Αλαζόνας; Διώχτε τον!


"Ιδού η Ευρώπη των... αστυνομικών!"
                («Η ΑΥΓΗ», 18/7/2001) 


ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΜΙΑ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ που τις τελευταίες ημέρες καλλιεργήθηκε συστηματικά στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής πολυλογίας που συνόδευσε εξ αρχής την υπόθεση της Γένοβας: Πρόκειται για την περίφημη "αναστολή της συνθήκης Σένγκεν" που αποφασίστηκε από τις ιταλικές αρχές για το διάστημα 14 έως 21 Ιουλίου, οπότε "θα ισχύσουν οι έλεγχοι ταυτοτήτων στα σύνορα για όλους τους υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Η "αναστολή" αυτή σχολιάστηκε από διάφορες πλευρές ως αναπάντεχη "κατάργηση" της Σένγκεν, ενώ κάποιοι έσπευσαν να ειρωνευτούν εκείνους που αντιτάχθηκαν κάποτε στη Σένγκεν και τώρα καταγγέλλουν την ευκαιριακή "αχρήστευσή" της.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ στον αντίποδα της τρέχουσας αυτής προχειρολογίας. Ο,τι συμβαίνει τις ημέρες αυτές στη Γένοβα δεν αποτελεί "κατάργηση" αλλά, αντιθέτως, ευλαβική εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων της περιβόητης συνθήκης. Στη Γένοβα δοκιμάζεται αυτή τη στιγμή το νέο μοντέλο της πανευρωπαϊκής αστυνόμευσης, το οποίο ευαγγελίστηκε η Σένγκεν και προσπάθησαν να αποτρέψουν οι επικριτές της: Μια πόλη αποκλεισμένη με ατσάλινα τείχη, εκατοντάδες προληπτικές συλλήψεις, αυστηροί έλεγχοι στα σημεία εισόδου της χώρας, αναιτιολόγητες "επαναπροωθήσεις υπόπτων", κατασχέσεις έντυπου υλικού κ.ο.κ. Αρκεί μια ματιά στις πρόσφατες αποφάσεις των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αντιληφθούμε τον καθοδηγητικό, αλλά και καθαρά νομιμοποιητικό, ρόλο που έχει ανατεθεί στη Συνθήκη Σένγκεν, όταν πρόκειται για το συντονισμένο φακέλωμα (και) των Ευρωπαίων πολιτών και τη συστηματική παραβίαση βασικών δικαιωμάτων τους. Χάρη στη Σένγκεν, η συζήτηση μπορεί σήμερα να κινείται μεταξύ της δημιουργίας μιας πανευρωπαϊκής τράπεζας δεδομένων με τα στοιχεία των Ευρωπαίων "ταραχοποιών" και της "απλής" διακρατικής ανταλλαγής πληροφοριών βάσει των φακέλων που κάθε κράτος-μέλος διατηρεί για τους "υπόπτους" του. 

ΑΥΤΟ, ΕΠΟΜΕΝΩΣ, ΠΟΥ ΖΕΙ Η ΓΕΝΟΒΑ είναι η πεμπτουσία της Σένγκεν και όχι η πρόσκαιρη αναστολή της. Ούτως ή άλλως, το δεύτερο άρθρο (παρ. 2) του πρώτου κιόλας κεφαλαίου της Συνθήκης προβλέπει ρητά ότι "όταν η δημόσια τάξη ή η εθνική ασφάλεια το απαιτεί, κάθε συμβαλλόμενο μέρος έχει τη δυνατότητα, αφού συμβουλευτεί τα υπόλοιπα μέρη, να ασκεί συνοριακούς ελέγχους για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα". Χάρη, λοιπόν, στη Σένγκεν αποκρούστηκαν από την Ιταλία οι "ύποπτοι" (αλλιώς: "οι περιφερόμενες συμμορίες εγκληματιών"), χάρη στη Σένγκεν δεν έφτασε ποτέ στη Γένοβα, μεταξύ άλλων πολλών, και ο Ακης Γαβριηλίδης που ξεκίνησε εγκαίρως από τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις κατά της Διάσκεψης των G8. Αξίζει να δούμε πώς, καθώς η περίπτωση είναι από κάθε άποψη παραδειγματική:

Ο ΑΚΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, μόνιμος υπάλληλος στο Συμβούλιο της Ε.Ε., έφτασε στο αεροδρόμιο του Μιλάνου την περασμένη Τρίτη. Στον έλεγχο, δύο ασφαλίτες και ένας της Υπηρεσίας Αλλοδαπών με πολιτικά τον ρώτησαν για ποιο λόγο πηγαίνει στη Γένοβα. Τους απάντησε ότι πηγαίνει εκεί "για να διαδηλώσει". Τότε ο αστυνομικός με τα πολιτικά στράφηκε προς τους άλλους και αποφάνθηκε: "Είναι αλαζόνας, γυρίζει πίσω". Παρέλαβαν, λοιπόν, τον κ. Γαβριηλίδη οι καραμπινιέροι και, παρά τις διαμαρτυρίες του, τον κράτησαν φρουρούμενο σε ένα δωμάτιο όπου βρίσκονταν και κάποιοι μετανάστες προς απέλαση. Σε λίγο τον κάλεσαν, του δήλωσαν ότι θα τον αφήσουν ελεύθερο στο τράνζιτ και του ζήτησαν να επιστρέψει το μεσημέρι (ήταν 9 το πρωί). Στο μεταξύ του κατακράτησαν τα χαρτιά. Το μεσημέρι τον επιβίβασαν σε περιπολικό και τον έβαλαν στην πρώτη πτήση για Βρυξέλλες, παραδίδοντας τα χαρτιά του στον πιλότο.

ΑΠΟ ΤΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΝΤΥΠΟ με το οποίο οι ιταλικές αρχές αιτιολογούν την "επαναπροώθηση" του Ελληνα πολίτη μπορεί κανείς να πληροφορηθεί ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες υποψήφιων επισκεπτών της Γένοβας προς απέλαση. Και στις δύο περιπτώσεις αναφέρεται ότι "απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σύμφωνα με το άρθρο 2.2 της Σύμβασης Σένγκεν", αλλά μόνο στη δεύτερη προβλέπεται αιτιολόγηση της άρνησης εισόδου. Είναι προφανές ότι όσοι/όσες εμπίπτουν στην πρώτη κατηγορία ανήκουν στην πανευρωπαϊκή "μαύρη λίστα", ενώ όσοι/όσες τοποθετούνται στη δεύτερη "κόπηκαν" επί τόπου από τον αρμόδιο υπάλληλο. Και για να επιστρέψουμε στο παράδειγμά μας: "Η είσοδος απαγορεύεται προσώρας στον Γαβριηλίδη Χαράλαμπο (ακολουθούν τα λοιπά στοιχεία), επειδή με τρόπο αλαζονικό ισχυρίστηκε ότι μεταβαίνει στη Γένοβα για να διαδηλώσει". (Ελευθεροτυπία, 21/7/2001)

 

www.iospress.gr