www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

21/10/06

 

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ από τη στήλη της «Πανδώρας» στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής: «Μπορεί αυτά που έλεγε (ο Αλέξης Τσίπρας) να ήταν ακαταλαβίστικα, εξωπραγματικά και επί της ουσίας αναχρονιστικά, ιδίως όμως στις εμφανίσεις του την τελευταία προεκλογική εβδομάδα έδειξε ότι μπορεί να τα λέει με την αυτοπεποίθηση και άνεση του ανθρώπου που πιστεύει ότι λέει την αλήθεια. [...] Εχει μέλλον ο Α. Τσίπρας, αλλά όχι στον ΣΥΝ, ο οποίος αμφιβάλλω αν έχει. Στη φωτογραφία, ο Αλέξης και τα κορίτσια του από εκδήλωση του συνδυασμού του για τις γυναίκες. Προσέξτε τα κορίτσια του Αλέξη και θα καταλάβετε γιατί ο ΣΥΝ δεν έχει μέλλον...». Το σχόλιο συνοδεύει φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται πολύ γνωστά γυναικεία στελέχη της Αριστεράς με μακρά θητεία στα φεμινιστικά ζητήματα.

ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΙΕΣ; Κακώς νοούμενοι αστεϊσμοί που δεν έχει νόημα να πάρουμε στα σοβαρά; 'Η, πάλι, μια ακόμη έκφραση του πολύ ιδιαίτερου μισογυνισμού που συναντάμε τόσο συχνά στην εποχή της δημοσιογραφίας του λάιφ-στάιλ;

ΑΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ με το συγκεκριμένο σχόλιο της «Πανδώρας» είναι γιατί, πέραν όλων των άλλων, συνοψίζει με δυο κουβέντες τους όρους που καθορίζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή των γυναικών στις εκλογές. Οι υποψήφιες οφείλουν να προσαρμοστούν σε προδιαγραφές που δεν σχετίζονται με την πολιτική τους ιστορία και έχουν ελπίδες επιτυχίας κυρίως αν η εμφάνισή τους ή/και η προσωπική τους ζωή τις καθιστούν άξιες για ένα εξώφυλλο της «Espresso».

ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ αυτού του τύπου εμφανίζονται ως πολύ σύγχρονες και αντλούν τις βεβαιότητές τους από τη γενικευμένη πλέον τάση αποπολιτικοποίησης της πολιτικής. Στην πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, πρόκειται για μια παμπάλαιη συνταγή υπονόμευσης των γυναικείων υποψηφιοτήτων που συνόδευσε τις γυναίκες από την πρώτη στιγμή που αυτές διανοήθηκαν να ασχοληθούν με την πολιτική. Με ίδιο κι απαράλλαχτο τρόπο αντιμετωπίστηκαν οι γυναίκες πολιτικοί από την εποχή του Μεσοπολέμου: η γελοιογράφησή τους βάσει της (υποτιθέμενης) εμφάνισής τους, του τρόπου που ντύνονται ή του ύψους των τακουνιών τους υπήρξε μια συστηματική μέθοδος αποθάρρυνσης των γυναικών να κατέβουν στον στίβο της πολιτικής.

ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΗ είναι η σχετική εξέλιξη που αφορά και τις ίδιες τις υποψήφιες. Κάποιοι συνδυασμοί προσπάθησαν να παίξουν το παιχνίδι μ' αυτούς τους απαράδεκτους για τις γυναίκες όρους, και πολλές υποψήφιες κινήθηκαν προεκλογικά έχοντας κατά νου το πρότυπο στο οποίο πρέπει να ανταποκρίνονται προκειμένου να γίνουν ευκολότερα αποδεκτές. Αρκεί μια ματιά στα προεκλογικά φυλλάδια των γυναικών που κατέβηκαν με τους συνδυασμούς των δύο μεγάλων κομμάτων στην Αθήνα.
 

