Σταγονίδια με ουρά     

"Πλαστή η κασέτα με τα ...χουντικά σταγονίδια!"
        ("ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ", 27.11)

Δειλά δειλά στην αρχή, με ένταση στη συνέχεια, ξεφυτρώνουν στο χώρο του Τύπου οι προστάτες του ακροδεξιού κυκλώματος που δρα στην Αστυνομία της Θεσσαλονίκης. Το νέο "επιχείρημα" που προβάλλουν είναι ότι η κασέτα με τους βασιλοχουντικούς χορούς και τις εικονικές βαπτίσεις είναι "πλαστή". Ως πηγή της πληροφόρησής τους αναφέρουν την κρατική ΕΡΤ.
Προηγήθηκε ο "Αδέσμευτος Τύπος", ο οποίος αναγγέλλει σε "αποκλειστικό" πρωτοσέλιδο "βόμβα στην ΕΛΑΣ, πλαστή η κασέτα" (27.11). Ο Γιάννης Ντάσκας, που υπογράφει το σχετικό ρεπορτάζ διαθέτει -κατά δήλωσή του- "άριστες πληροφορίες", ότι η κασέτα αναλύθηκε από τους ειδικούς της ΕΡΤ και διαπιστώθηκε ότι είναι πλαστή: "Η έκθεση πραγματογνωμοσύνης που πήραν στα χέρια τους οι Αξιωματικοί της Αστυνομίας που θα δικάσουν τα 'σταγονίδια' είναι 'βόμβα'. Σχεδόν τη μισή κασέτα τη βγάζει πλαστή."
Από κοντά και ο βουλευτής Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος από την εκπομπή του στο ιδιόκτητο Tele-City θριαμβολογεί την ίδια μέρα: "Βγήκαν τώρα τα στοιχεία ότι υπήρχε παραποίηση, ότι έγινε μοντάζ, ότι ορισμένα πράγματα δεν έχουν αντιστοιχία χώρου περιβάλλοντος (sic)." Επιμένει κι αυτός ότι "αυτά τα λέει η ΕΡΤ, εκεί πήγαν να κάνουν πραγματογνωμοσύνη. Εάν ερχόταν να κάνει πραγματογνωμοσύνη εδώ στο Tele-City ο κ. Ρωμαίος, που είναι και συνάδελφος, θά 'βρισκε πολλά."
Ο κ. Καρατζαφέρης αισθάνεται, μάλιστα, ότι είναι ώρα να περάσει -εκ μέρους των σταγονιδίων- στην αντεπίθεση: "Ηδη ετοιμάστηκε επερώτηση. Δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία. Δεν θα αφήσουμε κανένα εθνικόφρονα στη βορά του κ. Ρωμαίου (sic). Βγήκε ότι είναι κάλπικη η κασέτα, ότι είναι προϊόν μοντάζ. Ολη η αστυνομία έχει βουίξει. Πώς θα το κάνει γαργάρα ο κ. Ρωμαίος;"
Φυσικά, τίποτα απ' όλα αυτά δεν ισχύει. Ουδέποτε εξέδωσε η ΕΡΤ αυτό ή άλλο πόρισμα ή πραγματογνωμοσύνη για την κασέτα. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ ΑΕ κ. Παναγιώτης Παναγιώτου, τον οποίο ρωτήσαμε για τους ισχυρισμούς αυτούς μερίδας του Τύπου, δήλωσε στον "Ιό" ότι "τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα". Ο ίδιος αγνοεί παντελώς το θέμα και "μέχρι στιγμής, η ΕΡΤ δεν έχει καμιά εμπλοκή στην υπόθεση αυτή".
Ασφαλώς δεν χρειαζόταν η επίσημη διάψευση της ΕΡΤ για να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα των "πληροφοριών" του κ. Ντάσκα και του κ. Καρατζαφέρη. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το γλέντι και τα σχετικά επεισόδια έχουν τεκμηριωθεί από τις μαρτυρίες των ίδιων των παρισταμένων.
Αυτό, όμως, που μας κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι εκείνοι που επιχειρούν πάση θυσία να βγάλουν πλαστή την κασέτα είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν ότι "στο κάτω κάτω της γραφής δεν έγινε και τίποτα αν χόρεψαν κι ένα τσάμικο!" Απ' τη μια κραυγάζουν περί πλαστότητας, για να πέσουν οι προστατευόμενοί τους στα μαλακά, κι απ' την άλλη μας κλείνουν το μάτι, λέγοντας ότι το παρακρατικό γλέντι δεν ήταν και τόσο σοβαρό.
Ειδικά ο κ. Καρατζαφέρης, με την πολιτική του ιδιότητα, κηρύσσει καθημερινά από την εκπομπή του έναν ανένδοτο αγώνα για την στρατολόγηση στη "Νέα Ελπίδα" (έτσι αποκαλεί το προσωπικό του κόμμα, ένα είδος ακροδεξιού μετώπου, παράρτημα της Νέας Δημοκρατίας) των Επενιτών, των Χρυσαυγιτών και των Απριλιανών. Γιατί να θεωρεί πρόβλημα το ότι η Χρυσή Αυγή έχει διασυνδέσεις στην Αστυνομία; Και γιατί να διστάζει να υπερασπιστεί το δικαίωμα των χουντικών ομοϊδεατών του αστυνομικών να χορεύουν στη Θέρμη ή στο Σύνταγμα και να "βαφτίζουν" στο ρέμα ή στον υπόνομο όποιον κακομοίρη πέσει στα χέρια τους;
Στην ίδια εκπομπή που έκανε τις αποκαλύψεις περί "πλαστότητας", ο κ. Καρατζαφέρης δεν άντεξε και "κάρφωσε" τους χορευτές της Θέρμης: "Πώς είναι δυνατόν να είναι σήμερα σε διαθεσιμότητα οι λεβέντες αξιωματικοί που χόρευαν 'Τ' αητού ο γιος';"

 

(Ελευθεροτυπία, 6/12/1997)

 

www.iospress.gr