Χαφιεδισμός: Το νέο ολυμπιακό αγώνισμα
"Αίρονται οι απαγορεύσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικών σε ομογενείς"
                («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 8/3/2001)
ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ που οργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες έχει ως γνωστόν το δικαίωμα να προτείνει κάποιο νέο άθλημα, το οποίο θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της επόμενης Ολυμπιάδας. Φαίνεται ότι η Αθήνα προσανατολίζεται ήδη να προτείνει το χαφιεδισμό ως το πιο αντιπροσωπευτικό εθνικό αγώνισμα. Δεν πρόκειται για υπερβολή. Από διασταυρωμένες πληροφορίες αξιόπιστων φίλων της στήλης μαθαίνουμε ότι οι κάθε λογής "υπηρεσίες" έχουν ξεκινήσει εκστρατεία στρατολόγησης "πληροφοριοδοτών" στο χώρο της εξωθεσμικής Αριστεράς. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι πρωτοφανείς, όπως και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι υπηρεσίες. 

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ που επιλέγονται από τις "υπηρεσίες" είναι κάποιοι πολίτες που κινούνται στον πολιτικό αυτό χώρο, και γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αλλά δεν είναι τα προβεβλημένα στελέχη πρώτης γραμμής. Η προσέγγιση γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και αναλυτικό σχέδιο. Σε μία από τις περιπτώσεις που έχουμε υπόψη, ο πολίτης προσεγγίστηκε ήδη από το καλοκαίρι, αλλά το παραμύθι έσκασε μόλις τις περασμένες μέρες. Η πρώτη επαφή υπήρξε δήθεν συμπτωματική, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών. Βρέθηκε κάποια τυχαία αφορμή να διατηρήσουν κοινωνική επαφή δύο στελέχη των "υπηρεσιών" με τον πολίτη-στόχο όλο το φθινόπωρο και το χειμώνα. Φυσικά εμφανίζονταν ως απλοί εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν μόνο ανάγκη μια φιλική επαφή με το πρόσωπο που είχαν επιλέξει ως στόχο.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ -και πάλι δήθεν τυχαία- εμφανίστηκε και ένας τρίτος άνθρωπος, ο οποίος συστήθηκε ως γνωστός των άλλων και αυτοπαρουσιάστηκε ως επιχειρηματίας. Κατά διαβολική "σύμπτωση" έψαχνε κάποιον επαγγελματία με τα χαρακτηριστικά του πολίτη-στόχου. Από εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα επαγγελματικά ραντεβού για τη συνεργασία τους. Ο πολίτης δεν είχε υποπτευθεί τίποτα, διότι όλη η επιχείρηση ήταν πολύ καλά στημένη. Ολα φαίνονταν φυσιολογικά. Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών δεν βιάζονταν να αποκαλυφθούν. Ο πολίτης δεν υποψιάστηκε τίποτα, ούτε καν όταν κατάλαβε ότι ο φερόμενος ως επιχειρηματίας δεν είχε ιδέα για το αντικείμενο του επαγγέλματός του. Το απέδωσε στη γνωστή προχειρότητα πολλών επιχειρηματιών. Δεν υποψιάστηκε τίποτα ούτε και από το γεγονός ότι όλα τα ραντεβού γίνονταν σε ζαχαροπλαστεία και όλα τα τηλεφωνήματα από κινητό. Για ποιο άλλωστε λόγο να είναι καχύποπτος ένας πολίτης;

ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ο άνθρωπος των υπηρεσιών άνοιξε τα χαρτιά του: "Ακουσε να δεις", είπε στον πολίτη-στόχο, "έχω αναλάβει μια σημαντική εργασία για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και θέλω να με βοηθήσεις". Φυσικά αυτή η εργασία δεν είχε καμιά σχέση με το επάγγελμα το οποίο δήλωνε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο πολίτης εκδήλωσε την έκπληξή του, αλλά ο άνθρωπος των υπηρεσιών προχώρησε παρακάτω: "Εξετάσαμε το βιογραφικό σου και γνωρίζουμε ότι έχεις σχέση με την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Σου προτείνουμε λοιπόν ένα μόνιμο μισθό και το μόνο που ζητάμε από σένα είναι να μας λες πληροφορίες για πρόσωπα και πράγματα που γνωρίζεις". Ο πολίτης ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι όλες αυτές οι φιλικές και επαγγελματικές προσεγγίσεις γίνονταν μόνο και μόνο για να τον μεταβάλουν σε χαφιέ. Η έκπληξή του ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν πρόλαβε καν να εκφράσει τη σιχαμάρα του. Απομακρύνθηκε αηδιασμένος.

ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ποιας υπηρεσίας υπάλληλοι ήταν αυτοί που επιχείρησαν την προσέγγιση που περιγράφουμε. Δεν υπάρχει άλλωστε υπηρεσία που να σέβεται τον εαυτό της και να παραδεχτεί ότι κάνει κάποια παρόμοια βρομοδουλειά. Ομως οι περιπτώσεις αυτές -για τις οποίες διαθέτουμε πλήρη στοιχεία- ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αστυνομική αυθαιρεσία. Απ' ό,τι φαίνεται, πράκτορες κάθε είδους έχουν αναλάβει με ντετεκτιβίστικες μεθόδους να διεισδύσουν σε επιλεγμένους πολιτικούς χώρους και να χαφιεδίσουν όσους θεωρούν υπόπτους, χρησιμοποιώντας κάθε λογής αθέμιτα μέσα: παρακολουθήσεις, ψεύτικες υποσχέσεις, ηθικές παγιδεύσεις. 

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για κάτι καινούργιο. Πάντοτε οι "υπηρεσίες" μεθόδευαν τη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών. Και πάντοτε προσέκρουαν στην ηθική αντίσταση ανθρώπων με αρχές και περιορίζονταν αναγκαστικά σε ανθρωπάκια ή φαντασιόπληκτους συνεργάτες. Το νέο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι τα υλικά μέσα που διαθέτουν οι πράκτορες είναι απεριόριστα και οι μέθοδοι προσέγγισης συνεργατών προσεκτικά σχεδιασμένες. Βέβαια, γι' αυτά τα "ολυμπιακά έργα" και τα κονδύλια που απορροφούν δεν πρόκειται να μας μιλήσει η κυρία Αγγελοπούλου.

(Ελευθεροτυπία, 7/4/2001)

 

www.iospress.gr