Πόσοι είμαστε οι ξενόφοβοι;"Μηδενική η αύξηση των γηγενών Ελλήνων ορθοδόξων"
                («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ», 28/3/2001)
ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΣΤΗΜΕΝΗ στη γωνία το λόμπι της διάχυτης εθνικής κινδυνολογίας. Μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού κατέθεσε ακαριαία τα γνωστά απίθανα σενάρια και τα, ακόμα πιο γνωστά, αδιέξοδα (αλλά ιδιοτελέστατα) αιτήματά του. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι η "πραγματικότητα" προσλαμβάνεται με τον τρόπο που ο καθένας είναι έτοιμος να την υποδεχτεί. Στη συνέχεια, ανάλογα με το μέγεθος της ενδεχόμενης επιρροής του στο κοινωνικό σώμα, αυτή η κατά πώς τον συμφέρει "πραγματικότητα" θα μετουσιωθεί σε πολιτική ιδεολογία και πράξη. Με σοβαρές συνέπειες στην ποιότητα της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

ΤΟ 1961 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, "αμόλυντοι" τότε από μεταναστευτικά ρεύματα, ήσαν μόλις 8,4 εκατομμύρια. Δέκα χρόνια μετά, το 1971, οι επίσης "αμόλυντοι" κάτοικοι της "Ελλάδος των Ελλήνων, Χριστιανών" παρέμειναν σχεδόν στα ίδια (8,75 εκατομμύρια). Σήμερα, 30 χρόνια αργότερα, αγγίζουν τα 11 εκατομμύρια. Γιατί όλα σχεδόν τα ΜΜΕ, οι ειδικοί και οι πολιτικοί, τους βρίσκουν απελπιστικά λίγους; Με ποια ακριβώς λογική θα έπρεπε να "είμαστε περισσότεροι"; Γιατί οφείλουμε, σύμφωνα με το πλήθος αναλύσεων που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες, "να γεννάμε πολλά παιδιά", ακολουθώντας τους δείκτες γονιμότητας των φτωχών πληθυσμών του Τρίτου Κόσμου; Και γιατί να παθαίνουμε μελαγχολία επειδή "γερνάμε", αγνοώντας σκόπιμα ότι έτσι προσβάλλουμε και ενοχοποιούμε τους γονείς και τους παππούδες μας (που ζουν όλο και περισσότερα χρόνια σε σύγκριση με τους προπάτορές τους);

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η απάντηση σε όλα αυτά τα "γιατί" είναι μία: Στην Ελλάδα του 21ου αιώνα η δημαγωγία των εθνικιστών έχει εξελιχθεί σε μαζική ξενοφοβία. Δεν χρειάζεται να παραθέσουμε τις πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης, που, καθόλου τυχαία, δεν προκάλεσαν ανάλογο ενδιαφέρον με το "ανησυχητικό" αποτέλεσμα της απογραφής. Αρκεί ο λόγος ενός σεβάσμιου ιεράρχη, του γνωστού από τα τηλεοπτικά παράθυρα μητροπολίτη της ακριτικής Αλεξανδρούπολης, Ανθιμου και του προέδρου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων, Β. Θεοτοκάτου: "Η μείωση των Ελλήνων", λέει ο κ. Ανθιμος, "σε συνδυασμό με την αύξηση των παρανόμων μεταναστών, απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια χώρα όπως τα Σκόπια. Η Εκκλησία δεν αποβλέπει στην Ελλάδα της επιτυχημένης τάχα οικονομίας, αλλά στη δημιουργία της πολυτέκνου ελληνικής οικογενείας, που εγγυάται το μέλλον και την επιβίωση του ελληνισμού. Η τελευταία ΕΣΟ των στρατευσίμων ήταν 72.000 άνδρες, στο τέλος της δεκαετίας θα είναι 33.000. Ελληνες χριστιανοί, γεννήστε παιδιά γιατί χανόμαστε". 

ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ πατριωτική έξαρση, αλλά και συνδικαλιστικό ρεαλισμό, θα τοποθετηθεί και ο κ. Θεοτοκάτος. "Η απογραφή κατέδειξε την τραγική κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κατήφορο της υπογεννητικότητας που μαστίζει τη χώρα. Εάν δε ληφθεί υπ' όψιν ότι η πραγματικότητα είναι ακόμα χειρότερη, τότε το μέγεθος του προβλήματος είναι άκρως εφιαλτικό. Η κυβέρνηση, ως πρώτο μέτρο, έχει χρέος να καταργήσει τα όρια που έχει θεσπίσει για τη χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης για την πολύτεκνη μητέρα και να πάψει να φορολογεί τους πολύτεκνους, όπως τους άγαμους και τους άτεκνους". Παράλληλα, στη Βουλή -και με αφορμή τη συζήτηση για το αν, πώς και ποιοι μετανάστες θα νομιμοποιηθούν- βουλευτές της Ν.Δ. προφήτευαν την περαιτέρω "εθνολογική αλλοίωση" της χώρας. Κάποιοι άλλοι στα κανάλια εμφανίστηκαν έντρομοι από το δείκτη γονιμότητας των Τούρκων. 

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ το συμπέρασμα; Αν και δεν διατυπώνεται με την ευθύτητα ενός εθνικοσοσιαλιστή, το μήνυμα που προκύπτει από αυτή την πρόσληψη της "πραγματικότητας", είναι ακριβώς το ίδιο: Εξω οι ξένοι, επιδότηση "εθνικής μήτρας", περισσότερος στρατός και όπλα, περιστολή μέχρι καταργήσεως των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αφού η πατρίς κινδυνεύει, πρέπει να μαζεύουμε πολεμοφόδια και να καθαρίσουμε την "πέμπτη φάλαγγα" στο εσωτερικό μας. Σιγά μην περικοπούν οι "αμυντικές δαπάνες". Σιγά μη μεταφερθούν αυτά τα τρισεκατομμύρια στο "κοινωνικό κράτος". Σιγά μη νοιαστούμε για τις εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα, που οι δουλοκτήτες Ελληναράδες δεν αποδίδουν στους "λαθρομενάστες". Σιγά μη συνυπάρξουμε με τους ξένους κ.ο.κ. Βουρ στη μισαλλοδοξία, στη βαρβαρότητα και τη φτώχεια. 

(Ελευθεροτυπία, 31/3/2001)

 

www.iospress.gr