www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

28/04/07

 

ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 11 το πρωί οργανώνεται νέα δενδροφύτευση στο Πεδίο του Αρεως. Η Επιτροπή Αγώνα για την προστασία του πάρκου μας καλεί στο Αγαλμα του Κωνσταντίνου με γενικό σύνθημα "Κάτω τα χέρια από το Πεδίο του Αρεως". Η ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρει:

«Η πρωταπριλιάτικη δενδροφύτευση στο Πεδίο του Αρεως έμεινε στη μέση. Δεν ήταν όμως ψέμα. Οπως ψέμα δεν ήταν η επίθεση και ο ξυλοδαρμός παιδιών, ανδρών και γυναικών από τα ΜΑΤ, ούτε και η σύλληψη με παραπομπή στο Αυτόφωρο τριών αγωνιζόμενων κατοίκων για δενδροφύτευση, όσο παράλογο κι αν ακούγεται!

Οι παρακρατικού τύπου εκφοβιστικές ενέργειες που εκπορεύθηκαν από τον κ. Κυριακού και υλοποιήθηκαν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης με τους πραίτορες του κ. Πολύδωρα, δεν έπιασαν τόπο. Απλά δείχνουν ότι κάποιοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους με το θεμιτό 'πείσμα' των πολιτών για τη διατήρηση του πάρκου του ελεύθερου κοινόχρηστου χώρου και πράσινου.

Η παγερή αδιαφορία και αδράνεια της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς και η 9ετής απραξία και αβουλία του Δήμου Αθηναίων να κατεδαφίσει τα αυθαίρετα του Πανελληνίου εφαρμόζοντας τα 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης της δικής του Πολεοδομίας μάς έχουν αναγκάσει να πάρουμε οι ίδιοι οι κάτοικοι πρωτοβουλίες δράσης!» (βλ. σχετ. "Ιός", 23/1/05).

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ και αντιρατσιστικές οργανώσεις καλούν τους μετανάστες να διαδηλώσουν την Τρίτη το πρωί τις 11 το πρωί, στο Πεδίο του Αρεως, για τα δικαιώματά τους μαζί με τους Ελληνες εργαζόμενους. Η ανακοίνωση καλεί τα συνδικάτα "να εγγράψουν τους μετανάστες εργάτες με ή χωρίς χαρτιά στη δύναμή τους. Ο διαχωρισμός μας σε εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ντόπιους και μετανάστες, άνδρες και γυναίκες, παλιούς και νέους εργαζόμενους, που ο καθένας από μας θα θεωρεί τον άλλο ανταγωνιστή του, βολεύει μόνο 
όσους μας εκμεταλλεύονται».

Τα άμεσα αιτήματα των μεταναστών:

* Ελληνική υπηκοότητα σ' όλα τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν εδώ.

* Αδεια παραμονής μακράς διάρκειας στους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα πάνω από 5 χρόνια.

* Αποσύνδεση της άδειας εργασίας από τα ένσημα. Τα ένσημα να τα πληρώνει ο εργοδότης και όχι ο μετανάστης.

* Χαρτιά σε όσους δεν έχουν.

* Ασυλο σε όλους τους πρόσφυγες. 

Οχι στην ντροπή μηδενικής παροχής ασύλου.

* Ισα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

"Φτάνει πια με τη φτώχεια, την ανεργία, τη 'μαύρη' εργασία", καταλήγει η ανακοίνωση.

 

21/04/07

 

ΑΥΡΙΟ διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση κατά της κατασκευής της υποθαλάσσιας αρτηρίας. Στη συγκέντρωση καλούν οι «Πολίτες κατά της Υποθαλάσσιας», συμπαρίστανται πολλοί φορείς, κινήσεις και ομάδες πρωτοβουλίας που έχουν δραστηριοποιηθεί για το ζήτημα.