 

14/10/06

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ για τον «Ιό» της 1.10.06 («Τάγματα Παιδείας») έστειλε ο αντιπρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Λεωνίδας Λουλούδης. Στο άρθρο μας περιγράφαμε τις κινήσεις προληπτικής καταστολής του φοιτητικού κινήματος από μερίδα του καθηγητικού προσωπικού, με ειδική αναφορά στην επιλεκτική προώθηση από τον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις του Γεωπονικού μιας «διακήρυξης αρχών», όπου οι υπογράφοντες υφιστάμενοί τους καταγγέλλουν την ΠΟΣΔΕΠ, δηλώνουν συμμετοχή στο «διάλογο» της κ. Γιαννάκου και ξεκαθαρίζουν εκ των προτέρων ότι, σε περίπτωση μελλοντικών καταλήψεων, δεν θα δεχτούν παράταση του ακαδημαϊκού έτους.

Ο κ. ΛΟΥΛΟΥΔΗΣ δεν αμφισβητεί το παραμικρό απ' όσα γράψαμε - άλλωστε, το κείμενο της «διακήρυξης» δημοσιεύθηκε αυτούσιο στο άρθρο μας. Σε άψογη ανανεωτική ιδιόλεκτο, αναγορεύει αντίθετα το όλο εγχείρημα (υποκατάσταση του συνδικάτου από μηχανισμό της πρυτανείας για την υποστήριξη του υπουργείου) σε πρωτοβουλία της ...«κοινωνίας των πολιτών»!

«ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ», γράφει, «μαζευτήκαμε δεκαπέντε μέλη ΔΕΠ και συμφωνήσαμε να δημοσιοποιήσουμε ορισμένες θέσεις μας, τις οποίες θεωρούσαμε ότι η ΠΟΣΔΕΠ και το Δ.Σ. του Σύλλογου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου μας, του οποίου όλοι είμαστε μέλη, κάποιοι και ιδρυτικά μέλη, απορρίπτουν ως συντηρητικές, αν όχι αντιδραστικές. Συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο και ο πρύτανης, αφού ενσωμάτωσε τις επιμέρους παρατηρήσεις των υπολοίπων, τους το επέστρεψε στις αρχές Σεπτεμβρίου για να αρχίσουν τη συλλογή υπογραφών και όσων άλλων μελών ΔΕΠ συμφωνούσαν. Προς όλους όσους ζητήθηκε η γνώμη και η συμφωνία με το κείμενο ήταν σαφείς τρεις αρχές: Πρώτον, ότι το κείμενο θα δημοσιοποιούνταν. Δεύτερον, ότι οι υπογραφές θα ακολουθούσαν το κείμενο με αλφαβητική σειρά. Τρίτον, ότι η λίστα των υπογραφών θα έμενε ανοικτή και μετά την πρώτη δημοσιοποίηση. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να δίνουμε στη δημοσιότητα το κείμενο με 120 υπογραφές μελών ΔΕΠ όλων των βαθμίδων. Δηλαδή κάτι περισσότερο από το 50% των μελών ΔΕΠ του Γεωπονικού υπογράφει το κείμενο. Ας σημειωθεί, άνευ σχολίου, ότι ο Σύλλογος ΔΕΠ έχει περίπου 80 μέλη και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών που υπογράφουν το κείμενο είναι μέλη του με ανελλιπή παρουσία στις διαδικασίες και στα όργανα διοίκησής του.

ΑΥΤΟ είναι το ιστορικό της υπόθεσης την οποία προπαγανδίζετε ως κίνηση καθηγητών "δηλωσιών". Δηλαδή, μια ad hoc πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ που καμία διάθεση δεν έχουν να αμφισβητήσουν το ρόλο και την ύπαρξη του Συλλόγου ΔΕΠ στον οποίο ανήκουν. Διαφωνούν, όμως, όπως έχουν κάθε δικαίωμα, με ορισμένες θέσεις του στη συγκεκριμένη συγκυρία. Επειδή διαθέτετε σημαντική πείρα της μεταπολιτευτικής πολιτικής σκηνής δεν φαντάζομαι ότι διαφωνείτε με τη συλλογή υπογραφών εκ μέρους μελών της κοινωνίας των πολιτών, που στην περίπτωση αυτή τυχαίνει να είναι μέλη ΔΕΠ ενός ΑΕΙ».

