www.iospress.gr

 

 

IOSPRESS

 

 

29/12/07

 

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ για την κρίση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τις στήλες του «Ιού» («Ακαδημαϊκές ανελευθερίες», 17.11.07 και «Μαθήματα ακαδημαϊκής δεοντολογίας», 8.12.07) λάβαμε την επιστολή που ακολουθεί από τον συνδικαλιστή φοιτητή Α.Ζ.:

«Είμαι φοιτητής του Τμήματος Εφ. Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εκπρόσωπος φοιτητών, εκλεγμένος με την Π.Α.Σ.Π. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι όλα όσα γράψατε στο προηγούμενο άρθρο αλλά και σε αυτό, που αφορούν το ενιαίο Σύλλογο, είναι απολύτως αληθή. Οσο και να προσπαθεί ο κ. Κουσκουβέλης να πείσει ότι αποτελούν μειοψηφίες αυτοί που επιθυμούν ανεξάρτητους συλλόγους ανά Τμήμα, δεν θα καταφέρει τίποτα. Αυτό που θα ήθελα να σας πω είναι ότι ο καινούργιος νόμος πλαίσιο, τον οποίο σθεναρά υπερασπίστηκε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για προφανείς λόγους, λέει ρητά ότι θα πρέπει να υπάρχουν ανεξάρτητοι σύλλογοι ανά Τμήμα και όχι ανά Πανεπιστήμιο. Καλό θα ήταν λοιπόν να μας πει ο κ. Κουσκουβέλης αρχικά, που υπερηφανεύεται ότι κράτησε το ίδρυμα ανοιχτό, γιατί δεν τηρεί τον νόμο που αυτή τη στιγμή ισχύει; Γιατί τηρεί επιλεκτικά τους νόμους; Γιατί συνεχίζει να προσκαλεί, αυτός και οι λοιποί "φυτευτοί" πρόεδροι τμημάτων, στις συνελεύσεις φοιτητές που ανήκουν στον ενιαίο Σύλλογο; Μήπως θα πρέπει να διωχθεί; Σε δεύτερο βαθμό, γιατί η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κρατά ανενεργό τον ανεξάρτητο σύλλογο Πληροφορικής που δημιούργησε η ίδια προκειμένου να απαγορέψει
τη δημιουργία του από άλλους φοιτητές που θα τον κρατούσαν και ενεργό; Μιλάμε για μια κατάσταση στην οποία κύριο λόγο παίζουν τα τεράστια πολιτικά συμφέροντα, τα οποία κάνουν αυτήν την ασυνέπεια λόγου και πράξεων να φαίνεται φυσιολογική στα μάτια κάποιων. Ζητάμε το προφανές και, όμως, κάποιοι πάνε να μας βγάλουν τρελούς. Αποτελεί κοινό μυστικό στους διαδρόμους του Πα.Μακ. η φράση του πρύτανη "Κάντε όσους συλλόγους θέλετε, εγώ δεν αναγνωρίζω κανέναν". Επίσης αληθές είναι και το γεγονός της χρήσης κάμερας πάνω από την κάλπη του ανεξάρτητου συλλόγου του τμήματος της Νάουσας.

Τέλος είναι γεγονός η προπηλάκιση φοιτητών της Πληροφορικής πριν από 3-4 χρόνια οι οποίοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν δεύτερο ανεξάρτητο σύλλογο, που αυτή τη φορά θα παρέμενε ενεργός. Οι μάσκες θα πρέπει να πέσουν».

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ το 22ο τεύχος του περιοδικού «Διάπλους» με αφιέρωμα «Βαλκάνια, όταν η Ιστορία διαβαίνει αγκομαχώντας». Φιλοξενούνται άρθρα των Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη, Νικολάου Χατζηδημητράκου, Γιώργου Σταθάκη, Ανδρέα Λυμπεράτου, Γιάννη Μπανιά κ.ά.
 

