροσωπούν τα Γιουροφάιτερ ή τα F-16, αν είναι στην κλαδική της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ, αν εξακολουθούν (έμμεσα) να χρηματοδοτούνται από κρατικά ιδρύματα κ.ο.κ. Δικαίωμά τους είναι να τα κάνουν όλα αυτά, αλλά και δικαίωμα του τηλεθεατή να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει. Μικρό παράδειγμα: Επί μήνες εμφανιζόταν απόστρατος σε δελτία και εκπομπές όλων των καναλιών με την ιδιότητα «πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ». Τώρα μαθαίνουμε ότι είναι ο εκλεκτός του Γιώργου Καρατζαφέρη για τη Νομαρχία του Πειραιά. Δεν θα 'ταν χρήσιμο για τον τηλεθεατή τόσο καιρό να γνωρίζει ότι αυτά που του έλεγε ο «ειδικός» δεν ήταν οι απόψεις του ΝΑΤΟ αλλά του ΛΑΟΣ;

 

 

10/06/06

 

ΣΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ επιστολή που παραθέτουμε, ένας Ελληνας φοιτητής που σπουδάζει στην Αγγλία μάς μεταφέρει την εμπειρία του από τη βρετανική ανώτατη εκπαίδευση, η οποία λειτουγεί ως πρότυπο για πολλούς εγχώριους σχεδιαστές της εκπαιδευτικής πολιτικής:

«Διάβασα στην "Ε" το κείμενο του καθηγητή Β. Αγγελόπουλου για το θάνατο του καθηγητή Αλεξανδρόπουλου. Με την εμπειρία μου στα ημικρατικά πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας (πρώτο πτυχίο, master και τώρα διδακτορικό PhD) μπορώ να καταλάβω την αγωνία σας για την τύχη της άμοιρης δημόσιας παιδείας στην Ελλάδα. Σπούδασα σε ένα φαστφουντάδικο, λοιπόν. Η σαλαμοποίηση των προγραμμάτων σπουδών (με τα γνωστά credits), τα 3 χρόνια σπουδών που το μοναδικό που προσφέρουν είναι κάποιες τεχνικές γνώσεις. Οι καθηγητές που αμείβονται με ψίχουλα χρειάζεται παράλληλα να εκτελούν χρέη διοικητικά, να κάνουν έρευνα και να επιδιώκουν διακρίσεις. Οι εστίες που δεν είναι δωρεάν, ούτε φυσικά η σίτιση και τα συγγράμματα. Επίσης, η ρητή εντολή να μην κόβονται πλέον φοιτητές εκτός από σπάνιες περιπτώσεις, διότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο! Ειδικά όταν είναι αλλοδαπός και πληρώνει 9.000 λίρες. Ολα τα προγράμματα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της παιδείας στην Ελλάδα. Για το θέμα των masters τι να πούμε, επιπέδου λυκείου το μάξιμουμ! Σε αναπτυξιακές σπουδές γίνονται δεκτοί απόφοιτοι φυσικής και σε οικονομικές απόφοιτοι ιστορίας. Για γέλια και για κλάματα, όμως τα δίδακτρα εισρέουν στα ταμεία. Σε όλα αυτά έρχεται σαν κερασάκι η μεγάλη απεργία των ακαδημαϊκών εδώ στην Αγγλία τους τελευταίους μήνες και οι απεργοσπαστικές πολιτικές των πρυτάνεων στο κάθε πανεπιστήμιο. Τελειόφοιτοι διδάσκουν μαθήματα καθηγητών, γραμματείς επιτηρούν εξετάσεις και managers βγάζουν τα εξεταστικά θέματα από προηγούμενα χρόνια. Φυσικά αυτοί, μαζί με κάποιους απεργοσπάστες, αλλά και συνταξιούχους καθηγητές, θα διορθώσουν και τα γραπτά και μετά θα δώσουν και πτυχία στους τελειόφοιτους.

Φαντάζομαι ότι, αφού τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν κρατική σφραγίδα, οι υπάλληλοί τους θα είναι οι απεργοσπάστες στους μελλοντικούς σας αγώνες.

