Ανορθόδοξες ταυτότητες

"Παραποιούν συνειδητά το νόημα των λόγων μου"

                                    (Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, 10 Ιουλίου 2000)

 

Αυτή τη φορά δύσκολα θα διαμαρτυρηθεί για παραποίηση των λόγων του ο αρχιεπίσκοπος. Γιατί στο πρόσφατο άρθρο του περί ταυτοτήτων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Εφημέριος" τα είπε τόσο καθαρά που δεν χωρούν παρανοήσεις: κατά την άποψή του, η απάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες, διευκολύνοντας την "υποταγή του λαού σε ξένα συμφέροντα", συνιστά μέρος ενός σχεδίου, του οποίου η εφαρμογή "επιδιώκει να μας μετατρέψει μέσα στη γενέθλια γη μας σε μετανάστες".

Δεν θα σταθούμε στην αντιστροφή της πραγματικότητας που επιχειρείται στο κείμενο του κ. Χριστόδουλου. Το τέχνασμα είναι γνωστό από την αρχή αυτής της ιστορίας: η Εκκλησία κηρύσσει τον εαυτό της εν διωγμώ και οι πιστοί της, φορείς της ελληνορθόδοξης μοναδικότητας του έθνους, εμφανίζονται ως τα αθώα θύματα μιας ολέθριας -ξένης και εγχώριας- επιβουλής κατά της Ελλάδας. Ουδεμία επομένως πρωτοτυπία. Με μία ίσως διαφορά. Στο τελευταίο του κείμενο, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας επιλέγει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να συνταχθεί απερίφραστα με μια κεντρική θέση της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς, επαναλαμβάνοντας επί λέξει ένα από τα προσφιλέστερα συνθήματά της.

Εξηγούμαστε: Κάθε σύγχρονος Ευρωπαίος ακροδεξιός, φασίστας ή ναζιστής που σέβεται τον εαυτό του επισείει συνεχώς το φόβητρο ενός "σκοτεινού" σχεδίου βάσει του οποίου οι "πραγματικοί", οι "αμιγείς" δικαιούχοι της κάθε χώρας θα καταντήσουν σύντομα "μετανάστες" στον ίδιο τους τον τόπο. Ο επικείμενος αυτός από-ευρωπαϊσμός των γηγενών της γηραιάς ηπείρου εμφανίζεται έτσι ως το βασικό επιχείρημα για την προώθηση ρατσιστικών και ξενόφοβων απόψεων και πολιτικών, ενώ η υπεράσπιση της εκάστοτε "εθνικής ταυτότητας" από ξένες αλλοιώσεις έχει από καιρό μετατραπεί σε νομιμοποιητική καραμέλα του ακροδεξιού λόγου.

Δύσκολα, επομένως, μπορεί να διεκδικήσει ο αρχιεπίσκοπος την πατρότητα της φράσης του. "Ο γερμανικός λαός κινδυνεύει να γίνει μειονότητα μέσα στην ίδια του τη χώρα", έλεγε για παράδειγμα σε περσινή του συνέντευξη ο διαβόητος Χορστ Μάλερ, ο κάποτε συνιδρυτής της ΡΑΦ που προσχώρησε προ ημερών στο γερμανικό ναζιστικό κόμμα NPD. "Η ταυτότητά μας κινδυνεύει", κραυγάζει από την πλευρά του το πρόγραμμα του λεπενικού Εθνικού Μετώπου. "Ποιος μπορεί να πιστέψει πως η Γαλλία θα παραμείνει η ίδια, αν αύριο η χώρα μας συνεχίσει να καλύπτεται από τζαμιά κι αν τα παιδιά μας μεγαλώνουν ακούγοντας αραβικούς ή αφρικανικούς ήχους;" "Ο δικός μας λαός προέχει", υποστηρίζει και το εθνικιστικό-φασιστικό φλαμανδικό Φλαμς Μπλοκ, την ώρα που οι ακροδεξιοί Βαλόνοι διαμαρτύρονται για την "εγκατάλειψη της βελγικής ταυτότητας στους μετανάστες". Για τους κινδύνους που απειλούν από έξω την Αυστρία μιλά ακατάπαυστα και ο Γιεργκ Χάιντερ, τρομοκρατώντας τους συντοπίτες του ότι "η Αυστρία θα γίνει η Κίνα της Κεντρικής Ευρώπης".

Δεν χρειάζεται να πολλαπλασιάσουμε τα παραθέματα με δείγματα από την αντίστοιχη ρητορεία των ακροδεξιών της Νορβηγίας, της Δανίας κ.ο.κ. Ο κύριος Χριστόδουλος μπορεί εύκολα να ανακαλύψει τη φράση του γραμμένη σε κάθε ευρωπαϊκή γλώσσα. Αλλά μπορεί, ασφαλώς, να τη βρει και στα ελληνικά. Αρκεί να παρακολουθήσει τις καθημερινές τηλεοπτικές εξάρσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη ή να διαβάσει κάποιες γραμμές του Κώστα Πλεύρη. Του προτείνουμε, για ευκολία, πρόσφατη συνέντευξη του επίδοξου φίρερ, όπου μεταξύ άλλων ο Κ. Πλεύρης αναφέρει και τα εξής: "Η Ελλάς αντιμετωπίζει κινδύνους, οι σπουδαιότεροι εκ των οποίων είναι ότι εξαφανιζόμεθα ως έθνος, αφελληνιζόμεθα, χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα" ("Ακρόπολις" 12 Μαρτίου). Αν, πάντως, ο μακαριότατος επιθυμεί να βρει ατόφια τη διατύπωσή του, τότε δεν έχει παρά να ανατρέξει στα κείμενα ενός πιστού υποστηρικτή του: σε λίγα χρόνια, έγραφε τελευταία ο Χρήστος Πασαλάρης, οι μετανάστες θα έχουν γίνει δέκα εκατομμύρια, "με αποτέλεσμα να καταντήσουμε ελληνική μειονότητα, και μάλιστα υπό διωγμόν!" ("Ελεύθερος Τύπος" 25 Αυγούστου).

   (Ελευθεροτυπία, 9/9/2000)

www.iospress.gr