 

22/12/07

 

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ της προστασίας του περιβάλλοντος, η Ισπανία κατεδαφίζει πολυώροφα κτήρια παραθεριστικής κατοικίας που ξεφύτρωσαν στις ακτές της από τα μέσα της δεκαετίας του 80. Η είδηση που δημοσιεύεται παρακάτω, με ημερομηνία 6 Δεκεμβρίου 2007, είναι μεταγενέστερη άλλων ειδήσεων που αφορούν στην κρίση της Ισπανικής αγοράς κατοικίας, τη γνωστή «φούσκα» (Burbuja στα Ισπανικά). Η υπερδόμηση των Ισπανικών ακτών κατέστρεψε τα ειδυλλιακά παράλια και τα παράκτια οικοσυστήματα της και προκάλεσε μια αλυσίδα επιπτώσεων σε υδατικούς και εδαφικούς πόρους που στον Ισπανικό Νότο είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι και ταλαιπωρημένοι από κακή διαχείριση αιώνων. Όμως η καταστροφή δεν περιορίστηκε στο περιβάλλον. Έπληξε με δύναμη την Ισπανική οικονομία για να τονίσει την άρρηκτη σχέση περιβάλλοντος και οικονομίας που είτε αποσιωπάται επιμελώς είτε αγνοείται ολοσχερώς. Έτσι, μαζί με την είδηση για τις Ισπανικές κατεδαφίσεις και τα προβλήματα που δημιουργούν, ας διαβαστούν και οι ειδήσεις για την έκρηξη της Ισπανικής φούσκας ακινήτων και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

ΠΑΡ’ ΟΛΕΣ τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, υπάρχουν υποψίες ότι η χώρα πουλά αποθέματα χρυσού της για να αντιμετωπίσει μια νομισματική αιμορραγία που αποδίδεται στις καταρρεύσεις των κτηματομεσιτικών και κατασκευαστικών εταιρειών που προαναφέρθηκαν, την πτώση στις κατασκευές ακινήτων, τα απλήρωτα δάνεια (2.5 φορές περισσότερα από το 2004) και τη σπανιότητα των αγοραστών (που αναζητούν ακίνητα εκτός Ισπανίας).

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ένα ερώτημα που απαιτεί συστηματική και σε βάθος διερεύνηση είναι αν οι κατεδαφίσεις που προγραμματίζονται στις ακτές της έχουν μόνο περιβαλλοντικά κίνητρα. Για την Ελλάδα όμως, που καθοδηγείται από το Ισπανικό πρότυπο, προωθεί ένα Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού (αλλά και ένα Εθνικό Χωροταξικό) κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση και διοχετεύει τη μερίδα του λέοντος των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου σε μεγάλες σύνθετες τουριστικές επενδύσεις, πολύ περισσότερα ερωτήματα απαιτούν διερεύνηση. Αν μη τι άλλο αυτά συμβαίνουν σε χαλεπούς καιρούς δυσμενών οικονομικών και περιβαλλοντικών συγκυριών παγκόσμια, στη Μεσογειακή μας γειτονιά και στην ίδια τη χώρα. Κι αν η Ισπανία, με πολύ περισσότερο διαφοροποιημένη οικονομία, αντέξει στα σοκ, πώς θα αντέξει η Ελλάδα με μια ολοένα και περισσότερο απλοποιούμενη και εξασθενημένη οικονομία που επιπλέον θα της επιβληθεί η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού;

(Από το κείμενο «Ισπανία: πολλαπλές κατεδαφίσεις» που μας έστειλε η Ελένη Μπριασούλη, καθηγήτρια στο Παν. Αιγαίου).

 

 

15/12/07

 

ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ και, δυστυχώς, διόλου μοναδική ιστορία ενός πρόσφυγα από το Ιράκ που βρέθηκε στις ελληνικές φυλακές, εξέτισε την εξοντωτική ποινή που του επιβλήθηκε και συνεχίζει να κρατείται, καθώς δεν διαθέτει το υπέρογκο ποσό που του επιδικάστηκε, αφηγείται ο συγγραφέας Θεόδωρος Γρηγοριάδης:

«Ο ΧΑΣΑΝ Μ., ένας άλλος Ιρακινός Κούρδος που θέλησε να ξεφύγει από την "ευημερία" του Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή. Είκοσι οχτώ χρονώ, σκόπευε να πάει στη Σουηδία, όπου εργάζεται ο αδελφός του και έχει διαβατήριο και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Χασάν εισέρχεται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας και του γνωστού κυκλώματος, έχοντας πληρώσει ό,τι είχε και δεν είχε. Ο Χασάν δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, απλώς πρέπει να τη διασχίσει. Εχει ακούσει ότι, όσο και να μείνει στη χώρα μας, θα είναι απλώς ένας παρείσακτος χωρίς χαρτιά και δικαιώματα, χωρίς ταυτότητα.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, με τη βοήθεια του ίδιου κυκλώματος που τον έφερε εδώ, βγάζει ψεύτικο διαβατήριο για να περάσει στην Ευρώπη. Στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τον αντιλαμβάνονται, αλλά διαφεύγει τη σύλληψη. Τη δεύτερη φορά αποπειράται να διαφύγει από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Εκεί συλλαμβάνεται, δικάζεται και μπαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού για ΕΝΑΝ ολόκληρο χρόνο. Τιμωρείται, επειδή ήθελε απλώς να διασχίσει τη χώρα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτίει την ποινή τού ενός χρόνου στη φυλακή, αλλά δεν έχει 3.000 ευρώ, που ήταν το χρηματικό πρόστιμο που συνόδευε την ποινή του.

