Το θεώρημα της στρουθοκαμήλου


"Οι τρομοκράτες 'σημαδεύουν' και την Ολυμπιάδα του 2004"
               ("Ελ. Τύπος", 23/1/2001)


Εσκασε η βόμβα, ευτυχώς γλίτωσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, και ως συνήθως, φούντωσε η σχετική συνωμοσιολογία. Αν και δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε τη σκέψη των περισσοτέρων απ' όσους καταθέτουν τη θεωρία τους για την τρομοκρατία, θα επιχειρήσουμε να ταξινομήσουμε ορισμένες από τις "κοινές παραδοχές" που δημιουργούν έναν υποδειγματικό φαύλο κύκλο.

Οι περισότεροι μιλούν για ενέργεια που "αποπροσανατολίζει το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα", δίχως ωστόσο οι ίδιοι να περιορίζουν τη δική τους φλυαρία, αποφεύγοντας να αναρωτηθούν αν και αυτοί συμβάλλουν με σειρά τους στον περαιτέρω ...αποπροσανατολισμό του λαού τους.

Ολοι υποψιάζονται ότι πίσω από τους τρομοκράτες υπάρχει ένα "κέντρο αποσταθεροποίησης". Επειδή κάθε τρομοκρατική ομάδα εξ ορισμού αποσταθεροποιεί, κάτι άλλο θα θέλουν να πουν. Ετσι, το "μυστικό κέντρο" μπορεί ο καθένας να το τοποθετήσει κατά πώς τον συμφέρει. Σάμπως μπορεί κανείς να τον διαψεύσει; Οσο πιο μυστικό και ισχυρό είναι το "κέντρο της ανωμαλίας", τόσο περισσότερο ο αστέρας που το "εντοπίζει" ή το υπαινίσσεται συνταράσσει τις σχετικές παρέες των καφενείων - και τα μηχανάκια της τηλεθέασης. Ο Ντάνος Κρυστάλλης, ένας ευφάνταστος πληροφοριοδότης της ΚΥΠ της δεκαετίας του '80, καλείται ως ο εξπέρ με τις "λίστες υπόπτων" από τα πάνελ και τα τηλεπαράθυρα τροφοδοτώντας τη γενική σύγχυση. Και όσο πιο εξωφρενικό είναι το κάθε σενάριο που ακούγεται τόσο περισσότερο θα "εξηγήσει", εξίσου εξωφρενικά, το "γιατί δεν τους πιάνουνε". "Τα νήματα των τρομοκρατικών οργανώσεων", λέει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντ. Σκυλάκος, "πρέπει να αναζητηθούν στη δραστηριότητα των μυστικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα των ξένων" (23/1). Χρήση παρόμοιου στερεότυπου κάνει και ο Χρήστος Πασαλάρης: "Χάρη στη δολιότητα των ξένων μυστικών υπηρεσιών (η 17Ν) μεταποιήθηκε σε εργαλείο πολιτικών παρεμβάσεων από εκείνα που επιμελώς αποστειρώνονται στους κλιβάνους της CIA (...) Η '17Ν' είναι ένας μπαμπούλας που δεν πρόκειται να εκλείψει αν δεν το θελήσουν αυτοί που τον χρησιμοποιούν" ("Ελ. Τύπος", 24/1).

Δεν είναι όμως μόνο οι ξένοι. Η "Χώρα" (23/1), εμφανίζει τον Κώστα Καραμανλή, οργισμένο να φωνάζει στον Χρυσοχοϊδη "Είστε βρώμικοι. Σταματήστε να χτυπάτε ανθρώπους της Ν.Δ". Ο Γιώργος Κύρτσος σημειώνει ότι "η κυβέρνηση επιθυμεί την πάταξη της τρομοκρατίας μόνο στο βαθμό που δεν θα απειληθεί η σταθερότητά της. Ο φόβος κάποιας διασύνδεσης μεταξύ τρομοκρατίας και 'ιστορικού' ΠΑΣΟΚ κάνει τα κυβερνητικά στελέχη εξαιρετικά διστακτικά" (23/1). Η ίδια εμμονή διακατέχει από παλιά και τον Δ. Ρίζο. Δηλαδή ο Σημίτης δεν τους πιάνει διότι "τι γίνεται έτσι και αποκαλυφθεί ότι κάποια στελέχη της '17 Νοέμβρη' έχουν σχέση με το παπανδρεϊκό ΠΑΚ;" (23/1). 

Πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης βγαίνουν στον αφρό ισχυριζόμενοι ότι ήταν έτοιμοι να συλλάβουν τρομοκράτες -με βόμβες της ΚΥΠ και της CIA, όπως λέει ο κ. Σκουλαρίκης ("Χώρα", 25/1)- αλλά κάτι "σκοτεινό" συνέβη και τους έδιωξαν. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι ξένες δυνάμεις, μετά από κάθε τρομοκρατική πράξη (την οποία, αν έχουμε εννοήσει καλά, οι ίδιες αποφασίζουν και εκτελούν!), πιέζουν την κυβέρνηση ώστε να περιστείλει τις ελευθερίες των Ελλήνων. Κατά σύμπτωση (με την εξαίρεση του ΚΚΕ) αυτοί που υποτίθεται ότι ανθίστανται στις επεμβάσεις των ισχυρών του κόσμου, προτείνουν τα ίδια μέτρα αστυνομικής και νομικής θωράκισης του κράτους μ' αυτά που επιδιώκουν οι ξένοι. 

Στο τέλος, όλοι ανεξαιρέτως, προβλέπουν ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό θα "αμαυρωθεί" και ότι πάση θυσία η κυβέρνηση οφείλει να μην το επιτρέψει. "Η αποποίηση των ευθυνών της κυβέρνησης και η ομολογία της ανικανότητάς της να αντιμετωπίσει τη μάστιγα αυτή έχουν ως αποτέλεσμα να διασύρεται συστηματικά η χώρα μας ότι ανέχεται την τρομοκρατία", σημειώνει π.χ. ο Γ. Τράγκας (24/1).

Φυσικά, όταν τα παραπάνω απίθανα, αναλάβει να τα σχολιάσει μια ξένη εφημερίδα, από τις λεγόμενες έγκυρες, σύσσωμο το έθνος θα κληθεί να τη λιθοβολήσει. Το εθνικό φιλότιμό μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα, πουθενά (εκτός των δικών μας καφενείων) να έχει άποψη για τις αδιέξοδες ιδεολογικές νευρώσεις μας.

(Ελευθεροτυπία, 27/1/2001)

www.iospress.gr