 

 

 

07/10/06

 

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ διαμαρτυρίας με κεντρικό σύνθημα «Οχι στο ρατσισμό από την κούνια!» διοργανώνουν σήμερα το μεσημέρι στις 3 μ.μ. στην Πλατεία Δημαρχείου (οδός Αθηνάς, απέναντι από το παλιό Δημαρχείο) η Ενωση Αφρικανών Γυναικών και το Πανελλαδικό Δίκτυο Μεταναστριών με τη στήριξη πολλών μεταναστευτικών και αντιρατσιστικών οργανώσεων. Οπως είναι γνωστό (βλ. και «Ιό» 22.7.2006), η Ενωση Αφρικανών Γυναικών αγωνίζεται για να δίνεται πιστοποιητικό γέννησης στα παιδιά των μεταναστών/τριών που γεννιούνται στην Ελλάδα και να επιτρέπεται η εγγραφή τους στα δημοτολόγια.

«ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών», διαβάζουμε στη σχετική ανακοίνωση, «τα παιδιά που γεννιούνται στο έδαφός τους παίρνουν την υπηκοότητα της χώρας στην οποία γεννήθηκαν. Σε αντίθεση η Ελλάδα, ακολουθώντας το "δίκαιο του αίματος" και όχι αυτό του "εδάφους", ουσιαστικά αδιαφορεί για ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και βάζει τις βάσεις για να παραμείνουν αυτά τα παιδιά στο περιθώριο σε μία συνεχή κατάσταση ανασφάλειας και με διαρκή κίνδυνο απέλασης. [...] Επίσης υπενθυμίζουμε ότι, ενώ σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν βρίσκεται ο παράδεισος για τους μετανάστες, πάντως δεν υπάρχουν τέτοιες διακρίσεις».

ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ μάς επισημαίνει τον παρακάτω σύνδεσμο http://panikas.blogspot.com, με την παρατήρηση ότι «μπορεί ο κ. Ψωμιάδης να μην αντιπροσωπεύει το σύνολο των Θεσσαλονικέων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι τελευταίοι δεν φέρουν ευθύνη για την εκτροφή και άνθηση του φαινομένου Πανίκα. Το πρόβλημα με τον Πανίκα είναι αισθητικής, επομένως ηθικής φύσεως, τη στιγμή που η ηθική του παρόντος στη Θεσσαλονίκη είναι η απάτη. Το κείμενο γράφτηκε και δημοσιοποιήθηκε πριν συμβούν όλα αυτά στον περίεργο Σεπτέμβριο που πέρασε και χάρισε πολλά γέλια στους λίγους που το διάβασαν. Τα όσα ακολούθησαν χρονικά έσφιξαν το γέλιο σε ένα πικρό μειδίαμα. Είναι πολύ δύσκολο να αντιλαμβάνεσαι ότι είσαι κομμάτι μιας πόλης που όχι μόνο έχει χάσει τον προσανατολισμό της, αλλά και ανθίσταται με όλες τις συντηρητικές της δυνάμεις ενάντια σε κάθε πιθανότητα να τον ξαναβρεί. Ελπίζω να διασκεδάσετε και σεις με την πικρή ιστορία μιας φαρισαϊκά θρησκόληπτης πόλης...»

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ Ηλιόσποροι (www.iliosporoi.gr) και Οικολογική Αθήνα (www.ecoathens.gr) καλούν όλους σήμερα το βράδυ στον Πεζόδρομο Ερμού, Θησείο (απέναντι από Τεχνόπολη - Γκάζι) από τις 20.00 μέχρι τις 02.00 σε ένα ένα πολύχρωμο πάρτι δρόμου, χωρίς αντίτιμο εισόδου και περιφράξεις με μικτά, πολύχρωμα μουσικά σχήματα και μια σκηνή ανοιχτή για όλους, με σύνθημα «Στην Αθήνα που θέλουμε κανείς δεν είναι ξένος!». Μουσική από: Direct Connection soundsystem - Funxion crew cdj Reeko.

 

 

 

www.iospress.gr