www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

30/12/06

 

ΤΟ ΠΟΙΝΙΚΟ σίριαλ με την ιδιωτικοποίηση της σίτισης των φοιτητών Ξάνθης φαίνεται να συνεχίζεται λίγες μόνο μέρες μετά τη δήλωση του τ. πρύτανη κ. Καραμπίνη ότι θα αποσύρει την αγωγή κατά του φοιτητή Ελ. Μπέτση («Ιός», 3/12/06). Την ώρα που η Σύγκλητος του ΕΜΠ ανακοίνωνε την αντίθεσή της στις ποινικές διώξεις των φοιτητών για θέματα που αφορούν τη ζωή της ακαδημαϊκής κοινότητας και ζητεί την άμεση άρση των δικαστικών προσφυγών και της μήνυσης κατά του φοιτητή Ελ. Μπέτση (Απόφαση 1/12/06), έρχεται η «κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση με θέμα βιαιοπραγίες εναντίον του Αντιπρύτανη Α. Καραμπίνη» από τον εισαγγελέα Ξάνθης. Η βιαιοπραγία προφανώς αναφέρεται στο συμβολικό κτίσιμο του γραφείου του κ. Καραμπίνη που έγινε με απόφαση του φοιτητικού συλλόγου σαν διαμαρτυρία για τις αγωγές και τις μηνύσεις εναντίον των μελών του.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ είναι ότι η Εισαγγελία ζητεί τα πλήρη στοιχεία δύο φοιτητών από τη Γραμματεία της σχολής, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Ελ. Μπέτσης. Η γραματεία της σχολής ανταποκρίθηκε πρόθυμα και έστειλε ακόμη και φωτογραφίες. Το παράξενο είναι πως ενώ όλοι παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση αρκετούς φοιτητές να συμμετέχουν σε αυτή την ενέργεια -με την κάλυψη της γενικής τους συνέλευσης- επιλέγονται από την εισαγγελία δύο συγκεκριμένοι. Στις απορίες μας απάντησαν οι καταθέσεις που δόθηκαν στην Εισαγγελία. Η κατάθεση του ίδιου του κ. Α. Καραμπίνη, του οδηγού του κ. Καραμπίνη, της γραμματέας του κ. Καραμπίνη και τριών (ένας τέως και δύο νυν) μεταπτυχιακών φοιτητών, πάλι του κ. Καραμπίνη. Μαζί με αυτούς κατέθεσαν και δύο δημοσιογράφοι που κλήθηκαν από το γραφείο του κ. Καραμπίνη για να «καλύψουν» το περιστατικό. Τώρα τι ακριβώς θα ξεδιαλύνει η κατεπείγουσα δικαστική έρευνα, όταν είναι σαφές ότι κανείς δεν αρνείται ότι αυτή η συμβολική ενέργεια έγινε από τους φοιτητές, δεν το γνωρίζουμε. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι πολύ καλά απαντάει η Σύγκλητος του ΕΜΠ ότι, σε τέτοιου είδους ακαδημαϊκές διανέξεις, ακόμη και σε σχετικά ακραίες μορφές, δεν μπορεί να έχει λόγο η Εισαγγελία. Ο δε χαρακτηρισμός βιαιοπραγία κατά προσώπου σε καμία περίπτωση δεν περιγράφει αυτό που έγινε με τα τούβλα και το μυστρί.

ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του στους αγώνες των φοιτητών στο ΔΠΘ εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών ΕΜΠ. Στο ψήφισμα καταγγέλλεται ότι «η ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης και των δημοκρατικών αγώνων δεν χωράνε στο δημόσιο πανεπιστήμιο, δεν χωράνε στην ελληνική κοινωνία. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους φοιτητικούς αγώνες στην Ξάνθη, στους φοιτητές που έχουν κληθεί σε προανάκριση και στον διωκόμενο φοιτητή Ελ. Μπέτση».

 

 

23/12/06

 

ΜΕ ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ τους προς τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, την οποία κοινοποιούν στο υπουργείο Εσωτερικών, τη Διεθνή Αμνηστία και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, πολίτες της Θεσσαλονίκης στρέφονται κατά παντός προσώπου υπεύθυνου για την έκδοση άδειας διαμονής των μεταναστών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στη μηνυτήρια αυτή αναφορά καταγγέλλεται η αδιανόητη -αλλά και παράνομη- καθυστέρηση που παρατηρείται στη χορήγηση αδειών παραμονής στους μετανάστες: ο μεγάλος όγκος δεν έχει ακόμη εκδοθεί, ενώ κάποιες άδειες που δόθηκαν τον Νοέμβριο ήταν ήδη ληγμένες. Σημειωτέον ότι οι μετανάστες υποχρεούνται να καταθέσουν τα δικαιολογικά τους για την ανανέωση της άδειας παραμονής δύο μήνες πριν από τη λήξη της.

