Άλαλα τα χείλη των ευσεβών


"Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα"
                        ("Απογευματινή", 21/5/2000)


Ο διάλογος που διεξάγεται γύρω από την απάλειψη του θρησκεύματος και άλλων ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων στις ταυτότητες των Ελλήνων πολιτών εμφανίζει μια εγγενή δυσκολία. Επειδή ένα σημαντικό μέρος από όσους μετέχουν στις οργανωμένες συζητήσεις των μέσων ενημέρωσης είναι κληρικοί ή θρησκόληπτοι λαϊκοί, δεν μπορεί να εξαχθούν συμπεράσματα με τη βοήθεια του ορθού λόγου. Εξ ορισμού ανορθολογιστές αυτοί οι διαπρύσιοι υποστηρικτές των ταυτοτήτων του εμφυλίου, χρησιμοποιούν κάθε είδους μεταφυσικά επιχειρήματα, τα οποία φυσικά δεν επιδέχονται αντίλογο: απαντούν με αποσπάσματα από τους Πατέρες της Εκκλησίας και επικαλούνται συνωμοσίες των Εβραίων, των Ευρωπαίων και του Εξαποδώ. Το κακό είναι ότι στο κλαμπ του ανορθολογισμού και της τερατολογίας προσχωρούν πλέον μαζικά ορισμένοι πολιτικοί αλλά και δημοσιογράφοι, προκαλώντας μια αφάνταστη σύγχυση στο κοινό που πασχίζει να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Κρίνετε μόνοι σας:
Υπάρχει ένα πολυσέλιδο έγγραφο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, το οποίο έχει αποστείλει ο κ. Δαφέρμος σε όλους τους μεγάλους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. Με το έντυπο αυτό, όπως έχει υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο 2472/97, η ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας ζητά να της αναφέρουν οι αποδέκτες τι είδους προσωπικά στοιχεία συλλέγουν και επεξεργάζονται. Το έγγραφο αναφέρεται ρητά στα είδη των δεδομένων που θεωρούνται από το νόμο «προσωπικά» και «ευαίσθητα». Προφανής και μοναδικός σκοπός του εγγράφου είναι η καταγραφή και ο έλεγχος όσων υπηρεσιών και εταιρειών τηρούν τέτοια στοιχεία και, προφανώς, η προστασία του πολίτη. 

Στο κλίμα, όμως, του κυρίαρχου ανορθολογισμού και του αντιπολιτευτικού μένους το έγγραφο αυτό παρουσιαζόταν επί μέρες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιακουμάτο ως επιχείρηση φακελώματος. Οι συνομιλητές του στα παράθυρα και τις εκπομπές από άγνοια ή προχειρότητα δεν μπορούσαν να τον αντικρούσουν. Έτσι παρασύρθηκαν ο κ. Ευαγγελάτος του Άλφα (16/5), η κ. Κωλέτση του Αλτερ-5 (17/5) που πρόβαλαν ασχολίαστη την ψεύτικη «αποκάλυψη» και η Απογευματινή (18/5) που την έκανε πρωτοσέλιδο θέμα, με τη βεβαιότητα, ότι έτσι «Φακελώνουν τους Έλληνες». Από την απάτη παρασύρθηκε και ο Στάθης στα Νέα (19/5). Αναγκαστήκαμε, λοιπόν, από τη στήλη των παρασκηνίων της Ελευθεροτυπίας την περασμένη εβδομάδα, να αποκαταστήσουμε την αλήθεια για το περιεχόμενο του εγγράφου.

Μετά τη δική μας παρέμβαση συνέβησαν τα ακόλουθα:

1. Ο κ. Γιακουμάτος σταμάτησε να περιφέρει το δήθεν σκανδαλώδες «έγγραφο Δαφέρμου», χωρίς βεβαίως να ανακαλέσει όσα παραπλανητικά έλεγε επί μία βδομάδα.

2. Η Απογευματινή εξαφάνισε από τις στήλες της την ψεύτικη «αποκάλυψη», χωρίς βεβαίως να ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες της τους οποίους είχε παγιδέψει με το ψεύτικο πρωτοσέλιδο.

3. Η Κατερίνα Κωλέτση -προς τιμήν της- φιλοξένησε το ίδιο βράδυ τον κ. Δαφέρμο και ως ένα σημείο ανασκευάστηκε η απάτη. 

Όμως ο ανορθολογισμός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Έκπληκτοι διαβάσαμε την επομένη (20/5) στην Ελευθεροτυπία το ακόλουθο σχόλιο του Γιάννη Τριάντη: «Δηλαδή εγώ που δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να δηλώσουν οι εργαζόμενοι τις πολιτικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές τους πεποιθήσεις, καθώς και τις ερωτικές τους προτιμήσεις, όπως ζητεί με έγγραφό της η υπηρεσία του κ. Δαφέρμου, τι είμαι; Περιορισμένης ευφυΐας ή οπαδός του κ. Γιακουμάτου;»

Ειλικρινά δεν μπορούμε να δώσουμε κι εμείς απάντηση. Ιδίως εφόσον ο αρθρογράφος δηλώνει ότι διαθέτει το επίμαχο έγγραφο και το παρατηρεί προσεκτικά: «Οσο βλέπω και ξαναβλέπω τα έγγραφα που εστάλησαν στις δημόσιες υπηρεσίες, τόσο πείθομαι ότι χειμάζεται η έννοια της φράσεως 'προστασία προσωπικών δεδομένων’». Παρόμοιο σχόλιο επαναλήφθηκε από την ίδια στήλη και στις 22/5. 

Όταν ο ανορθολογισμός εμποδίζει τη δυνατότητα συνεννόησης ακόμα και μεταξύ στηλών της ίδιας εφημερίδας, τότε ας μην παραξενευόμαστε που ο κ. Γιακουμάτος επανέρχεται δριμύτερος. Την Τετάρτη (24/5) στην εκπομπή του κ. Τράγκα ξανάβγαλε το θαυματουργό χαρτί του και ξανάπε το παραπλανητικό του επιχείρημα. Και πάλι κανείς από το διακομματικό δυναμικό της εκπομπής δεν βρέθηκε να αποκαλύψει την απάτη.

(Ελευθεροτυπία, 27/5/2000)

www.iospress.gr