Στην εκδήλωση προβλέπεται:

* Ενημέρωση και δημόσιος διάλογος

* Δραστηριότητες για παιδιά

* Μουσικές εκδηλώσεις

* Υιοθεσία των δέντρων του πάρκου που καταστρέφει η Αρτηρία

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει αύριο 22/4 στις 11 το πρωί στο Πάρκο «Πεδίον του Αρεως», Λεωφ. Στρατού.

http://ypothalassia.wordpress.com/

ΤΟ ΠΑΝΔΟΙΚΟ (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων) σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στο ναυάγιο του «Sea Diamond» και στα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν προκύψει από αυτό.

«Ανεξάρτητα από τα λάθη και τις παραλείψεις που προκάλεσαν το ναυάγιο και την καταβύθιση του πλοίου και τον καταλογισμό ευθυνών γι' αυτά, αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η έγκαιρη και ασφαλής εξασφάλιση των αναγκαίων κινήσεων ώστε να αποτραπεί η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή. Εκτός από το πετρέλαιο, ο κίνδυνος για το θαλάσσιο περιβάλλον προέρχεται και από τα υφαλοχρώματα και τις επιστρώσεις των δεξαμενών (έρμα κ.λπ.), τα βαρέα μέταλλα (κυρίως κασσίτερος, ψευδάργυρος, χαλκός) και τις λοιπές τοξικές ουσίες που αυτά περιέχουν. Ο κίνδυνος για το οικοσύστημα και κυρίως την πλούσια ιχθυοπανίδα της περιοχής του ναυαγίου είναι πολύ σοβαρός και μπορεί να μεταφερθεί στον άνθρωπο με την τροφική αλυσίδα. Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ απαιτεί:

1. να συνεχιστεί με επιμέλεια, για όσο χρειαστεί, η λήψη άμεσων μέτρων (πλωτά φράγματα, απορρύπανση ακτών κ.λπ.),

2. να γίνει άμεση άντληση των καυσίμων του ναυαγίου,

3. να παρακολουθείται συστηματικά το ναυάγιο για αποτροπή χειρότερων καταστάσεων,

4. να γίνει συντομότατα η ανέλκυση του πλοίου.

Πλοία-πολυκατοικίες με κενά ασφαλείας καταπλέουν σε λιμάνια καταφανώς ανεπαρκή γι' αυτά. Οταν το ατύχημα συμβεί, επικοινωνιακοί και οικονομικοί υπολογισμοί φαίνεται να έχουν προτεραιότητα έναντι της αποτροπής περιβαλλοντικής καταστροφής.

Γενικότερα η εικόνα που προέκυψε από το πρόσφατο ναυάγιο σε συνδυασμό με την προοπτική του πολλαπλασιασμού της κυκλοφορίας πετρελαιοφόρων στο Αιγαίο, όταν λειτουργήσει ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, οφείλουν επιτέλους να μας ταρακουνήσουν και κυρίως τους κυβερνώντες. Γιατί φαίνεται ότι είμαστε "άξιοι" για χειρότερα!».

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ Σ.Α. πήραμε την ακόλουθη επιστολή: «Ντροπή στη ρατσιστική ελληνική δικαιοσύνη (τι σχέση έχει η εθνικότητα του κατά τα άλλα προκλητικού παίκτη της Καλαμαριάς) και στη ρατσιστική ελληνική αστυνομία ("εδώ είναι Ελλάδα, εσείς οι Αλβανοί και οι Ρώσοι μπορεί έτσι να κάνετε", είπαν στον πατέρα του 20χρονου απαγχονισμένου τα όργανα της τάξης). Ντρέπομαι που είμαι Ελληνας».