ΚΙ ΕΤΣΙ συνεχίζει να παραμένει στις φυλακές για ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ακόμη, σωστό ερείπιο, κλαίγοντας τη μαύρη μοίρα του. Καλύτερα να τριγύριζε στις αγορές της Βαγδάτης, οι βόμβες μπορεί να μην τον πετύχαιναν τόσο καίρια όσο οι καμικάζι της πατρίδας μας».

ΣΥΜΦΕΡΕΙ το ελληνικό κράτος, σημειώνει ο κ. Γρηγοριάδης, να συλλαμβάνονται και να συντηρούνται στις φυλακές οι περαστικοί μετανάστες; Η σύλληψή τους είναι μια κίνηση αβρότητας προς την Ευρώπη ή προσπάθεια να φανεί ότι η Ελλάδα είναι απροσπέλαστη και δεν αποτελεί χώρα-τράνζιτ; Και γιατί οι ποινές είναι σκληρότερες στη Βόρεια Ελλάδα; Τι σημαίνει το γεγονός ότι κανένας μετανάστης δεν παίρνει επιδόματα στην Ελλάδα, όπως προβλέπεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες; «Οτι δεν ορίζεται από την Ε.Ε. ή μήπως υποχρεούμαστε και, όπως ψιθυρίζεται, καταναλώνονται σε άλλους τομείς χωρίς να αποδίδονται στους δικαιούχους "εισβολείς"; Αυτό, αν αλήθευε, θα ήταν πολύ ανησυχητικό». Οπως και να έχει, καταλήγει ο κ. Γρηγοριάδης, η καθημερινή «εκτέλεση» επί μία διετία ενός φιλήσυχου ανθρώπου αποδεικνύει το απάνθρωπο προσωπείο μιας χώρας που δηλώνει περήφανη για τη δημοκρατία της.

 

 

08/12/07

 

Η ΕΝΩΣΗ ΑΦΡΙΚΑΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ μάς προσκαλεί σήμερα από τις 6 ώς τις12 το βράδυ σε εκδήλωση-bazaar στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42, Κυψέλη). Η πρόσκληση αναφέρει: «Ελάτε να ακούσετε και να χορέψετε με αφρικανική μουσική, να φάτε αφρικανικό φαγητό, να αγοράσετε αφρικανικά είδη και να ενισχύσετε τη δράση της Ενωσης». Η Ενωση Αφρικανών Γυναικών ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2005 από μια ομάδα δραστήριων γυναικών από πολλές χώρες της Αφρικής και από τότε ασχολείται με ζητήματα νομιμοποίησης, δεύτερης γενιάς και συμβουλευτικής μεταναστών, εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε Αφρικανούς και αφρικανικού χορού σε όποιον ενδιαφέρεται.

ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΧΩΡΟ, τη δημοτική αγορά της Κυψέλης, διοργανώνονται από τη Δευτέρα 10/12 και για οχτώ μέρες ομαδική έκθεση φωτογραφίας, εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και συζητήσεις με συμμετοχή του κοινού και παράλληλες δράσεις με θέμα «Η ελληνική φύση, πριν και μετά την καταστροφή».

ΚΑΘ' ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ του 8ημέρου η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης θα αποτελεί έναν από τους κρίκους της χριστουγεννιάτικης αλυσίδας αγάπης του Οικολογίου διαθέτοντας το χώρο της έκθεσης για τη συλλογή δώρων από τους κατοίκους κοντινών περιοχών προς την Εύβοια. Ολες τις μέρες, 18.00 με 22.00 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να φέρνουν κουτιά με δώρα για τα παιδιά των πυρόπληκτων περιοχών στους χώρους της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης.

