Επενδυτές με το ζόρι



"Αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης προτείνει ο διοικητής του ΙΚΑ"
                    ("Αδ. Τύπος", 12/1/2000)



Ο κύκλος της σχετικής με το ασφαλιστικό ζήτημα κινδυνολογίας είναι πια γνωστός. Πρώτα έρχεται το δημογραφικό "πρόβλημα", το οποίο υποτίθεται ότι απειλεί στο άμεσο μέλλον τις "ασφαλιστικές κατακτήσεις" των εργαζομένων και των συνταξιούχων, εφόσον η μεταξύ τους αναλογία μεταβάλλεται. Και έπονται διάφορα σχέδια εξυγίανσης του ασφαλιστικού μηχανισμού που όλως τυχαίως εισηγούνται την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Με άλλα λόγια, για να εξασφαλιστεί ένα ανεκτό επίπεδο κοινωνικής ασφάλισης και να μην δουλεύουμε εφ΄όρου ζωής, καλούμεθα να προσυπογράψουμε τη συνταγή της Διεθνούς Τράπεζας, τη λεγόμενη των "τριών πυλώνων", που πρώτος λάνσαρε ο δικτάτορας Πινοτσέτ. Σύμφωνα μ' αυτήν -όπως από το 1997 την διατυπώνουν οι "σοφοί" της επιτροπής Σπράου (Τήνιος, Νεκτάριος κ.λπ.)- τα ασφαλιστικά ταμεία μέσω εταιρειών διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων θα τζογάρουν τις εισφορές των ασφαλισμένων στη Σοφοκλέους. 

Όπως έχει ήδη γραφτεί, το σχέδιο αυτό στην πραγματικότητα το μόνο άμεσο θετικό αποτέλεσμα που θα επιφέρει θα είναι η τόνωση της χρηματαγοράς και η στήριξη του χρηματιστηρίου - το οποίο, ως γνωστόν, ζητά όλο και πιο πολύ φρέσκο ρευστό για να λειτουργήσει. Κάθε φορά, λοιπόν, που στεγνώνει η αγορά -κατά πως λένε οι παίκτες-, έρχονται τα χιλιάδες παπαγαλάκια των σομόν σελίδων, οι φιλελεύθεροι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, οι ειδικοί των ΑΧΕ και των ΕΛΔΕ και άλλα παρεμφερή κοινωνικά υβρίδια που έχουν συναρτήσει τη μοίρα τους με την κερδοσκοπία της Σοφοκλέους, και ζητούν την υλοποίηση των προτάσεων του Μιλτ. Νεκτάριου. Απαιτούν την άμεση εφαρμογή των "ριζοσπαστικών προτάσεων του διοικητού του ΙΚΑ", δήθεν για να προστατέψουν το εισόδημα των φτωχοσυνταξιούχων. Η υποκρισία περισσεύει. Σκοπίμως ξεχνούν ότι ήδη ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποθεματικών των Ταμείων, με βάση το νόμο 2676/99, επενδύεται στο χρηματιστήριο, και παρ' όλα αυτά το ασφαλιστικό ...δεν λέει να βελτιωθεί.

Αν όντως τους έκοφτε η τύχη του λαϊκού εισοδήματος και το επίπεδο των κοινωνικών παροχών, θα έβρισκαν τρόπο, π.χ., να πάρει πίσω το ΙΚΑ τα 1,5 τρισ. δρχ. που του χρωστάνε οι εργοδότες. Θα καταδίωκαν την εισφοροδιαφυγή (ύψους άνω των 300 δισ. το χρόνο) και θα αγωνίζονταν για μια δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος των πολιτών και μέσω του φορολογικού συστήματος. Θα πίεζαν άμεσα την κυβέρνηση να πολλαπλασιάσει το αστείο βοήθημα που κατ' ευφημισμόν αποκαλείται "Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης". Αν και σ' αυτή την περίπτωση οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές παρέμεναν καθηλωμένες στα σημερινά επίπεδα πείνας, τότε θα όφειλαν να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις των αριστερών ευρωπαϊκών συνδικάτων, αλλά και την πρόσφατη "προκλητική εισήγηση" -όπως χαρακτηρίστηκε-, του διευθυντή του Τμήματος Πληθυσμού του ΟΗΕ. Σύμφωνα μ' αυτές τις εισηγήσεις, τα προβλήματα με τη "γήρανση" των "λευκών κοινωνιών" και των ασφαλιστικών τους συστημάτων θα λύνονταν σχεδόν αυτόματα με την πολιτογράφηση των μεταναστών που ήδη ζούν και εργάζονται στις δημογραφικά "πάσχουσες" χώρες.

Ας αφήσουμε επομένως τα κροκοδείλια δάκρυα. Αν όντως τα Ταμεία αρχίσουν να δυσκολεύονται, ποιος μας απαγορεύει να τα επιδοτήσουμε από τον κρατικό προϋπολογισμό - αν δεν αιμοδοτούνται επαρκώς από τις εισφορές των νομιμοποιημένων μεταναστών συμπολιτών μας; Αφαιρώντας μόνο ένα ποσοστό από τα όλο και πιο ακριβά εξοπλιστικά προγράμματα, ξέρετε πόση αύξηση μπορεί να δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους; Και τότε, εφόσον θα τους περισσεύουν χρήματα, γιατί όχι, ας πάνε να τα τζογάρουν μόνοι τους -είναι δικαίωμά τους- στο ΛΟΤΤΟ ή στη Σοφοκλέους. 

(Ελευθεροτυπία, 15/1/2000)

www.iospress.gr