 

 

14/04/07

 

Η ΕΡΕΥΝΑ του «Ιού» για το λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία επανέρχεται στη Βουλή με νέα ερώτηση του Γιώργου Λιάνη προς τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Ο βουλευτής Φλώρινας αναφέρει:

«Κύριε Υπουργέ,
Τα στοιχεία που καταθέσατε στην Απάντησή σας, στην υπ. αριθμ. 3274/19-01-2007 Ερώτησή μου σχετικά με τα επίπεδα ρύπων στη Δυτική Μακεδονία από την εξόρυξη λιγνιτικών αποθεμάτων, είναι ανακριβή. Τα εν λόγω στοιχεία που είχαν ως στόχο τους να αντικρούσουν τις άκρως επιβαρυντικές μελέτες περιβαλλοντικών οργανώσεων στηρίχτηκαν σε παντελώς άσχετη πιστοποίηση. Το πιστοποιητικό που επικαλείστε εκδόθηκε από τη γερμανική εταιρεία πιστοποίησης TUV NORD η οποία απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του "Ιού" της "Ελευθεροτυπίας" ξεκαθάρισε ότι τα στοιχεία που εξέδωσε αφορούσαν τη λειτουργία συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και όχι μετρήσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η απάντηση της TUV NORD κ. Υπουργέ εμφανίζει μια δυσώδη εικόνα σχετικά με τις εκπομπές αερίων διοξειδίου του άνθρακα στη Δυτική Μακεδονία. [...]

Μέχρι στιγμής το ζήτημα με τους απολυμένους της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ παραμένει άλυτο. Περιμένουν ακόμα να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης και του τοπικού Βουλευτή της Ν.Δ. που έλεγε ότι το θέμα θα λυθεί εντός τριμήνου. Πέρασαν τρία χρόνια.

Κύριε Υπουργέ, δεν είναι αληθές ότι το Ορυχείο Αμυνταίου απέχει 1.200 μέτρα από τους Αγίους Αναργύρους. Αυτή τη στιγμή οι δραστηριότητες της ΔΕΗ για την εξόρυξη λιγνίτη είναι στα εβδομήντα μέτρα από τον οικισμό!! Τα σπίτια των Αγίων Αναργύρων είναι γεμάτα ρωγμές και περίπου διακόσιοι Οργανισμοί έχουν κρίνει τις οικίες ακατάλληλες λόγω ρηγμάτων παροτρύνοντας τους κατοίκους να φύγουν από το χωριό...

Λαμβανομένων υπ' όψιν των ανωτέρω, ερωτάται ο Υπουργός Ανάπτυξης:

1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για τη μείωση των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα στη Δυτική Μακεδονία δεδομένου ότι το πρόβλημα αναμένεται να οξυνθεί με την εντατικοποίηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη;

2. Ισχύει η δέσμευσή του προγράμματος της Ν.Δ. ότι η δεύτερη Μονάδα θα γίνει στη Φλώρινα, γεγονός που έχει ψηφισθεί και από το Δ.Σ. της ΔΕΗ επί ΠΑΣΟΚ.;

3. Αληθεύει ότι ο πλειοδότης του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του λιγνιτικού πεδίου της Βεύης θα αναλάβει τη λειτουργία της νέας αυτής Μονάδας ηλεκτροπαραγωγής;

4. Τι προτίθεστε να κάνετε με τους απολυμένους της ΒΙΟΛΙΓΝΙΤ;

5. Πώς κρίνετε ότι δεν συντρέχουν λόγοι μετεγκατάστασης του οικισμού των Αγίων Αναργύρων εξαιτίας της λιγνιτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ όταν οι κάτοικοι κινδυνεύουν καθημερινά από τα ρήγματα και τις κατολισθήσεις; Διαβεβαιώνετε ότι κανένας κάτοικος δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο;».

