Κυνηγοί ανήλικων κεφαλών     

"Ομαδική χρήση χασίς στη Φλώρινα. Συνελήφθησαν μαθητές σε προαύλιο σχολείου."
        ("Αυριανή Μακεδονίας Θράκης", 17.11.97)

Την ίδια ώρα που 61 βουλευτές στήνουν αγχόνες για τους "εμπόρους ναρκωτικών", οι αρχές οργανώνουν επιδρομές στα σχολεία όλης της επικράτειας για να ανακαλύψουν τη μαγική φούντα σε μαθητικά χέρια.
Πρόσφατο κρούσμα, η σύλληψη στη Φλώρινα τεσσάρων ανήλικων μαθητών στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου. Το Δελτίο Τύπου της τοπικής Αστυνομικής Διεύθυνσης αναφέρει "δυο μαθητές Λυκείου, 16 και 14 χρόνων, ένα μαθητή ΟΑΕΔ 15 χρόνων και ένα 16χρονο άεργο (sic), οι οποίοι μετέβησαν εκεί κατόπιν προσυνεννοήσεως για να κάνουν χρήση χασίς, αλλά δεν πρόλαβαν επειδή επενέβησαν έγκαιρα οι αστυνομικοί." Η ποσότητα που βρέθηκε πάνω στο ένα απ' τα παιδιά ήταν ενάμισι γραμμάριο.
Ας δούμε τις συνέπειες αυτής της "έγκαιρης" επέμβασης των αστυνομικών:
* Τα παιδιά κρατήθηκαν στην Ασφάλεια και την εισαγγελία επί 48 ώρες. Επειδή -ούτως ή άλλως- δεν επιτρέπεται η προφυλάκιση ανηλίκου, η καθυστέρηση αυτή θεωρήθηκε σκόπιμη από κάποιους δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να συνετιστούν οι "παραβάτες".
* Μπορεί η Αστυνομία να μην ανακοίνωσε τα ονόματα των παιδιών, αλλά όλη η πόλη τα έμαθε μέσα σε λίγες ώρες. Η περίφημη ανωνυμία των ανηλίκων κρατουμένων είναι εντελώς αδύνατη με τα δεδομένα μιας μικρής πόλης.
* Η κράτηση των παιδιών οδήγησε στη σύλληψη δυο άλλων νεαρών που κατηγορούνται ως προμηθευτές, αλλά η συνολική ποσότητα που φαίνεται ότι άλλαξε χέρια είναι 4.3 γραμμάρια. Κανένας "έμπορος" δεν αποκαλύφθηκε. Κανένα "κύκλωμα" δεν εξαρθρώθηκε.
Είναι αξιοπερίεργο, αλλά όχι ανεξήγητο, το γεγονός ότι η Αστυνομία μιας πόλης που βρίσκεται τόσο κοντά στα ελληνο-αλβανικά σύνορα, και που θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πύλες εισόδου χασίς από την Αλβανία, εστιάζει την προσοχή της στους ...μαθητές. Αυτές είναι όμως οι εντολές που έχει. Ο διοικητής ασφαλείας της περιοχής, υπαστυνόμος κ. Α' Ιωάννης Λουμίτης, μας ανέλυσε τα μέτρα που παίρνει η υπηρεσία του έξω από τα σχολεία: ειδικός σκύλος- ανιχνευτής, περιπολία αυτοκινήτου και πεζών αστυφυλάκων σε 24ωρη βάση.
Από τον κ. Μιχάλη Τσότσκο, δικηγόρο του 18χρονου ο οποίος κατηγορείται ότι έδωσε το χασίς σε κάποιον άλλο 18χρονο, και εκείνος στα παιδιά, πληροφορηθήκαμε και μια άλλη διάσταση της υπόθεσης. Πριν από ένα μήνα, ο νεαρός είχε ανακαλύψει σε μια χαράδρα, κοντά στο σπίτι του, δυο περίεργα τσουβάλια. Ειδοποίησε την αστυνομία, κι αυτή διαπίστωσε ότι τα τσουβάλια περιείχαν 15 κιλά χασίς και δυο όπλα. "Εχω την εντύπωση ότι από τη στιγμή που κατάγγειλε στην Ασφάλεια ότι βρήκε αυτή την ποσότητα, κάποιοι δεν θα τον άφηναν ήσυχο."
Η υπόθεση πήρε το δρόμο της, αλλά το δικό μας συμπέρασμα είναι ότι αυτός ο νέος πανελλαδικός "πόλεμος των ναρκωτικών" είναι περισσότερο πόλεμος με στόχο τους ίδιους τους μαθητές. Η εύκολη λύση: πιάνοντας μερικούς μαθητές, οι αρχές επιδεικνύουν "έργο", τα μέσα ενημέρωσης έχουν υλικό να κινδυνολογήσουν ("τεκέδες τα σχολεία"), οι γονείς βρίσκουν επιχειρήματα για να καλύψουν δικές τους αδυναμίες.
Η σκληρή όμως αστυνόμευση δεν "συνετίζει", αλλά δικαιώνει τους ανήλικους παραβάτες. Τα παιδιά νιώθουν την περιέργεια να δοκιμάσουν τις απαγορευμένες ουσίες, κινούμενα από την ίδια ώθηση που τα καλεί να κάνουν σούζες ή να καπνίζουν επιδεικτικά μπροστά στο αστυνομικό τμήμα.
Και η διαπόμπευση δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για υποψήφιους μιμητές. Εξω από τα δικαστήρια και την Ασφάλεια της Φλώρινας μαζεύτηκαν την περασμένη Δευτέρα δεκάδες αλληλέγγυοι συμμαθητές των κρατουμένων.
Αντίθετα, οι μεγαλύτεροι ένιωθαν περίπου ανακούφιση για τα σκληρά μέτρα. Μόνη εξαίρεση μια ηλικιωμένη υπάλληλος, που μονολογούσε για τα παλιά: "Εγώ ξέρω ότι, παλιά, το χασίσι μας το έδινε η μάνα μας στο τσάι, και μας άλειφαν το
ψωμί για να νοστιμίσει. Τώρα κυνηγάνε τα ανήλικα για ένα τσιγαράκι."

 

(Ελευθεροτυπία, 22/11/1997)

 

www.iospress.gr