Η ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ αδειών διαμονής κρατάει σε ομηρία τους μετανάστες, σημειώνεται στη μηνυτήρια αναφορά, καθώς τούς εμποδίζει να ταξιδέψουν στις χώρες τους για να δούνε τους δικούς τους, να κάνουν έναρξη επαγγέλματος στην Εφορία, να κάνουν συνένωση με την οικογένειά τους κ.ο.κ. Η κατάσταση αυτή τους δημιουργεί συνεχώς προβλήματα με τις αρχές και με την Αστυνομία, η οποία τους δηλώνει εσφαλμένα ότι η βεβαίωση που τους χορηγείται όταν καταθέτουν τα χαρτιά τους λήγει μετά παρέλευση έτους.

ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ υπογράφουν: Γιώργος Τσιάκαλος, καθηγητής ΑΠΘ, Πλωμαρίτης Ευστράτιος, νομαρχιακός σύμβουλος της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, Κουράκης Αναστάσιος, καθηγητής, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Θεσσαλονίκης, Μπρεκάση Μαριάννα, νομαρχιακή σύμβουλος, Μηταφίδης Τριαντάφυλλος, πρόεδρος Γa ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Γκλαρνέτατζης Νικόλαος, εκπαιδευτικός, γραμματέας της Γραμματείας Μεταναστών της Ε.Δ.Ο.Θ., Παυλίδης Νικόλαος γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού, Ζδούκος Θεόδωρος, μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης.

ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ύλη κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Σύγχρονη Εκπαίδευση» (τ. 147, Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2006). Το τεύχος περιλαμβάνει αφιέρωμα στα νέα σχολικά βιβλία καθώς και το δεύτερο μέρος του «Φακέλου εργασίας» με τίτλο «Φύλα και Ισότητα στην Εκπαίδευση». Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του βιβλίου Μαθηματικών της ΣΤa Δημοτικού, η μαθηματικός Αγγελική Χρονοπούλου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι στο ενδέκατο κεφάλαιό του, το εγχειρίδιο αναφέρεται στις τρεις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου (Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ) παραπέμποντας σε στοιχεία από το «The World Factbook 2003» της CIA.

«Ναι, καλά καταλάβατε, πρόκειται για τη γνωστή σε όλους μας CIA!», εξηγεί η αρθρογράφος. «Από τόσους διεθνείς οργανισμούς (ΟΗΕ για παράδειγμα), που διαθέτουν τέτοια στοιχεία, το ΥΠΕΠΘ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο επέλεξαν ύστερα από "διαγωνισμό για το μειοδότη", με "υπεύθυνο του μαθήματος κατά τη συγγραφή" και "υπεύθυνο του υποέργου" να αναγράφεται σε σχολικό βιβλίο ως πηγή η CIA!» (σ.90).

 

 

16/12/06

 

ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσα συλλογή ψηφιοποιημένων εντύπων και αρχείων από τις σειρές των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) θα είναι στο εξής προσβάσιμη χωρίς χρέωση από τον δικτυακό τόπο www.askiweb.gr. Η συλλογή τιτλοφορείται «Πολιτισμός και Αριστερά στον 20ό αιώνα» και, όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, καλύπτει τις σχέσεις της ελληνικής Αριστεράς με την τέχνη και τον πολιτισμό στον 20ό αιώνα: ιδεολογικά ρεύματα αισθητικές συγκρούσεις, θεωρητικός λόγος, συζητήσεις για τον πολιτισμό και την τέχνη, λογοτεχνία, καλές τέχνες.

ΣΤΙΣ ΣΕΙΡΕΣ που ψηφιοποιήθηκαν περιλαμβάνονται μοναδικά τεκμήρια: φυλλάδια, προκηρύξεις, φωτογραφικό υλικό, αρχειακά τεκμήρια από έναν πολιτικό χώρο ο οποίος με τις πολιτικές και τις αισθητικές του θέσεις σημάδεψε την ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία και ευρύτερα τον πολιτισμό του αιώνα που πέρασε.

ΑΠΟ ΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ που ψηφιοποιήθηκαν αναφέρουμε τις πλήρεις σειρές εφημερίδων και περιοδικών «Εργάτης του Βόλου» (1907-1910), «Εργάτης της Σμύρνης» (1908-1909), «Επιθεώρηση Τέχνης» (1954-1967), «Κριτική» (1959-1961), «Πυρσός» (1961-1968), «Πορεία» (1967-1972), επιλογές από το «Αρχείο Μαρξισμού» (1924-1927), την «Αναγέννηση» (1926-1928), τους «Νέους Πρωτοπόρους» (1931-1936), τα «Ελεύθερα Γράμματα» (1945-1946), τη «Μόρφωση» (1945-1947) και την εκτεταμένη επιλογή άρθρων της «Αυγής».

ΣΤΟΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ τόπο των ΑΣΚΙ υπάρχουν ακόμη σειρές περιοδικών και εφημερίδων της ΕΠΟΝ, αντιστασιακά και αντιδικτατορικά έντυπα, πρωτοσοσιαλιστικά φυλλάδια, εκδόσεις των πολιτικών προσφύγων, μεταφράσεις της μαρξιστικής φιλολογίας, τεκμήρια από το αρχείο ΕΠΟΝ, ΚΚΕ, το αρχείο της προδικτατορικής ΕΔΑ, το αρχείο του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ελεύθερη Ελλάδα/Φωνή της Αλήθειας, καθώς και το φωτογραφικό αρχείο των ΑΣΚΙ.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ του προγράμματος θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που διοργανώνουν τα ΑΣΚΙ τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας). Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για το έργο ο Σπύρος Ασδραχάς, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης και ο Γιάννης Πελεκούδας, ενώ στις 8.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Μετασχηματισμοί της Ιστορίας στην ψηφιακή τεχνολογία. Η δυναμική του Διαδικτύου» με συντονιστή τον Αντώνη Λιάκο και ομιλητές τον Δημήτρη Διαλέτη, τον Νίκο Καραπιδάκη, τον Ανδρέα Κόλλια και τον Δημήτρη Μπιλάλη.

 

 

9/12/06

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ τα είκοσι χρόνια από την πρώτη δημόσια μη θρησκευτική δήλωση αντίρρησης συνείδησης στην Ελλάδα (6.12.1986, Μ. Μαραγκάκης) προβάλλεται σήμερα στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Τοσίτσα 11, 7 μ.μ., η ταινία/ντοκιμαντέρ «Αρνούμαι να σκοτώσω». Στην ταινία, αρνητές στράτευσης από όλο τον κόσμο υψώνουν τη φωνή τους κατά των δολοφονιών, βιασμών και άλλων βασανιστηρίων.

«ΜΟΝΟ 2% των στρατιωτών πυροβολούν για να σκοτώσουν», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. «Ετσι, ο στρατός πρέπει να κάνει πλύση εγκεφάλου στο υπόλοιπο 98%. Παντού, άνθρωποι στρατολογούνται από το νόμο ή από τη φτώχεια. Αυτοί που αρνούνται να σκοτώσουν τιμωρούνται, φυλακίζονται, μερικές φορές δολοφονούνται. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει ένα αυξανόμενο κίνημα αρνητών που υποστηρίζονται από τους δικούς τους, συνήθως γυναίκες. Στην ταινία εμφανίζονται αρνητές στράτευσης και οι οικογένειές τους, υποστηρικτές και άλλοι ακτιβιστές κατά του πολέμου από όλο τον κόσμο, από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τους πολέμους στην Αφρική, το Βιετνάμ, την Παλαιστίνη και τους δύο πολέμους του Κόλπου».

«ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ξέρω ότι δεν πρόκειται να πάω στο στρατό», δηλώνει Ισραηλινός αρνητής στράτευσης που κέρδισε το δικαίωμα να μη στρατευτεί ύστερα από φυλάκιση δύο ετών. «Το ξέρω με την ίδια βεβαιότητα που ξέρω ότι ποτέ δεν θα κλοτσήσω έναν άστεγο που κάθεται στο πεζοδρόμιο, ποτέ δεν θα βιάσω μια γυναίκα, κι όταν αποκτήσω παιδί ποτέ δεν θα το εγκαταλείψω». «Ξεκίνησα την 40ήμερη απεργία πείνας μου για να γίνει μια δημόσια έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να αναγνωριστεί ότι οι βετεράνοι είχαν δηλητηριαστεί από την ίδια τους τη χώρα», αναφέρει επιζών του συνδρόμου του πολέμου του Κόλπου. «Προτιμώ να πάω φυλακή για λιποταξία παρά να σκοτώσω ένα παιδί κατά λάθος», συμπληρώνει από την πλευρά του Αμερικανός λοχίας που πέρασε εννιά μήνες στη φυλακή επειδή αρνήθηκε να επιστρέψει στο Ιράκ. «Η φυλακή τελειώνει, όμως ποτέ δεν ξεπερνάς το ότι σκότωσες ένα παιδί».
(Συνδιοργάνωση: Διεθνής Αμνηστία, Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης και Κόσμος Χωρίς Πολέμους και Βία).

ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά την ίδρυσή του, το Κέντρο Ερευνών Μειονοτικών Ομάδων (ΚΕΜΟ) διοργανώνει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και πλούσιο σε θεματολογία και συμμετοχές συνέδριο με γενικό τίτλο «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις του μειονοτικού και μεταναστευτικού φαινομένου: η ελληνική συγκυρία μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου». Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Δεκεμβρίου, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Αμφιθέατρο «Σάκης Καράγιωργας»).

 

 

2/12/06

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ δημοσίευμά μας "Τα κορμιά που ρυπαίνουν τη θάλασσα" (19/11/06), αναγνώστες μάς επισημαίνουν ένα αξιοπρόσεκτο άρθρο της Νατάσας Στραχίνη από το ενημερωτικό έντυπο της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου («Λάθρα;»). Το άρθρο ξεκινά με την αφήγηση ενός μετανάστη:

«Φύγαμε με μία ξύλινη βάρκα. Είμαστε 55 άνθρωποι. Ανάμεσα μας 7 γυναίκες και τρία παιδιά. Εχουμε ξεκινήσει από τα παράλια της Τουρκίας την προηγούμενη νύχτα. Ταξιδεύουμε με μόνο οδηγό μας τα φώτα της απέναντι ακτής. Η Ευρώπη μπροστά μας. Κατά τις 3 τα ξημερώματα μας πλησιάζει σκάφος του λιμενικού. Ρίχνουν πάνω μας τους προβολείς. Φωνάζουμε 'βοήθεια'. Απαιτούν να σβήσουμε την μηχανή. Φωνάζουμε δυνατά. Τους δείχνουμε τα παιδιά που έχουμε μαζί μας. Τους βλέπουμε να απομακρύνονται μέσα στη νύχτα. Συνεχίζουμε να τους καλούμε σε βοήθεια, ξανά και ξανά. Προσπαθούμε να βάλουμε μπροστά τη μηχανή. Φοβόμαστε πολύ. Εχει κύματα. Κάποιοι από μας αρχίζουν να κλαίνε. Σχεδόν κανείς μας δεν γνωρίζει να κολυμπά. Εχουν περάσουν 2 ώρες που είμαστε ακυβέρνητοι. Κάποια στιγμή επιτέλους η μηχανή παίρνει μπροστά. Βγαίνουμε προς την ακτή. Ενώ είμαστε πολύ κοντά, μας πλησιάζει και πάλι το σκάφος του λιμενικού. Αρχίζουν να πυροβολούν στον αέρα και το νερό προς το μέρος μας. Συνεχίζουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Για 5 λεπτά τουλάχιστον πυροβολούν προς το μέρος μας. Προσεγγίζουμε την ακτή. Αρχίζουμε να βγαίνουμε έξω».

Η ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ σχολιάζει: "Αυτή η διήγηση είναι η περιγραφή μιας επιχείρησης 'ασφαλούς αποτροπής' στα ανοιχτά του Καρφά (1/8/06), όπως μας την μετέφερε πρόσφυγας από το Ιράκ, ένας από τους 55 ανθρώπους που βρισκόταν μέσα στη βάρκα εκείνη τη νύχτα. Το να στοιβάζονται άντρες, γυναίκες και παιδιά σε σαπιοκάραβα αψηφώντας τους κινδύνους, όπως και άλλες εξίσου απελπισμένες ενέργειες, δυστυχώς φαίνεται να είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να φθάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί έτσι εκατοντάδες ζωές".

"Το να στοιβάζονται άντρες, γυναίκες και παιδιά σε σαπιοκάραβα αψηφώντας τους κινδύνους, όπως και άλλες εξίσου απελπισμένες ενέργειες, δυστυχώς φαίνεται να είναι ο ΜΟΝΟΣ τρόπος για να φθάσουν σε ευρωπαϊκές χώρες. Στη Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία έχουν χαθεί έτσι εκατοντάδες ζωές".

Το επιχείρημα των Αρχών για την εφαρμογή της εντολής της ασφαλούς αποτροπής είναι ο ισχυρισμός ότι 'οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε κίνδυνο'. Αυτό βεβαίως, στην πραγματικότητα είναι προκλητικά αναληθές επειδή στην πλειοψηφία τους οι βάρκες που χρησιμοποιούνται από τους πρόσφυγες είναι μη αξιόπλοες, υπερφορτωμένες από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν να κολυμπούν, ενώ το ταξίδι γίνεται νύχτα".
 

 

 

 

 

www.iospress.gr