 

 

06/04/07

 

ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ των "Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής" (ΠΣΕ) του Γεράσιμου Αρσένη επιχειρεί σε επιστολή του το Πολιτικό Γραφείο του πρώην υπουργού, δια χειρός Χαράλαμπου Χατζηλαμπή:

«Στο ρεπορτάζ "Ο γνωστός-άγνωστος πρύτανης", που δημοσιεύτηκε στις 17.03.07, γίνεται αναφορά στα "διαβόητα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής" (ΠΣΕ) του Ν. 2525/97, που θεσπίστηκαν κατά τη θητεία του Γεράσιμου Αρσένη στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας, με τον ισχυρισμό ότι "επρόκειτο για τη δημιουργία ιδιωτικών ΑΕΙ στο εσωτερικό των δημοσίων". Αναφέρεται, επίσης, ότι δυόμισι χρόνια αργότερα, αποφάσεις του ΣτΕ, "κήρυξαν τα ΠΣΕ αντισυνταγματικά".

Για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας σκόπιμο είναι να διευκρινιστεί ότι τα ΠΣΕ όχι μόνο δεν ήταν προσπάθεια δημιουργίας ιδιωτικών ΑΕΙ αλλά, όλως αντιθέτως, επρόκειτο για τη θεσμική ένταξη στα δημόσια Πανεπιστήμια της διά βίου εκπαίδευσης, ατόμων άνω των 23 ετών που είτε δεν είχαν είτε δεν χρησιμοποίησαν τη δυνατότητα πραγματοποίησης μερικών ή ολοκληρωμένων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Γι αυτό άλλωστε, ο θεσμός αυτός δέχτηκε αδυσώπητες επιθέσεις από οικονομικούς κύκλους που διεκδικούσαν για ίδιον όφελος το χώρο αυτό της εκπαίδευσης.

Οι περισσότεροι από 7.500 συμπολίτες μας που αξιοποίησαν τη δυνατότητα αυτή και περάτωσαν με επιτυχία τις σπουδές τους στα ΠΣΕ με αποτέλεσμα την προσωπική τους πραγμάτωση και την επαγγελματική τους ανέλιξη, είναι ένα καλό και χρήσιμο κριτήριο αξιολόγησής τους.

Το ΣτΕ δεν έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας των ΠΣΕ αλλά είχε ενστάσεις ως προς τη διαδικασία εισαγωγής των υποψηφίων, θέμα που ξεπεράστηκε με το Ν. 2752/99, ο οποίος καθορίζει τα τυπικά και ουσιαστικά κριτήρια εισαγωγής.

Τέλος, ο ισχυρισμός ότι ο Υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης "δεν δίστασε να μπλοκάρει κάθε πίστωση και να διώξει τις επόμενες πρυτανικές αρχές, όταν αυτές κατάργησαν τα ΠΣΕ" είναι ανακριβής, για τον απλούστατο λόγο ότι κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του εκάστοτε Υπουργού Εθνικής Παιδείας, δεδομένου ότι οι πρυτανικές αρχές είναι όργανα εκλεγμένα απ’ ευθείας από την πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι διορισμένα από τον Υπουργό».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ "ΙΟΥ": Το ΠΣΕ παρείχαν πτυχία ισότιμα με αυτά των "συμβατικών" σπουδών, σε φοιτητές που κατέβαλλαν δίδακτρα και εισάγονταν στα ΑΕΙ όχι μέσω εξετάσεων αλλά με απροσδιόριστα, "μη ακαδημαϊκά" (ΣτΕ 2830/99) κριτήρια. Ο δε Ν.2525/97 κρίθηκε αντισυνταγματικός και στο βαθμό που δεν παρείχε οργανωτικές και λειτουργικές εγγυήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των ΠΣΕ ("Ε" 23.9.99). Οσο για τη δίωξη κατά της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, επειδή κατάργησε τα ΠΣΕ, αυτή φυσικά παραγγέλθηκε απ' τον (αρμόδιο) Υπ. Δικαιοσύνης. Ο κ. Αρσένης απλώς "διαπίστωσε" ότι "η μη συμμόρφωση της Συγκλήτου στην ίδρυση αυτών των προγραμμάτων αποτελεί παράβαση καθήκοντος και υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες μπορούν να κινηθούν" ("Πρακτικά Βουλής" 21.10.99)...

 

 

www.iospress.gr