«Η ομάδα του Οικολογίου θυμάται την καταστροφή. Για να δείξουμε στους συνανθρώπους μας πως είμαστε κοντά τους όσο μακριά κι αν είμαστε και προσπαθώντας να απαλύνουμε τις εικόνες της καταστροφής που βίωσαν αυτό το καλοκαίρι, ιδίως τα παιδιά, συγκεντρώνουμε χριστουγεννιάτικα δώρα για τις περιοχές της Εύβοιας και όχι μόνο. Γιατί θέλουμε να δούμε τα μάτια των παιδιών να γεμίζουν ελπίδα και χαμόγελα και να ξεχάσουν τη φωτιά.

Ξεκινάμε λοιπόν την αλυσίδα αγάπης ελπίζοντας ότι θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα».

(Υπεύθυνες αλυσίδας: Καλλιόπη Χαρκιανάκη, Βέρα Αναστασάκου).

Ομάδα διοργάνωσης: Αθηνά Καζολέα, Νικάνδρη Κουκουλιώτη, Μαριλένα Σταφυλίδου, Λουίζα Γκουλιαμάκη, Στεφανία Μιζάρα.

 

 

01/12/07

 

«1967-2007: από το στρατό της χούντας, στο στρατό της νέας τάξης. Αμφισβήτηση και αντιστάσεις των φαντάρων» είναι το θέμα συζήτησης που οργανώνουν το Δίκτυο Φαντάρων «Σπάρτακος» και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων την ερχόμενη Παρασκευή (7.12.07, 6.30 μ.μ.) στο αμφιθέατρο ΜΑΧ του ΕΜΠ. Ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι των κατά καιρούς κινήσεων που δραστηριοποιήθηκαν σ' αυτό το πεδίο («Επιτροπές Στρατιωτών-Ναυτών-Σμηνιτών», ΚΕΕΔ, Σπάρτακος, Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης κ.λπ.).

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την Παγκόσμια Ημέρα Αντίστασης στη Βία κατά των Γυναικών (25.11), συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν συγκέντρωση «διαμαρτυρίας και ευαισθητοποίησης» και μοίρασαν ενημερωτικά φυλλάδια. Το κείμενο που διένειμαν θυμίζει επιγραμματικά την έκταση του προβλήματος: Μία στις πέντε γυναίκες ζει με βίαιο σύντροφο. Για μία από τις δύο γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο δράστης είναι ο σύντροφός της. Μία στις τρεις γυναίκες που καταφεύγουν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ σχετική με τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα μεταλλεία του Στρατονικού Ορους (πρώην μεταλλεία Κασσάνδρας) κατέθεσε στη Βουλή ο Περικλής Κοροβέσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερώτηση (απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) επικεντρώνεται στους κινδύνους από τη μη τήρηση των όρων εγκεκριμένης τεχνικής μελέτης εξόρυξης της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στην περιοχή Στρατονίκης Χαλκιδικής και ζητά να γίνουν σαφείς οι προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου ανάπτυξης μεταλλείων του Στρατονικού Ορους στη βόρεια Χαλκιδική. Οι υπουργοί ερωτώνται, εν κατακλείδι, κατά πόσον «θα προωθήσουν επιτέλους κάποια εναλλακτικής μορφής βιώσιμη ανάπτυξη που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας και θα βγάλει τη βόρεια Χαλκιδική και τους κατοίκους της από την ομηρία που υφίστανται εξαιτίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, με δυσαρέσκεια πληροφορήθηκαν οι κάτοικοι της Στρατονίκης -και μαζί με αυτούς και όλοι όσοι προσπαθούν να αποτρέψουν την καταστροφική μεταλλευτική δραστηριότητα στη βόρεια Χαλκιδική- ότι αναβλήθηκε η εκδίκαση της προσφυγής των κατοίκων εναντίον της υπουργικής απόφασης με την οποία πραγματοποιούνται οι εξορύξεις κάτω από το χωριό τους. Οπως έγινε γνωστό, ως νέα ημερομηνία ορίστηκε η 8η Μαΐου 2008, γεγονός που επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίζει ανενόχλητη τις εξορύξεις. Για να αντιμετωπιστεί η νέα κατάσταση, ορίστηκε ήδη Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Ενεργών Πολιτών Βορείου Χαλκιδικής για αύριο Κυριακή, στη Στρατονίκη.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ διαμαρτυρίας για το δημοσίευμά μας με θέμα την κρίση στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πήραμε από τον πρύτανη Η. Κουσκουβέλη και τους αντιπρυτάνεις Σ. Κατρανίδη, Α. Νούλα και Δ. Σουμπενιώτη. Θα δημοσιευτεί με την απάντησή μας την ερχόμενη εβδομάδα.

 

 

 

 

www.iospress.gr