Είναι συγκλονιστικό να στηρίζουν τη δημόσια παιδεία στην Ελλάδα άνθρωποι που ζούνε στο εξωτερικό χωρίς κανένα όφελος και στην Ελλάδα να οραματίζονται ιδιωτικά πανεπιστήμια για τους πλούσιους και δημόσια για τους φτωχούς. Ποιος λέει ότι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν θα γίνονται συνεχώς ανάλογα επεισόδια με αυτό που οδήγησε στο θάνατο του καθηγητή;

Η γνώση δεν είναι εμπόρευμα για να γίνονται εκπτώσεις».

 

 

03/06/06

 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΠΟ μαθητή 17 χρονών που ζει στην επαρχία: "Το σχολείο μου βρίσκεται σε ένα χωριό (η μάλλον κωμόπολη πια) στην επαρχία της Θεσσαλονίκης όπου και μετακόμισα πριν από 6 χρόνια. Λόγω του ότι το χωριό αυτό έχει μείνει πολύ πίσω εξαιτίας ανίκανων δημάρχων, οι ντόπιοι όπως είναι φυσικό στρέφονται μονίμως στη θρησκεία με φανατισμό με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας κλειστής, άκρως συντηρητικής, εθνικιστικής και ξενοφοβικής κοινωνίας. 'Συγκρίνεις τους αλβανούς με τους Ελληνες;' 'Καλά κάνανε που σκοτώναν τους Αλβανούς στα σύνορα, ήρθαν και μας χάλασαν το Εθνος, καλά ήτανε στη χούντα, μόνο στους φοιτητές δεν άρεσε'. Αυτές είναι μερικές φράσεις που συχνά ακούω από συμμαθητές μου. 'Ελλάς μη γαμήσω καμιά Τουρκία', 'Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια' είναι συνθήματα που γράφουν στα θρανία. Ατομα που δεν κατανοούν τον ανθρωπισμό που μας διδάσκουν εντατικά μόνο στην τρίτη λυκείου. Δε γνωρίζω αν το έχετε ήδη κάνει αλλά σας ζητώ να κάνετε μία έρευνα σχετική με το θέμα στα σχολεία της Ελλάδας".

ΣΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ζήτημα θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και η διαμαρτυρία του σκηνοθέτη Γιάννη Καλαβριανού: "Τη χειμερινή θεατρική περίοδο, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάσαμε την παράσταση 'Εγώ είμαι το Θείο Βρέφος!', η οποία γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία συνοδευόμενη και από αντίστοιχα μεγάλη προσέλευση θεατών. Ομάδα φανατικών που αυτοπροσδιορίζονταν ως 'ορθόδοξοι χριστιανοί' προκάλεσαν επεισόδια έξω από το θέατρο προπηλακίζοντας θεατές και απαιτώντας την άμεση διακοπή της 'βλάσφημης' παράστασης, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να κάψουν ολόκληρο το θέατρο!

Δεν αντιδράσαμε καταθέτοντας μηνύσεις, αφού θεωρήσαμε πως οι αιτιάσεις τους στερούνταν σοβαρότητας, μια και οι προθέσεις των συντελεστών δεν ήταν σε καμία περίπτωση να προκαλέσουν το θρησκευτικό αίσθημα κανενός. Κατά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας όμως δύο ιδιώτες κατέθεσαν μήνυση για 'προσβολή της θρησκευτικής τους συνειδήσεως και της Χριστιανικής θρησκείας'. Παρόλη την εμπιστοσύνη μας στην Δικαιοσύνη για την έκβαση της υπόθεσης, δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε την αναστάτωση που μας προκάλεσε το γεγονός, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά, αφού συγκεκριμένοι θεατρικοί παραγωγοί δυσκολεύονται πλέον να μας φιλοξενήσουν στη σκηνή τους, φοβούμενοι νέα δριμύτερα επεισόδια!"

ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ με τα συνθήματα που γράφτηκαν σε τοίχους του Πανεπιστημίου Κρήτης μετά το θάνατο του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, καθώς και τη διαδικασία "καθαρισμού" τους (βλ. το δημοσίευμα του "Ιού" της περασμένης Κυριακής), οφείλουμε στον Κώστα Γκούνη, ο οποίος διδάσκει κοινωνική ανθρωπολογία στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 

 

 

www.iospress.gr